Kemer, muhteşem doğası, şahane plajları, lüks konaklama tesisleri ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Antalya’nın bir ilçesi. Antalya’ya 50 kilometre uzaklıkta, Batı Toros Dağlarının eteklerine kurulmuş. Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kemer, denizin, ormanın ve dağın harmanlandığı eşsiz bir coğrafyada yer alıyor.

Dağ ve deniz arasına kurulu kentleri zaten hep sevmişimdir. Arkasında bozulmamış çam ormanları önünde ise kilometrelerce uzayan Akdeniz’in berrak suları yatıyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Kemer Antalya’nın en iyi tatil yerleri arasında yer alıyor. Tarih, doğa, plaj, iyi konaklama tesisleri, kaliteli hizmet ve ulaşım kolaylığı ve aktivite çeşitliliği ile Türkiye turizm merkezleri arasında zirveye oynuyor.

Kemer

Kemer Gezi Rehberi

Kemer, Türkiye’de Akdeniz Bölgesinin Batı Akdeniz Bölümünde yer alıyor. İlçe, Antalya’nın 43 km batısında, Batı Toros Dağlarının eteklerinde konumlanıyor. Kemer’in batısında Kumluca, güneyinde Akdeniz, doğusunda Konyaaltı, kuzeyinde ise Elmalı bulunuyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kiriş, Tekirova, Çamyuva, Arslanbucak, Kuzdere, Beycik, Göynük, Beldibi, Çıralı gibi önemli turistik bölgelere ev sahipliği yapıyor.

Akdeniz’in doyum olmaz mavisiyle yemyeşil çam ormanlarının buluştuğu Kemer, Toros Dağlarının heybeti, beş yıldızlı otelleri, kilometrelerce uzunluktaki kumsalları, el değmemiş koyları ve antik kentleriyle görülmeye değer. Dünya klasmanında turizm tesislerine sahip bölgenin geçmişine baktığımızda sadece sık sık seller altında kalan küçük bir yerleşim yeri görüyoruz.

Malta

Adını, geçmişte uğradığı sel felaketlerinin önlenmesi için yapılan set duvarlarından alan Kemer, 1910’lu yıllara kadar Eski Köy adıyla bilinen küçük bir yerleşim yeriydi. Etrafı irili ufaklı göletler ve bataklıkla çevrili köy, Toroslardan gelen seller nedeniyle oldukça muzdarip dönemler geçirmiş. Halkı buna bir set yaparak çözüm bulmuş.

Toroslardan gelen seli engellemek için 23 km uzunluğunda taş bir duvar örülmüş ve köy de zamanlar Kemer adıyla anılmaya başlamış. 1960’lı yıllara kadar sadece deniz yoluyla ulaşım sağlanan Kemer, Güney Antalya Turizm Projesi sayesinde hızla gelişmeye başlamış. Önce kasabaya daha sonra da Türkiye’nin dünyada en çok tanınan turizm merkezlerinden birine dönüşmüş.

Kemer, 1991 yılında da ilçe statüsü kazanmış. Günümüzde özellikle Kiriş, Tekirova, Çamyuva, Arslanbucak, Kuzdere, Beycik, Göynük, Beldibi, Çıralı gibi beldeleriyle çok sayıda turisti kendine çekiyor.

Kemer masmavi denizi, yemyeşil orman alanları ve muhteşem dağ manzarasının yanında 52 kilometrelik bir kıyı şeridine sahip. Bu kıyı şeridinde birçok koy ve küçük doğal limanlar mevcut. Belediye, Ayışığı, Phaselis plajı gibi yerler bölgenin önemli plajları arasında.

320 yat kapasiteli modern marinasıyla belde Avrupa Çevre Eğitim Vakfı (FEEK)’in belirlediği kriterleri sağlayarak 1993 yılında Mavi Bayrak almaya da hak kazandı. Bunun yanında Kemer’e bağlı Tekirova, Göynük, Beldibi, Çamyuva ve Kiriş sahilleri de Mavi Bayrak’ın sahibi oldu.

Bölgenin en büyük merkezlerinden birisi olmasına rağmen Kemer daha çok göz alıcı koylarıyla tanınıyor. Tekirova, Çamyuva, Kiriş, Beldibi, Göynük belki de Kemer’den daha çok tanınan koylar. Mavi yolculuk rotasında bulunan Kemer’in tam donanımlı marinası yatçıları buraya çekiyor.

KEMER’E NASIL GİDİLİR
Kemer, İstanbul’a 765 km, Ankara’ya 585 km, Muğla’ya 360 km, İzmir’e ise 500 km uzaklıktaki yer alıyor. D400 Karayolu, Antalya ile Kemer’i birbirine bağlıyor. Muğla, İstanbul, Ankara ve İzmir yönünden Kemer’e ulaşım için Korkuteli ve Antalya güzergahının takip edilmesi gerekiyor.

Kemer’e hava yoluyla ulaşım
: Kemer’e en yakın havalimanı Antalya’da. Antalya Havalimanı Kemer ilçe merkezine 57 km uzaklıkta. Antalya Havalimanı’nda Türkiye’nin ve dünyanın birçok kentinden farklı hava yolu şirketlerinin direkt uçak seferleri bulunuyor.

Antalya Havalimanından Kemer’e ulaşım: Antalya Havalimanından Kemer’e direkt toplu taşıma yok. Antalya Havalimanından tramvay, HAVAŞ servisi ya da belediye otobüsü ile Antalya Otogarına ulaştıktan sonra otogardan her 30 dakikada bir hareket eden Kemer dolmuşlarıyla Kemer’e gidebilirsiniz. Antalya Otogar’dan Kemer’e ulaşım 45 dakika sürüyor.

Kemer’e kara yoluyla ulaşım: Kemer, Antalya şehir merkezine 43 km uzaklıkta. Yılın her döneminde Türkiye’nin birçok şehrinden Kemer’e şehirlerarası otobüs firmalarının direkt seferleri var. Antalya Otogarı’ndan da her yarım saatte bir Kemer’e dolmuş seferi yapılıyor.

Kemer Gezilecek Yerler

Teleferik ile çıkılan Tahtalı Dağı, Beldibi Mağarası, Molla Deliği, doğal bir ateş kaynağına sahip olan Chimera (Yanar taş), Adrasan, Ulupınar, Üç Adalar, Göynük Kanyonu, Idyros Antik Kenti ve İkiz Kayalar gibi noktalar çevrede mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Phaselis Sanat Etkinlikleri, Kemer Off-Shore Yarışları, Dünya Ralli Şampiyonası Türkiye ayağı (WRC Rally of Turkey), Kemer Karnavalı gibi çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapan belde turizm faaliyetleri yanında sosyal olarak da oldukça aktif. Ayrıca bölgede yer alan Yeşil Yayla, gelenekselleşen Yağlı Pehlivan Güreşleri ile tanınıyor.

Topçam, Çaltıcak, Beldibi, Göynük, Kındıl Çeşme, Alacasu, Paselis, Olimpos gibi yerlerde ise günübirlik piknik yerleri ve dinlenme tesisleri bulunuyor. Yerel halkın yaz aylarında Gödene Yaylası (Altınyaka), Yeşil Yaylası (Söğüt Cuması), Üçoluk Yaylası ve Belen Yaylası gibi noktalara çıktığı Kemer, doğa yürüyüşü ve diğer doğa aktiviteleri için de oldukça elverişli.

1. Göynük

Göynük, Antalya’nın gözdesi Kemer ilçesine bağlı, Mavi Bayraklı plajı, berrak denizi ve doğal güzellikleriyle turistik bir yerleşim birimi. Kemer’in batısında, yarım daire şeklinde bir ova üzerine kurulu. Göynük’te, Göynük Plajı, Göynük Kanyonu ve Üçoluk Yaylası gibi gezilecek yerlerin yanı sıra, tekne turlarına katılarak çevre koyları keşfetmek çok keyifli olur.

Mistik doğası, görüntüsü, büyüleyen şelale ve havuzları ile adeta cenneti yansıtan Göynük Kanyonu, doğa sporu sevenlerin, trekking tutkunlarının ve fotoğrafçıların gözdesi. Dünyanın en iyi 10 trekking parkurlarından biri olarak kabul edilen Likya Yolu’nun önemli bir bölümü ise Göynük Kanyonu içerisinden geçiyor.

