Selge Antik Kenti, Antalya‘nın Manavgat ilçesi sınırlarında bulunan, Pisidya bölgesinin en önemli yerleşim yerlerinden. Tarihçi Strabon’a göre MÖ 2. bin yılın sonlarında kurulan şehir, günümüzde Antalya olarak bilinen Pisidya bölgesinde paranın basıldığı ilk şehir unvanını taşıyor.

Köprülü Kanyon’un Oluk Köprü mevkinden Selge Antik Kenti sapağından 11 km uzaklıkta konumlanan antik kente dağlara tırmanılarak ulaşan bu yol servi ormanları, peri bacaları, adam kayaları, şeytan kayaları, zakkumları ve ilginç yeryüzü şekilleriyle çok özel bir manzaraya sahip.

Selge Antik Kenti

Aspendos’un ırmak ağzında (Köprüçay) bulunan limanı aracılığıyla ticaret yapan şehrin en önemli yapısı ise antik tiyatrosu. Hava sıcaklığının yaz aylarında deniz seviyesindeki yerlere göre 10 derece daha düşük olduğu Selge, bunaltıcı sıcaklara mola vermek için de tercih ediliyor.

Selge Antik Kenti, Antalya

Selge Antik Kenti, Türkiye‘nin az bilinen antik kentlerinden. Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Altınkaya (Zerk) Mahallesi sınırlarında yer alan antik kente Antalya-Manavgat Karayolunun Taşağıl ayrımından itibaren kuzeye doğru Köprüçay Irmağını takip eden 55 km’lik bir asfalt yol takip edilerek ulaşılıyor. Antik kent, Manavgat ilçe merkezine 80 km uzaklıkta.

Malta

Pisidya bölgesinin önemli kentleri arasında anılan Selge, tarihçi Strabon’a göre MÖ 2. bin yılın sonlarına doğru Dor göçleri sırasında kurulmuş. Selge, günümüzde Göller Yöresi ve Antalya’yı içerisine alan Pisidya bölgesinde paranın basıldığı ilk şehir unvanına sahip. Paralar üzerinde okunan Estlegiiys adından Selge’nin yerli bir Anadolu kenti olduğu anlaşılıyor.

Selge, parlak günlerini yaşadığı antik dönemde Eurymedon (Köprüçay) Vadisi üzerinden Pamfilya kentleri ile bağlantıya sahipti. Ticaretini Aspendos’un ırmak ağzındaki limanıyla yürüten kent, Aspendos’la kurduğu para birliği ile ticari açıdan güçlendi. MÖ 547 yılındaki Pers istilası öncesine kadar Lidya Krallığına bağlı olan şehir, MÖ 334’te Büyük İskender’in işgaline kadar Pers egemenliğinde kaldı.

İskender’in bölgeye gelişiyle hiçbir direniş göstermeden teslim olan şehir bu sessizliğinin ödülünü Helenistik Dönemde (MÖ 330-MS 30) bağımsızlığına kavuşarak aldı. Bizans (Doğu Roma) döneminde nüfusu 20 bine ulaşan şehir, 13. yüzyılda Türklerin egemenliğine girdi.

Selge’de günümüze ulaşmayı başaran kalıntılar arasında surlar, akropolis, gymnasium, stoa, stadium ve bazilika bulunuyor. Ayrıca iki tapınağın da temel yapıları görülebiliyor. Antik kentte günümüze ulaşmayı başaran en sağlam yapı ise MS 3. yüzyılda restore edilen tiyatro. Köprüçay Irmağını takip eden yolda Selge Antik Kentine ait çok sayıda antik yapı görülebiliyor.

selge antik kenti hakkında bilgiler
Selge Tiyatrosu
selge antik kenti nasıl gidilir

Kemer Köprü, Böğrüm Köprü, Antik Yol, garnizon binaları, su yolu, şapel gibi yapılar ise Selge’nin günümüzde bulunduğu Altınkaya Köyü ile iç içe geçmiş durumda. Köydeki evlerden 57’sinin sit alanı içerisinde yer alması nedeniyle yöre halkı köy dışına göç etmek zorunda kalıyor.

Selge, pek çok endemik canlı türünü barındıran ormanları, doğa harikası oluşumlara tanık olabileceğiniz kanyonları, peyzaj değeri yüksek bir koruma bölgesi olan Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırları içerisinde kalıyor.

Selge Antik Kenti giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

🗺 Adres: Altınkaya Mahallesi, 07550 Manavgat, Antalya
🕘 Selge Antik Kenti ziyaret saatleri: Selge Antik Kenti ziyaret saatleri konusunda herhangi bir sınırlama yok. Antik kent günün her saati ziyaret edilebiliyor.
💶 Selge Antik Kenti giriş ücreti: Selge Antik Kentine giriş ücreti alınmıyor.

Selge Antik Kenti, Antalya’nın Manavgat ilçesi, Altınkaya Mahallesi sınırlarında bulunuyor. Selge’nin coğrafi konumu nedeniyle ana ulaşım güzergahının dışında kalması, sahil şeridine uzaklığı gibi sebeplerle antik kent çok yüksek bir turizm potansiyeline sahip olsa bile ziyaretçi sayısı oldukça sınırlı kalıyor.

selge köyü

Selge Antik Kenti, Manavgat’a 80 km, Antalya’ya 102, İzmir‘e 558, Ankara‘ya 567, İstanbul‘a ise 785 km uzaklıkta. Antalya üzerinden Antalya-Manavgat yol güzergahını takip ederek Taşağıl kavşağından Köprülü Kanyon Milli Parkına gelerek buradan da Selge antik kentine rahatça ulaşabilirsiniz.

Selge Antik Kenti, Köprülü Kanyon’un Oluk Köprü mevkinden Selge Antik Şehri (Altınkaya Köyü) sapağından 11 km uzaklıkta. Dağlara tırmanarak antik şehre ulaşan bu yol yeryüzü şekilleri ve bitki ve yaban hayatıyla muhteşem bir manzaraya sahip. Otobüsle ulaşım için Antalya ya da Manavgat merkeze geldikten sonra kanyon yönüne giden dolmuşları kullanabilirsiniz.

Selge Antik Kenti, Akdeniz Bölgesinde eşsiz manzarası, doğal güzellikleri, zengin yaban hayatıyla doğa ve tarihin iç içe geçtiği tarihi bir yerleşim. Her ne kadar ulaşımı çok da rahat olmasa da Selge Antik Kenti, Köprülü Kanyon Milli Parkı ile birlikte bölgede rotaya eklenmeye değer yerleşim yerlerinden biri.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz