Finansal sistemi ve zengin yeraltı kaynaklarıyla Orta Doğu‘nun hızla gelişen ve büyüyen ülkelerinden Katar, ülkeye ismini veren yarımada üzerinde kurulu. Arap Yarımadası’nın doğu kıyısından İran (Basra) Körfezi’nin kuzeyine doğru 160 km uzunluk ve 55-80 km genişlikte bir toprak üzerinde konumlanan Katar’ın büyük bir bölümü çöllerden oluşuyor.

Doha, Orta Doğu’nun en zengin ülkelerinden Katar’ın en kalabalık şehri ve başkenti. Dünyada refah seviyesi en yüksek ülkelerin başında gelen Katar’ın başkenti Doha’nın son derece yoksul bir tarihi geçmişe sahip olduğuna inanmak zor. Başkent Doha, Katar’ın en önemli kültür, sanat, spor, ulaşım, lojistik, eğitim ve bilim merkezi konumunda.

katar hakkında bilgi

Katar kültürü, Bedevi geçmişine has kabile ortamının izlerini yansıtıyor. Yaşamları hayvancılık etrafında dönen Bedevilerin uzmanlık alanında insan eliyle yapılmış minder, eyer, çadır, kilim gibi dokuma sanatları yer alıyor.

Katar Hakkında Bilgiler

Günümüzde dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alan Katar, petrol ve doğalgazın henüz bulunmadığı 20. yüzyıla kadar Orta Doğu’nun en fakir ülkelerinden biriydi. Katarlıların çoğu geçimini inci avcılığı ya da balıkçılık yaparak sağlıyordu.

Malta

Topraklarını 3 kıtada genişleten Osmanlı İmparatorluğu, Arabistan’ın önemli bir bölümünü eline geçirdiği 1825 yılında Katar şeyhi olarak Thani Bid Muhammed’i başa getirdi. Al Thani ailesi Katar’ı bir monarşi hükümeti olarak yönetti ve Osmanlı Devleti’nin 1916’da Doha’dan çekilmesiyle yerini İngiltere’ye bıraktı.

İngilizlerin Katar hakimiyeti 75 yıl sürdü. Bu sömürü döneminde Katar’ın başkenti Doha ile birlikte tüm körfez şehirleri çok ciddi ekonomik problemler yaşadı. Japonların inci sektöründeki hızlı gelişimi Doha’nın bu alandaki gücünü de baltalamış oldu ve petrol ile doğalgazın ülkede çıkartılıyor olmasına rağmen birçok Katarlı çok ciddi fakirlik içinde yaşamaya başladı.

katar hakkında bilgiler

Petrol ve doğalgaz üretiminin 1949’da başlamasıyla 1960’larda Doha bölgenin en zengin şehirlerinden biri haline geldi. İngiliz sömürgesinin sona erdiği 1971’de Katar bağımsızlığını ilan etti ve Doha’yı da başkent olarak belirledi.

Bağımsızlıktan itibaren hızlı bir gelişme ve büyüme süreci yaşayan Katar, başta finans sektörü olmak üzere farklı alanlarda bölgede önemli bir merkez konumunda. Asya Oyunları’na 2006’da ev sahipliği yapan Doha, 2022’de düzenlenecek FIFA Dünya Kupası’nın da gerçekleşeceği şehir.

📍Katar Gezi Rehberi
📍Doha Gezilecek Yerler
📍Körfezin Yükselen Ülkesi: Katar

Kozmopolit bir merkez haline gelen Katar’da 2 milyonluk nüfusunun yarısı Doha’da yaşıyor. Katar’ın yerli nüfusu yabancılara 8 kişi de bir kişi oranıyla çok daha düşük. Nüfusun ancak 300 bini Katarlı, geri kalanı Hindistan, Filipinler, Nepal, Pakistan, Fas, Mısır, Lübnan, Filistin gibi ülkelerden çalışmak için getirilen yabancılardan oluşuyor.

