Yurtdışına seyahat etmek için gerekli olan pasaport, yabancı ülkelere giriş ve çıkışlarda kullanılan, kimlik yerine geçen resmi bir belge olarak tanımlanıyor. Türk vatandaşları 4 farklı pasaport çeşidini, mesleki durumları ve statülerine göre kullanabiliyor.
Umuma Mahsus (bordo), Hususi (yeşil), Hizmet (gri) ve Diplomatik (siyah) pasaport, Türkiye’de kullanılan pasaport çeşitleri arasında. Dünyada kabul gören pasaportlar arasında orta sıralarda yer alan Türk pasaportu ile birçok ülkeye vizesiz giriş yapılabiliyor. Pasaport renkleri ve özellikleri hakkında bilgilere göz atın.
Pasaport Nedir? Pasaport Çeşitleri ve Özellikleri
Pasaport, yabancı bir ülkeye iş, turistik, sağlık veya başka bir nedenden dolayı gitmek isteyen kimselerin kimliklerini ibraz etmelerini sağlayan, sahibinin kimlik bilgilerini içeren uluslararası bir kimlik belgesi. Yurt dışına gidiyorsanız pasaport çıkarmak zorundasınız. Kimlikle de gidilebilen KKTC, Gürcistan ve Ukrayna için pasaport gerekmiyor.
Eski tip çipli pasaportlar mürekkep baskılıydı ve çip defterlerinin arka kapağında yer alıyor. Bu pasaportlardan Hususi ve Hizmet Damgalı olanlarda toplam 28 adet sayfa var, vize sayfa sayılsı her birinde 25 adet. Umuma Mahsus Pasaportlarda ise toplam sayfa sayısı 60 adet, vize sayfa sayısı ise 57 adet.
Yeni tip çipli pasaportlar ise polikarbon üzerine lazer baskılı ve çip de bunun içinde yer alıyor. Yeni nesil e-Pasaportlar mevcut pasaportlara göre daha uzun ömürlü ve sahteciliğe karşı daha güvenli. Bu pasaportun sayfalarında ülkemizin önemli tarihi noktalarının resimleri var.
1. Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)
Umuma Mahsus Pasaport, Türk vatandaşları ve KKTC vatandaşlarının alabileceği bir pasaport türü. Halk arasında Bordo pasaport olarak biliniyor. Umuma Mahsus Pasaport yurt içinde il ve ilçe nüfus müdürlükleri, yurtdışında Türkiye Cumhuriyeti Konsoloslukları tarafından veriliyor.
Umuma Mahsus Pasaportlar en az 6 ay süreli, 18 yaşından küçükler için en çok 5 yıl, 18 yaşından büyükler içinse 10 yıl süreli olarak düzenleniyor. Umuma Mahsus yeni e-Pasaportlarda toplam sayfa sayısı 38 adet, vize sayfa sayısı ise 35 adet. Pasaport başvuruları nüfus müdürlüklerinden yapılabiliyor.
İki adet biyometrik fotoğraf, varsa eski pasaport, parmak izi ve imza pasaport çıkarma için yeterli. Diğer belgeler ilgili kurumların sisteminden otomatik çekiliyor. Standart özellikler taşıyan bordo pasaport sahipleri birçok yabancı ülkeye vize ile giriş yapabiliyor. Pasaport Nasıl Çıkartılır öğrenmek istiyorsanız blog yazıma göz atın.
2. Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)
Hususi Pasaport, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski üyeleri, bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derecede görev yapan devlet memurlarına veriliyor. Ayrıca il ve ilçe belediye başkanlarına görevleri boyunca ve hususi pasaport taşıma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşına kadar olan çocukları da yeşil pasaport alabiliyor. Yeşil pasaportla bazı ülkelere vizesiz seyahat edilebiliyor. İkinci nesil Hususi ve Hizmet Damgalı e-Pasaportlarda toplam sayfa sayısı 30 adet, vize sayfa sayıları ise her birinde 27 adet.
Hususi pasaport çıkarmak için kurumunuzdan onaylanmış talep formu, biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı veya T.C. kimlik kartı gerekiyor. Sadece il nüfus müdürlüklerinden alınabiliyor.
3. Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)
Hizmet Pasaport, devlet kurumları adına resmi görevle yurtdışına gönderilenler, sarı basın kartı taşıyan gazeteciler ile sempozyum, bilimsel ve kültürel etkinlik nedeniyle yurtdışında görevlendirilen akademisyenlere görev süreleri boyunca veriliyor. Gri pasaport olarak da biliniyor. Hizmet pasaportuna sahip kişiler bazı ülkelere vizesiz seyahat edebiliyor. Hizmet pasaportunun 27’si vize sayfası olmak üzere toplam 30 sayfası var.
Hizmet pasaportu için kurumdan onaylanmış talep forumu, biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı ve T.C. kimlik kartı gerekiyor. Sadece il nüfus müdürlüklerinden alınabiliyor.
4. Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport)
Diplomatik Pasaport, Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve konsolosluklarında görev yapan diplomatlara, TBMM üyelerine, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üyelerine, eski cumhurbaşkanlarına, valilere, büyükşehir belediye başkanlarına ve üst düzey devlet kadrolarına veriliyor. Siyah pasaport olarak da biliniyor. Diplomatik pasaport ile dünyanın birçok ülkesine vizesiz seyahat etmek mümkün.
Diplomatik pasaportlar için hiçbir harç veya ücret alınmıyor. Hizmet ve hususi pasaportlar için sadece defter bedeli alınırken, umuma mahsus pasaportlar için süreye göre pasaport harç bedeli tahsil ediliyor.
Bunun dışında kırmızı renkte geçici pasaport ile yabancılara mahsus pasaport çeşitleri de var.
Pasaport, yurtdışına seyahat edebilmek için gerekli evraklardan bir tanesi. Pasaport işlemleri zaman zaman yaşanan yoğunluk ve defter sıkıntısı gibi sebeplerle uzayabiliyor. Başvuru yapılacak pasaport türüne göre çalışılan kurumlardan ekstra belgeler almak gerekebiliyor. Bu yüzden seyahat tarihinden en az bir ay önceden pasaport işlemlerine başlamakta yarar var.
Gercekten cok pahalı. Çogu kişi de faturalara deprem sonrası eklenen hala odedıgımız vergıler gıbı bundan da habersız buna da ses cıkarmıyor. Kesınlıkle ıtıraz edılmelı.
Dunyanin en pahali pasaportunu kullaniyoruz, ustune bir de vize icin ugrasiyoruz bir suru…
Bir de bu ” pasaport” gorunumlu kagit parcasi diger ulkelere girerken makina okumuyor. Herkes geciyor gidiyor biz bekliyoruz sahte pasaport tasiyoruz gibi gorunuyor. Her seferinde kufur ediyorum cok dandik kagit gibi diger ulkelerin ilk sayfasi cok kalin. Ya adam akilli bisey yapsinlar artik.
Birde harç pulu diye bir saçmalık Türkiye’de malesef vize ile bir yere gidiliyor ise 15 tl çöpe atılır gibi harç pulu aldırıyorlar Almanya’dan veya başka bir yerden giriş çıkış yaparken böyle bir saçmalık yok her o parayı verdiğimde zoruma gidiyor arkadaş ne için veriyorum bu parayı!!!
O parayi verirken; vay demek TC vatandasisin himm demek yurtdisina gitmek istiyorsun once bize para ode bakalim oyle kolay mi turksun sen nereye gidiyosun. Baska ulkelerden girerler cikarlar ulkeye onlar ne de olsa yabanci. İste aynne boyle hissediyorum. Mal gibi kullanilmis gibi.
Kesinlikle noktasına virgülüne kadar katılıyorum. Polise sordum 1 hafta önce çıkış yaptığımda neden veriyorum bu parayı bana biri açıklasın, cevap: TC vatandaşı kendi ülkesinin dışına çıkarken devletine vergi ödemek katkı sağlamak için alınıyor!!!… Sonra dedim ki ben vermek istemiyorum Almanya’da ikamet ediyorum Almanya benden istemiyor gelip 2 hafta kaldığım Türkiye’ye neden vereyim bu sefer beni gümrükten geçirmemekle teftiş eder bir üslupta konuşmaya başladı. Eşşek gibi gittim ödedim ve amca geçtim.. Türkiye’deki hiçbir kanun hiçbir yasa insanların huzuru refahı rahatı için değildir bunu bir kez daha anladım.. Başta ailem ve Türkiye’de yaşayan herkese sabır dilenir ancak!!!
Aynen oyle malesef. Ya odeyeceksin ya da geçmeyeceksin.
Nedense insanlar kendi bireysel çıkarları için tepki göstermeyi düşünebiliyorlar da Ülke çıkarları kimsenin aklına gelmiyor. Bu düzeni getirenleri de bu Ülkenin insanları seçti!
Bireylerin çıkarları gözetilirse ülke çıkarı da gözetilmiş olur.
İyi söylüyorsun da; bireylerin haklarını korumak için seçilenler dürüst ve de samimi değillerse bireylerin oradakileri indirmesini de öğrenmesi gerekir. Bu ne zaman olur; bireylerin kişilik ve özlük haklarını öğrendiğinde bununla birlikte hür ve özgür iradesiyle hareket etmeye başladığı zaman. Tabi ki toplum olarak bunları ögrenmemiz ve birlikte hareket etmemiz de gerekir. O zaman haklar verilmiyorsa söke söke alınır.
Saygılar.
Mustafa Taşcı Her şeyi paraya endeksleyemezsin, yanılgıya yol açar. Bolca örneğini görebilirsin düşük bütçeyle seyahat edebilen…
Ne yazık ki pasaportumuz tuvalet kağıdı değerinde paramız gibi, 580 TL verip vize kuyruklarında sürünen tek ülkeyiz! İtibarı olmayan bir pasaport için rakam çok fazla.
Hele bir de üstüne üstlük yurtdışı harç pulu uygulayan geri kalmış ülkelerden biriyiz! 😓😔😏
Zavallı bir yönetim, vergi toplayamayan yönetimdir. Vergi toplayamadığı içinde dolaylı vergiler ile açığı kapatmaya çalışır. Pasaport harcı da bu dolaylı vergi çesitlerinin bir tanesidir. Uç kağıt ekonomisinin hakim olduğu kabile devletleri böyle yönetilir.
Üçüncü dünya ülkesiyiz pasaport denen uluslararası kimli diğer ülkeler parasız veriyor veya daha cüzi paralar alınıyor keşke tek derdimiz pasaport olsa hayatı pahalı yaşıyoruz bu ülkede tek anlaşılmayan konu bu yoksa pasaport olsa ne olur olmasa ne olur.
Seyahat özgürlüğü insanların farklı kültürleri tanıması ve ülkesindeki durumla karşılaştırması açısından çok önemli. Ama bizim gibi siyasetin sadece milli ve dini duygular üzerinden yapıldığı ülkelerde, farklı milletlerle iletişim, kültürel çeşitlilik ve farklılıkların güzelliğini görme, halka daha geniş açıdan bir bakış açısı kazandırma gibi riskler taşıdığından seyahat özgürlüğü pek işimize gelmeyebilir. Temel bir insan hakkı olan seyahat etme özgürlüğü kısıtlanamayacağından, en iyisi mümkün olduğunca pahalı bir hale getirmektir… Bu nedenle ülkeden çıkarken bile onca masrafın üstüne bir de “ne işin var dışarda evladım” harcını bile öderiz. Tepki gösterilecek, ama karşılık bulmayacak onca konu arasında bir de bu var tabi ki. Hatta belki en önemlilerinden birisi. Ama ne yapabiliriz, çözüm nedir? İnsanların bu kadar günlük düşündüğü, yıllarca hayatını zincirlemiş borçların yarın ödenip ödenemeyeceğine odaklandığı bir dönemde buna şu ara sıra geleceğini zannetmiyorum.
Dediklerine tamamen katılıyorum. Seyahatlerimde tanıştığım insanların yaşam ve düşünme tarzı, hatta olaylara ve kişilere bakma şekilleri seyahate ne kadar ihtiyacımız olduğunu gösterdi bana tekrar ve tekrar. Seyahat ettikçe farklılıkları anlamayı ve sevmeyi öğreniyor insan. Bunun bir sırası yok. Demokratik haktır tepki göstermek.
Insanin o parayi verirken ici aciyor. Diger ulkelerde pasaport dogdugunda elinde. Para odemek te zorunda degilsin o senin kimligin..
insanların çoğu yurtdışına çıkabilecek kadar şanslı değil ki 🙁 karınlarını doyurma derdindeyken zam alan pasaport fiyatları eminim son dertleri olacaktır. Ancak sakın yanlış anlamayın, metninizi okudum ve haklı buluyorum. Benim ki yalnızca çoğunluk gerçeği 🙁
Yurtdışına çıkmak şans ve para işi değil. Bugün 50 lira verip İran’a veya pasaportsuz Gürcistan’a geçebiliyorsun. maddi durumu elvermeyenleri yurtdışına çıkmaya zorlamıyoruz elbet. Seyahat etmek sadece yurtdışında değil, yurt içinde de yapılabilir. Asıl dert 600 Lirayı aşacak olan pasaport fiyatları ve vize çilesidir.
Ayrıca söylememe izin verin arkadaşlar pardon ama bir Antalya veya İzmir’de 2 hafta bilemedin 10 gün tatil yapmak için milyarlarca para döküyorsunuz. Ben şu anda Moldova’dayım buranın parası bizim paramıza göre 7 kat daha değersiz yani yanlış anlaşılma olmasın 1 TL yaklaşık 7 Moldova Leyi’ne eşit. Hayat inanılmaz ucuz. Ben buraya yaklaşık 600 TL gibi bir fiyata gidiş dönüş uçak bileti aldım ve üzerimde de 700 TL gibi bir para ile geldim. 4 gün oldu daha 250 TL harcadım. Yani buradan da Odessa’ya gitmeyi planlıyoruz yaklaşık 50-60 TL otobüs biletleri ve vize yok iki ülkede de pasaport yeterli. Yani bana karnımızı zor doyuruyoruz demeyin bu insanlara anlatılan palavralara yıllar yılı açın gözünüzü. Alın bir pasaport bir maaşınızın bir kısmı ile senede bir gün vizesiz gidilen ülkeleri ziyaret edin benden size tavsiye.
Pasaport harçları, defter ücreti ve yurtdışı çıkış harcı gibi maliyetler olmasaydı seyahat için ilk adımı atmaya çekinenler biraz olsun motive olabilirlerdi bence.
Keşke bizim ülkemizde de insanlarımız yurtdışına gitmek istedikleri ülkelere seyahat edebilseler…
Dünyanın en pahalı neyini kullanmıyoruz kı ? Pasaportunu kullanmayalım! Sonuçta zengin bir ülkeyiz…
Bence gezgin olmanın en zor yanı bu. Pasoport işleri ile uğraşmak.
Gezimle ilgili bana şu sorulsa ” geçirdiğin en kötü zamanlar” vereceğim cevap: “Türk Elçiliklerinde pasaportumu yenileme için başvuru zamanlardı” diyeceğim.
Bangkok ve Kuala Lumpur bu konuda cok iyi. Hic bir extra evrak istenmeden sorunsuz 1 haftada pasaportu alabiliyorsunuz.