Pisa Kulesi, İtalya‘nın simgeleşmiş yapılarından biri. Dünya çapında eğikliğiyle tanınan kule Toskana Bölgesi’ne bağlı Pisa şehrinde yer alıyor. Bulunduğu şehrin gücünü ve zenginliğini göstermek için yapılmış olan Pisa Kulesi, İtalyanca’da Torre di Pisa adıyla biliniyor.

Yapımı yaklaşık 200 yılda tamamlanan ve mermerden tasarlanan kulenin kim tarafından yapıldığı ne yazık ki bilinmiyor. Üzerinde bulunduğu zemin nedeniyle her yıl biraz daha çökme yaşayan kule bu özelliğiyle milyonlarca turist tarafından büyük ilgi görüyor.

Pisa Kulesi italya

Paris deyince Eyfel Kulesi akla gelir, İstanbul denince Kız Kulesi. Konu İtalya ve kule olunca da akla hemen Pisa Kulesi geliyor. İtalya’daki Pisa Kulesi, depremlere ve 200 yıl süregelen yapısal talihsizliklere karşı hala ayakta duruyor. Her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen Pisa Kulesi’nin oldukça ilginç bir hikayesi bulunuyor.

Pisa Kulesi

Pisa Kulesi, İtalya’nın kuzeyindeki Toskana Bölgesi’nde yer alan Pisa şehrinde bulunuyor. Tüm dünyanın ‘Eğilen Pisa Kulesi’ (Torre Pendente di Pisa) olarak bildiği, İtalya’nın en ünlü sembollerinden olan Pisa Kulesi, ülkenin en çok ziyaret edilen turistik noktalarından biri. Bizde Pizza Kulesi olarak adlandırılsa da doğrusu Pisa Kulesi.

Malta

Serbia

Pisa şehrindeki en eski yapılardan biri olan Pisa Kulesi, Piazza dei Miracoli (Mucizeler Meydanı)’de yer alıyor. Aynı meydanda bulunan Piazza del Duomo için ilk olarak bir çan kulesi formunda tasarlanan yapının inşaatına, 11. yüzyılda başlandı. Eğimli bir arazi üzerine inşa edilen Pisa Kulesi’nin ilk mimarı ne yazık ki bilinmiyor.

Romanesk bir tarzda tamamı mermerden tasarlanan yapı üçüncü katının tamamlamasından sonra yavaş yavaş eğilmeye başladı.

italya piza kulesi
pisa kulesi italya

Kulenin bu eğilimi temelindeki yumuşak zeminin çökmesinden kaynaklanıyordu. Bu ilk eğilmeden sonra kulenin inşaatı 100 yıl kadar bir süre için askıya alındı.

100 yıllık aradan sonra 1272’de mimar Giovanni Di Simone kulenin inşasında görev aldı. Kuleye 4 kat daha ekleyen Simone, yapının ağırlık merkezini düzeltmeye çalışırken daha da eğilmesine sebep oldu. 1284 yılında, Pisalılar ve Cenevizliler arasında çıkan savaş nedeniyle yapının inşası yeniden durduruldu.

8 kattan oluşan kulenin 7. katı 1319’da tamamlandı. Kulenin çan odası 1372’de eklendi. Pisa Kulesi 19. yüzyıla kadar bu haliyle kaldı. Yapı 1838’de mimar Alessandro Della Gherardesca’nın kulenin tabanın yakınlarına bir yol açmasından sonra iyice çökmeye başladı.

Pisa Kulesi

İkinci Dünya Savaşında Amerikalılar tarafından bu eğikliği nedeniyle gözlem kulesi olarak kullanılan yapı çok zarar görmeden varlığını korudu. 1964’te kulenin eğilmesini önlemek için bir grup mühendis tarafından kuleye 800 tonluk ağırlık yüklendi.

1987’de Piazza del Doumo, vaftizhane ve mezarlık ile birlikte UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren yapı 1990’da kapatıldı. 1990-2001 yılları arasında kulenin çökmesini engellemek için gerekli çalışmalar yapıldı ve kulenin eğikliği 45 cm düzeltildi.

2001 yılında turistler için yeniden açılan Pisa Kulesi, 2008’de mühendisler tarafından sabitlendi. Her yıl 0,7 cm eğilen kule günümüzde yaklaşık 5,5 derecelik bir eğime sahip.

pisa kulesi nerede

Pisa Kulesi özellikleri

Pisa Kulesi’nin yükseliği 55 metre civarında.
Temel iç çapı 7, 368 metre.
Temel dış çapı 15,484 metre.
Eğim derecesi dikeyden 3,97 derece.
Ağırlığı 14.500 ton.
Duvar kalınlığı temelde 4 metre, en üstte 2,4 metredir.
Pizza Kulesi Çan sayısı 7. Her bir çan bir notayı belirtiyor.
Çan kulesine çıkmak için basamak sayısı 294’tür.

Pisa Kulesi neden eğik diye soranlar için basitçe kurulduğu toprak yapısının zayıflığı neden olarak gösteriliyor.

Pisa Kulesi’ni ziyaret

294 basamaklı bir merdivenle çıkılabilen Pisa Kulesi’nin tepesine 18€ karşılığında bilet alınarak çıkılıyor. Kulenin açılış saatleri aylara ve günlere göre değişebildiği için gitmeden önce sitesini ziyaret etmek de yarar var. Ayrıca kuleye güvenlik nedeniyle 8 yaşından küçük çocukların çıkması yasak. 8-18 yaşları arasındaki çocukların, ebeveynleriyle birlikte kuleye çıkmasına izin veriliyor.

Pisa Kulesi nerede

Dünyadaki önemli simge yapılar arasında yer alan Pisa Kulesi, İtalya‘nın Toskana Bölgesine Pisa ilinin aynı adı taşıyan Pisa şehrinde bulunuyor. Pisa tren istasyonuna yaklaşık 2,5 km mesafede konumlanan kule, Piazza Dei Miracoli’de (Mucizeler Meydanı) yer alıyor.

Pisa Kulesine nasıl gidilir

İtalya’nın en turistik şehirlerinden Pisa’ya Türk Hava Yolları İstanbul’dan Pisa’ya her pazartesi, perşembe ve cumartesi gidiş, her salı ve perşembe günleriyse dönüş seferleri düzenliyor.

Ayrıca British Airways, Luftansa, Air France gibi havayollarının neredeyse her gün İstanbul çıkışlı giden aktarmalı uçuşları var. Daha ekonomik gitmek isterseniz de tren seçeneği bulunuyor. Trenin sıklıkla kullanıldığı Avrupa şehirlerinden biri olan İtalya’da nerede olursanız olun tren istasyonunun olduğu her yerden Pisa’ya ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

Şehre trenle ulaşıp tren istasyonun yakınlarındaki duraktan kalkan otobüslere binebilirsiniz. Ancak kulenin bulunduğu meydana araç alınmadığı için kulenin sadece yakınlarına gidebilirsiniz. Ayrıca yine tren istasyonundan 2,5 km mesafede bulunan kuleye yürüyerek de ulaşabilirsiniz.

pisa kulesine nasıl gidilir
Pisa Tower, Italy, 2014

Pisa şehrinin eski merkezi olan Piazza dei Calalieri’yi de gezmeyi ihmal etmeyin. Palazzo del Consiglio dei Dodici ile günümüzde şehrin üniversitesinin bulunduğu Rönesans döneminden kalma zarif binaların bulunduğu caddeyi dolaşın. Pisa’nın en önemli alışveriş caddelerinden Borgo Stretto, Kraliyet Sarayı Ulusal Müzesi ve şehrin en önemli meydanı sayılan Piazza dei Miracoli de Pisa gezilecek yerler arasında. Şehrin buluşma noktası Piazza Garibaldi’deki restoranlarda yemek yiyebilirsiniz.

Bunun yanında Pisa şehri Floransa’ya 80 dakika ve Lucca’ya 30 dakika mesafede bulunuyor. Roma’dan Pisa Kulesi’ne gitmek ise 4 saat sürüyor, yaklaşık 350 km. İlk önce bu şehirlere gelip, sonra Pisa’ya da trenle rahatlıkla geçebilirsiniz. Her yıl eğikliği nedeniyle yerli ve yabancı milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen Pisa Kulesi, İtalya’nın görülmesi gereken en önemli yapılarından biri.

Serbia

2 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz