Dalyan, Akdeniz kıyısındas yer alan, deniz, doğa, tarih ve tatil kavramlarının birbirine geçtiği nezih bir yer. Fethiye ile Marmaris arasında kalan Dalyan, Muğla’nın Ortaca İlçesine bağlı 5 bin nüfuslu bir kasaba. Dalyan Boğazı olarak adlandırılan, Köyceğiz Gölü ile Akdeniz arasında kıvrıla kıvrıla uzayan zümrüt yeşili sazlık ve lagünlerin kenarına kurulmuş. Adı henüz pek duyulmamış, ancak gittiğinizde sizi kendine hayran bıraktıracak çok sayıda ilginç yerleri var.

Kasabanın yanı başında mimari açıdan dünyada bir eşi daha olmayan kayalara oyulmuş kral mezarları var. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden Kaunos Antik Kenti ise kasabanın tam da karşısında. Labirenti andıran sazlıkların arasından süzülen tekneler sizi Avrupa’nın en iyi plajlarından biri seçilmiş İztuzu Plajına ulaştırıyor. Burada şahane bir ekosistem var. Bir yan masmavi Akdeniz, bir yanda tatlı su.

dalyan gezilecek yerler

Caretta carettalar, mavi yengeç, Nil kaplumbağası gibi türlerin yanında 180 kadar kuş türü bu ekosistemin parçası. Tatlı su gölleri, sazlık alanlar, kumul ekosistemleri, dünyada çok az yerde yetişen sığla ormanları, kızılçam ve makilerin süslediği kireçtaşı kayalıkları bölgenin ekolojik zenginliğini ve coğrafi güzelliğini ortaya sunuyor.

Kargıcak Koyu, Aşı Koyu, Ekincik Koyu deniz keyfi yapılacak en güzel yerlerden. Dağlardan gelen serin suların yarattığı çay üzerine kurulmuş salıncaklarda sallanıp çocukluğunuza döneceğiniz Yuvarlak Çay ise ayrı bir güzel. Padişahlara bile hizmet verdiği söylenen şifa veren kaplıcalar var Dalyan’da. Çamur banyosu denince benim aklıma sadece Muğla Dalyan geliyor. Şifa bulmak ve yenilenmek için insanlar akın akın buraya geliyor.

Malta

Dalyan Gezilecek Yerler

Dalyan’da küçük kasabaların kendine has huzurlu havasını her zaman hissediyorsunuz. Sıra sıra mekanların, güleryüzlü esnafın olduğu güzel de bir çarşısı var. Akşamları cıvıl cıvıl. Mekanlar canlı ve dolu, ama gürültü patırtı yok. Sohbet sesleri, kahkahalar yükseliyor sokağa atılmış sandalyelere oturmuş misafirlerden. İngilizlerin tatil tercihinde hala vazgeçemediği nadir beldelerimizden biri. Sezonda 3-4 defa gelenler dahi oluyor.

Dalyan tatil için dört dörtlük bir yer. Deniz, güneş, kum, tarih, aktivite hepsi bir arada. Dalyan’a şimdiye kadar 6 defa gittim. Her gittiğimde daha önce gördüğüm yerlere tekrar tekrar gitmek keyif verici. Dalyan’a turizm sezonunda giderseniz merkezde günlük tur satan acentelerde jeep safari programları yer alıyor. Bunlardan birine katılmanızı tavsiye ederim.

1. İztuzu Plajı

dalyan gezilecek noktalar
dalyan gezilecek yerler iztuzu

İztuzu Plajı, Radar Tepesinin eteğinden başlayıp tatlı suyun Akdeniz’le buluştuğu Dalyan Boğazına kadar 5 km kadar yay gibi uzayan sarı kumlu nefis bir yer. Sahip olduğu ekosistem ve çevresel tüm özellikleri burayı çok değerli bir yer yapıyor. Dünyada tatlı su ile deniz suyu arasında bulunan az sayıda plajdan biri. Geçtiğimiz yıllarda Avrupa’nın en iyi 10 plajından biri seçildi.

Carettalar yumurtalarını bu nefis plaja bırakıyor. Her yaz sonunda binlerce yavru kaplumbağa İztuzu Plajının kumlarında doğaya gözlerini açıyor. İztuzu Plajında Caretta Carettalar için özel koruma kuralları uygulanıyor. 1 Mayıs-31 Ekim döneminde, saat 20.00 ile 08.00 arasında plaja girmek, gürültü yapmak ve ışıklı herhangi bir cihaz kullanmak yasak. Korunmaya muhtaç kaplumbağaların gözetildiği Carretta hastanesini girişte sağda yer alıyor.

Plajın doğu kıyısına kadar araçla gidilebiliyorsunuz ve genişçe bir otoparkı var. Plaja girişte alınan 1 TL ücret carettalar için kullanılıyor. Otopark için 5 saat 15 TL alınıyor. Plajın her iki ucunda Cafe ve bistro tarzında mekanlar var. Restoran, cafe, soyunma kabinleri, duş ve tuvalet hizmetleri hepsi de var.

Kumsalı oldukça geniş. Şezlong ve şemsiye 30 TL. Denizi ise berrak ve temiz, ancak açık denize baktığından öğleden sonra dalgalı ve bulanık. Kumsalı 15-200 metre kadar sığ, çocuklu aileler için de oldukça uygun. Ancak son yıllarda Carettaların yüzenleri ısırdığına dair çok şikayet var.

İnce kumlu batı kıyısına ise Dalyan merkezden kalkan günübirlik tekneler ile gidiyor. Dalyanağzı Plajının karşısında Delikli Ada var. Her bahar yapılan Carettalarla Yüzüyorum yarışmasında yüzücüler bu plajdan adaya kadar yüzüp dönüyorlar.

2. Kaunos Antik Kenti

dalyan gezilecek yerler kaunus

Dalyan’ın hemen karşısındaki Çandır Köyü sınırları içinde yer alan Kaunos Antik Kenti, bir zamanlar Akdeniz’e kıyısı olan önemli bir liman kentiydi. Bir zamanlar büyük bir ekonomik güç ve kendi adına para basabilmiş egemen bir devlet olan Kaunos, MÖ 10. yüzyıla kadar uzayan eski bir yerleşim yeri olduğu biliniyor. Zamanla limanın alüvyonlarla dolmasıyla liman özelliğini kaybetmiş ve terkedilmiş.

Dalyan’da, Kral Çay Bahçesi’nin oradan 3 TL’ye sandalla karşıya geçebiliyorsunuz. Oradan Kaunos Antik Kenti’ne yürüyebilirsiniz. Toplamda yarım saat sürer. Akropolleri, şehir surları, tiyatro, kilise, hamam, su deposu, çeşme, agora, stoa ve kent içi yolları ile tapınaklar ve kutsal alan, liman ve nekropoller, teraslar üzerine kurulmuş olan kentten geriye kalanlar gözler önünde. Kentin en iyi korunmuş yapılarından 5 bin kişilik tiyatronun basamaklarında iki zeytin ağacı yetişmiş.

Görkemli anıtsal yapılar beklemeyin, ama ortaya çıkarılmış eserler ve Kaunos Kalesi’nden alacağınız fotoğraflar için gitmeye değer. Ziyaretçilerin genelde çıkmadıkları Kaunos Kalesi’nden panoramik olarak Dalyan coğrafyasının muhteşem güzelliğini görebiliyorsunuz. Manzaraya hâkim olan görüntü aslında Dalyan Çayının büyük bir delta yapıp, dar açılı kavisler çizerek, kıvrıla kıvrıla denize ulaşan zümrüt yeşili kıvrımları.

Kaunos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-19.30, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Kaunos Antik Kenti giriş ücreti 14TL. Müze Kart geçerli.

3. Kaunos Kral Mezarları

dalyan görülecek yerler

Dalyan gezilecek yerler arasında en önemlilerinden Kaunos Kral Mezarları, Türkiye tanıtımlarında sıklıkla kullanılan ve değerini henüz pek de bilmediğimiz, anlamadığımız çok özel bir yer. Kentin zengin geçmişinden kalan en güçlü izler. Balıklar Dağı’nın güney kayalıklarında oyulmuş muhteşem anıt mezarlar 2500 yıldır oradalar.

Kayalıkların sağ tarafında altı adet tapınak tipli mezar, kayalara bir heykeltıraş inceliğiyle oyulmuş. Hünerli taş ustalarının ellerinden çıkmış kaya mezarları parmak ısırtacak kadar güzel süslemeler ve ince detaylarla dolu. Antik mezarlardaki bu taş işçiliğini günümüzde hiçbir yerde bulmak mümkün değil.

Kaya mezarları MÖ 4. yüzyılda yapılmış, daha sonraları Roma döneminde de kullanılmış. Tapınak mezarları, tanrılara yakın olduğuna inanıldığından yüksek kayalara oyuluyor. Fethiye’deki kaya mezarlarını gördüyseniz eğer, Kaunos mezarlarına en benzeyen mezarlar onlar. Perslerin veya Büyük İskender’in istilası üzerine yarım kaldığı tahmin ediliyor.

Kaunos Kral Mezarları ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-19.30, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Kaunos Kral Mezarları giriş ücreti 14TL. Müze Kart geçerli.

4. Radar Tepesi

dalyan gezilecek yerleri

Radar Tepesi, sadece Dalyan’ın değil Türkiye’nin en güzel manzarasına sahip yerlerinden biri. Dalyan’dan İztuzu’na giderken, varmadan soldan ayrılan yoldan gidiliyor. Çam ormanları arasında kıvrıla kıvrıla uzayan yolla tepeye çıkılıyor. Aracınıza kıyıp, 2 km kadar toprak bir yoldan gitmeniz gerekiyor. Zirveye sadece Jeep Safari araçları çıkabiliyor.

Zirveye varmadan sağda geniş açıklıkta yer alan yer en güzel manzaraya sahip. Muhteşem bir manzara sizi bekliyor. Kıvrıla kıvrıla uzayan Dalyan Deltası, uzakta Köyceğiz Gölü, kireçtaşı tepeleri arasında Dalyan kasabası, yay gibi uzayan İztuzu Sahili, masmavi Sülüngür Gölü ve Akdeniz ayaklarınızın altında. En nefis Dalyan fotoğrafları çekmek için mükemmel bir nokta. kaunostours.com tarafından düzenlenen Dalyan Jeep safari turları burada kısa bir mola veriyor.

5. Kargıcak Koyu

dalyan gezisi kargıcak koyu

Yerel halk tarafından ‘Kara Salih’, resmi olarak ise ‘Kargıcak‘ olarak adlandırılan şahane bir koy burası. Henüz pek bilinmese de yakın zamanda Ege’nin ünlü koyları arasında yerini alacağa benziyor. Radar Tepesine giden yoldan gidiliyor. Yolu virajlı ve pek de iyi değil ama kesinlikle gitmeye değer. Etrafa serpiştirilmiş evlerin ve ormanın arasından geçip ulaşıyorsunuz. Tabelaları takip edin.

Çakıl ve kumla kaplı 200 metre kadar uzayan hoş bir plajı ve plajda hizmet veren çok iyi bir tesise sahip. Denize uzayan bir iskelesi var. Duş, tuvalet ve restoran hizmeti veriliyor. Şezlong ve şemsiye 2 kişi 50TL. Hemen yakınında yer alan enfes küçük bir koy daha var. Bacardi Koyu olarak da isimlendirilen koyda tur tekneleri mola veriyor. Buraya Kargıcak Koyu’ndan yüzerek, kanoyla veya tepedeki patikadan 10 dakikada yürüyerek ulaşılabilir.

6. Sülüngür Gölü

dalyan gezilecek yerler sulungur

Köyceğiz Gölü’nü Akdeniz’e bağlayan Köyceğiz–Dalyan Lagün Sisteminde kanallar, sazlıklar ve dört adet de göl var. Bunların en güzellerinden biri Sülüngür Gölü. Dalyan merkezden İztuzu Plajı’na veya Radar tepesine giderken bu gölün yanından dolanıyorsunuz. Sülüklü Göl olarak da adlandırılan Sülüngür Gölü, nil kaplumbağası için önemli bir yumurtlama alanı.

Kıyısının bir bölümü nefis çam ormanlarıyla kaplı. Sabah erken saatlerde dağların göle düşen orman yansımasıyla şahane bir manzara ortaya çıkıyor. Uzunluğu 2 kilometreyi, genişliğiyse 1,5 kilometreyi gölü ziyaret için en güzel zaman gün batımı saatleri. Dalyanlılar göl kenarındaki banklarda oturup piknik yapıyor, günbatımının olağanüstü manzarasını izliyor.

7. Köyceğiz Sığla Ormanı

dalyanda gezilecek yerler

Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğini ve zenginliğini gözler önüne seren olağanüstü doğal bir orman burası. Kendimi Tazmanya’nın Eğrelti Ağacı ormanlarında hissettim. Sığla ağacını ilk defa Fethiye’nin Yanıklar Köyü’nde görmüştüm. Anadolu’da yalnızca Muğla coğrafyasında yetişen endemik bir ağaç türü. Rodos ve Kıbrıs’ta da olduğu söyleniyor.

Ağacının gövdesinden elde edilen hoş kokulu reçinesi yüzyıllardır eczacılık ve parfümeride kullanılıyor. Yarayı hızlı iyileştirici bir özelliği var. Köyceğiz’e bağlı Kavakarası Köyü civarında sığla ağacı ormanı var. Dalyan’a araçla sadece 10 dakika kadar uzak. Bisiklet yolları ve trekking rotaları da işaretlenmiş. Araçla patika yollar takip edilerek de gidilebiliyor.

8. Yuvarlak Çay

Son yıllarda hiç yokken, bilinmezken sanki birden ortaya çıkmış yerlerden biri de Yuvarlak Çay. Bunda Instagram’da yayınlanan çay üzerindeki salıncak fotoğrafının büyük etkisi var. Dalyan merkeze uzaklığı sadece yarım saat, Köyceğiz merkeze ise sadece 15 dakika uzak. Köyceğiz Sığla Ormanı ile birlikte rotaya eklenebilir

Serin sularıyla ünlü Yuvarlak Çay, tam bir sayfiye yeri. Ailecek gelip çay üzerinde kurulmuş çardaklarda günü geçiren, mangal yapan, soğuk mu soğuk çayda yüzenler var. Çay üzerine asılı salıncaklarda fotoğraf çekmek bir Yuvarlak Çay klasiği. Yuvarlakçay Yeşil Vadi ve Yuvarlakçay Botanik Garden Restoran en çok sevilen yerler. Hafta sonu oldukça kalabalık, mümkünse hafta içi veya öğleden önce gitmeye bakın.

9. Sultaniye Kaplıcası

dalyan çamur banyoları

Köycegiz Gölü’nün güney batısında, Ölemez Dağı’nın eteklerinde yer alan Sultaniye Kaplıcası, Türkiye’nin en yüksek radyoaktivitesi olan kaplıcası. Dalyan’a 4 kilometre uzaklıkta, araçla veya tekneyle gidilebiliyor. 39 derece sıcaklıktaki su kalsiyum klorür, kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfür ve radon içeriyor ve romatizma, siyatik yanında cilt ve kadın hastalıklarına da iyi geldiği söyleniyor.



Giriş ücreti kişi başı 4TL. İki adet kapalı kükürtlü, bir de açık havuz var. İçerideki kafe fiyatları uygun. Konaklama için minik kulübeler mevcut. Vücuda sürülen çamur, yaklaşık 45 dakika bekletiliyor ve sonrasında kuruyan çamur deriyi geriyor, gözenekleri temizliyor. Duşlarda çamur temizlendikten sonra diğer kaplıca havuzuna giriliyor.

Yöre halkı çamur banyolarının insanı on yaş birden gençleştirdiğini söylüyor. Kaplıcanın Kaunoslular tarafından bundan 2000 yıl önce kullanıldığı biliniyor. Dalyan’dan kalkan tekneler misafirlerini çamur banyolarına, ılıcalara götürüyor. Ekincik Koyu’na giderken yol üzerinde.

10. Ekincik Koyu

ekincik koyu köyceğiz

Sultaniye Kaplıcaları’ndan 15 dakikada araçla gidilebilecek Ekincik Koyu, Dalyan gezinizde yarım günü ayırabileceğiniz diğer bir yer. Köyceğiz Gölü’nü dolaşan nefis bir yolu var. Dalyan’dan teknelerle de gidilebiliyor. Carettaların yumurtladığı alanlardan birisi. Günübirlik denize girmek için ideal.

Zeytin, Söğüt ve Çam ağaçlarının sarmaladığı sahilde çok uygun tesisler var. Plajı fena değil, şezlong ve şemsiye kiralanabiliyor. Daha önce gitmediyseniz eğer, buradan kalkan teknelerle çamur banyosu yapabileceğiniz Sultaniye, Delibey, Gelgirme gibi kaplıcalara ulaşabiliyorsunuz. Taptaze mezelerin, ot çeşitleriyle hazırlanmış zeytinyağlıların, mevsim salatalarının ve deniz ürünlerinin tadına bakmadan koydan ayrılmayın. Dalyan gezilecek yerler listenizde yer alabilir.

En az 3 gün ayırılmayı hakkedecek kadar da zengin ve davetkar. Dinleneyim, yenilenip kendime geleyim diyorsanız 1 haftalık tatil yapsanız dahi sıkılmayacağınız bir yer. Mart ayından Kasım başına kadar tatil için ideal.

Dalyan’a en yakın havalimanı olan Dalaman Havalimanı Dalyan’a sadece 20 dakika uzak. Pegasus ile Dalaman’a çok uygun uçak bileti kampanyaları düzenleniyor. Uçak biletinizi sezondan aylarca önce almaya bakın. Yaz dönemi artan talep yüzünden biletler hızla tükeniyor ve fiyatlar yükseliyor

Dalyan’da şahane oteller var. Dileyene nefis butik otel, dileyene uygun fiyatlı pansiyon, dileyene doğa içerisinde camping alanı. Benim her gidişimde kaldığım Dalyan Başar Hotel (0252) 284 55 33) nefis bir aile işletmesi. İngiliz müdavimlerinin yılda 2-3 defa geldikleri bir otel. Fiyatı kalitesine göre uygun, yemekleri nefis.

9 Yorumlar

  1. Türkiye gibi bir yerde sizler kadar kıymetli ve özenli içerik oluşturucu ve rehberlik eden insanlara her zaman saygı duymuşumdur.

    Türkiye’nin her ne kadar ekonomik durumu şuan için iyi olmasa da bir gün, umuyorum ki dalyan’a gideceğim.

  2. Nefis bir yazı ve yönlendirme olmuş, teşekkürler 🙏 Rotamızı buna göre yapacağız bu yaz bir de kamp rotası ekleseydiniz şahane olurdu

  3. Ben Dalyan’da doğup büyüdüm. Hatta Dalyan’ın ilk Türk Ailesine mensubum. Yazılanlardan çok daha fazlasıdır Dalyan. Bunlara ek olarak, Çandır Köyü ve köy kahvaltısı, Çandır Köyü Seyir Tepesi, Çandır Yörük Müzesi, Çandır Gölü ve Çandır İskelesi Arkeoloji Bölgesi, Göcek 12 Adalar, Çamur Banyoları, Köyceğiz Gölü Turu, Kuş Cenneti, Ölemez Zirvesi, Dev Nil Kamplumbağası seyir alanı, Dev Caretta Caretta Kaplumbağası Seyir Alanı, Dalyan Arkeoloji Müzesi, Büyükkarağaç Köyü plajı, Ağla Yaylası, Dalaman Çayı Rafting, Sarıgerme Plajı, Sarsala Plajı, Güllük Koyu, Katrancı Koyu, Aşı Koyu, Delik Ada, Köyceğiz Şelalesi, gibi Dalyan’da veya Dalyan’a çok yakın onlarca güzellik vardır.

  4. Bilgilendirici yazılarınız için teşekkür ederiz,elinize sağlık.
    Marmaris’te bulunan günlük turlar hakkında bilgi için linke tıklamanız yeterli.
    tatilmoni.com/gunluk-turlar/

  5. Öncelikle oldukça açıklayıcı yazılar için tebrik ederiz.
    Dalyan ve Marmaris günlük turları hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki link adresine girmeniz yeterli olacaktır.
    citymarmaris.com/tr/marmaris-gunluk-turlari/

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz