Çamlıca Tepesi, İstanbul‘un Anadolu yakasında, Üsküdar sırtlarında yer alan ve kenti 360 derecelik açı ile panoramik olarak izleyebileceğiniz yemyeşil bir tepe. İstanbul Boğazı’nın eşsiz manzarasına, Marmara Denizi ve İstanbul’a hâkim olan Çamlıca Tepesi, temiz havası ve doğal güzelliği ile kentin en turistik bölgelerinden biri. Etrafı tamamen yerleşim yerleriyle çevrili olan tepe, bu özelliği ile kent merkezinde bir vahayı andırıyor.
Turistlerin yanı sıra İstanbulluların da özellikle hafta sonu kahvaltı ve akşam yemeği için tercih ettikleri bölge, eşsiz günbatımı manzarasını seyretmek için bir seyir terası görevi görüyor. Sosyal tesislerin varlığı ile tüm günü rahatlıkla geçirebileceğiniz Çamlıca Tepesi, Büyük Çamlıca Tepesi ve Küçük Çamlıca Tepesi olmak üzere iki tepeden oluşuyor.
Çamlıca Tepesi, İstanbul
Çamlıca Tepesi, İstanbul’un en yüksek tepesi ve kent manzarasının tadının çıkarılabileceği en popüler yerlerden biri. İstanbul’un Anadolu yakasında, Üsküdar sırtlarında yer alan Çamlıca Tepesi, Osmanlı döneminde de popüler bir ziyaret noktasıydı. Birçok divan şiiri, şarkı ve edebi esere konu olan Çamlıca, yemyeşil dokusuyla temiz havanın hâkim olduğu İstanbul’un ender bölgelerinden.
İstanbul’un yedi tepesinden biri olan Çamlıca, Recaizade Mahmut Ekrem’in Araba Sevdası isimli eseri (bugünkü Millet Parkı) ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Nurbaba (Bugünkü Nurbaba Sokağı) isimli eserlerine de mekân olmuş bir bölge.
Bizans döneminde olduğu kadar Osmanlı’nın İstanbul’u fethinden sonra da kentin en gözde bölgelerden biri olmaya devam eden Çamlıca Tepesi’ne bir konak yaptırmayı düşünen ilk padişah IV. Murat olmuş. 17. yüzyılda yapılaşmanın başladığı tepelerde 18. yüzyılda da köşkler birbiri ardına inşa edildi. 19. yüzyıla gelindiğinde adeta bir köşkler topluluğu haline gelen Çamlıca Tepesine ilgi git gide azalmaya başlamış.
Dirençli kayaçlardan oluşan Çamlıca Tepesi, şehrin doğu kısmında, Üsküdar-İzmit yolu üzerindeki Kısıklı Mevki ile Çengelköy ve Bekâr Deresi arasında bulunuyor. Özellikle hafta sonları oldukça kalabalık olan Çamlıca Tepesi yüksekliği nedeniyle frekans yayıcıları, baz istasyonları için kullanılıyor.
Çamlıca Tepesi ayrıca Avrupa’dan Afrika’ya göç eden büyük gövdeli göçmen kuşların eylül ve ekim aylarında uğrak noktası. İstanbul’da göçmen kuşların en net ve en uzun süreli olarak gözetlenebildiği tek yer Çamlıca Tepesi. Kuş gözlemcileri için İstanbul’da güzel bir aktivite.
Büyük Çamlıca Tepesi
Büyük Çamlıca Tepesi, İstanbul’un ve Boğaziçi’nin en güzel manzaralarının görülebileceği çam korularını içeren bir sayfiye yeri. Büyük Çamlıca Tepesi, Sefa Tepesi olarak da biliniyor. Deniz seviyesinden yüksekliği 268 metre olan Büyük Çamlıca Tepesi, belediye tarafından işletilen restoran, kafe ve yeşil alanları içeriyor.
Nurbaba Bektaşi Tekkesi ve Çamlıca Televizyon Kulesi’nin yer aldığı Büyük Çamlıca Tepesi’ndeki Büyük Çamlıca Korusu ve tesisler doğal ve manzaralı bir konuma sahip olması nedeniyle ziyaretçilerin uğrak yeri. Büyük Çamlıca Tepesi’nde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çamlıca Sosyal Tesisleri ise Çamlıca Tepesi’nin en popüler mekânı.
Büyük Çamlıca’da yer alan sosyal tesisler başta belediyeye ait Çamlıca Sosyal Tesisleri olmak üzere, köşkler, çeşmeler, çay bahçeleri, tarihi anıt ağaçlar, restoranlar, yürüyüş parkurları, rengarenk çiçekler ve tarihi bir atmosfere sahip. Çamlıca Sosyal Tesislerinde, Klasik Türk müziği eşliğinde yemeğinizi yiyebilir, boğaz manzarası eşliğinde çayınızı yudumlayabilirsiniz.
Büyük Çamlıca Tepesi aynı zamanda yapımına 29 Mart 2013’te başlanan Çamlıca Camii‘ne de ev sahipliği yapıyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olan Çamlıca Camii, 63 bin kişi kapasiteli. 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahip.
Küçük Çamlıca Tepesi
Küçük Çamlıca Tepesi’nde Topkapı, Cihannüma ve Sofa Köşkleri’nin yer aldığı Küçük Çamlıca Korusu bulunuyor. Büyük Çamlıca’ya göre nispeten daha az tercih edilen Küçük Çamlıca, ağaçlarla kaplı, sakin ve güzel İstanbul manzarasıyla kalabalıklardan uzak kalmak isteyenlerin tercihi.
Deniz seviyesinden yüksekliği 229 metre olan Küçük Çamlıca Tepesi’nde yer alan tarihi köşler fotoğraf meraklılarının da uğrak mekânı. Küçük Çamlıca Tepesi’ndeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi BELTUR’un işlettiği restoranda Osmanlı-Türk mutfağından çeşitli lezzetleri tadabilirsiniz.
Çamlıca Tepesinde kahvaltı ve yemek
Büyük bir metropol olan İstanbul’da hafta sonu nefes alma alanlarından biri olan hem manzarası hem de yeşilliği ile İstanbulluların gözdesi Çamlıca Tepesi, yalnızca doğası ile değil, aynı zamanda her tür zevke uygun restoran ve kafeleriyle de hayli tercih edilen bir lokasyon. Bunun en belirgin özelliği, Çamlıca’da her keseye hitap eden pek çok farklı tarzda mekân bulunması.
Kahvaltı, brunch, öğle yemeği, akşam yemeğinin bulunduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal tesislerinden, irili ufaklı balık restoranlarına, Küçük Çamlıca Köşkü’nden ünlü kebapçılara kadar pek çok farklı lezzeti bir arada bulabileceğiniz Çamlıca Tepesi’nde genel olarak kahvaltı fiyatları 14TL ile başlayıp 50TL’ye kadar değişiyor.
Yemek fiyatları ise yemek çeşitlerine göre 15 TL ile 70 TL arasında değişiklik gösteriyor. Büyük Çamlıca’da Turistik Çamlıca Caddesi’nde yer alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çamlıca Sosyal Tesisleri’nin en önemli özelliği çok geniş bir alana yayılması ve içerisinde çay bahçelerinden restorana kadar pek çok farklı küçük tesisin bulunması.
Yürüyüş yolları, tarihi anıt ağaçları, kafeleri, köşkleri ve çeşmeleri ile İstanbul’un içinde bir nefes alma alanı olan bu sosyal tesislerde hem aileniz hem de sevgiliniz ile tüm gününüzü rahatlıkla geçirebilirsiniz.
Belediye tesisinin yanı sıra, diğer alternatiflere de göz atabilirsiniz. Örneğin bir kafe ve restoran olan Desde Café ve Restaurant & Yusuf İzzettin Paşa Köşkü, brunch, öğle yemeği, Türk mutfağı, dünya mutfağı, iftar, nargile, davet ve organizasyon için gayet uygun. İstanbul’u panoramik olarak görebileceğiniz Desde’de her zevke uygun menünün yanı sıra, aynı zamanda açık büfe kahvaltı ve brunch hizmeti de bulunuyor.
Çocuklarınızla birlikte gidebileceğiniz bir hamburger mekânı olan Daily Dana Burger & Steak’te, dana lokum ve sucuk ile en favori butik burgerinden Daily Dana Burger’i deneyebilirsiniz. Daily Dana hem kapalı hem de açık alana sahip, terası bulunan bir restoran.
Akdeniz restoranı, barbekü restoranı ve burgerci olan Kaserol Eating House’da, kahvaltı, brunch, öğle yemeği, akşam yemeği, tatlı bulunuyor. Pizzadan lezzetli salatalara, et yemeklerinden kahvaltıya kadar pek çok farklı yemek ve tatlı çeşidini bulabileceğiniz Kaserol’de aynı zamanda kahve ve alkolsüz meyve kokteylinin yanı sıra smootie ve frozen seçenekleri de mevcut. Hem modern hem de rahat bir tasarımı olan mekânda rahatlıkla uzun saatler geçirilebilirsiniz.
Hamburgerci ve et restoranı olan Ora Steak & Burgers’da ise, brunch, öğle yemeği, akşam yemeği var. Hem kapalı hem de açık alanı bulunan, misafirlerine geniş, rahat bir yemek ortamı sunan mekânda özellikle NewYork Steak, T-bone, lokum, küşleme ve mangal burger’i deneyebilirsiniz. Ayrıca füme burger, kaşarlı fıstık köfte, özel yapım sucukları da farklı lezzetler arasında yer alıyor.
Çamlıca Tepesine nasıl gidilir 🚌
Çamlıca Tepesi, İstanbul’un Anadolu yakasında, Üsküdar ile Ümraniye arasında, Üsküdar ilçe sınırlarında yer alıyor. Ulaşımın Üsküdar’dan kalkan birçok otobüs veya Taksim’den kalkan 129T No’lu otobüslerle sağlandığı tepeye gelmek için Çamlıca durağında indikten sonra yürümeniz gerekiyor. Özel aracınızla gelirseniz aracınızı tepede yer alan ücretli otoparka bırakabilirsiniz.
Altunizade’den Çamlıca’ya nasıl gidilir: Çamlıca Tepesi’ne şahsi aracınızla geliyorsanız Altunizade’ye kadar gelip, buradan NATO Yolu’na girmeden devam ederseniz tabelalar sizi tepeye ulaştırıyor. Otopark ücreti 15TL.
Çamlıca Tepesi’ne ulaşım için önce Altunizade’ye gelmek pratik bir seçenek. Altunizade’ye metrobüsler ile veya Kadıköy’den de otobüsler ve minibüsler ile ulaştıktan sonra Altunizade’den sonra ise Çamlıca Tepesi’ne minibüsleri kullanarak gidebilirsiniz.
Üsküdar’dan Çamlıca’ya nasıl gidilir: İstanbul’un neresinden olursa olsun Çamlıca Tepesi’ne ulaşım için ilk olarak Üsküdar’a gelmeniz gerekiyor. Otobüs ile, Üsküdar’a kadar gelip 11A, 11D, 11E, 11F, 11G, 11K, 11L, 11P, 11ST, 11V, 11Y, 11ÜS, 320, 9A, 9Ç, 9ÜD ve 9Ş No’lu otobüs hatlarını kullanarak Çamlıca durağında inebilirsiniz. Duraktan indikten sonra tepeye yürümeniz gerekiyor.
Metrobüs ile ulaşım düşünüyorsanız, Üsküdar’a geldikten sonra 11A, 11D, 11E, 11F, 11G, 11K, 11L, 11P, 11ST, 11V, 11Y, 11ÜS, 320, 9A, 9Ç, 9ÜD, 9Ş No’lu otobüs hatlarını kullanarak Turistik Çamlıca Tepesi durağından inmeniz gerekiyor.
Diğer yandan Üsküdar’dan sahilde Mihrimah Sultan Camii önünden kalkan ve Ferah Mahallesine giden (Kirazlıtepe’ye giden değil) 15C No’lu otobüs ile Çamlıca Tepesi’nin yokuşuna kadar ulaşım mümkün. Buradan da yürüyerek Çamlıca Tepesi’ne ulaşabilirsiniz.
Taksim’den Çamlıca’ya nasıl gidilir: Taksim’den Çamlıca Tepesi’ne gitmek için 129T No’lu İETT otobüsünü kullanabilirsiniz. Bu hatla Çamlıca durağında indikten sonra tepeye yürümeniz gerekiyor.
Çamlıca Tepesi, İstanbul kent merkezinde yeşillikler içerisinde temiz hava alabileceğiniz az sayıdaki yerden biri. Enfes kent ve İstanbul Boğazı manzarasıyla ziyaretçilerini büyüleyen Çamlıca Tepesi, aynı zamanda Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olan Çamlıca Camii’ne de ev sahipliği yapıyor.