Otel fiyatları veya seyahat ettiğim yerdeki konaklama masrafları, yolculuklarımın en büyük sabit maliyetlerinden birisiydi. Neredeyse 2 yıl süren Okyanusya ve Güney Doğu Asya gezimde düşük bütçeli bir sırt çantalı seyahat ediyordum. Sınırlı bir bütçem vardı (günlük 50TL altı) ve bu yüzden tasarruf edeceğim her 1$ bile, yeni yerleri görmek ve keşfetmek için çok önemliydi.
Yeni Zelanda’daki 1 aylık gezimde benim için yeni bir deneyim olan hosteller ile tanışınca tüm hayat çizgim değişmişti. Cebimdeki her kuruşu keşfetmeye ve aktiviteye ayırmayı tercih eden biri olarak, seyahatlerimde artık mümkün olduğunca hostellerde konaklıyorum.
Alternatif konaklama seçeneklerinden hosteli keşfettiğimden bu yana daha uzun seyahat edebiliyorum; hem de daha az para harcayarak. Bugün burada konaklama masraflarımızı düşürmek için kullanabileceğimiz en iyi hostel sitelerinden bahsedeceğim.
En iyi hostel siteleri
1. Hostelworld
Seyahatlerimde konaklama maliyetlerimi kısmamı sağlayan en iyi hostel web sitelerinden birisi olan HostelWord, dünyanın büyük ve en iyi ikinci nesil hostel rezervasyon sitelerinden birisi.
Kalite ve fiyat dengesini en iyi şekilde sunan hosteli bulmakta yardımcı olan bir web sitesi. Gerek iPhone ve gerekse kullandığım Galaxy Tablet 10.1 Tablet Android uygulamaları sayesinde de rezervasyonlarımı dilediğim yerde kolayca yapabiliyorum. Türkçe dil seçeneği bulunuyor. Android ve IOS seyahat uygulaması var.
2. Hostelbookers
Sırt çantalı gezginler için ucuz hostel bulmayı sağlayan, Dünyanın en büyük ikinci nesil hostel rezervasyon web sitelerinden birisi. Birçok defa hostel rezervasyonlarımı bu web sitesi üzerinden yaptım.
Site üzerinden rezervasyon yaptığınızda servis ücreti veya komisyon ödemiyorsunuz. Hostelbookers.com, ekonomik konaklamaya benim gibi önem verenler için bir miktar parayı cepte tutacak bir web sitesi. Maalesef Türkçe dil seçeneği yok. IOS ve Android uygulaması bulunuyor.
3. Booking.com
Herkesin farklı bir konaklama tercihi olabilir. Booking.com’u daha çok ucuz otel bulmak için kullanıyoruz. İlk 2 seçenek gibi olmasa da bu site de iyi bir hostel veritabanına sahip. Son Balkanlar turunda ilginç bir şekilde en çok kullandığım otel rezervasyon sitesi oldu. Kredi kartını sisteme tanıttıktan sonra dakikalar içerisinde rezervasyonu yapabiliyorsunuz. Ödeme otele girişte yapılıyor.
İlgimi çeken hostelde, daha önce konaklamış kişilerin verdiği puan ve yorumlar, hostel tercihimi belirleyen ana etkenlerden birisi. Değerlendirme yorumları açısında booking.com bir hazine gibi. Bir hostel rezerve etmeden muhakkak hostel hakkında yazılmış yorumlara göz atmayı unutmayın. Türkçe dil seçeneği var. Android ve IOS akıllı telefon uygulaması var.
4. Agoda.com
Özellikle Güney Asya seyahati düşünenlere Agoda’yı öneririm. Singapur, Bangkok, Kuala Lumpur, Tokyo, Sidney, Hong Kong gibi destinasyonlarda oldukça iyi fiyatlar sunabiliyor.
Destinasyondaki hostel ve guest house seçeneklerini öncelikli görmek istiyorsanız; destinasyonu, tarih ve diğer bilgileri girdikten sonra gelen sayfada solda yer alan 1 Yıldızlı veya Yıldızsız kutularını işaretleyin. Asya’da konaklama ucuz olduğundan hostel yerine guest house seçeneklerine odaklanabilirsiniz.
Agoda.com’la rezervasyonunu yapmış milyonlarca konuğa ait değerlendirmeler de değerli bir veri sağlıyor. Türkçe dil seçeneği var. Akıllı telefon uygulamaları var.
5. Hostelz.com
Hostel arama motoru hostelz.com, alternatif seçeneklerim arasında. Tek tek hostel sitelerini gezmektense, bir kerede tüm hostel rezervasyon sitelerinden fiyatları karşılaştırma fırsatı veriyor.
Hostelworld, Hostels.com, HostelBookers, hostelclubs.com ve gomio.com sitelerinde arama yapıyor ve en uygun fiyatlı hostelleri sıralıyor. Diğer hostel sitelerinde yapılmış yorumları ve kullanıcı puanlarını da gösteriyor.
Dünyanın farklı yerlerinden 8,965 şehirdeki 47,366 hostel veya guest house seçeneklerini sunması açısından dünyanın en geniş hostel veritabanlarından birisidir denebilir. Türkçe dil seçeneği yok. Android ve IOS uygulaması var.
Yukarıda sözünü ettiğim hostel siteleri dışında WorldBestHostels, EuropeanHostels, HiHostels, Hostels247 gibi farklı hostel web siteleri de bulunuyor. Dileyen onlara da göz atabilir.
Seyahatlerimde her zaman hostelde kalma gibi bir takıntım yok elbette. En ucuz demek en iyi demek olmadığını biliyoruz zaten. Çok düşük bütçeyle gezenler çoğunlukla en ucuza yönelirler. Hostel konaklaması bazen konforsuz ve memnuniyetsiz olabiliyor. Ancak bazen birkaç dolar fazla ödeyerek oldukça temiz, konforlu ve iyi internet bağlantısı olan bir konaklama seçeneği bulma şansınız da var.
Hostel benim için ilk konaklama tercihi her zaman. Hem yeni arkadaşlıklar edinme, hem de seyahat bütçemi daha verimli kullanmamı sağlıyor. Sizlere de tavsiye ederim.
Hosteller ucuz konaklama imkanı sağladığı gibi dünyanın dört bir yanından gelen gezginleri buluşturan mekanlar. Farklı yol hikayeleri dinlemek,farklı kültürlerden insanlardan tanımak ve belki de o güne kadar kadar hiç duymadığınız yeni bir şeyi duymak, keşfetmek için en uygun ortamlar diye düşünüyorum. Hosteller de konaklayanlar bilir her an her şey değişebilir hatta yaşamınız bile…
Merhabalar,
Otel ve hostel seçimlerinde sizlere yardımcı olmak isteriz. Gitmek istediğiniz yeri ve tarihleri social@roomkita.com‘a mail atın. Kısa sürede geri dönüş sağlayalım.
Bu liste faydalı olmuş. Biz de İsviçre gezimizde hostellerde kaldık. Zürih’teki hariç diğerleri çok iyiydi.
Booking.com’dan Kuşadası bölgesinde bir otele bakmıştım. Otelin kendisini aradığımda aynı fiyattı ama bir tur acentasından daha ucuza rezervasyon yaptırabilmiştim. 🙂 Bu durumları da gözönünde bulundurmak lazım. 🙂
Booking ve Hrs dışında başka yerde arama yapmıyordum. Aydınlatıcı bir yazı olmuş. 😉 Kişisel fikrim ne olursa olsun bir seyahatseverin birkez olsun hostelde kalmayı deneyimlemesi gerektiği yönünde.
Böyle bir listeye ihtiyacım vardı. Çok faydalı oldu gerçekten. Çok teşekkürler!
Favorim Booking.com 🙂
Oldukça başarılı bir yazı, yurt dışına çıkmadan faydalanılabilir.
Hostelworld favorim.
Cok bilgilendirici..Tessekkürler!
Wikitravel her türlü seyahat bilgisi konusunda kullandığım 1 numaralı kaynağım.
Arama, karşılaştırma, rezervasyon özelliği yok, ama tavsiye ettikleri guesthouse yada otelleri tercih ediyorum.
Offline iPhone uygulamasının adı TURDUS
Yapmak istediklerimi yapıyorsunuz.
Darısı başıma ( :
Ben de küçük bir karşılaştırma yapmıştım google aramasında en üst sıradaki hostel siteleri üzerinde. İlk 5 tanesini seçip aynı hostel ve aynı tarihler için fiyat aldım. Worldbesthostels.com en hesaplı fiyatı verdi.
Referans açısından Booking.com bence de en iyisi gibi görünüyor. Seyahatler iyi güzelde, birde şu para derdi olmasa…
Almanya için güzel bir alternatif de benden; özellikle grup konaklamalarında bire bir. Neredeyse Almanya’nın her şehrinde hostel bulabilmek mümkün. http://www.jugendherberge.de/
Uzun yıllardır Hostelbookers.com kullanıyorum ve çoğunlukla da en uygun fiyatı buradan alıyorum.
Hangi sistem olursa olsun hosteller seyahatlerin vazgeçilmezi.
Sırt çantalı gezginler için hostelbookers.com veya hostelworld.com; otel lazımsa booking.com sitesinden şaşılmaz. 🙂