Yurtdışına seyahat etmek için gerekli olan pasaport, yabancı ülkelere giriş ve çıkışlarda kullanılan, kimlik yerine geçen resmi bir belge olarak tanımlanıyor. Türk vatandaşları 4 farklı pasaport çeşidini, mesleki durumları ve statülerine göre kullanabiliyor.

Umuma Mahsus (bordo), Hususi (yeşil), Hizmet (gri) ve Diplomatik (siyah) pasaport, Türkiye’de kullanılan pasaport çeşitleri arasında. Dünyada kabul gören pasaportlar arasında orta sıralarda yer alan Türk pasaportu ile birçok ülkeye vizesiz giriş yapılabiliyor. Pasaport renkleri ve özellikleri hakkında bilgilere göz atın.

pasaport türleri

Pasaport Nedir? Pasaport Çeşitleri ve Özellikleri

Pasaport, yabancı bir ülkeye iş, turistik, sağlık veya başka bir nedenden dolayı gitmek isteyen kimselerin kimliklerini ibraz etmelerini sağlayan, sahibinin kimlik bilgilerini içeren uluslararası bir kimlik belgesi. Yurt dışına gidiyorsanız pasaport çıkarmak zorundasınız. Kimlikle de gidilebilen KKTC, Gürcistan ve Ukrayna için pasaport gerekmiyor.

Eski tip çipli pasaportlar mürekkep baskılıydı ve çip defterlerinin arka kapağında yer alıyor. Bu pasaportlardan Hususi ve Hizmet Damgalı olanlarda toplam 28 adet sayfa var, vize sayfa sayılsı her birinde 25 adet. Umuma Mahsus Pasaportlarda ise toplam sayfa sayısı 60 adet, vize sayfa sayısı ise 57 adet.

Malta

Yeni tip çipli pasaportlar ise polikarbon üzerine lazer baskılı ve çip de bunun içinde yer alıyor. Yeni nesil e-Pasaportlar mevcut pasaportlara göre daha uzun ömürlü ve sahteciliğe karşı daha güvenli. Bu pasaportun sayfalarında ülkemizin önemli tarihi noktalarının resimleri var.

1. Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)

Umuma Mahsus Pasaport, Türk vatandaşları ve KKTC vatandaşlarının alabileceği bir pasaport türü. Halk arasında Bordo pasaport olarak biliniyor. Umuma Mahsus Pasaport yurt içinde il ve ilçe nüfus müdürlükleri, yurtdışında Türkiye Cumhuriyeti Konsoloslukları tarafından veriliyor.

Umuma Mahsus Pasaportlar en az 6 ay süreli, 18 yaşından küçükler için en çok 5 yıl, 18 yaşından büyükler içinse 10 yıl süreli olarak düzenleniyor. Umuma Mahsus yeni e-Pasaportlarda toplam sayfa sayısı 38 adet, vize sayfa sayısı ise 35 adet. Pasaport başvuruları nüfus müdürlüklerinden yapılabiliyor.

İki adet biyometrik fotoğraf, varsa eski pasaport, parmak izi ve imza pasaport çıkarma için yeterli. Diğer belgeler ilgili kurumların sisteminden otomatik çekiliyor. Standart özellikler taşıyan bordo pasaport sahipleri birçok yabancı ülkeye vize ile giriş yapabiliyor. Pasaport Nasıl Çıkartılır öğrenmek istiyorsanız blog yazıma göz atın.

2. Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)

Hususi Pasaport, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski üyeleri, bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derecede görev yapan devlet memurlarına veriliyor. Ayrıca il ve ilçe belediye başkanlarına görevleri boyunca ve hususi pasaport taşıma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşına kadar olan çocukları da yeşil pasaport alabiliyor. Yeşil pasaportla bazı ülkelere vizesiz seyahat edilebiliyor. İkinci nesil Hususi ve Hizmet Damgalı e-Pasaportlarda toplam sayfa sayısı 30 adet, vize sayfa sayıları ise her birinde 27 adet.

Hususi pasaport çıkarmak için kurumunuzdan onaylanmış talep formu, biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı veya T.C. kimlik kartı gerekiyor. Sadece il nüfus müdürlüklerinden alınabiliyor.

3. Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)

Hizmet Pasaport, devlet kurumları adına resmi görevle yurtdışına gönderilenler, sarı basın kartı taşıyan gazeteciler ile sempozyum, bilimsel ve kültürel etkinlik nedeniyle yurtdışında görevlendirilen akademisyenlere görev süreleri boyunca veriliyor. Gri pasaport olarak da biliniyor. Hizmet pasaportuna sahip kişiler bazı ülkelere vizesiz seyahat edebiliyor. Hizmet pasaportunun 27’si vize sayfası olmak üzere toplam 30 sayfası var.

Hizmet pasaportu için kurumdan onaylanmış talep forumu, biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı ve T.C. kimlik kartı gerekiyor. Sadece il nüfus müdürlüklerinden alınabiliyor.

4. Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport)

Diplomatik Pasaport, Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve konsolosluklarında görev yapan diplomatlara, TBMM üyelerine, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üyelerine, eski cumhurbaşkanlarına, valilere, büyükşehir belediye başkanlarına ve üst düzey devlet kadrolarına veriliyor. Siyah pasaport olarak da biliniyor. Diplomatik pasaport ile dünyanın birçok ülkesine vizesiz seyahat etmek mümkün.

Diplomatik pasaportlar için hiçbir harç veya ücret alınmıyor. Hizmet ve hususi pasaportlar için sadece defter bedeli alınırken, umuma mahsus pasaportlar için süreye göre pasaport harç bedeli tahsil ediliyor.

Bunun dışında kırmızı renkte geçici pasaport ile yabancılara mahsus pasaport çeşitleri de var.

Pasaport, yurtdışına seyahat edebilmek için gerekli evraklardan bir tanesi. Pasaport işlemleri zaman zaman yaşanan yoğunluk ve defter sıkıntısı gibi sebeplerle uzayabiliyor. Başvuru yapılacak pasaport türüne göre çalışılan kurumlardan ekstra belgeler almak gerekebiliyor. Bu yüzden seyahat tarihinden en az bir ay önceden pasaport işlemlerine başlamakta yarar var.

73 Yorumlar

  1. Merhaba ben ticaretle uğraşıyorum, şirketlerim var ve şimdi ithalat ihracata başlamak istiyorum. İzinlerimi aldım. Buna dayanaraktan gri pasaporta başvura bilir miyim?

    • Gri pasaport kimlere verilir:
      -Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile yurtdışına gönderildiklerinde veya yurtdışında vazifeye alındıklarında verilir
      -Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu milletler arası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara
      -Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere
      -Hizmet Damgalı Pasaportu hak sahibinin yanında: eşine, reşit olmayan çocuklarına, reşit olup ebeveyni ile birlikte ikamet eden, evli bulunmayan, iş sahibi olmayan öğrenimine devam eden çocuklarına 25 yaşını dolduruncaya kadar Gri Pasaport verilir.

      İhracatçılara yeşil pasaport verilebiliyor.

      İhracat yapan firmaların yetkililerine hususi damgalı pasaport verilebiliyor. Son üç takvim yılı itibarıyla ihracatı; 1-10 milyon dolar arasında olan firmaların bir, 10-25 milyon dolar arasında olan firmaların iki, 25-50 milyon dolar arasında olan firmaların üç, 50-100 milyon dolar arasında olan firmaların dört, 100 milyon üzeri olan firmaların beş yetkilisine hususi pasaport verilebilecek.

  2. Merhabalar,
    Yüksek lisans öğrencisiyim, haziran sonu gibi bir işte çalışmaya başladım ayrıca. Akademik bir kongrede sözlü sunumum kabul edildi. Kongre 3-6 Ekim arasında olacak fakat direk kongrenin olacağı ülkeye bilet fiyatları çok yüksek olduğundan, bileti 26 eylül-8 ekim arasına, gidiş 26 eylülde İtalya, dönüş Bosna’dan olacak şekilde biletleri şimdiden aldım. 10 yıllık bordo pasaportum var fakat vize ücretiyle uğraşmak yerine gri pasaportla gitmem mümkün müdür?
    Bunun içim okuldan ve iş yerinden ayrı ayrı bu tarihler arasında izin almam yeterli midir?

    • Akademik sunum davetiyesi ve okuldan alacağınız pasaport talep belgesi ile gri pasaport başvurusu yapabiliyorsunuz. Okuldan alacağınız talep belgesi ile asgari geçerlilik süresi kadar gri pasaport sahibi olabilirsiniz. Bu şekilde vize derdi olmadan seyahat edebilirsiniz. Aynı anda hem bordo hem gri pasaport da taşıyabiliyorsunuz.

    • Gri Pasaport yurtdışına çıkarken gazeteci, bürokrat, sporcu ve akademisyen gibi farklı meslek sahiplerinin görevleri süresince kullandıkları bir pasaport türü. Görevinin veya mesleğinin ispatını istemiş olabilirler. Yaşanılan sıkıntı ne ise Fransa polisi arkadaşına açıklamıştır zaten. Çoğunlukla gerekli resmi evrağı isteyebilirler.

  3. Dün 10 yıllık çıkardım tam 764 TL. Önümüzdeki ay vize çıkacak 120€ tatile gitmeden fena masraf… İnsanın bir yere gidesi gelmiyor.

  4. Merhaba Ben yeşil pasaporta sahibim pasaportum 31.12.2017 tarihinde bitiyor. Ben 10.11.2017 tarihinde Almanya’da olmayı planlıyorum sizce kapıda sorun yaşar mıyım ?

  5. Iyi günler,
    Ben brezilyadan arjantine gecip(biraz turistik gezi, birkac gün) ordan Türkiyeye dönecegim.
    Benim ve eşimin pasaport süresi var ama cocugun pasaport süresi son 1 ay kaldi,
    Arjantine giriste sikinti olur mu???
    Tesekkürler.

  6. Pasaportumun suresi bitti herhalde anladığım kadarıyla süre uzatma diye bi husus yok tekrardan yenileme söz konusu sanırım. Başvuru icin ikametim dışında il ve ilcelerde yenileyebiliyor muyuz? Yoksa bulunduğum ilde yapma zorunlu mu?

  7. Merhabalar, pasaportumun suresi bitmiş yeni pasaport çıkarmaya kalksam zaman yetmeyecek. Bayram tatilinde suresi biten pasaportumla veya kimliğimle gittiğim yerde pasaport suresi uzatabileceğim ülke var mı? İklim ve coğrafya değişikliğine ihtiyacım var. Teşekkurler

    • Süresi bitmiş pasaportla yurtdışına çıkmana izin vermezler, havalimanında geri dönersin. Süresi bitmişse geçersizdir demek. Pasaport süresi uzatma yok, yeniden çıkarmak gerekiyor.

  8. Polonya’daki görev için gri pasaport alacağım. Söz konusu pasaportla ilk girişi Almanya’dan yapsam sıkıntı yaşar mıyım? Bir de bu pasaportla diğer Schegen ülkelerine geçsem sorun olur mu?

  9. Merhaba ben Güney Kore’ye gideceğim vize istemiyorlar, fakat benim 5 ay pasaport sürem kaldı. İnternetten araştırdığım kadarıyla en az 3 aylık kesin pasaport süresi istiyorlar. Ben elimde bulunan pasaportumla gidebilir miyim yoksa yeniden çıkarmalımıyım?

  10. Merhaba,
    Subatta Makedonya’ya gitmek istiyorum ama pasaportumun 3 ayi kalmis oluyor. Girisimde sorun yasar miyim?
    İyi günler.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz