Safranbolu, Batı Karadeniz Bölgesinde, Karabük’e bağlı, yıllardır değişmeyen yüzüyle bir müze kent. Bu yüzden hep ‘zamanın durduğu kent’ olarak anılıyor. Osmanlı mimarisinin en iyi korunduğu yerlerden biri. Coğrafyanın insan ile bütünleştiği, mimarinin yaşama biçimi ile şekillendiği, birer sanat şaheseri sayılabilecek ahşap mimarinin ortaya çıkardığı en güzel kasabalarımızdan biri.
Safranbolu denince aklımıza ilk gelen şey özgün mimariye sahip etkileyici evleri, oysa Safranbolu evlerinden çok daha fazlasını gözler önüne seriyor. Tarihi değerleri, kent kültürü, yaşam tarzı, gelenek ve görenekleri, yöresel lezzetleri, doğal güzellikleri ile Safranbolu, turizm açısından ülkemizin gözde kentlerinden birisi.
Safranbolu Gezi Rehberi
UNESCO dünya kültür mirası listesine 1994’te giren Safranbolu, Roma İmparatorluğunda Paflagonya olarak adlandırılan bir bölgede bulunan Safranbolu toprakları tarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış.
Kentin tarihi geçmişinde en üstün ekonomik ve kültürel düzeyine Osmanlı döneminde ulaşmış. 17. yüzyılda İstanbul-Sinop Karayolu üzerinde yer alması nedeniyle büyük gelişim göstermiş. Büyük kervanların konakladığı, binden fazla konağa sahip bir yerleşim yeri haline gelmiş.
Osmanlı’nın çökmesi ve Cumhurtiyetin kurulması sonrasında yeni kurulan Karabük şehrine ülkenin en büyük demir çelik fabrikasının açılmasıyla birlikte, tarım ve ticaret ile uğraşan hemen hemen herkes bu işletmede çalışmaya başlamış. Safranbolu’nın yavaş yavaş eski parlak günleri geride kalmış.
Kaderine terk edilen, yavaş yavaş görkemli değerlerini kaybetmeye başlayan kentin kaderini bir belgesel değiştirmeye yetti. Türk belgesel tarihinin önemli isimlerinden Süha Arın’ın 1976 yılında çektiği ‘Safranbolu’da Zaman’ filmi sonrası Safranbolu adeta yaşama tekrar döndü.
Safranbolu asıl ününü tabi sahip olduğu kültürel mirası ve mimarisi ile kazanmış bir kent. Sadece konakları değil kentin kendisi çok başarılı şehir mimarisi örnekleri ile dolu. Her sokağı gezmeye değer güzellikte.
Günübirlik ziyaretin ötesinde, bir hafta sonunu veya kısa bir yaz tatilinizi bu şirin ilçemize ayrın. Dört mevsim ziyaret edebilirsiniz. Sonbaharın bin bir rengi bu kente apayrı bir hava veriyor.
Safranbolu Gezilecek Yerler 📌
Gözalıcı Safranbolu evleri, kışlık olarak bilinen ‘şehir’ ve ‘bağlar’ olarak bilinen yazlık kesimde gruplanmış. Safranbolu gezilecek yerlerin çoğu bu bölgede yer alıyor. Ancak arazi engebeli ve bol yokuşlu. Taş döşeli yolları, buralarda topuklularla gezinmeye niyetlenenleri üzecek cinsten.
Safranbolu’nun Arnavut kaldırımlı sokaklarını keşfetmenin bir yolu da bisiklet. Birçok noktada kiralayabileceğiniz bisikletlerle tarihi dokunun içine pedal çevirebilirsiniz. Yine Safranbolu merkezinde yer alan tarihi mekanları meydandan kalkan golf arabalarıyla da gezebilirsiniz. Bu turda rehberlik hizmeti de sağlanıyor.
Safranbolu’ya 20 kilometre uzaklıktaki Yörük köyü, eski evleri ile ünlü. Safranbolu’nun en eski evi olarak bilinen ve 450 yıldır ayakta olan Odabaşı Evi’ni mutlaka görmelisiniz. Köye giden yolda bulunan Hıdırlık Tepesinde durup Safranbolu’yu tepeden izleyin.
Arasta Çarşısı olarak bilinen Safranbolu Yemeniciler Çarşısı, her sokağını dikkat keserek gezmeniz gereken yerlerden. Tarihi çarşıda eskiden yemeni ustalarının dükkanları varmış, ancak geriye sadece Erhan Usta’nın dükkanı kalmış. Uğrayıp birer yemeni edinebilirsiniz.
Sadece çarşı merkeziyle sınırlı kalmayın. Safranbolu’nun yüksek rakımlı kuzeybatısında yer alan Bağlar bölgesinde, tarihi konaklar ve yazlık evler sıralanıyor. Şahane bir doğaya sahip olan Safranbolu’da Şeker Kanyonu ve Yenice Ormanları’nda yürüyüşe çıkıp, Safranbolu’nun bambaşka bir yüzü ile tanışın.
1. Safranbolu Evleri
Safranbolu evleri, ilçeyi ziyaret eden birçok kişinin zihninde canlanan ilk şey. Safranbolu’da, geçmişi 18-20. yüzyıl arasına tarihlenen, her biri ince bir sanat zevkinin ürünü 2 binden fazla geleneksel ev yer alıyor. Payandalarla desteklenmiş, zarif çıkmaları olan 2 bine yakın güzeller güzeli ev var.
Arazinin engebelerine uyum sağlayarak birbirlerinin önünü kapatmamış evler, zamanın yıpratıcı etkisine ve değişime direniyor. Yaklaşık 800 adeti koruma altın alınmış. Karşılıklı iki yamaca, birbirinin manzarasını ve güneşini kapatmadan, birer inci tanesi gibi dizilmiş bu eşsiz şaheserleri yakından görün.
Evlerin içlerindeki detayları, tavanlarındaki ahşap işlemeleri, duvarlardaki kalem işlerini, dolap çeşitlerini anlatmaya sayfalar yetmez. Bazı evlerde havuzlu salonlar dahi var. Merkezde yer alan Kaymakamlar, Kilerciler, Mümtazlar, Karaüzümler, Kavsalar ve Sipahioğlu konakları Safranbolu ev mimarisinin en güzel örnekleri arasında.
Kentin sadece merkezinde kalmayın, çıkın birbirinden ilginç sokaklarında, payandalarlarla desteklenmiş çıkmalara ve cumbalara sahip Safranbolu evleri arasında dolaşın. Yürümeyi pek sevmiyorsanız eğer, özel işletmeye ait olan golf arabalarının yaptığı turlara katılın ve konakların, sokakların, çeşmelerin, Safranbolu’nun ruhunun hikayelerine kulak verin.
2. Cinci Hanı ve Hamamı
Cinci Han, Safranbolu gezimde konakladığım, başlıbaşına bir belgeseli hakedecek hikayelere sahip. Safranbolu’nun en değerli yapısı. Eski çarşının içinde yer alan kervansaray, zamanın en büyük ve en görkemli kervansaraylarından biriydi. 300 metrelik yer altı tüneliyle kentin atık suları ile kanalizasyonların disipline edildiği büyük bir kanyonun üzerinde yer alıyor. Altından dere yatağı geçiyor.
Cinci Hoca veya bilinen adıyla Hüseyin Efendi, Sultan I. İbrahim zamanında sarayda önemli mevkilerde bulunmuş gizemli bir şahsiyet. Kösem Sultan’ın deli ve eşcinsel olduğundan şüphelenilen oğlu İbrahim’in hem iyileşmesinde hem de şehzade sahibi olmasında faydası olmuş.
Padişaha şifa veren Hüseyin Hoca Cinci Hoca olarak anılmaya başlanmış. Cinci Hoca’ya bu hanın yapılması için gereken maddi destek Kösem Sultan tarafından sağlanmış. Son olarak da Anadolu Kazaskerliğine kadar yükselen Cinci Hoca, bir süre sonra gözden düşmüş ve en nihayetinde idam edilmiş.
Cinci Han, günümüzde otel, kafe ve etkinlik merkezi olarak hizmet veriyor. 3 ton ağırlığındaki giriş kapısı, kilit ve anahtarını görün. Türk mutfağının çeşitli lezzetlerini ve yöresel yemekleri de tadabileceğiniz bir yer. Safranbolu gezimin birisinde burada konakladım. En üst katına çıkı ve Safranbolu’yu yakından seyre dalın. Rezervasyon için tıklayın.
3. Safranbolu Kent Tarihi Müzesi
Safranbolu Kent Tarihi Müzesi, geçmişte hükümet konağı olarak kullanılan binada 2006’da hizmete açılmış. Kale olarak adlandırılan tepede yer alan Müzede, Safranbolu’ya dair her türlü tarihi bilgi ve belgeler ile eşyalar sergileniyor. Safranbolu’nun günümüze kadar geçirdiği evreleri kronolojik olarak izlenebildiği müzenin zemin katında, Safranbolu ticari yaşamı ve geleneksel el sanatlarına dair sunumlar yer alıyor.
Esnaf Ve Zanaatkarlar Çarşısı’nda Eczanecilik Müzesi, Lokumculuk Müzesi, yok olmaya yüz tutmuş bir zanaat olan yemenicilik, demirci, kunduracı, semerci, baharatçı, kalaycı, bakırcı ve esnaf kahvesi gibi Safranbolu’daki zanaatların eski çalışma ortamları özgün canlandırmalarla misafirlere sunuluyor.
Hükümet konağının bahçesinde ise Anadolu’nun ilk saat kulesi yer alıyor. 1797’de yaptırılmış, 12 metre yüksekliğindeki kulenin saati İngiltere’den getirilmiş. ⏰ Safranbolu Kent Tarihi Müzesi ziyaret saatleri 09.00-17.30. Müze, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. 🔐 Safranbolu Kent Tarihi Müzesi giriş ücreti 5TL. Müze Kart geçerli değil.
4. Kaymakamlar Gezi Evi
Kaymakamlar Gezi Evi, Kültür Bakanlığı tarafından 1976 yılında ‘Kentsel Sit’ olarak koruma altına alınan Safranbolu’da birbirinden güzel ve tarihi karaktere sahip evlerden biri. Birer sanat şaheseri sayılabilecek ahşap mimariye sahip Safranbolu Kaymakamlar Gezi Evi, coğrafyanın insan ile bütünleştiği, mimarinin yaşama biçimi ile şekillendiği örnek bir ev.
Kaymakamlar Gezi Evi, 3 kata dağılmış 7 odası ve bahçesiyle görülmesi gereken bir yapı. Konağın her köşesi ince ahşap işçiliğinin bir eseri. Kapılar, pencere pervazları ve kapakları, tavanlar, yani duvarlar dışındaki neredeyse her yeri ahşaptan ibaret.
Haremlik ve selamlık uygulamasına göre tasarlanan evde kadınların çok rahat hareket edebilmeleri sağlanmış. Sofadan, odaların içini doğrudan görünmüyor. Misafire yapılacak ikramlar ilginç ve zekice düşünülmüş dönme dolapla iletiliyor. Gezilecek yerler listenize ekleyin.
⏰ Safranbolu Kaymakamlar Gezi Evi ziyaret saatleri 09.00-17.30. Müze, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. 🔐 Safranbolu Kaymakamlar Gezi Evi giriş ücreti 5TL. Müze Kart geçerli değil.
5. Hıdırlık Tepesi
Hıdırlık Tepesi, şehirleri benim gibi yüksekten görmeyi ve fotoğraflamayı seviyorsanız; kasabaya ilk girişte veya Safranbolu gezilecek yerleri bitirdikten sonra uğrayacağınız adres olsun. Hıdırlık Tepesi, Safranbolu’ya Kastamonu tarafından geliyorsanız, şehrin girişindeki tepede yer alıyor. Burası en güzel Safranbolu fotoğraflarını çekeceğiniz bir yer.
Bir yanda çayınızı veya kahvenizi yudumlarken, diğer yandan kenti panoramik olarak görün, en güzel fotoğraflarınızı çekin. Önünüzde hiç bir engel olmadan kuş bakışı tüm kasabayı en güzel buradan izleyebiliyorsunuz.
6. Yörük Köyü
Safranbolu Yörük Köyü, Karabük-Safranbolu yolu yakınlarında yer alan küçük bir Safranbolu aslında. Sokaklar boyunca sıralanan, bir çoğu yıkılmaya yüz tutmuş tarihi evler, konaklar ve tarihiyle, kültürüyle görülesi bir yer.
Safranbolu merkeze 20 km uzaklıktaki, açık hava müzesi görünümünde olan Yörük Köyü, 1996’da koruma altına alınmış olsa da evler zamanın yıpratıcı etkisine yenik düşüyor. Geçmişi 15. yüzyıla uzayan köyde, 300 yıllık bir geçmişe sahip, 8 nesildir aynı ailenin yaşadığı Sipahioğlu Konağı’na gidin Filiz Teyzenin hikayelerini dinleyin. Yörük Sofrası’nda çayınızı için, gözleme yiyin.
7. Tokatlı Kanyonu
Tokatlı Kanyonu, Safranbolu’nun tarihi yüzünün dışında doğal güzelliğini keşfedebileceğiniz bir yer. Kanyonun bir ucu Tokatlı Köyü’nde, diğer ucu ise Eski Çarşı’nın Gümüş Mahallesi’e kadar uzanıyor. Kanyon girişinde sizi, nehir boyunca yapacağınız şahane bir yürüyüş yolu bekliyor. Şelaleler, kuş cıvıltıları, insanı ferahlatan tertemiz hava ve dahası. Eğer Eski Çarşı yönünden giderseniz giriş için ücret ödemiyorsunuz.
⏰ Tokatlı Kanyonu ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-20.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Kanyon, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Tokatlı Kanyonu giriş ücreti 3TL. Müze Kart geçerli değil.
8. Kristal Teras
Kristal Teras, Tokatlı Kanyonunu en iyi izlenebileceği noktada, yerden 80 metre yükseklikte yapılmış. Kristal Teras, Türkiye’de de bir ilki temsil ediyor. Tabanı çok dayanıklı kırılmaz camdan yapılmış, 75 ton ağırlığı taşıyabilen Kristal Teras, üzerinde gezinenleri heyecanlandırıyor.
Tam da uçurumda yapıldığından ve bastığınız yerin, ne kadar yüksekte olduğunu görebildiğinizden, heyecan verici bir deneyimin içinde buluyorsunuz kendisi. Safranbolu İncekaya’da yer alan, 11 metre genişliğindeki Kristal Teras’tan Tokatlı kanyonuna dair nefis fotoğrafları çekebiliyorusunuz.
⏰ Kristal Teras ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-20.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Teras, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Kristal Teras giriş ücreti 7TL. Müze Kart geçerli değil. Otopark için de 5TL ücret ödemek gerekiyor. Ücretli otopark alanının arkasında aracınızı ücretsiz park edebileceğiniz bir yer daha bulunuyor.
9. İncekaya Su Kemeri
İncekaya Su Kemeri, 116 metre uzunluğunda, 6 kemerli oldukça görkemli bir yapı. Kristal Teras’tan Tokatlı Kanyonu’na indiğinizde hemen solda kalıyor. 110-220 cm değişen genişlikteki kemerin altından Tokatlı deresi akıyor. Dere boyunca uzanan yürüyüş parkuru ise Tokatlı Kanyonu’nun en güzel rotası. Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından, Safranbolu’ya su getirmek için yaptırılmış.
10. Bulak Mencilis Mağarası
Bulak Mencilis Mağarası, Karabük’e bağlı Bulak Köyü’nün Safranbolu ile komşu olduğu yerde bulunuyor. Safranbolu merkeze 8 km, Bağlar Değirmenbaşı’na ise 5 km uzaklıkta. Bir vadide yer alan Bulak Mencilis Mağarasına girmek için 150 basamaklı merdiveni çıkmanız gerekiyor.
O kadar da zor değil, gözünüzde büyüteyim demeyin. İçeri girince sizi 65-200 milyon yıl öncesine kadar uzanan, etkileyici renklerdeki şahane damlataş, sarkıt, dikit ve sütunlar karşılıyor. ⏰ Bulak Mencilis Mağarası ziyaret saatleri 09.00-17.30. Mağara, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Bulak Mencilis Mağarası giriş ücreti 5TL. Müze Kart geçerli değil.
Tabakhane Müzesi (Sarıtunç Gezi), Safranbolu’nun 800 yıllık dericilik geçmişinin mirası. Osmanlı ordusuna deri sağlayan 300 den fazla deri dabakhanesinden sadece burası günümüze kadar gelmiş. Müze olarak ziyarete açık.
Davutbaşı köyü, Safranbolu’nun 20 km batısında safran üretiminin yapıldığı bir köy. Ağustos-Eylül arasında safran dikimi, ekim ayında da hasatı yapılıyor. Safranbolu, adını dünyanın en değerli çiçeklerinden biri olan ‘Safran’ çiçeğinden alıyor. Çiçeğin ucunda bulunan tepeciğinin 1 kilosu 15-20 bin TL arası değişiyor. Bu kadar pahalı bir baharat Safranbolu’da gram ile satılıyor. 1 gramı ise 20 TL.
Safranbolu’nun lokumu oldukça meşhur, bunu hak edecek kadar da lezzetli tabi. Safranbolu lokumunu en iyi yapan en eski imalathanelerinden İmren Lokumları’na uğrayın. Cinci Han’ın hemen karşısında bulunan İmren Lokumları binası, Safranbolu taş yapı mimarisine uygun yapılmış en güzel örneklerden biri.
Safranbolu’da nerede kalınır
Safranbolu otelleri birbirinden güzel. Buram buram tarih kokan, sanki geçmişe yolculuğa çıkıyormuşsunuz hissi veren konaklarda ve meşhur Safranbolu Evlerinde kalın.
Özellikle son yıllarda yapılan başarılı restorasyonlarla çok keyifli butik otellere sahip. Cinci Han, İmren Konakları, Gülevi son yıllarda birçok turisti ağırlıyor. Nefis butik otellere dönüştürülmüş konaklar, dekorasyonu ve hizmet kalitesiyle oldukça iyiler.
Safranbolu’ya nasıl gidilir
Safranbolu, Anadolu’daki en güzel kentlerden biri. Safranbolu, Ankara’ya 220 km, İstanbul’a 380 km, İzmir’e 763 km uzaklıkta. Ulaşımı oldukça kolay. İstanbul-Ankara karayolu üzerinde Gerede kavşağından ayrılarak Karabük’e gelen 82 kilometrelik yol, buradan devam ederek 8 kilometre sonra Safranbolu’ya varılıyor.
Ankara-Safranbolu otobüs yolculuğu 3 saat sürüyor ve 50 TL. Metro Turizm ve Efe Tur’un düzenli seferleri var. Ben Ankara’dan otobüsle geçmiştim. Havayolu ile gidecekler Ankara veya Kastamonu’ya uçabilirler. Kastamonu-Safranbolu ise otobüsle 2 saatten az sürüyor. Safranbolu’ya nasıl gidilir blog yazımda daha detaylı ulaşım bilgilerine yer verdim.
Safranbolu’da gezilecek yerler listesine bir 20 madde daha ekleyebilirim. Şimdilik siz gidin buraları görün, nasılsa bir daha gitmeyi isteyeceksiniz eminim. Anadolu’nun, UNESCO Dünya Mirası Listesindeki bu nadide yerine gidin, Safranbolu’da insan eliyle doğanın nadide uyumunu görün.
Safranbolu’ya gittim, gezdim, gördüm. Gerçekten de burada anlatıldığı gibi, herşey çok güzel ve ilginçti. Safranbolu gerçekten de tarihi olan bir yer. Her sokağında Osmanlı kokusunu ve ruhunu hissediyorsunuz. Güzel ülkemizde böylesine korunmuş bir yer bulmak mucize gibi geldi.
Herkese tavsiye ediyorum.
Merhaba, Teşekkürler Karabük’ümüzün tarihi ve şirin ilçesini böyle güzel anlattığınız için.
Safranbolu bence hak ettiği kadar tanıtılmıyor. Ülkemizin en değerli beldelerinden birisi, dünyada yok böyle bir yer, ama sokklar berbat durumda, her yer tabela dolu, yazık yani. Ham tarihi, hem doğası güzel. Mimarisi de benzersiz ama kendi vatandaşımız bile gidip kalmıyor. Kıymetini bilelim.
Safranbolu’yu bence dediğiniz gibi insanımız gezmeyi bilmiyor. Sadece 2 cadde gezip, gördüm diyip çarşıda alışveriş yapıyor. Aynen çekirge sürüsü gibi her hafta sonu böyle yerli turist dalıyor çarşıya. Öyl skünetle ve ağırdan gezip kasabamızı hissetmeden anlamadan gidiyorlar. Fezme kültürünü geliştirmemiz gerekiyor.
Güzel olmuş elinize sağlık. Eksik olduğunu düşündüğüm bir yer var. Eski çarşıdan gidilen Saklı Cennet Değirmen Cafe’ den de bahsetseydiniz keşke. Eski çarşıyı gezdikten sonra iyi bir mola yeridir. 🙂
http://www.safranbolutasdegirmen.com/
https://tr.foursquare.com/v/sakl%C4%B1-cennet-de%C4%9Firmen-kafe/51f8215a498e74d93abf942d
Yazgül, mekanları yazmadım, daha çok gezilecek ve görülecek yerleri yazdım, ki daha yazacak bunun gibi onlarca daha yer var. Bir daha yolum düşerse dediğin yere uğramaya çalışacağım.
Safranbolu’ da görmemiz gereken 10 yer, Safranbolu’da görmemiz gereken onlarca yer hakkında minicik bir fikir verebilir ancak. 😉 Teyzeleriyle sohbet etmeden, bağlar gazozu susamsız simitiyle yemeden, Konarı Köyü’nü gezmeden, dağlarında çiçek toplamadan, dereleriyle coşmadan, arnavut kaldırımlarda koşmadan olurmu hiç!?
Ben de hep bunu söylerim. Bizim milletini bir yerde 1-2 saat geçirip de birkaç cadde, sokak gördükten sonra; yaw burda pek bir şey yokmuş demeleri beni biraz delirtiyor. Üzerine kullanılan cümle de “… 2 saat yeter orayı BİTİRMEK için..”. Şu Bitirmek kelimesi bir bizde var. Oysa dediğin gibi Safranbolu’ya 1 hafta ayırsan yetmez, kasabanın ruhunu anlamak için.
Çok güzel konaklar ve butik oteller var. Biz Cinci Han’da kaldık. Biraz elden geçmesi gerek ama hoş bir yer. Dünyanın en eski otellerinden birisi.
Yazınız sebebiyle Safranbolu adının hikayesini merak edip araştırdım, gerçekten zengin bir tarihe sahipmiş. Sanıldığı gibi safrandan gelmiyormuş deyip araştırmasını meraklısına bırakayım. Safranbolu’da şöyle salına salına, tını mını gezesim geldi.
Dokumacığın olmadığı bir yerde safranı ne yapsınlar? Gerçekleri yazdığımız söylediğimiz zaman dokuz köyden kovuluyoruz.Bu sayfalara yazdığım yazı bile konulmadı.Herifin biri 250 yıllık konakta misafir etmekten söz ediyor.Ahşabın ömrü kaş yıl biliyormu? Safranboludaki en eski ev 1883 tarihlidir.Onunda üst katı çok sonra yapılmış.Üst kat merdivenleri artık çürümüş.
Yazılar çok güzel. Siz bu gezi tutkusunu hep canlı tutun, yolunuz açık olsun yeni geziler ve yeni yazılar bekliyoruz. Yorum yaparak havuzunuza küçük bir katkı da benden olsun istedim. Sağlıcakla kalın… 🙂
Teşekkürler Eylül, yorumlar benim için çok değerli! 🙂
Hayat Size Güzel Gönlüzce geziyorsunuz.
İyi Gezmeler
Hayat bana güzel. 🙂 Safranbolu’da güzel! gidin!
Safranbolu’ya ben de gittim ama bu kadar yer görmedim. Umarım bi dahaki sefere görürüm.
Teşekkürler 🙂
Ben ilk olarak Safranbolu’ya 2010’da gitmiştim. Sadece 1 gece kalıp şehir merkezini dolaşabilmiştim. Oysa bu gidişimde gördüm ki Safranbolu 1 hatta 2 güne sığdırılacak bir yer değil. Daha çok zaman ayırmalı.
Tatil için Marmaris’i düşünen misafirlerimize konaklama tesisleri için uygun fiyatlar . Marmaris Otelleri
19 Mayıs’ta Safranbolu’ya gidiyorum ve bu yazınızı bekliyordum Kemal Bey. Ellerinize sağlık, çok güzel olmuş. Siz gezin biz de sizi izleyelim. Çok teşekkürler tekrar, yolunuz açık olsun hep. Sevgiler
Safranbolu ülkemizin en nadide yerlerinden birisi. Yazması bile gezmesi kadar zevkliydi. 🙂
Çok işime yaradı arkadaşım teşekkür ediyorum
Güzel bir makale olmuş.
Bazı kendini bilmezlerin gerçekleri görmezden bilmezden gelerek yaptıkları ulu orta,cehaletlerini orta cevaplamaya bile değmez.Bunak diyen geri zekalıya söylenecek söz bile yoktur.Zeka seviyelerinin ortanın altında olduğu belli olan bu cahilleri hangi deriden ayakkabı yapılacağını bilmedikleri ortadadır .Safranbolu’nun yaptığı yemenidir.Sathiyandan yapılır. Suyu yediği zaman dağılır.Asker potini yapmaya müsait değildir.Bir parti yaptırılıp denenmiş,uygun olmadığı görüldüğü için vaz geçilmiştir.Safranbolu bugün sahte restorasyonlarla elden gitmiştir.Mecit yokuşundaki yeni döşenen arnavut kaldırımına bak birde eski hamamın önünden yukarı çıkan sokaktaki arnavut kaldırımına bak.Belirttiğim yerlerdeki direnaj taşlarını da bir karşılaştır.Çok aramaya gerek yok hamamın saçaklarındaki çörtenlere bak,iyi bak.O çörtenler o şekilde değildi.Şimdikiler aşağı doğru kıvrımlı,çörtenler düzdü.Hemen karşısındaki Kazdağlı camii’nin restorasyonunda bazı orjinal taşların yerine yitong kullanıldı,pencere çerceveleri değiştirildi.Ahşaptan yapıldı.Safranbolu’nun ortasına sokulan tuvalet çok mu güzel.Mecit yokuşunda şimdi kahveciler (???????) konağı diye lanse edilen yerde iki katlı küçük bir ev vardı.Sokağın tamamı mavi boyalı iken şimdi beyaza boyandı.Cinci hanı diye anılan hanın orta kısmındaki mescid nerede.? Hanın vakıf senedinde açıkca belirtilmiş olan mescidi kimler buharlaştırdı.Kiremitle kaplı konik bir çatısı olan Köprülü(??) camii’nin çatısı nasıl kubbeye çevrildi.Bilmeden konuşmayın.Bugün Safranbolu Krabük’ün cumartesi,pazar günleri doluştuğu bir mekana dönüşmüştür.Dışarıdan gelecek olanlara tavsiyem cumartesi,pazar ve bayram tatillerinin dışındaki günlerde gelsinler.Rahat ederler.
Çok güzel,doğru ve aydınlatıcı bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.