Göynük’ün kuzeyi boyunca Beydağları uzanıyor. Göynük’te yer alan Göynük Deresi ve Göynük Kanyonunda rafting turları düzenleniyor. Kemer’e 9 km, Antalya’ya 35 km ve Antalya Havalimanına 45 km uzaklıkta yer alan Göynük’e, Kemer’den ve Antalya şehir merkezinden hareket eden araçlarla ulaşım mümkün.

Antalya Havalimanı, Göynük’e yaklaşık 45 km uzaklıkta yer alıyor. Antalya Otogarına belediye otobüsü, tramvay, HAVAŞ, taksi ile ulaşıp Göynük’e hareket eden minibüslerle beldeye gidebilirsiniz. Göynük’e otobüs ile gelmeyi düşünüyorsanız da önce Antalya kent merkezine, buradan da minibüslerle Göynük’e ulaşabilirsiniz.

İstanbul’dan Göynük’e özel aracınızla gidecekseniz İstanbul, Bilecik, Kütahya, Afyon, Burdur, Antalya veKemer güzergahını takip etmeniz gerekiyor. Ankara’dan geliyorsanız da Ankara, Konya, Antalya ve Kemer rotasını izleyebilirsiniz.

2. Phaselis Antik Kenti

Phaselis, Çamyuva mahallesi yakınında yer alana bir antik şehir. MÖ 7. yüzyılda Rodoslu kolonilerce kurulmuş. Sonrasında uzun yıllar Likya’nın doğu kıyılarındaki en önemli liman kenti olmuş. Phaselis MÖ 42 yılında Brutus tarafından Roma’ya bağlanmış ve Bizans Döneminde piskoposluk merkezi olmuş.

Tekirova merkeze arabayla yaklaşık 4-5 dakika mesafede olan antik kentin kalıntıların Akdeniz kıyısına kadar uzanıyor. Üç limanı, sütunlu caddesi, Roma hamamı, agoraları, su kemeri ve Hadrianus’un kenti ziyareti onuruna yapılan tak bugün kalıntıları görülebilen yapılar. Doğanın tarihin içiçe olduğu Phaselis’in dillere destan güzellikteki Phaselis Koyunda deniz, kum, güneş keyfi yapmak mümkün.

Kemer-Kumluca istikameti ilerlediğinizde ana yol üzerinde solda tabelayı görebilirsiniz. Phaselis’e döndükten sonra 1 km sonra girişe ulaşıyorsunuz. Phaselis Örenyeri, haftanın 7 günü yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.30-19.00, kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30 arası açık. Antik kenti gezmek ve sonrasında aynı yerde denize girmek bir lüks.

Denizi sığ ve kum, özellikle çocuklar için çok uygun. Kuzey plajı ile Güney plajının birleşme noktasında, antik kentin giriş kısmında tost ve içecek alabileceğiniz bir büfe var. Büfenin karşısında tuvalet, soyunma kabini ve duş var. Kemer’in denizi sıcak, Faselis plajının denizi daha da sıcak. Yanınıza sandalye, şemsiye alın.

3. Beldibi

Beldibi, Kemer’in turizme açılmış diğer hoş bir bölgesi. Pek çok otel, resort, tatil köyleri, turistik tesisleri ve çevresindeki alışveriş merkezleriyle bugün ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri olmuş. Likya Yolu, doğası, narenciye bahçeleri, günübirlik piknik alanları ile yıldızı parlayan bir bölge.

Beldibi’nde çam ormanları içerisinde yer alan Topçam plajı en rağbet gören plajlarından. Tam karşısında ise Sıçan Adası duruyor. Topçam Plajını geçtikten sonra dahi durduğunuz her yerde denize girebilirsiniz. Küçük Çaltıcak, Büyük Çaltıcak, Beldibi, Kızıltepe Mocamp Tesisleri bulunuyor.

Beldibi Mağarası, kıyıdan 100 metre içeride ve denizden 25 metre yükseklikte yer alan bir kaya sığınağı. Çevresi çam ormanı ile kaplı mağarada Üst Paleolitikten Neolitik dönem başına dek sürekli yerleşildiğini gösteren kalıntılar tabakalar halinde saptanmış. Beldibi Mağarası günün her saati ziyaret edilebiliyor.

Belbaşı, Beldibi’ne 5 km uzaklıkta, deniz yüzeyinden 300 metre yükseklikte yer alan küçük bir kaya sığınağı. Yaşamlarını yoğun avcılık ve bitki toplayıcılığıyla sürdüren Mezolitik Çağ insanlarının maddi kültür kalıntılarını içeriyor.

4. Ulupınar

Ulupınar, Phaselis’ten sonra Tekirova’yı geçince ulu çınar ağaçlarının altında suların aktığı yol kıyısındaki bir köy yeri. Toros Dağlarının eteklerinde yer alır ve doğal güzellikleri, yemyeşil ormanları ve berrak su kaynakları ile ünlü. Ulupınar’ın sahip olduğu ormanlık arazi ve debisi yüksek suların bir arada olması bölgeye olan ilgiyi artırıyor.

Ana yoldan denize doğru inen virajlı bir yolun üzerindeki Ulupınar, Antalya sıcağından kaçıp çınar ağaçlarının altında serinlemek isteyenlerin uğrak yeri. Çok sayıda mangal restoranı ve dinlenme tesisinin olduğu Ulupınar, özellikle yaz sıcaklarında bölgenin keyifli kaçış rotaları arasında yer alıyor. Ağaçlarının gölgesindeki restoranlar, buz gibi akan derenin üstüne kurulmuş.

Siz yemeğinizi yerken ayaklarınız su akıp gidiyor. Etrafta ördekler, kazlar dolaşıyor. Deniz balığı, alabalık, kavurma gibi et seçeneklerinin olduğu restoranların gavur dağı salatası ve kavunlu dondurması da çok meşhur. Köyün etrafındaki yürüyüş yolları, güzellikleriyle ünlü olan Bey Dağları ve Tahtalı Dağı’na kadar uzanıyor.



Ulupınar’dan Yanartaş ve oradan da Çıralı’ya kadar uzayan Likya Yolunu yürüme fırsatım olmuştu. Zamanınız varsa tavsiye ederim. Yaz döneminde ağaç gölgesinde, serin sular üstünde otantik bir öğlen veya akşam yemeği için birkaç saatinizi ayırabilirsiniz. Tropik Restoranı tavsiye derim.

5. Çıralı

Çıralı, Akdeniz sahillerinde en sevdiğim tatil noktalarından biri. Öyle ki Kemer’den çok Çıralı’ya gitmeyi seviyorum. Çıralı, yeşil ile mavinin kucak kucağa olduğu Akdeniz’in gizli kalmış bir köşesi gibi. Antalya’dan Fethiye‘ye kadar uzanan Tekke Yarımadasında yer alan Çıralı Koyuna nazır kasaba, aslında dünyada eşine az rastlanır bir coğrafya.

Tahtalı Dağı, Yanar Dağı, Omurga Dağı ve Masa Dağı ile kuşatılmış küçük bir ovada yer alıyor. Doğusunda ise Akdeniz uzanıyor. Hemen arkasında yükselen dağlar ormanlarla kaplı. Çıralı, sahili boyunca sıralanan şirin evleri, bakir doğası, huzur veren atmosferi ve Yanartaş ve Olympos’a yakınlığı ile Antalya’nın sevimli tatil yerlerinden biri.

Bölgenin en huzurlu ve sakin beldelerinden Çıralı, Antalya kent merkezine 84 km uzaklıkta yer alıyor. Kemer ilçesine bağlı Ulupınar mahallesine bağlı. Olimpos Beydağları Milli Parkı sınırları içinde yer alıyor. Doğusunda Olympos, kuzeyinde ise Yanartaş’ın yer aldığı, Akdeniz’in en temiz ve bakir bölgelerinden birisi.

Nefis ahşap bungalovlar, şahane butik oteller var. Kumluca istikametinde, Antalya merkezden 84 km, Kemer’den yaklaşık 28 km uzaklıkta yer alıyor. Toplu taşıma ile gelecekseniz, Antalya Otogarından Kumluca-Kaş istikametine hareket eden otobüslerle, Çıralı kavşağına gelip buradan Çıralı dolmuşlarını kullanarak Çıralı’ya ulaşabilirsiniz.

Anayoldan Çıralı’ya 08.40’tan itibaren her saat başı 19.40’a kadar dolmuş var. Bu saatlerin dışında gidecekseniz ya otostop yapmanız gerekiyor ya da kalacağınız otelden transfer istemeniz mantıklı olabilir. Aracınızla, Antalya yönünden Kemer ve Kumluca’ya doğru devam edip 28. kilometredeki Çıralı sapağından girerek yaklaşık 7 km daha ilerlemeniz gerekiyor.

ÇIRALI’DA NEREDE KALINIR
🏡 Çıralı, ağaç evleri ve doğa içerisindeki konforlu otelleriyle ünlü. Olympos Lodge Otel, tam anlamıyla cennet bahçesi. Ülkemizin en benzersiz butik otellerinden biri. Balayı ve romantik bir tatil için şahane ✔︎ Villa Lukka, kaldığım diğer bir nefis Çıralı oteli. Lukkies Lodge Cirali ve çok defa kaldığım Baraka House da hoşunuza gidebilecek diğer seçenekleriniz ✔︎

🏡 Uygun fiyatlı, bungalov tarzı bir konaklama arıyorsanız Arlin Bugalov, gayet uygun bir tercih ✔︎ Çıralı sahiline 8-9 dakika yürüyüş mesafesinde yer alan bungalovlar, 4 kişinin ihtiyaçlarını karşılayacak ev konseptinde, bir yatak odası, salon-mutfak, banyo-tuvalet ve veranda yer alıyor. Yolda Olmak sitesinde sizi buldum derseniz Hasan abim elinden gelen kolaylığı gösterir. (☎️ 532 6774429)

6. Yanartaş

Yanartaş, yer altındaki doğal gaz sızıntıları nedeniyle meşhur olan bir doğa harikası. Yer altından yüzeye kadar çıkan doğal gaz, kayaların arasından yüzeyine çıkarak sürekli yanan bir ateş oluşturmuş. Gün batımından sonra gördüğünüzde ambiyansına hayran kalmamak mümkün değil. 230 metre yükseklikteki kayalardan sızan gazın tutuşmasıyla oluşan alevlerin antik çağdan beri hiç sönmediğine inanılıyor.

Antik çağda son nefesinde bile ağzından ateş püsküren karışık bir varlıkla bağdaştırılmış. Tepedeki kayalıkların belki 20 farklı yerinden çıkan Olimpos’un sönmeyen ateşi eski Yunan mitolojisine de konu olmuş. Anadolu’da binlerce yıldan beri anlatılagelen ve Homeros’un aktardığı efsaneye göre yanan alevler, Chimera’nın yerin yedi kat dibinden fışkıran alevleri olduğu söyleniyor.

Yanartaş, Çıralı’nın 3 km kuzeyinde yer alıyor. Çıralı merkezden yürüyerek yaklaşık 35 dakikada veya bisikletle 15 dakikada Yanartaş’a çıkılan Çıralı-Yanartaş Mesire Alanına ulaşıyorsunuz. Ormanın içinden geçerek Yanartaş’a giden basamaklarla dolu düzgün bir yoldan çıkarak yarım saate ulaşıyorsunuz.



Eskiden yol çok kötüydü, gece vakti çok zorlanarak çıkmıştım. Şimdilerde taş döşeli basamaklı yoldan gayet düzgün. Gece çıkıp inecekseniz yanınızda mutlaka bir fener veya telefonunuz olsun. Yanartaş için en iyi zaman gün batımı saatleri. Haftanın 7 günü açık. Yanartaş giriş ücreti 15TL. MüzeKart geçersiz.

7. Beydağları Sahil Milli Parkı

Beydağları Sahil Milli Parkı, Antalya’nın Çavuşköy ilçesinde yer alan bir milli park. Toros Dağlarının eteklerinde yer alır ve özellikle doğal güzellikleri ile ünlü park, Akdeniz’in nefis manzaralarına sahip. Antalya merkezin 12 km güneybatısından başlayıp Kemer ve Kumluca ilçesi sınırlarında 100 kilometrelik sahil bandı boyunca uzanıyor.

Batı Torosları oluşturan Beydağları’nın başlangıç noktasındaki milli park, 1972’den bu yana koruma altında. Özellikle burayı aramak için yola çıkmayın. Belli bir girişi, çıkışı olmayan geniş bir alana yayılmış bir bölgeyi kapsıyor. Kemer, Çamyuva, Göynük, Tekirova, Beldibi gibi pek çok bölgenin sahilden dağlara kadar olan kısmı Beydağları olarak adlandırılıyor.

Kısaca Antalya-Kumluca arası tüm dağlar bu milli park içerisinde yer alıyor. Olympos, Çıralı, Adrasan, Çavuşköy ve Tahtalı da bölge içerisinde kalıyor. Alan, aynı zamanda zengin bir biyolojik çeşitliliğe, Göynük, Beldibi gibi kanyonlara sahip. Parkın etrafındaki yürüyüş yolları, güzellikleriyle ünlü olan Beydağları ve Tahtalı Dağına kadar uzanıyor.

Özellikle sırt çantalı gezginler, arkeolojik eserler, yemyeşil ormanlar ve berrak sulara sahip plajlar ile dolu park bölgesine çok ilgi gösteriyor. Kemer tarihi yerler arasındaki Olympos, Phaselis ve Idyros antik kentleri görmeniz gereken yerler arasında. Kanyon ve diğer doğal güzellikleri görmek için safari turlarına katılabilirsiniz.

8. Olimpos

Olympos

Olimpos, günümüzde ağaç evleri, antik kenti ve caretta carettaların yumurtlama bölgesi olan sahil şeridiyle özellikle sırt çantalı seyahat severlerin gözdesi. Akçay Deresinin iki yanına kurulmuş Beydağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan Olimpos’a mutlaka yolum her sene birkaç defa düşer. yaz, kış fark etmeksizin bölgeye hep gitmeye çalışırım.

Olimpos Plajı, antik Olimpos kentinin akropolisinin gölgesinde yüzme imkanı sunuyor. Olimpos’un kasaba kısmındaki ağaç evler ve bungalowlar ülkemizin ilk ve en bilinen ekoturizm alanlarından biri. Kasabanın yanıbaşındaki Olympos Antik Kenti içerisinde görmeye değer pek çok kalıntı var. Antik kenti geçtikten sonra da şahane taşlık bir plajda yüzme şansınız var.

Olimpos Kumluca‘ya bağlı olsa da Kemer’den günübirlik gelip Olympos Antik Kenti ve Olimpos plajını ziyaret edebilirisiniz. Olimpos Antik Kentine ve Olimpos Plajına ulaşabilmek için milli park içerisine gireceğinizden giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. Müze Kart geçerli.

🏡 Olimpos’a her gittiğimde Olympos Çamlık Pansiyon‘da kalıyorum (☎️ 0543 5733110). Narenciye bahçesi içerisinde çok hoş, uygun fiyatlı bungalowları var ✔︎ Kadir’s Family House ve Kadir’s Top Tree Houses, Olimpos’ta en beğenilen ağaç evler arasında. Yine Yakamoz Pansiyon, Bayrams Tree Houses, Defne Pension ve Koyevi Pension önerebileceğim diğer pansiyonlar.

Akdeniz Bölgesinin en önemli tatil merkezlerinden biri olan Kemer’in doğal güzellikleri yanında yapılabilecek çok sayıda aktivite var. Deniz ve plaj keyfi yapmak bunların başında geliyor. Deniz paraşütü, jet-ski, dalış ve su sporları yapmak için ise tesisler bulunuyor. Bölgenin eşsiz koylarını ve güzelliklerini keşfetmek için ise jeep safari, mavi yolculuk turları ve günübirlik tekne turları ise buranın vazgeçilmezleri arasında.



Denize sıfır Kemer otelleri, her şey dahil otel konsepti meraklılarının ilgisini çekerken Kemer içinde her bütçeye uygun otelleri de bulabilmek mümkün. Eşsiz konumu, muhteşem güzellikleri, doğal plajları, birbirinden güzel otelleri, restoranları ve gece kulüpleriyle Kemer, Türkiye’nin en gözde tatil beldelerinden biri.

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz