Künefe, ülkemizde çokça sevilen tüketilen şerbetli bir tatlı. Mersin, Adana, Hatay arasında künefe tatlısının kökeni ve tarifi hakkında yıllardır süregelen tartışma bulunuyor. Tatlının kökenin hangi şehre dayandığı konusunda bir belirsizlik hakim olsa da künefenin Arap kültürüne dayandığını söylemek mümkün.

Künefenin ülkemize nasıl geldiği konusunda kaynaklarda birbirinden farklı bilgiler bulunuyor. Künefe ile ilgili kabul gören en yaygın görüş ise Osmanlı döneminde Yemen’e giden ve bir süre orada kalan askerlerin Türkiye‘ye döndüklerinde künefeyi de beraberinde getirdikleri yönünde.

Künefe Hakkında Bilgi

Künefe, şerbetli tatlılar arasında ülkemizde en çok sevilen ve tüketilen lezzetlerden. Türkiye’de en iyi künefenin nerede yapıldığı ve bu tatlının hangi şehre özgü olduğu konusunda bitmek bilmeyen tartışmalar devam ediyor. Mersin, Hatay (Antakya) ve Adana arasında devam eden künefe tartışmasına zaman zaman başka Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu şehirleri de katılıyor.

İçerisinde kullanılan malzemeler arasında öne çıkan yaş kadayıftan dolayı künefe tatlısının atasının kadayıf olduğu tahmin ediliyor. Orta Doğu coğrafyasında, Arap ülkelerinde sıklıkla tüketilen künefenin kökeninin bu bölge olduğu düşünülüyor. Arapçada sarmak, kucaklamak anlamına gelen ‘kenefe’ fiilinden türetilen künefe ismi Arapçada ‘künafe’ olarak biliniyor. Kadayıf tellerinin peyniri sarıp sarmalamasından dolayı tatlıya bu isim verilmiş.

Malta

Osmanlı döneminde Yemen’e giden ve savaşın ardından da bir süre ülkede yaşayan Türk askerlerinin bir bölümü Yemen’de yaşadıkları süre boyunca tatlıcılıkla uğraşmış. Künefeyle Yemen’de tanışan askerlerimiz Cumhuriyet döneminde Türkiye’ye kesin dönüş yapınca künefe de bu askerlerimiz aracılığıyla Anadolu topraklarına gelmiş.

Mersin’e 1930’lu yılların sonunda, Hatay’a ise 1940’lı yılların sonunda gelen künefe tatlısına sahip çıkma yarışında Mersinlilerin Hataylılara göre birkaç adım önde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Künefeyi kadayıftan ayıran en önemli özellik kadayıfa göre ince oluşu ve içerisinde tuzsuz peynirin kullanılması. Dondurma, Antep fıstığı ya da kaymakla yenilen künefe ülkemizin dört bir yanında hemen hemen her tatlıcıda bulunabiliyor.

Künefe Nasıl Yapılır

Künefenin yapımı ile ilgili her yörede farklı tarif ve teknikler uygulanıyor. Tatlının içerisine giren malzeme ve pişirme süresine kadar farklılıklar bulunuyor. Keçi ya da inek sütünden elde edilen tuzsuz, beyaz renkli ve ağza alındığında uzayan peynir ise künefe nerede yapılırsa yapılsın tatlının vazgeçilmez malzemesi.

Künefede kullanılan peynir, keçi ya da inek sütünden elde ediliyor. Süt süzüldükten sonra 35-40 dereceye kadar ısıtılıyor ve içine eklenen maya ile 2 saat beklenerek pıhtılaştırılıyor. Oluşan peynir parçaları süzme bezinin arasına koyularak üzerine ağırlıkla baskı yapılıyor. Oda sıcaklığında bir süre bekletilen esneyen peynir iki kadayıf parçasına koyuluyor ve künefe hazırlanıyor.

Mersin’deki en iyi 10 tatlıcı arasında yer alan Künefeci Emin Usta‘nın mutfağa girdim ve künefe nedir, künefe tarifi ve yapılışı hakkında bilgiler aldım. Önce künefe yapılışı için kullanılacak malzemelerden bahseyim. Künefe tarifi videosu ise yukarıda, çok detaya girmeden bilgi aktarmaya çalıştım.

Künefe Tarifi

Künefe malzemeleri

  • Tel kadayıf (150 gr)
  • Dil peyniri (100 gr)
  • Tereyağı ya da margarin (50 gr)
  • Üzeri için öğütülmüş Antep fıstığı

Künefe şerbetinin malzemeleri

  • Toz şeker (1 bardak)
  • Su (2 su bardağı)
  • Limon (Çeyrek dilim)

Künefe nasıl hazırlanır

Tel kadayıf iyi bir şekilde doğranır ve didiklenerek kadayıfın topaklaşması önlenir. Daha önceden eritilen margarin ya da tereyağı içine eklenir ve karıştırılır. Karışım ikiye ayrılır ve ayrılan künefenin yarısı tavaya alınır. Tavaya alınan künefe, iyice bastırılarak yerleştirilir ve üzerine dil peyniri konur.

Kalan kadayıf üzerine yerleştirilir ve güzelce bastırılarak sıkıştırılır. Künefenin her iki tarafı da eşit şekilde pişirilir. Bir yandan şerbeti hazırlanır. Toz şeker, su ve birkaç damla limon suyu tencereye koyulur. İyice ballı olup kıvama gelene kadar kaynattıktan sonra soğumaya bırakılır. Pişirilen künefenin üzerine soğuk şerbet dökülür, künefe sıcak servis edilir. Fıstık, kaymak, dondurma ya da cevizle servis edebilirsiniz.

Künefe, Mersin, Adana, Hatay gibi şehirlerin sahiplenmek için mücadele verdiği, ülkemizde en çok tüketilen şerbetli tatlılardan. Kökeni ve Türkiye’de ilk olarak hangi şehirde yapıldığı ile ilgili sayısız tartışma olsa da tadı, kıvamı ve servis edilme biçimiyle künefe hemen herkesin sevdiği ve tükettiği benzersiz bir lezzet.

5 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz