‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak anılan ve sosyal medya paylaşımları ile ünü Türkiye sınırlarını aşan Salda Gölü‘nü her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor. Ülkemizin en derin tatlı su göllerinden olan Salda, turkuaz renkli suyu, bembeyaz uzun kumsalları ile Burdur‘un Yeşilova ilçesinde bulunuyor.

Dünyada Mars gezegeninin yüzey yapısına benzerlik gösteren iki yerden biri olması nedeniyle yurt içi ve yurt dışından bilim insanlarının da ilgisini çeken Salda Gölü hakkında merak edilen sorulara yanıt aradım.

Salda Gölü Hakkında Merak Ettikleriniz

Salda Gölü nerede

salda gölü hakkında bilgiler

Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesi sınırlarında bulunuyor. Burdur kent merkezinin 78 km batısında konumlanan göl, Yeşilova ilçesinin de 5 km batısında. Salda Gölü, ismini gölün yanı başında bulunan Salda kasabasından alıyor.

Salda Gölü nereye ne kadar uzaklıkta

Burdur’a 77 km uzaklıkta yer alan Salda Gölü, Antalya’ya 152 km, Denizli’ye 85 km, Isparta’ya 108 km, İzmir’e 322 km, Ankara’ya 453 km, İstanbul’a 611 km, Bursa’ya 462 km, Konya’ya ise 347 km mesafede.

Malta

Burdur Salda Gölü özellikleri

salda gölü özellikleri

Yeşil tepeler ve alüvyal ovalarla çevrili Salda Gölü’nün yüzölçümü 44 kilometrekare. En derin noktasında derinliğin 184 metreye ulaştığı göl bu özelliğiyle Türkiye’nin en derin tatlı su gölleri arasında yer alıyor.

Çevresinde şehirleşme tehdidi ve sanayi tesisleri olmaması nedeniyle kirlilik tehdidi ile karşılaşmayan göl, kendi ekosistemi içerisinde suyunu temizliyor. Göl içerisinde bulunan magnezyum, gölün çevresindeki kumsalların beyaz olmasını sağlıyor. Göl suları çekildiğinde 7 küçük ada ortaya çıkıyor. Son 25 yılda gölün suları 3-4 metre çekilmiş durumda.

Salda Gölü’nde balık var mı

Salda Gölü, doğal yapısıyla Türkiye’nin en önemli kuş yuvalama ve yaban hayvanı üreme ve yaşama bölgelerinden. Salda Gölü’nde yaşayan ‘Aphanius splendens’ adlı yosun balığı, ‘Pseudophoxinus burduricus’ adlı yağ (çiçek) balığı, ‘Cyprinus carpio’ adlı ot balığı ve ‘Oxynoemacheilus’ adlı sürüngen damalı yılan balığı endemik türler arasında.

Salda Gölü’nde yüzülür mü

salda gölü fotoğrafları

Salda Gölü’nün zemini gevşek, çamursu ve killi bir yapıda. Bu yüzden gölde izin verilen ve kontrol edilen alanlar dışında yüzmek oldukça tehlikeli. Göl çevresinde yalnızca Tabiat Parkı Orman Plajı, Yeşilova Halk Plajı, Doğanbaba Plajı ve Maldivler Plajı’nda yüzmeye izin veriliyor. Yüzme bilmeyenlerin göle girmeleri çok tehlikeli.

Salda Gölü’nde nerede kamp yapılır

Salda Gölü ve çevresi doğal koruma bölgesi olduğundan belirlenmiş alanlar dışında kamp yapılmaya izin verilmiyor. Yeşilova Belediyesi tarafından işletilen kamp alanı, kamp yapmak isteyenleri ağırlıyor. Dileyenin kendi çadırıyla geldiği kamp alanında çadır kiralama hizmeti de veriliyor.

Salda Gölü bungalov evler

salda gölü nerede kalınır

Salda Gölü’nün çevresi yapılaşmaya kapalı, doğal koruma bölgesi. Göl çevresinde konaklama imkanları sınırlı. Salda’nın tadını çıkarmak isteyenler sıklıkla bungalov evleri tercih ediyor. Yeşilova Belediyesi Halk Plajı’nda, göle 50 metre uzaklıkta bulunan bungalov evler 2 tek kişilik yatak, banyo ve tuvaletten oluşuyor. Fiyatlar sezona göre değişkenlik gösteriyor.