Doha, Katar’ın en büyük şehri ve başkenti. Ülke nüfusunun %90’ını barındıran Doha, hızla gelişen, çöl manzarası ile fütüristtik yapıların birleştiği ilginç bir şehir. Çelik ve cam, uçsuz bucaksız gibi görünen çöl coğrafyası ve denizle birleşirken, büyük alışveriş merkezleri ve gökdelenleri ile parıldayan bir kent silueti çiziyor.

1970’lerde yeniden inşa edilen Doha, turistler için popüler olmasına rağmen otantik atmosferini korumaya özen gösteren bir kent.

Tarihi kalıntılar bakımından zengin olmayan Katar, sanatsal alanda kendini öne çıkarıyor. Bu alandaki yatırımlar sayesinde müzeleri dolup taşan Doha’nın görülebilecek en güzel yerlerden biri olan Katara Kültür Köyü, sanat galerilerinden klasik müzik konserlerine kadar birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Yüz yıl öncesine kadar kerpiçten tek bir ev bile olmayan Doha’da, günbegün devasa binalar yükseliyor. Şehir merkezindeki binaların en ilginçlerinden olan ve Doha Sports City’de yer alan Aspire Kulesi, 318 m yüksekliğe sahip yakında açılacak bir yapı. Şehir manzarasına adeta hükmeden kule, en üst katından mükemmel bir manzara vadediyor. Ayrıca körfezin yanından şehri gece tüm ışıklarıyla izlemek de inanılmaz keyif verici.

Doha’nın büyük bölümünün ışıltılı bir metropol olmasının yanında, Souq Waqif Çarşısı’nın da dâhil olduğu eski şehir merkezi, ülkenin otantik kültürünü yaşatmaya devam ediyor. Bazı meydanlarda halen eski Arabistan’da olduğu gibi alışveriş yapılıyor, yemekler geleneksel lokantalarda yeniyor.

Yerli halk Doğan Çarşısı’ndan kuş satın alırken evlenmek üzere olan çiftlerin uğrak adresi de Altın Çarşısı. Bu bölgeler Doha’nın çok kültürlü ve çok boyutlu atmosferini hissedebileceğiniz, farklı, renkli ve hem çağdaş hem de tutucu noktaları.

Uluslararası organizasyonların düzenlendiği Doha, Katar’ın en önemli kültür, sanat, spor, ulaşım, lojistik, eğitim ve bilim merkezi konumunda. Dubai’ye benzetilen Doha’nın yanı sıra, Katar da komşusu olduğu diğer tutucu Arap ülkelerinden daha çok, güney sınırında bulunan Suudi Arabistan ile benzerlik gösteriyor. Kaliteli su kaynaklarına sahip olması nedeniyle ‘Orta Doğu’nun Cenneti’ olarak anılan Doha’da, petrolün Katar’a ne kadar çok para getirdiğini insanların yaşam tarzından ve gelecek için yaptıkları planlarından anlamak mümkün. Lüks arabalar, lüks oteller, gösterişli alışveriş merkezleri, uluslararası markalar bunlardan yalnızca birkaçı.

Kuruluş tarihi 1825 olan Doha’da, zengin ekonomik altyapı kentin her köşesinde kendini hissettiriyor. Etkileyici sahillerin bulunduğu Al Corniche bölgesi, Doha’nın metropolitan havasını en iyi yansıtan adreslerden. Doha Koyu’nun çevresindeki gökdelenler, geniş caddeler ve lüks yapılar Doha’yı ziyaret edenlerin ilk karşılaştığı görüntüler arasında.

Katar’ın köklü denizcilik geçmişinin izlerini sürebileceğiniz ve tekne turu yapabileceğiniz Corniche, başkentin kalbinde yeşil, araçsız bir yaya alanı. Kıyı şeridi bölgesine verilen bu isim, muhteşem deniz manzarasında buluşan gökdelenler ile şehrin nabzının attığı yeri tanımlamak için kullanılıyor. Havanın serinlediği dakikalardan itibaren kalabalığın arttığı bölgede, hareketlilik gece yarısına kadar devam ediyor.

Doha Koyu boyunca kilometrelerce uzanan, harika manzarasında sahil gezintileri yapabileceğiniz Corniche, bir yanında deniz manzarasıyla yemyeşil çimenler, diğer yanında ise işlek bir caddenin bulunduğu aile gezileri, günlük yürüyüşler ve koşucular için çok popüler. Özellikle havanın çok sıcak olmadığı zamanlarda akşam yemekleri için de ideal.

Çok sayıda müze, sanat galerisi ve tarihi yapının bulunduğu Doha’da, Al Khor Müzesi ziyaret edilmesi gereken müzelerden. Deniz kıyısında, kendi ismiyle anılan arkeolojik bölgeden çıkarılan eserleri sergilendiği müzede, ilk çağ ve orta çağa kadar uzanan geniş bir zaman dilimine ait kalıntıları görmek mümkün.

Ünlü Fransız mimar Jean Nouvelle’in imzasını taşıyan büyük bir proje olan Katar Ulusal Müzesi, eski emirlik sarayını da içine alan bir yapı topluluğu. Nouvelle’in çöl bitkilerinden esinlenerek tasarladığı müzede, Katar’ın ulusal kimliği, geçmişle bağını kuvvetlendiriyor. Büyük çağdaş sanat koleksiyonunun da yer aldığı Ulusal Müze’de, eski saray binaları da geleneksel yaşantının sergileneceği mekanlara dönüştürüldü.

Katar sosyal yaşam

Bir İslam ülkesi olan Katar’ın kozmopolit nüfuslu kenti Doha’da gerek yalnız gerekse grup halinde seyahat eden kadın ziyaretçiler, günlük yaşamda herhangi bir özel kıyafet veya davranış kısıtlamasıyla karşılaşmıyor. Diğer yandan bikini, mayo gibi plaj giysilerinin otel havuzunun kenarında ve plajda giyilebiliyor, ancak şehrin içinde halka açık yerlerde yasak. Ancak ne yazık ki ister batılı kıyafetlerle ister geleneksel kıyafetlerle olsunlar Katarlı kadınların, batı tarzı otellerde bulunan barlara girmeleri de yasak.

Katarlıların büyük çoğunluğu İslam’ın katı mezhebi Vehhabilik mezhebine mensup. Bu inanca rağmen Katar, Suudi Arabistan ve Orta Doğu’daki birçok ülkeyle karşılaştırma yapılamayacak kadar rahat bir ülke. Farklı dinlere ve inanç gruplarına saygı duyuluyor.

Katar’da iş ve sosyal yaşam ay takvimine göre düzenleniyor. Ülkede hafta başı pazar, haftanın son çalışma günü ise perşembe. Cuma ve cumartesi günleri hafta sonu tatili uygulanan ülkede Ramazan ve Kurban bayramlarında uzun bir tatil dönemi yaşanıyor.

Bayram dönemlerinde resmi kurumlar başta olmak üzere bankalar ve şehir merkezindeki birçok nokta kapanıyor. Açık olanların bir kısmı sınırlı saatlerde hizmet veriyor. Bağımsızlık günü olarak kutlanan 18 Aralık Katar Ulusal Günü ile her yıl şubat ayının ikinci salı günü kutlanan Ulusal Spor Günü resmi tatil.

İş günlerinde devlet daireleri 07.00-14.00, bankalar 07.30-13.00, özel işletmeler 07.30-18.00, dükkan ve mağazalar ise 10.00-22.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Hafta sonlarında (cuma-cumartesi) ise mağaza ve dükkanlar 13.30-22.00 saatleri arasında açık.

katar hakkında bilgi
Katara Kültür Köyü

Ülkeyi ziyaret etmek isteyenlerin beraberinde alkol getirmesi yasak. The Pearl, Katara ve çarşı başta olmak üzere birçok noktada ve kamuya açık alanlarda alkol satışı ve kullanımı kısıtlanıyor. Alkol tüketmek isteyenler dört ve beş yıldızlı otellerin lisanslı restoranlarını kullanıyor. Ramazan ayı boyunca ülkenin hiçbir noktasında alkol tüketilmiyor.

Katar’da yerel saat GMT/UCT +3 düzeninde. Gün ışığından yararlanma amaçlı saat ayarlamaları uygulanmıyor. Yılın her dönemi ülkede aynı saat dilimi kullanılıyor.

Katar hava durumu

Yıl boyu güneşin etkisi altında olan Katar’da sıcak yazlar ve ılık kışların görüldüğü çöl iklimi hakim. Ülkede aylık sıcaklık ortalamaları ise bir hayli değişken. Ocak ayında 17 derece ile en düşük sıcaklık ortalamasının hissedildiği Katar’da temmuz ayında ortalama sıcaklık 36 dereceye ulaşıyor.



Yaz aylarında zaman zaman 40 derece üzerinde de sıcaklıklar görülebiliyor. Yağmur genellikle yaz aylarında kısa sağanaklar şeklinde görülüyor.

Katar para birimi

Katar’ın para birimi Riyal. Katar Riyali QR veya QAR şeklinde kısaltılıyor. Döviz kuru US $1 = QR3,64 olarak sabit. Ülkeye yapılacak seyahatlerde giriş ve çıkışta döviz kontrolü uygulanmıyor. Şehirlerin birçok noktasında ATM bulunuyor. Alışveriş merkezi, mağaza ve restoranlarda kredi kartları kabul ediliyor. Ancak dolarla alışveriş mümkün değil.

Ülkenin resmi dili Arapça. Çok sayıda yabancının yaşadığı, birçok sektörde yabancı çalışanın olduğu ülkede İngilizce en yaygın kullanılan yabancı dil. Ülkenin telefon kodu +974. Telekom hizmet sağlayıcıları Ooredoo ve Vodafone ön ödemeli ve sonradan ödemeleri mobil hizmet sağlıyor.

Katar’ın acil yardım hattı 999, Katar Turizm Çağrı Merkezi’nin numarası ise +974 4444 4106. Ülke genelinde yüksek hızda kablosuz internet bulmak mümkün. Oteller, kamu kurumları park ve meydanlarda kablosuz internet erişimi bulunuyor.

Elektrik sistemi 220/240 volt AC 50Hz, soket tipi ise kare, üç pinli, 13 amperlik soketten oluşuyor. Otellerde Avrupa tipi prizler mevcut.

katar doha hakkında bilgiler
Katara Kültür Köyü, Doha

Katar’da musluk suyunu içmek güvenli. Restoran ve otellerde şişelenmiş su servisi yapılıyor. Herhangi bir sağlık riskinin olmadığı ülkeyi ziyaret etmek isteyenlerin aşı olması gerekmiyor. Yüksek kalitede sağlık hizmeti verilen Katar’da İngilizce konuşan personele sahip çok sayıda eczane var.

Katar, suç oranının dünyada en düşük olduğu yerler arasında. Dinî ve siyasi istikrara sahip güvenli bir görünümde olan ülkede, sokaklarda yürürken kaygı yaratacak bir durum yaşanmıyor.

Katar’a nasıl gidilir

Türk vatandaşları Katar’ı vizesiz olarak ziyaret edebiliyor. Türkiye‘den Katar’a Türk Hava Yolları (THY), Qatar Airways ve Pegasus Havayolları’nın İstanbul Havalimanı, İstanbul Sabiha Gökçen, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Adana Şakirpaşa Havalimanlarından direkt seferleri bulunuyor. Uçuş süresi ise ortalama 4 saat.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz