Roma İmparatoru Hadrian tarafından kurulan ve 1431-1453 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapan Edirne, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı konumunda. Kurulduğu dönemde ismi Adrianopolis olan Edirne, en parlak yıllarını yaşadığı Osmanlı’ya başkent olduğu döneme ait çok sayıda tarihi yapıya sahip.
Mimar Sinan’ın şaheseri olan Selimiye Camii, Edirne’nin sembolü, şehrin en büyük mirası. Avrupa’yı Asya’ya bağlayan bir köprü olan kent, çok kimlikli kültürü, marka olmuş lezzetleri, tarihi zenginliklerini emaresi olan tarihi yerleri, dillere destan Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile ülkemizin az bilinen turizm destinasyonlarından.
Türkiye‘yi Avrupa’ya bağlayan sınır kapısı konumundaki Edirne, Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapması nedeniyle tarihimizde büyük önem taşıyan bir şehir. Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camisi ile büyüleyici bir güzelliğe sahip olan kent, Trakya Bölgesi’nin en popüler turizm destinasyonu.
Osmanlı izleri taşıyan mimari yapıları, tarihi çarşıları, leziz tava ciğeri, yüzyıllardır devam eden yağlı güreş geleneği ve güneyde Ege kıyılarındaki saklı koyları ile Edirne kültür, doğa ve tarih açısından oldukça zengin bir şehir.
Edirne Gezi Rehberi
Edirne, ilk çağlarda Orta Asya’dan bölgeye göç eden Traklar tarafından kurulmuş. Büyük İskender’in Makedonya İmparatorluğu topraklarına kattığı Edirne, sırasıyla Romalılar ve Bizans İmparatorluğu’nun hakimiyetine girmiş. Roma İmparatoru, II. Hadrianus tarafından baştan aşağıya imar edilen kentin ismi Hadrianapolis olarak anılıyordu. Günümüzde kullanılan Edirne ismi de Hadrianapolis’ten geliyor.
İstanbul fethedilene kadar Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapan Edirne, 17. yüzyılda dünyanın en büyük birkaç şehrinden biriydi. Osmanlı Padişahı Sultan I. Murat tarafından 1361’de fethedilen kent, 1431-1453 yıllarında Osmanlı’ya başkentlik yaptı. Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olarak en parlak dönemini yaşayan şehirde padişah ve sadrazamların yaptırdığı çok sayıda cami, külliye, kervansaray, hamam ve çarşı bulunuyor.
Edirne, Anadolu’yu Balkan coğrafyası aracılığı ile Avrupa’ya bağlıyor olması nedeniyle önemli bir jeopolitik şehir olmuş. Önemli bir geçiş güzergahında yer alması, farklı devletlerin güç mücadelesinin burada kesişmesine neden olsa da tüm bu çekişmeler kentin çok kültürlü, renkli kimliğine da vesile olmuş. 1829’da Rus işgaline uğrayan şehir, Bulgar ve Yunan işgalinin ardından 1922’de düşman işgalinden kurtuldu.
Türkiye’nin en kalabalık nüfusa sahip 48. şehri olan Edirne’nin nüfusu 412 bin, yüzölçümü ise 6.279 km². Edirne’nin trafik plaka kodu 22, telefon alan kodu ise 284. Merkez ilçesiyle birlikte 9 ilçesi bulunan Edirne’nin ilçeleri: Enez, Havsa, İpsala, Keşan, Lalapaşa, Meriç, Süloğlu ve Uzunköprü.
Avrupa’ya gitme umuduyla Edirne’den geçiş yapmak için bekleyenlerin sayıları hiç de az değil. Şehir bu anlamda tam bir köprü görevi görüyor. Afganlı, Pakistanlı, Suriyeli mültecilerin sınırı geçmek için geldiği Edirne son yıllarda kozmopolit bir kimliğe büründü.
Zamanında mübadele nedeniyle yer değiştirip, sevdiklerini ailelerini sınırın öteki yakasında bırakanlar Edirne’deki hareketliliğin bir diğer nedeni. Çift vatandaşlığı olan, Bulgaristan’daki akrabalarını ziyarete gidenler Edirne’de soluklanıyor, sınırın öte tarafından memleket toprağını özleyenler de çok.
Baharın gelişini müjdeleyen, Kakava ateşinin göğe yükseldiği Kakava-Hıdırellez şenlikleri ise Edirne’nin renkli kimliğinin en güzel yansıması. Klarnetin konuştuğu, Roman havaları eşliğinde renkli kostümlü genç kızların hipnotize edici danslar sergilediği, heyecanı doruklara taşıyan ateşten atlama ritüelini izleyebileceğiniz şenliklere katılmak unutulmaz bir deneyim.
EDİRNE NEREDE 📍
Edirne, Türkiye’de Marmara Bölgesi’nin Ergene Bölümünde yer alıyor. Edirne’nin kuzeyinde Istranca Dağları, orta bölümünde Ergene Havzası, güneyinde dağ ve platolar ile Meriç Deltası bulunuyor. Edirne, kuzey ve kuzeybatıda Bulgaristan, batıda Yunanistan, güneyde Ege Denizi, doğuda Kırklareli ve Tekirdağ ile komşu.
EDİRNE’YE NASIL GİDİLİR ✈️
Edirne’ye en yakın havalimanı Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde yer alan Tekirdağ Çorlu Havalimanı. Edirne’ye 190 km uzaklıkta yer alan havalimanına Ankara’dan AnadoluJet’in direkt uçak seferleri var. Havalimanı-Çorlu Otogar arasında seferleri bulunan belediye otobüsü ile Çorlu Otogara ulaştıktan sonra her saat hareket eden otobüslerle Edirne’ye geçebilirsiniz.
Edirne’ye kara yoluyla ulaşım: Edirne, Türkiye’yi Avrupa’ya bağlayan sınır şehri. Ülkemizin en büyük kara yolu sınır kapısı olan Kapıkule Sınır Kapısı, Edirne’de bulunuyor. Kapıkule dışında Yunanistan ile Türkiye’yi birbirine bağlayan İpsala ve Pazarkule sınır kapıları da kara yolu geçişini sağlıyor. Türkiye’nin dört bir yanından Edirne’ye şehirlerarası otobüs firmaları ile direkt otobüs seferleri yapılıyor. Edirne ile en sık otobüs seferi bulunan şehir ise İstanbul.
Edirne’ye özel araçla ulaşım: Edirne, Tekirdağ’a 142 km (1 saat 45 dakika), İstanbul’a 240 km (2.5 saat), Ankara’ya 690 km (6 saat 40 dk), Bursa’ya 470 km (5 saat), İzmir’e ise 800 km (9 saat) uzaklıkta. İstanbul yönünden Edirne’ye özel araçla ulaşım için Avrupa Otoyolu kullanılıyor. İzmir yönünden gelenler ise Çanakkale, Gelibolu üzerinden Edirne’ye ulaşıyor.
Edirne’ye demir yoluyla ulaşım: Edirne, Türkiye’nin Avrupa ile demir yolu bağlantısını da sağlayan bir kent. Uzunköprü’den Yunanistan’a, Kapıkule’den ise Bulgaristan’a trenle geçiş mümkün. Edirne ile İstanbul arasında düzenli tren seferleri yapılıyor.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
Edirne Gezilecek Yerler
Gezilecek görülecek yerlerin şehir merkezinde yürüme mesafesinde oluşu Edirne’yi keşfetmek isteyenler için büyük kolaylık. Yüzlerce yıllık bir gelenek olan Kırkpınar güreşleri çok çoşkulu geçiyor. Yurdun dört bir yanından gelen pehlivanların yarıştığı güreşler sadece yurt içinden değil yurt dışından da epey ilgi görüyor.
Bulgaristan ve Yunanistan sınırında bulunan Edirne, günümüzde bu ülkelerde yaşayanların günübirlik turlarla ziyaret ettiği hareketli bir merkez. Çarşıda pazarda, sınır komşularını alışverişte görebilirsiniz.
İstanbul’da oturanlar için de yakın bir rota. Günübirlik gelenler de var bir gece konaklamalı gelenler de. Meriç nehri kenarı çok keyifli, restoranlar, kahvaltıcılar… Yemeyi içmeyi sevenler için de uğranılması gereken bir durak Edirne, ciğerciler, köfteciler, badem ezmesi satan şekerciler…
Tarihi mekanlarından, müzelere, doğal güzelliklerinden sokak lezzetlerine kadar Edirne’de gezilecek yerler hakkında bulabileceğiniz en detaylı listelerden biri de Enuygun sitesinde. Gitmeden bir göz atın.
1. Selimiye Camii
Selimiye Camii, Edirne’nin sembolü. Mimar Sinan’ın Osmanlı Padişahı II. Selim için 1568-1575 yılları arasında Kavak Meydanı olarak anılan yere inşa ettiği, mimarlık tarihinin en önemli yapılarından biri. Osmanlı mimarisinin ulaştığı en yüksek düzeyi temsil eden, Mimar Sinan’ın Ayasofya’ya rakip olarak tasarladığı cami devasa kubbesi, geniş, ferah ve ışıklı iç mekanı ile biliniyor.
Külliye büyük dikdörtgen bir avlu içinde ortada cami, güneydoğuda ve güneybatıda birer medrese ile batıda arasta ve sıbyan mektebinden meydana geliyor. Edirne çok düz bir coğrafyaya sahip olduğu için 10-15 km mesafeden bile minareleri görülebiliyor.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye Camii’nin hemen önünde bulunan Kavaflar Arastası, şehrin en hareketli geleneksel çarşılarından. Evliya Çelebi’ye göre arasta camiye gelir sağlamak için yaptırılmış. 124 dükkanın olduğu kapalı çarşıda hediyelik eşyalardan tekstil ürünlerine, yiyecek ve içecek çeşitlerinden kuyumculara farklı dükkanlar sıralanıyor.
2. Eski Camii
Eski Camii, Osmanlı’dan günümüze ulaşmış en eski mimari eserlerden biri. Edirne’deki 3 Şerefeli Camii yapıldıktan sonra bu cami Eski Camii olarak anılmaya başlanmış. İlk yapıldığından Ulu Camii olarak inşa edilmiş. 1403’te yapımına başlanan caminin inşası 11 yıl sürmüş. Konyalı Hacı Alaeddin ve kalfası Ömer’in elinden çıkan caminin 9 kubbesi, 2 minaresi var. Minarelerden iki şerefeli olanı sonradan eklenmiş.
2. Murat Dönemi’nde Edirne’ye gelen Anadolu erenlerinden Hacı Bayram Veli’nin bu camide vaaz verdiği söyleniyor. Bu yüzden vaaz kürsüsü caminin imamları tarafından Hacı Bayram Veli’ye hürmeten kullanılmıyor. Camide Kabe’den getirildiği rivayet edilen taş ise yapının en ilgi gören bölümü.
Kılınan namazlardan sonra edilen duaların bu taş nedeniyle geri çevrilmeyeceğine inanılıyor. Osmanlı padişahları 2. Ahmet ve 2 Mustafa’nın kılış kuşanma törenleri bu camide yapılmış. 1748’de yangından, 1754’te depremden zarar gören cami 1754’te 1 Mahmut’un emriyle onarılmış. Ayrıca 1924 ve 1934’te de onarımdan geçmiş.
3. Üç Şerefeli Camii
Üç Şerefeli Camii, Osmanlı Padişahı Sultan II. Murat tarafından 1443-1447 yılları arasında yaptırılmış. Osmanlı sanatında erken ile klasik dönem üslubu arasında yer alıyor. 24 metre çapındaki büyük merkezi kubbenin yanında daha küçük boyutlarda ikişer kubbe ve örtülü kare bölümlere sahip olan cami, o dönem büyük bir yenilik kabul edilen enine dikdörtgen şeklinde planlanmış.
Osmanlı mimarisinde revaklı avlunun ilk kez kullanıldığı cami, dört köşesine yerleştirilen minareleriyle kendinden sonra inşa edilen camilere öncü olan anıtsal bir yapıya dönüşmüş. Camiye adını veren üç şerefeli minare 67.62 metre yüksekliğinde. Her şerefeye ayrı bir yoldan çıkılıyor olması ilginç bir özellik.
4. Cumhuriyet Meydanı
Cumhuriyet Meydanı, Edirne’nin merkezi olarak kabul ediliyor. Meydanın çevresinde Osmanlı Dönemi’nde inşa edilen 3 önemli yapı bulunuyor: Şehirdeki en eski Osmanlı camisi olan Eski Camii, camiye gelir elde etmek amacıyla I. Mehmed döneminde yapılan Bedesten ve meydanın tam karşısında yer alan 15. yüzyıl eseri Üç Şerefeli Camii (Burmalı).
Kentin önemli törenlerine ve etkinliklerine ev sahipliği yapan meydan, şehri keşfetmek isteyenlerin de Edirne’de geldiği ilk yerlerden biri.
5. Makedonya Kulesi
Makedonya Kulesi, Cumhuriyet Meydanı’nın yakınlarında, Üç Şerefeli Caminin karşı sokağında kalıyor. Edirne saat kulesi olarak da geçiyor. Roma imparatoru Harianus tarafından kurulan, Hadrianopolis’i çevreleyen surların dört köşesindeki burçlardan birinin üzerine kurulmuş.
Edirne Valilerinden Hacı İzzet Paşa’nın kule üstüne ahşap katlar yaptırmış ve saatler koydurmuş (1866-1867) sonrasında burası Saat Kulesi olarak anılmıştır. Silindir şeklindeki kule epey bakımsız ve kötü durumda. Etrafında yükselen binaların arasında kalmış. Roma döneminden kalan kule restore edilip turizme kazandırılsa ne güzel olur.
6. Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi
Sultan II. Bayezid Külliyesi, Tunca Irmağı kıyısında, bir cami, imaret, aşevi, bimarhane, tıp okulu ve küçük kubbeli hastaneden oluşan kompleks bir yapı. Külliyenin en önemli bölümü günümüzde Sağlık Müzesi olarak da kullanılan tıp Medresesi, medrese ve şifahane bölümleri.
Geçmişte su sesi ve musikiyle akıl hastalarına tedavi yöntemlerinin denendiği külliyede bulunan Sağlık Müzesi’nde Osmanlı Dönemi’ndeki tedavi yöntemleri ve tıp uygulamaları hakkında geniş bir koleksiyon bulunuyor.
Müze, hafta içi her gün 09.00-17.30, hafta sonları ise 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi giriş ücreti 5TL. Trakya Üniversitesi’ne bağlı bir müze olan külliyede Müze Kart geçerli değil.
7. Saraçlar Caddesi
Saraçlar Caddesi, Edirne’de kentsel yaşamı canlandıran, hareketin hiç bitmediği bir yer. İstanbul’un İstiklal’i, İzmir’in Kıbrıs Şehitleri ile eşdeğer. Trafiğe kapalı bu cadde üzerinde çok sayıda mağaza, kafe, restoran, banka ve kamu kurumu bulunuyor.
Meşhur Edirne tava ciğeri dükkanları hem ana caddede ve hem de ara sokaklarda bulabilirsiniz. Cadde, Edirnelilerin olduğu kadar kente gelen yabancı yerli ve yabancı ziyaretçilerin de zaman geçirmekten keyif aldığı yerlerden biri.
Ali Paşa Çarşısı, Saraçlar caddesi yakınında. Edirneliler burayı Kapalı Çarşı adıyla anıyor. Kanuni’nin son yıllarında sadrazamlık yapan Semiz Ali Paşa tarafından, 1569’da Mimar Sinan’a yaptırılmış. İçeride pek çof farklı ürün satan dükkan var. Ama böyle bir tarihi yapının içinde, vitrini insanı çeken, göze güzel görünen tek bir mağazanın olmaması üzücü tabi.
8. Meriç Köprüsü
Meriç Köprüsü, Edirne ile Karaağaç’ı birbirine bağlıyor. Osmanlı Padişahı Abdülmecit tarafından yaptırılmış. Mecidiye Köprüsü olarak da bilinen köprü, Meriç Nehri’nin üzerinde, 263 metre uzunluğunda ve 12 kemerden oluşuyor.
Köprü üzerindeki kemerlerde 8 gen yıldız işlemeleri, 12 hayvanlı Türk takvimi ve iki ejdarha figürü görülüyor. Osmanlı Dönemi’nin en güzel köprülerinden olan Meriç Köprüsü’nün ortasında mermerden bir yazıt bulunuyor.
Köprü, Edirne’de en çok fotoğraflanan yerlerin başında geliyor. Gün batımında ve doğumunda kemerlerin nehir üstündeki yansıması çok hoş. Etrafında çok sayıda restoran, çay bahçesi ve kafe var. Edirne’ye gezisinde güzel bir akşam yemeği ya da uzun bir kahvaltı için burayı tercih edebilirsiniz.
9. Edirne Büyük Sinagogu
Edirne Büyük Sinagogu, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise en büyük üçüncü sinagogu unvanına sahip. Avrupa’daki baskılardan kaçarak Osmanlı’ya sığınan Yahudi cemaatinin 1909’da inşa ettiği sinagog bin 202 kişi kapasiteli.
1983’e kadar faaliyete devam eden sinagog Edirne’deki Yahudi cemaatinin azalması nedeniyle kapılarını kapatmış. 2010’da restore edilerek yeniden açılan sinagogda her yıl özel ayin yapılıyor. Sinagog, pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Edirne Büyük Sinagogu’na giriş ücretsiz.
10. Kırkpınar Er Meydanı
Kırkpınar Er Meydanı, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali’nin her yıl temmuz ayında gerçekleştirildiği yer, bu bölge saray içi olarak da anılıyor. Kırkpınar Yağlı Güreşleri, mazisi altı asır önceye dayanıyor. Yüzlerce yıldır aralıksız devam eden geleneksel yağlı güreş turnuvası, her sene haziran ayı sonu ila temmuz ayı başında düzenleniyor.
Pehlivanlar üç gün süresince er meydanında mücadele ediyorlar. Son gün yapılan finallerde her boyun (kategorinin) birinci, ikinci ve üçüncüleri belirleniyor, bunların en önemlisi başpehlivanlık. Osmanlı Dönemi’nden bu yana aralıksız gerçekleştirilen bu benzersiz etkinlikte pehlivanlar arasında kıran kırana bir mücadele veriliyor.
Er Meydanı turnuvaların olmadığı dönemlerde boş, meydanı görmek için içeriye ücretsiz girebilirsiniz. Girişinde efsane güreşçilerin heykelleri var, keşke ata sporu güreşi anlatan bir de müze yapılsa buraya. Meydanın biraz iyileştirmeye ve düzenlenmeye de ihtiyacı var, basit bir halı saha görüntüsünde kurtulması gerek.
11. Karaağaç Tren Garı
Karaağaç Tren Garı, Abdülhamit Dönemi’nde inşa edilmiş. Türkiye-Yunanistan sınırını oluşturan Meriç Nehri’nin batısında bulunan bu güzel bina, Mimar Kemalettin Bey’in eseri. 1974 yılına kadar tren istasyonu, 1998-2011 yılları arasında Trakya Üniversitesi Rektörlük Binası ve günümüzde ise Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim ve Heykel Müzesi yerleşkesi olarak kullanılıyor.
İstanbul Sirkeci Tren Garı örnek alınarak inşa edilmiş. Parke taşlı yolun girişinde Lozan Barış Anlaşması Müzesi ve Anıtı var. Büyük ağaçların olduğu nostaljik bahçesinde tarihi bir vagon sergileniyor. Edirne’de fotoğraf çekebileceğiniz en güzel yerlerden biri olan tren garının çevresinde üniversite öğrencilerinin vakit geçirdiği çok hoş kafeler var.
Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Selimiye Camisi, Edirne‘de görülecek yerler listesinde ilk sırada yer alıyor. Eski Camii, Üç Şerefeli Camii, Muradiye Camii, Kırkpınar Er Meydanı, Karaağaç Tren Garı, Selimiye Arastası, Saraçlar Caddesi ve Enez sahili de Edirne gezilecek yerler arasında.