Yıldız Parkı, Yıldız Korusu olarak da bilinen, İstanbul‘un Beşiktaş ilçesinde yer alan tarihi bir şehir parkı. Balmumcu’dan Ortaköy’e uzanan Palanga Caddesinin kuzey ve doğu sınırını, Ortaköy’den Beşiktaş’a uzanan Çırağan Caddesinin ise güney sınırını oluşturduğu Yıldız Parkı, biri Palanga Caddesi, diğeri de Çırağan Caddesi üzerinde olmak üzere iki kapıya sahip.
İçerisinde Malta ve Çadır köşklerini barındıran park, yaklaşık 46 hektarlık alanı ile kent içerisindeki en büyük koru olma özelliğine sahip. Yıldız Parkı, çeşitli tarih kaynaklarında adı geçen defne ormanları ve mitolojik öykülerdeki Pan’ın Boğaziçi’nde flüt çaldığı yeşillikler olarak da biliniyor.
İstanbul’un kalbi Beşiktaş ile Ortaköy arasında yer alan Yıldız, 1600’lerde Kanuni Sultan Süleyman dönemi kayıtlarında Kazancıoğlu Bahçesi olarak geçiyordu.
Yıldız Parkı, İstanbul
Yıldız Parkı, İstanbul kent merkezinde yer alan en geniş yeşil alanlardan biri. Beşiktaş ilçesinde Ortaköy sahilinden kuzeyde Balmumcu’ya uzanan geniş bir alanda kurulu olan park, Osmanlı İmparatorluğunun kente armağan ettiği miraslardan.
Yıldız Parkı, 1600’lü yılların başında Kazancıoğlu ailesinin mülküydü. Park, Padişah IV. Murat tarafından satın alınarak kızı Kaya Sultan’a hediye edilen ve Lale Devri’nde süsleme zevkine dayalı düzenlenen Çırağan alemleri sırasında çeşitli eğlencelere ev sahipliği yaptı.
Önce Çırağan Sarayı’nın arka bahçesi, sonra da 1877’den itibaren genişletilmesine geçilen Yıldız Sarayı’nın dış koruluğu olan yeşillik, 1940’tan sonra Yıldız Parkı olarak adlandırıldı. Yıldız Köşkü’nün de içinde yer aldığı korulukta, yeniçeri teşkilatı kaldırıldıktan sonra kurulan Asakir-i Mansureyi Muhammediye’nin eğitimlerinin de yapıldığı biliniyor.
Bezm-i Alem Sultan’ın da bir kasır inşa ettirdiği ve Sultan Abdülaziz’in ise Çırağan Sarayı’nı yaptırdıktan sonra kendisinin de hayran kaldığı bu koruluğu, bugünkü ana cadde üzerinde bir kısmı halen ayakta duran taş ve mermer işlemeli köprüyle saraya bağladığı ve o dönemde sadece padişah ile yakın çevresinin kullanabildiği korunun Mabeyn Bahçesi adı ile anıldığı kayıtlarda geçiyor.
Tahta çıktıktan sonra Yıldız Sarayı’na yerleşen II. Abdülhamid, Malta, Çadır, Şale, Kaskat, Limonluk, Set ve Cihannüma köşkleri ile Saray Tiyatrosu’nu inşa ettirdi. Bu inşalar sırasında ise yerli ve yabancı uzmanlara büyük paralar harcadığı hatta, ‘her metre karesine altın döküldüğü’ biliniyor.
Cumhuriyetin ilanından sonra 1925’te bir İtalyan işletmeciye verilen ve bir casino olarak kullanılan Şale Köşkü, Atatürk’ün müdahalesiyle bu işletmeciden alınarak 1930’larda üçe bölündü.
Duvarın deniz tarafındaki koruluk ve içindeki Çadır ile Malta Köşkleri, İstanbul Belediyesi’ne, tepe kısmındaki yapılar Harp Akademisi’ne, yine duvarın arkasında kuzey yönünde yer alan Şale Köşkü de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bırakıldı. Harp Akademisi’ne ait olan bölge ise 1978’de Kültür Bakanlığı’na devredildi.
Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (TTOK) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında 1979’da imzalanan bir sözleşmeyle Malta ve Çadır köşklerinin onarımıyla birlikte parkın tüm bakımı 15 yıllığına bu kuruluşa bırakıldı. Ancak 1994’te anlaşmanın yenilenmemesi üzerine kullanım hakkı tekrar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne geçti.
Yıldız Parkında, aralarında 400 yıllık olanlarla birlikte nadir bulunan sekoyaların yanı sıra çamlar, sedirler, köknar, ladin, dişbudak, porsuk, ardıç, akçaağaç, meşe, ıhlamur, yalancı akasya, sofora, at kestanesi, menengiç, Çin şemsiye ağacı, Amerikan lale ağacı, acem dutu, sabun ağacı, kaymak ağacı ve oya ağacı gibi çoğunluğu yabancı kökenli 120’den fazla egzotik ağaç ve çalı türü bulunuyor. Ağaçların arasından görünen Boğaz manzarası ise muhteşem.
Günümüzde Yıldız Parkı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait BELTUR tarafından işletilen Malta ve Çadır Köşklerinin kahvaltıları ile ünlü. İstanbul’un merkezinde, bu yeşillikler içerisindeki alan İstanbulluların olduğu kadar yerli ve yabancı turistlerin de sık sık ziyaret ettiği bir adres.
Yıldız Parkı kahvaltı ve yeme-içme
İstanbul’da güzel bir hafta sonu geçirmek, fakat merkezden uzaklaşmak istemeyenlerin ortak noktası olan Yıldız Parkı, yeşillikler arasındaki sakin ortamı ve tarihi yapılarıyla kentin favori mekanlarından. Şehrin stresinden birkaç saatliğine de olsa uzaklaşmak isteyenlerin tercihi olan Yıldız Parkı’nda spor yapabilir, bisiklete binebilir ve meraklıysanız güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
Her şeyden önemlisi İstanbul’dan ayrılma imkânı olmayan ama biraz nefes almak isteyenler için doğaya açılan bir kapı olan parkta, boğaza karşı güzel bir kahvaltı keyfi yapabilir veya hoş ambiyanslı bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Gün içinde çay veya kahve eşliğinde bir şeyler atıştırmak için de uğranabilir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden BELTUR’un Yıldız Parkı içerisinde 3 farklı mekanı bulunuyor. BELTUR Kır Kahvesi, BELTUR Malta Köşkü ve BELTUR Çadır Köşkü parkı ziyaret edenlerin yeme-içme molası sırasında uğrak noktalarından.
Tesislerde hafta içi 09.00-12.00 arasında serpme kahvaltı servisi yapılıyor. Serpme kahvaltı menüsünde petek bal, taze kaymak, domates, salatalık, beyaz peynir, eski kaşar, dil peyniri, tulum peyniri, fıstıklı salam, siyah ve yeşil zeytin, reçel, tahin ve pekmez, mevsim yeşillikleri, haşlanmış yumurta, havuçlu kek, kayısılı danish, sigara böreği ve çay bulunuyor. Hafta içi serpme kahvaltı ücreti 38TL.
Hafta sonu 09.00-12.00 saatleri arasında ise açık büfe kahvaltı servisi yapılıyor. Açık büfe kahvaltı ücreti ise 48TL. Bunun yanı sıra öğle ve akşam yemekleri, sıcak ve soğuk içecek çeşitleri açısından da tesislerin menüsü oldukça zengin.
1. Malta Köşkü
Malta Köşkü, Yıldız Parkı içerisinde Yıldız Sarayı’nı parktan ayıran duvarın doğu yönündeki iki köşkten biri. Malta Köşkü ismini Sultan Abdülaziz döneminde Malta’dan getirilen taşlarla yaptırılmasından alıyor. Tarihte önemli olaylara sahne olan köşk, tahta çıkarılmak istenen Sultan V. Murat başarısız olunca güvenlik gerekçesiyle alıkonulduğu yer.
Neo-Klasik, Neo-İslam, Neo-Osmanlı boya teknikleri ile 1800’lerde yapılmış. Tavan süslemeleri, mermer balık desenleri, altın varaklı aynası ile oldukça güzel bir yapı olan Malta Köşkü, günümüzde restoran olarak kullanılıyor. Köşkte isterseniz kahvaltı yapabilir, akşam yemeği yiyebilir ya da ufak bir mola vermek için girerek çay, kahve içebilirsiniz.
Boğaz manzarası eşliğinde seksene yakın zengin kahvaltı seçeneği ile İstanbulluların favori mekânı olan Malta Köşkü’nde kahvaltı saatinin ardından ise köşk, restoran hizmeti veriyor. Özellikle Osmanlı saray mutfağından farklı lezzetleri misafirlerine sunuyor. Malta Köşkü’nün ayrıca Boğaz manzarasına nazır bahçesi de mevcut. Tarihin atmosferini yansıtan Malta Köşkü hafta içi her gün 09.00-22.30 saatleri arasında açık. ☎️ 0 (212) 2589453.
2. Çadır Köşkü
Çadır Köşkü, Yıldız Parkı’nın Çırağan Sarayı karşısındaki girişinde solda yer alıyor. Çırağan Sarayı’na ait olan koruda, Sultan Abdülaziz’in isteğiyle 1871’de Sedir Köşkü olarak inşa edilmiş. Kesme taştan beyaz ve kırmızı rengin hâkim olduğu bir cephe görünümüne sahip Çadır Köşkü, oldukça sade, dikdörtgen şeklinde bir plana sahip.
Malta Köşkü’ne oranla daha küçük ve parkın girişinden biraz daha uzak bir mesafede yer alan Çadır Köşkü, saray mensupları tarafından günübirlik gezileri için seyir ve dinlenme yeri olarak kullanılmış. Köşk Abdülhamit’ten sonra uzun yıllar kullanıma kapatılmış, ancak 1949’dan sonra onarılıp kullanıma açılmış.
Çadır Köşkü, 1949-1960 yılları arasında Avadis Çakır’a ait, Markiz Pastanesi olarak hizmet vermiş. 27 Mayıs 1960 İhtilali sonrasında bir süre Tanzimat Müzesinin kurulduğu köşkün kullanım ve işletme hakkı, 1982’de diğer köşklerle birlikte Türkiye Turing ve Otomobil Kurumuna ait. Parkın iki büyük havuzundan birinin önünde yer aldığı Çadır Köşkü, 1997’den bu yana da BELTUR tarafından kafeterya, lokanta olarak hizmet veriyor.
Çadır Köşkü kahvaltı yapmak, akşam yemeği yemek ve dinlenip hoşça vakit geçirmek için ideal bir yer. Çadır Köşk, yeşillikler arasında hafta içi kahvaltı tabağı, hafta sonu açık büfe kahvaltı imkânı sunuyor. 10 kişi ve üzeri misafirlerin rezervasyon yaptırması gerekiyor. Peynir ve zeytin çeşitleri, domates, tereyağı ile süzme baldan oluşan bir kahvaltı tabağı sunuluyor. ☎️ 0 (212) 2589020.
3. Kır Kahvesi
Kır Kahvesi, Yıldız Parkı’nda bir şeyler atıştırabileceğiniz, küçük ve nezih bir mekân. Gözlemeleri ile meşhur Kır Kahvesi’nde, patatesli, peynirli, ıspanaklı, kıymalı ve karışık olmak üzere 5 çeşitten oluşan gözlemelerin fiyatı 15 ile 20TL arasında değişiyor. Diğer yandan mekânın menüsünde kır kahvaltısından, özel aromalı nargilelere dek pek çok şey var.
Hafta sonu koşuya çıkanların dinlenme noktası olan Kır Kahvesi, Yıldız Parkı içinde, yeşillikler içinde kaybolmuş güzel bir yer. Gözleme istemeyen misafirle için domates, salatalık, peynir çeşitleri, kavurma, salam haşlanmış yumurta, tereyağı ve baldan oluşan kahvaltı tabağı da sunuluyor. Kır Kahvesi’nde kavurmalı yumurta, menemen, sahanda yumurta gibi seçenekler de var.
Yıldız Sarayı giriş ücreti ve ziyaret bilgileri
🗺 Adres: Barbaros Bulvarı, Beşiktaş, İstanbul
📲 millisaraylar.gov.tr/yildiz ☎️ 0 (212) 258 30 80
⏰ Yıldız Parkı ziyaret saatleri: Yıldız Parkı, 06.00-23.30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Park, haftanın 7 günü ziyarete açık.
🔐 Yıldız Parkı giriş ücreti: Yıldız Parkı giriş ücreti alınmıyor. Ancak İSPARK tarafından işletilen otopark kullanım ücreti 15TL.
Yıldız Parkına nasıl gidilir
Yıldız Parkı’nın biri Beşiktaş’tan Ortaköy’e giden Çırağan Caddesi üzerinde, diğeri ise parkın doğusunda yer alan Palanga Caddesi üzerinde olmak üzere 2 ana giriş kapısı bulunuyor. Parka Anadolu yakasından geliyorsanız, Boğaziçi Köprüsü’nü geçip Beşiktaş sapağından Yıldız Parkı tabelasını takip ederek parka ulaşabilirsiniz. Avrupa yakasından ise, Eminönü-Beşiktaş, Sarıyer-Beşiktaş sahil yolunu takip ederek parka ulaşım mümkün. Otopark ücreti 15TL.
Yıldız Parkı’na gidebilmek için Beşiktaş’a kadar gelip yürümek ya da Beşiktaş’tan Ortaköy’e doğru giden belediye otobüslerine binip Çırağan durağında inmek gerekiyor. Toplu taşıma araçları ile parka ulaşım için, Beşiktaş’tan geçen bütün araçlara binebilirsiniz. Beşiktaş’a geldikten sonra ise koru yürüme mesafesinde yer alıyor.
Yıldız Parkı’na gitmek için Beşiktaş’tan sahil yönünden geçen 57UL, U1, 42T, DT2, 40T, 40, 30D, U2, DT1, 22, 22RE 25E No’lu otobüslere binebilirsiniz. Taksim’den ise 42T, İstinye’ye giden 40T, Ortaköy’e giden DT2 No’lu otobüsü kullanabilirsiniz. Kabataş’tan 25E, 22RE, 22 No’lu otobüsler bu istikametten geçiyor. Ayrıca Ortaköy’e gelmeden sol taraftaki parka Beşiktaş’tan yaklaşık 1 km yürümeniz gerekiyor.
Yıldız Parkı, İstanbul’da yeşile doyup keyifli saatler geçirebileceğiniz güzel bir adres. Şehir merkezinde sığınabileceğiniz nadir yeşillik alanlardan biri olan parkta kahvaltı yapmak ise İstanbulluların hafta sonu en keyif aldığı aktivitelerinden.
Cokk güzel bir yer daha dün gittim