Salda Gölü otelleri

Salda Gölü’nde bungalov evler ve çadır kamp alanının yanı sıra bir de otel bulunuyor. Dağ ve göl manzaralı odalarıyla, 2 yıldızlı Hotel Lago Di Salda, oda-kahvaltı şeklinde hizmet veren bir işletme. Gecelik oda fiyatları 150 TL’den başlıyor. Telefon: +90 248 618 04 80

Ulaşım sorunu olmayanlar için daha ekonomik konaklama seçenekleri Yeşilova ilçe merkezinde bulunuyor. Görenser Otel (+90 248 618 06 33) ve Yeşilova Hotel Berliner (+90 248 618 17 56) oda-kahvaltı olarak hizmet veren ekonomik şehir otelleri.

Salda Gölü nerede yemek yenir

salda gölü nerede yemek yenir

Salda Gölü ve çevresinde yeme-içme imkanları kısıtlı. Salda Gölü kamp alanında Yeşilova Belediyesi’nin işlettiği bir kafe bulunuyor. Kafede atıştırmalıklar, tost ve ekmek arası ızgara gibi yiyeceklerle içecek çeşitleri ve dondurma bulunuyor. En yakın restoranlar ise Salda Gölü’ne 5 km uzaklıktaki Yeşilova’da. Göle gelmeden önce market alışverişi yapmak şart.

Salda Kayak Merkezi nerede

Türkiye’nin tek göl manzaralı kayak merkezi unvanına sahip Salda Kayak Merkezi, kış aylarında bölgede yaşayanların akın ettiği bir yer. Yeşilova ilçe merkezine 14 km, Salda Gölü’ne ise 19 km uzaklıktaki kayak merkezi Eşler Yaylası’nda yer alıyor. Denizden yüksekliği 2,079 metre olan kayak merkezinde profesyonel tesis bulunmuyor.

Salda Gölü fotoğrafları

salda-golu-yolu-nasil
Salda Gölü Yolu
salda-golu-mekanlari
Salda Gölü Mekanları
salda gölü bilgi
Salda Gölü kıyısı ile mekanlar arasındaki uzaklık
salda gölü koyları
Salda Gölü koyları

Salda Gölü’ne nasıl gidilir

salda gölü resimleri

Salda Gölü’ne uçakla gitmek isteyenler için iki ayrı alternatif bulunuyor. Denizli Çardak Havalimanı Salda’ya 44 km, Isparta Süleyman Demirel Havalimanı ise 110 km uzaklıkta. Her iki havalimanından da araç kiralayarak ulaşım rahatlıkla sağlanabilir.

İstanbul’dan Burdur Salda Gölü’ne nasıl gidilir: İstanbul’a 611 km uzaklıkta bulunan Salda Gölü’ne özel araçla Bursa, Kütahya, Afyonkarahisar ve Dinar rotası izleyerek ulaşılıyor. Yolculuk yaklaşık 7,5 saat sürüyor.

Otobüsle Salda Gölü’ne ulaşım için ise Yeşilova, Burdur ya da Denizli’ye ulaşmak gerekiyor. Burdur ve Denizli’den Yeşilova’ya düzenli minibüs seferleri var. Yeşilova ilçe merkezinden Salda Gölü’ne de yaz döneminde yarım saatte bir dolmuş bulunuyor.

Ankara’dan Salda Gölü’ne nasıl gidilir: Ankara’ya 453 km uzaklıkta olan Salda Gölü’ne özel araçla ulaşım için Polatlı, Sivrihisar, Bolvadin, Dinar, Bozkurt rotasını takip etmek gerekiyor. Yolculuk 5 saat 40 dakika sürüyor. Otobüsle ulaşım için ise Burdur Otogarı’na gelmek, buradan Yeşilova minibüsleriyle Salda Gölü’ne geçmek gerekiyor.

İzmir’den Salda Gölü’ne nasıl gidilir: İzmir’e 322 km mesafede olan Salda Gölü’ne özel araçla ulaşım için Aydın, Kuyucak, Karacasu, Tavas, Serinhisar, Güney rotasını izlemek gerekiyor. Özel araçla yolculuk 4 saat sürüyor. Otobüsle ulaşım için Denizli Otogar’a gelmek, buradan Yeşilova minibüslerini kullanmak gerekiyor.

3 Yorumlar

  1. Çok teşekkür ederim, gerçekten bilmediğim yerleri de öğrenmiş oldum çok güzel çok beğendim burayı araştırdığım için çok mutluyum 🙂

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz