Arabağa Türk Kahvesi, Mersin‘de öğütülmüş kahveyi ilk satan dükkan olarak 1926’da Soğuksu Caddesi üzerinde açılmış. O yıllarda evlerde tavalarda kavrulup küçük bakır değirmenlerde elde öğütülerek hazırlanan Türk kahvesinin şehrin göbeğindeki bir dükkanda öğütülerek satılması kısa sürede Mersinlilerin ilgisini çekmiş.
Türk insanının dünya kültür tarihine kazandırdığı Türk kahvesinin bir içecekten daha fazla anlam ifade ettiği anlayışı ile hizmet veren Arabağa’nın kendine özgü harmanıyla ürettiği kahvesi lezzeti, aroması, kokusu ve üretim teknolojisiyle marka yaratmayı başarmış.
Arabağa Türk Kahvesi, Mersin
Arabağa Türk Kahvesi, Akdeniz kıyı şeridinde tarihi ve doğasıyla öne çıkan Mersin’in en önemli markalarından biri. Markanın öyküsü 1924’te Girit’ten Mübadele ile Mersin’e gelen genç girişimci Nuri Uçar’ın Mersin’de bir ilki gerçekleştirerek 1926’da Soğuksu Caddesinde yer alan küçük bir dükkanda öğütülmüş kahve satmasıyla başlıyor.
O yıllarda 500 yıllık tarihi geçmişi olan Türk kahvesi, evlerde tavalarda kavrulup, küçük bakır değirmenlerde elde öğütülerek hazırlanıyordu. Şehir merkezinde öğütülmüş Türk kahvesi satan bir dükkanın açılmasıyla birlikte başta bu fikre mesafeli yaklaşan Mersinliler kısa süre içerisinde Arabağa’nın müdavimi haline gelmişler.
Dükkan, açıldığı 1926 yılından itibaren Mersinlilerden gördüğü ilgi ve taleple birlikte şehrin sembollerinden birine dönüşmüş. 1970’te Arabağa’nın kurucusu Nuri Uçar, oğlu Ali Uçar’a aktardığı tecrübeleri başka bir dükkanda sürdürebileceği fikrini paylaşmış. Ali Uçar, babasının bu isteğini karşılıksız bırakmayıp Silifke Caddesinin girişinde yeni bir dükkan açmış.
Bugün dedelerinden devraldıkları mirası torunları koruyor ve Arabağa toplam 5 mağazası ile hizmet veriyor. Kendine özgü harmanıyla Türk kahvesi üreten Arabağa, kahve içme geleneğini, değişemeyen lezzeti, aroması, kokusu ve teknolojisiyle daha keyifli bir hale getiriyor.
Mersin seyahatimde Arabağa’nın kente gelen ziyaretçilerin en çok dikkatini çeken ve eski kent merkezindeki tarihi evin alt katında bulunan butik dükkanını ziyaret ettim. Dükkanda beni, Nuri Dede’nin en küçük torunu Mustafa Kemal Uçar ve davetkar kahve kokusu karşıladı.
Arabağa kahvesini, Nuri Dede’nin kahveyi ilk üretmeye başladığı değirmen ve sizi tarihte yolculuğa çıkaran diğer fotoğraflar eşliğinde tatmak kesinlikle yaşanması gereken bir deneyim. 1926’dan beri deneyimle harmanlanan Türk kahvesi ve diğer ürünler ile sevdiklerinize hatırlı ve sıcak bir hediye götürmek isterseniz Arabağa’nın Atatürk Caddesi üzerindeki dükkanına uğramanızı tavsiye ederim.
Arabağa Kahve ziyaret bilgileri
🗺 Adres: Çankaya Mah, Atatürk Cd. No: 20/B, 33010 Akdeniz, Mersin
📲 arabaga.com.tr ☎️ 0 (324) 231 30 67
⏰ Arabağa Kahve çalışma saatleri: Arabağa Kahve, 08.30-18.30 saatleri arasında hizmet veriyor. Pazar günleri kapalı.
Türk Kahvesinin kısa tarihi
Türk kahvesi, pişirme ve servis biçimiyle ülkemizin dünyaya ihraç ettiği en önemli kültürel değerlerden. Lezzetine hayran kaldığı kahveyi 1517’de İstanbul’a getiren Yemen Valisi Özdemir Paşa’nın ilk adımı attığı Türk kahvesi, hazırlama metodu ile bu ismini aldı. Türkler tarafından güğüm ve cezvelerde pişirilen kahve, Türk kahvesine dönüştü.
İstanbul Tahtakale’de açılan ilk kahvehaneler kısa sürede tüm şehre yayıldı. Kitap okunan, satranç ve tavla oynanan, şiir ve edebiyat sohbetlerinin yapıldığı kahvehaneler dönemin sosyal hayatına da damga vurdu.
Türk kahvesinin hazırlanışı
Türk kahvesinin keyfine varabilmek için doğru hazırlamak büyük önem taşıyor. İçme suyunu fincanla ölçerek cezveye koyduktan sonra, her fincan için 3 çay kaşığı kahve ve isteğe göre şeker ilave ediliyor. Az ateşte kahve ve şeker karıştırılıyor, bir süre sonra kabaran köpük fincanlara pay ediliyor. Kalan kahve bira daha pişirildikten sonra fincanlara dağıtılıyor.
Arabağa Türk Kahvesi, Mersinli kahve tiryakilerinin şehirdeki uğrak noktası. Açıldığı 1926’dan bu yana Mersinlilerin damak tadını şenlendiren Arabağa, uzun yıllar bu hoş kokulu, keyifli içeceği müşterileri ile buluşturmaya devam ediyor.
Yasasin, Arabaga artik Londra’da, Ingiltere’nin Turk kahvesi deneyimini zenginlestirmeye geldi… Kokusu muhtesem gercekten, icimi cok keyifli. Uzun seneler daha basariyla devam etsin ve fincanlarimizi doldursun.
Arabagdan baska kahve içemem dukkanin yanindan geçerken aşırı bi kahve içme isteği alır sizi davetkar kokusunu içinize cekersiniz
Sokaktaki kokusunu dahi severiz 🙂 Kahvecimiz candır.
Birçok şehirde sadece kahve ile özdeşleşmiş benzer mekanlar var. aynı zamanda kent kültürünün de bir parçası.
Karşıyaka’daki Küçük Avcı gibi. ??