Giresun, Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz bölümünde, kuzeyinde Karadeniz sahili ve güneyinde Kuzey Anadolu dağları ile çevrili, Karadeniz’in en güzel, en yeşil şehirlerinden biri.

Göğü delen yemyeşil yaylalarla bezeli olan Giresun, Karadeniz kıyı şeridi boyunca uzanan plajları, yöresel lezzetleri, tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkıyor. 122 km’lik kıyı şeridine sahip olan Giresun, kiraz ve fındığıyla da tanınıyor.

giresun gezi rehberi

Giresun Gezi Rehberi

Çok zengin bir tarihi geçmişe sahip olan Giresun, tarih boyunca Miletos, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı gibi devletlerin egemenliğine girdi. Miletos kolonisi olarak kurulan kent Yunanca adı olan Kerasus’u, şehirde yetişen kirazdan alıyor. Kerasus, farklı kaynaklarda ‘Kiraz diyarı’ olarak da tanımlanıyor.

Tarihte Giresun’un ilk kez nerede ve kimler tarafından kurulduğu konusu tartışmalı olsa da üzerinde uzlaşılan yaygın görüşe göre Coğrafyacı Strabon’un Farnakia dediği şehrin günümüzdeki Giresun’un olduğu yerde kurulduğu biliniyor. Romalı yerel yönetici Arrien Farnaki Giresun’un eski adının Kerasus olduğunu söyleyerek kentin Sinoplular tarafından kurulduğunu notlarında belirtmiş. Şehir hakkında Roma, Bizans ve Rum Pontus İmparatorluğu dönemine ait net bilgiler bulunmuyor.

Malta

MÖ 7. yüzyılda İskitlerin Karadeniz’e göçü ile birlikte Oğuz boylarının yerleştiği Giresun’un Türkleşmesi ise 1397 yılında Bayramlu Çepni Türkmen Beyi Emir Süleyman Bey’in Giresun’un fethi ile başladı. Anadolu’nun kuzeydoğusunda konumlanan şehir, yeşille mavinin buluştuğu, denize doğru uzanan bir yarımadanın üzerinde yer alıyor. Yarımadanın karşısında ise Karadeniz’in tek adası olan Giresun Adası (Aretias) yer alıyor.

Nefis sahil şeridinin yanı sıra göz alıcı yaylalarıyla da doğa sporları ve tatil alternatiflerine sahip olan Giresun’da Kümbet, Bektaş, Kulakkaya, Sisdağı, Çıkrıkkapı, Paşakonağı yaylaları ile Gölyanı Obası ve Karagöl birer doğa harikası.

Giresun Gezilecek Yerler

1. Zeytinlik Mahallesi

Zeytinlik Mahallesi, Giresun’un geleneksel karakterine tanık olabileceğiniz şehrin en eski yerleşim yerlerinden. Eski dönemde anılan ismiyle Gogora Mahallesi, kentsel sit alanı olarak koruma altında. Giresun’da yöresel özelliklerini halen sürdüren tek yerleşim dokusu olarak kalan Zeytinlik, Doğu Karadeniz yerleşiminin tüm özelliklerini taşıyor.

Karakteristik mimari örneklere sahip tarihi Giresun evlerinin bulunduğu Zeytinlik, aynı zamanda fotoğraf severler oldukça güzel bir manzara sunuyor. Mahalle yalnız Giresun için değil tüm Karadeniz bölgesi için oldukça önemli bir alan.

2. Giresun Müzesi

giresun müzesi

Giresun Müzesi, Ortodoks kilisesi olan Gogora Kilisesi’nin müzeye dönüştürülmesiyle hayata geçmiş. Sahilde, karayolu kenarında bulunuyor. 18. yüzyılın ortalarında yapılmış kilise 1923’e kadar kilise olarak kullanılmış. 1948’e kadar boş kalmış olan kilise 1948-1967 arasında cezaevi olarak işlevini sürdürmüş. 1967’den 1982 yılına kadar tekrar boş kalan kilise 1982’de restore edilmiş. Sonrasında ise 1988’de müze olarak hizmet vermeye başlamış.

Tarihi çok eskilere dayanan Giresun ve çevresinde bulunan arkeolojik Hitit, Helenistik, Roma’ya ait antik eserler, eski tarihlerde kullanılan silah, giysi ve para örnekleri ve etnografik eserler sergileniyor. Ayrıca zengin bir sikke koleksiyonunun da sergilendiği müzede, Giresun Adası’ndan çıkarılan kalıntılar da yer alıyor.

Giresun Müzesi ziyaret saatleri haftanın 7 günü 08.00-17.00. Giresun Müzesi’ne giriş ücreti alınmıyor.

3. Giresun Kalesi

giresun kalesi

Giresun’un zengin tarihi geçmişini simgeleyen yapılardan biri olan Giresun Kalesi, Rumlardan kalan az sayıdaki tarihi eserden. Şehirde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunan Giresun Kalesi’ne yürüyerek 10 dakikada çıkabiliyor. Kalede Milli Mücadele Kahramanı Topal Osman Ağa’nın anıt mezarı, mağaralar, kaba taşlarla örülmüş surlar ve taş kabartmalar var.

Belediyenin yaptığı restoran ve cafeler, dinlenme yerleri, yürüme parkurları, park ve bahçeler ve seyir terasları ile düzenlenmiş kale nefis bir seyir mekânı aynı zamanda. Şehri tepeden gören nefis bir panoramik manzaraya sahip. Ziyaret saatleri konusunda herhangi bir kısıtlama yok. 24 saat açık olan Giresun Kalesi’ni ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

4. Giresun Adası

giresun adası

Giresun Adası, Cenevizliler ve Venedikliler tarafından gemi sığınağı olarak uzun süre kullanılmış, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde antik dönemde ve Orta Çağda yerleşime sahne olmuş tek ada. 40 dönüm genişliğindeki ada kıyıdan 1,5 km açıkta bulunuyor. Adaya teknelerle yolculuk yaklaşık 35 dakika sürüyor.

Rehber eşliğinde gezilen ve tamamı surlarla çevrili adada manastır kalıntıları, Hamza Taşı, şapel kalıntısı, sarnıç ve tarihi mezarlar yer alıyor. Kalıntılar oldukça tahrip olmuş. Mitolojideki ünlü Altın Post seferinde Herkül ve arkadaşlarının uğradığı yerlerden biri. Adadaki Hamza Taşı, Anadolu Pagan inancında ana tanrıça Kibele’yi temsil ediyor. İnanışa göre 4 bin yıllık Kutsal taş, şifa kaynağı olarak kabul ediliyor.

Her yıl 20 Mayıs’ta yapılan Uluslararası Aksu Şenlikleri’nde, ana rahminin simgeleyen ve içinden insan geçecek kadar büyük olan büyük bir sacayaktan baştan ayağa doğru 3 defa geçilerek dilekler tutuluyor. Soyun sürdürülmesi ve doğurganlığı artırma inancıyla yapılan sacayaktan geçme geleneği, adanın etrafının kayıkla dolaşılmasıyla tamamlanıyor. Böylece arınmış ve kötü ruhları kovmuş da olunuyor.

5. Kümbet Yaylası

kümbet yaylası

Kümbet Yaylası, Giresun şehir merkezine 60 km uzaklıkta. Şehrin en önemli doğal güzelliklerinden biri olan yayla gür ormanlarla ve çiçeklerle bezeli atmosferiyle tertemiz bir havaya sahip. Yayla evlerinin muhteşem fotoğraf karelerine hayat verdiği yaylada her yıl temmuz ayında şenlikler düzenleniyor.

6. Sis Dağı Yaylası

sis dağı yaylası

Giresun’un Görele ilçesi sınırlarında bulunan Sis Dağı Yaylası, sahile 40 km uzaklıkta. Aladağ’ın en yüksek tepesi olan Sis Dağı, 2 bin 182 metre yüksekliğe sahip. Trabzon ve Giresun il sınırında yer alan bu yörede kar Temmuz başına kadar erimiyor. Sis Dağı Yaylası’nın eteklerinde ve çevresinde Kabesuyu, Alanobası, Karageliş, Kurtini, Çalış Obası, Oğulbey, Örümcek Obası, Seyit Ahmet Obası, Göcüktane Yaylaları bulunuyor.

Türkiye’nin en benzersiz yörelerinden olan Sis Dağı Yaylası’nda her yıl temmuz ayında Sis Dağı Şenlikleri düzenleniyor. Sis Dağı’na Giresun-Eynesil yakınlarında sahilden içeri giren yaklaşık 40 km’lik köy yolu ile ulaşım mümkün.

7. Paşakonağı Yaylası

giresun yaylaları

Giresun’un en güzel yaylalarından biri olan Paşakonağı Yaylası, Bulancak ilçe sınırları içerisindeki Kovanlık beldesinde yer alıyor. Bulancak ve Kovanlık üzerinden, rahatça ulaşılabilir, sahilden itibaren 44 km. Kovanlık’tan sonraki yol oldukça virajlı. Doğallığı çok bozulmamış manzarası mükemmel.

Paşakonağı Yaylası’nın öne çıkan özelliği ise mor, beyaz ve sarı açelyalar ile içerisinde yer alan vadilerdeki şelalelere sahip olması. 5 km mesafede konaklayabileceğiniz bir tesisin de bulunduğu yaylada çadır kurarak kamp yapmak da mümkün. Yayla yolun devamı Çambaşı yaylası, Belenoba, Karagöl yaylası gibi birçok yaylaya çıkıyor.

8. Gölyanı Yaylası

Gölyanı Yaylası, Giresun’un Yağlıdere ilçesine 51 km mesafede. Trabzon Uzungöl’e rakip olarak gösterilen yayla tabiat koruma alanı olarak ilan edilmiş. Bölgede yapılaşma yasağı var. Gölyanı Obası’na yaylacılar nisan-aralık ayları arasında çıkıyor. Doğu Karadeniz’in eşsiz manzaralarına tanık olabileceğiniz yayla, küçük gölü, yemyeşil doğası ile Karadeniz turları durak noktalarından.

9. Tirebolu ve Tirebolu Kalesi

giresun gezi notları

Zengin tarihi geçmişi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Tirebolu, Giresun il merkezine 45 km uzaklıkta. Tarihi geçmişi MÖ 7. yüzyıla uzanan ve dünyanın en kaliteliği fındığının yetiştirildiği bir merkez olarak üne sahip Tirebolu, yayla turizmiyle öne çıkıyor.

İlçenin en önemli tarihi değeri Tirebolu Kalesi, Bizans Dönemi’nden yadigar. Tirebolu Kalesi ise MÖ 13 ve 15. yüzyıllar arasında, yüksek kayalık bir araziye inşa edilmiş bir Bizans yapısı. Üç yanı denizle çevrili yüksek kayalık bir noktadaki kaleden Tirebolu’nun doyum olmaz manzarasını izleyebilirsiniz. Tirebolu Kalesi 24 saat ziyarete açık ve giriş ücreti alınmıyor.

10. Meryemana Manastırı

sebinkarahisar-meryem-ana-manastiri

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesi Kayadibi Mahallesi’nin doğusunda yüksek kayalar içerisine oyulmuş Meryemana Manastırı’na eski bir patika yoldan çıkılıyor. Manastırın önünde solda bir ayazma, sağda ise bir çeşme bulunuyor. Öğrenim, ikamet ve ibadet için yapılmış bir kompleks olan manastır, Hristiyanlığın ilk yayıldığı yıllarda 3 katlı olarak yapılan ve Panaia ve Surp Sarkis adlarıyla da bilinen bir yapı.

Meryemana Manastırı ziyaret saatleri haftanın 7 günü 08.00-17.00. Meryemana Manastırı ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

Karadeniz boyunca uzanan Giresun kent merkezinin batı ve doğu kıyıları boyunca çok sayıda plaj bulunuyor. Bu plajlardan en ünlüleri Uluburun, Asarkaya, Tirebolu olsa da şehirde çok güzel plajlar bulunuyor. Tabya Plajı, Tirebolu Plajı, Emniyet Plajı, Arif Kumaş Plajı ve Giresun Plajı temiz denizi ve eşsiz manzaralarıyla öne çıkarken şehir merkezine en yakın plaj ise 5 km uzaklıktaki Belediye Plajı.

Giresun’da yeme-içme

Giresun, Karadeniz’in geleneksel lezzetlerinin yanı sıra Türk mutfağı ve dünya lezzetlerinden örnekler bulabileceğiniz çok sayıda mekana ev sahipliği yapıyor. Şehrin en bilinen lezzeti Giresun pidesi. Karadeniz’in birçok şehrinde farklı biçimlerde hazırlanan pidenin Giresun versiyonu da bir hayli leziz. Giresun pidesi isteğe göre açık ve kapalı olarak iki farklı şekilde servis ediliyor.

Karadeniz’in yöresel lezzetlerinden karalahana çorbası, lahana diblesi, fındıklı güllaç, pazı mücveri, fırın kurusu fasulye, laz böreği, fasulye diblesi, pancar sarması, hamsi böreği, mısır ekmeği, fasulye turşusu, ısırgan çorbası, galdirik turşusu da şehirde tadına bakmanız gereken enfes tatlar.

Giresun’da alışveriş

Giresun, dünyada en kaliteli fındığın yetiştirildiği yer. Şehrin farklı yerlerinde bulunan satış noktalarından kavrulmuş fındık, kabuklu fındık, pikola, fındık ezmesi gibi ürünler satın alabilirsiniz. Ordu ile Giresun fındık konusunda ciddi bir rekabet içerisinde.



Tirebolu çayı Giresun’un marka ürünlerinden. Tirebolu 42 markası ile bilinen özel harman çay, çay tutkunları için harika bir hediyelik. Şehir merkezinde buzdolabı magneti, anahtarlık, kartpostal, yöresel kıyafetler, tespih ve takı gibi hediyelik ürünler satan dükkanlar da var.

giresun

Giresun nerede

Giresun’a nasıl gidilir

Giresun‘a gitmenin en kolay yolu, Ordu ve Giresun’a hizmet veren Ordu-Giresun Havalimanı’nı kullanmak. Ordu’nun Gülyalı ilçesinde, Giresun’un yanı başında bulunan bu havalimanına İstanbul, İzmir ve Ankara’dan direkt uçak seferleri bulunuyor. Dönemsel olarak bazı Avrupa kentlerine de sefer düzenleniyor.

Karadeniz sahil şeridi üzerinde bulunan Giresun’a Türkiye’nin dört bir yanındaki şehirlerden şehirlerarası otobüslerle ulaşmak mümkün. Giresun, İstanbul’a 949 km, Ankara’ya 615 km, İzmir’e 1211 km, Ordu’ya 63 km, Trabzon’a ise 140 km uzaklıkta.

3 Yorumlar

  1. Çok güzel bir yazı olmuş okuyan arkadaşlara bir tavsiye de ben vermek isterim. Eğer Giresun’a gittiyseniz mutlaka doğa harikası olan Mavi Göl’ü ziyaret edin. Hayran kalacaksınız. Açıkcası Giresun’da beğendiğim en güzel yerdi.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz