Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii), İstanbul Boğazı‘nın kıyısında yer alan şehrin sembol yapılarından biri. İhtişamı ve Barok üslubuyla Boğaziçi manzarasını tamamlayan Ortaköy Camii, Beşiktaş’ın Ortaköy semtinde yer alıyor.

İstanbul‘u anlatan birçok fotoğraf karesinde İstanbul Boğazı ve Boğaziçi Köprüsü ile birlikte yer alan Ortaköy Camii’nin resmi adı Büyük Mecidiye Camii. Osmanlı döneminde birçok yapıya imza atan Balyan Ailesinin eserlerinden biri olan cami, Sultan Abdülmecid tarafından 1854 yılında yaptırılmış.

Ortaköy Camii

Ortaköy Camii, İstanbul

Ortaköy Camii, İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde Ortaköy semtinin İskele Meydanının kuzey ucunda yer alıyor. İstanbul Boğazı manzarasını tamamlayan ve Boğaziçinin en tanınan yapılarından biri olan Ortaköy Camii’nin bulunduğu noktada 1721 yılında Vezir İbrahim Paşa’nın damadı Mahmud Ağa tarafından yaptırılan bir mescid buluyordu.

Osmanlı Sultanı Abdülmecid tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a 1854 yılında yaptırılan cami Barok üslubunda inşa edilmiş. Geniş ve yüksek pencereleri Boğaz’ın değişken ışıklarını caminin içerisine taşıyacak şekilde konumlandırılan caminin tek şerefeli iki minaresi bulunuyor.

Malta

Caminin duvarları beyaz kesme taştan, tek kubbenin duvarları ise pembe mozaikten ince bir işçilikle tamamlanmış. Cami halka açık olan Harim ve padişah ile ailesine ait olan Hünkar bölümlerinden oluşuyor. İç mekanın tasarımında insana ferahlık veren görüntüsüyle klasik Osmanlı camilerinden ayrışan Ortaköy Cami’nin mihrabı da mermer mozaikle yapılmış.

Caminin duvarlarında bulunan Allah, Muhammed levhalarıyla, minberin üstündeki oyma Kelime-i Tevhid’in yazıları bizzat Padişah Abdülmecit tarafından yazılmış. Yazıların altında padişahın imzası görülebiliyor.

Caminin harim kapısı üstünde sağda Hünkar Mahli, solda müezzin mahli yer alıyor. Son cemaat yerinde sağda ve solda altı üstlü üçer odalı ve sofalı bölümler bulunuyor. Bu bölümlerden sağdakinin kapısı denize açılıyor. Hünkar Mahlinin denize açılıyor oluşu hünkarın camiye deniz yoluyla geldiğini işaret ediyor.

Güneyi ve batısı denizle çevrili olan cami, Boğaz’a doğru uzanan küçük bir burun üzerinde konumlanıyor. 2 bin 433 m² bir arsa üzerinde 933 m² alana inşa edilen cami Üsküdar ve İstanbul Boğazının birçok noktasından görülebiliyor. Caminin yanı başından geçen Boğaziçi Köprüsü (15 Temmuz Şehitler Köprüsü) ile cami benzersiz İstanbul fotoğraf karelerine hayat veriyor.

Caminin temeli, deniz kenarında olması nedeniyle 1960 yılında çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış. Yapılan çalışmalarla güçlendirilen camide 1984 yılında bir de yangın çıkmış. Bu felaketten sonra restore edilip eski görünümüne kavuşturulmuş olan Ortaköy Camii en son 2011 ile 2014 arasında tekrar bakıma alındı. 3 yıl süren restoran çalışmalarının ardından cami, 2014 yılında törenle yeniden ibadete ve ziyarete açıldı.

Ortaköy Camii tarihi
Ortaköy Camii hakkında bilgi

Caminin sağında güvercinlerin gezindiği Ortaköy Meydanı ve meydanın çevresinde çok sayıda kafe ve bar var. Çoğu Boğaz manzaralı ve hemen hemen haftanın her günü Ortaköy’e gelenlerin uğrak yeri.

Caminin arkasında ise hediyelik eşyaların satıldığı küçük tezgahlar var ve her biri çok renkli. Meşhur Ortaköy kumpircileri de bu tezgahların yanıbaşında.

Ortaköy Camii nerede

Ortaköy Camii ziyaret bilgileri

🗺 Adres: Mecidiye, Mecidiye Köprüsü Sk. No:1, 34347 Beşiktaş, İstanbul
Ortaköy Camii ziyaret saatleri: Ortaköy Camii haftanın 7 günü 09.00-18.00 saatlerinde ziyarete açık. Namaz saatlerinde ziyaretçi girişine izin verilmiyor.
🔐 Ortaköy Camii giriş ücreti: Ortaköy Camii ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

Ortaköy Camii nasıl gidilir

Ortaköy Camii, Beşiktaş’ın Ortaköy semtinde, İstanbul Boğazının kıyısında yer alıyor. Büyük Mecidiye Camii’nin bulunduğu Ortaköy semtine toplu taşıma ile ulaşmak için; Kabataş yönünden kalkan 22, 22RE, 25E Taksim yönünden kalkan 40, 40T, 42T numaralı otobüslere, Kuruçeşme’den kalkan 57UL numaralı otobüse binmeniz gerekiyor.

Ayrıca vapurla Beşiktaş’a gelip buradan Ortaköy yönüne giden otobüslere binerek de ulaşım mümkün. Beşiktaş ile Ortaköy arasındaki büyük çınarların olduğu cadde yürümeyi sevenler için çok keyifli.

Ortaköy Camii, Türk-İslam sanatının en görkemli yapılarından. İçi kalem işleri, bezemeler ve hat sanatıyla süslü olan Barok tarzdaki cami, eşsiz konumuyla İstanbul Boğazı manzarasının en önemli parçalarından biri.

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz