Belgrad Ormanı, İstanbul‘un Avrupa Yakasında yer alan, kentin günümüze ulaşmayı başaran en önemli yeşil alanlarından biri. Çatalca Yarımadasının doğu ucunda, doğusunda İstanbul Boğazı, kuzeyinde ise Karadeniz ile çevrili Belgrad Ormanı, Bizans ve Osmanlı döneminde İstanbul’a içme suyu sağlayan en önemli kaynaktı. Günümüzde ise mesire yerleri, su kemerleri, doğal yaşamı ve huzurlu ortamı ile İstanbullular için gerçek bir cennet.

İsmini Kanuni Sultan Süleyman’ın Belgrad seferi dönüşü beraberinde getirdiği Belgradlıların yerleştirildiği Belgrad Köyünden alan Belgrad Ormanı, bol bol oksijen alıp doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz, bisiklet sürebileceğiniz, çocuklarınızın keyifli vakit geçirebileceği İstanbul kent merkezine yakın konumda yer alan yemyeşil bir cennet.

belgrad ormanı

Belgrad Ormanı, İstanbul

Belgrad Ormanı, İstanbul’un Avrupa Yakasında, Sarıyer ve Eyüpsultan ilçeleri sınırlarında yer alan, şehir merkezindeki en geniş yeşil alanlardan biri. 71 çeşit kuş ve 18 memeli hayvan türünü barındıran, onlarca türde ağaca ev sahipliği yapan Belgrad Ormanı, İstanbul dışına çıkmadan doğanın içinde olmak için eşsiz konumda.

Adını, Kanuni Sultan Süleyman’ın Sırbistan seferi dönüşü beraberinde getirdiği Belgradlıların yerleştirildiği Belgrad köyünden alan orman, köy sakinlerinin su kaynaklarını kirlettiği anlaşılınca padişahın fermanıyla köyün taşınmasıyla koruma altına alınmış. Osmanlı döneminde İstanbul’un en önemli su kaynaklarından biri olan orman, farklı bitki türlerinin aynı alanda iç içe büyümesine olanak sağlayan özgün bir ekosisteme sahip.

Malta

Su varlığı bakımından da oldukça zengin bir coğrafyası olan Belgrad Ormanı, irili ufaklı pek çok çaya ev sahipliği yapıyor. 1554’ten itibaren Kanuni dönemi saray mimarlarından olan Sinan’a, orman içindeki eski su yapılarını onarma ve gerek orman içinde gerekse orman dışında yeni su yapıları inşa etme görevi verildi.

İstanbul’da günümüze ulaşan su kemeri, bent ve havuzların bir bölümü bu dönemde yapıldı. Orman sınırları içindeki bu akarsulardan bazılarının önünde bir kısmı Osmanlı döneminde olmak üzere, farklı noktalara dağılmış toplam 6 adet tarihî bent bulunuyor.

Belgrad Ormanı barındırdığı orman köylülerinin yanı sıra, İstanbullu gayrimüslimler için de önemli bir sayfiye yeri oldu. Avrupalı tüccar ve gezginlerin kişisel yazışmalarında sıklıkla söz ettikleri Belgrad Ormanı tarih boyunca ciddi bir yangın geçirdi. Ne yazık ki, 1822’de 3 bin hektarlık bir alana yayılan Belgrad Ormanı’nın denetimsiz ağaç kesimleri nedeniyle orman alanının 1840’larda 12 bin hektara, 1870’lerde ise 7 bin 500 hektara indiği biliniyor.

Belgrad ormanı bilgi

Cumhuriyet’in ilanından sonra koruma altına alınan Belgrad Ormanı’ndan daha işlevsel yararlanmak amacıyla bentler çevresine piknik alanları oluşturuldu ve orman bir eğlence-dinlence alanı olarak, İstanbullulara hizmet vermeye başladı.

Günümüzde İstanbul Orman Bölge Müdürlüğünün sınırlarında yer alan Belgrad Ormanı, 1956 yılında mesire ve piknik alanı olarak düzenlenerek halka açıldı. Halka açıldığı ilk günden bu yana İstanbulluların özellikle hafta sonları piknik, yürüyüş, koşu, bisiklet gibi etkinliklerine ev sahipliği yapan ormana toplu taşıma araçlarıyla kolaylıkla ulaşılabilmesi büyük bir avantaj.

Belgrad Ormanının İsmi

Belgrad Ormanı’nın ismi 1521’de 10. Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman zamanına kadar uzanıyor. Belgrad Seferinden dönerken İstanbul’a beraberinde çok sayıda Sırp savaş tutsağı getiren Kanuni, tutsakları orman içindeki Bizans’tan kalma eski Ayvat Köyüne yerleştirdi.

Belgrad Köyü olarak anılmaya başlanan köyün yanı sıra zamanla köyü çevreleyen geniş yeşil alan da Belgrad Ormanı adını aldı.

Belgrad Ormanı Gezilecek Yerler

belgrad ormanı piknik

Belgrad Ormanı‘nda görülmesi gereken tarihi yerler arasında Osmanlı Döneminde, 1600 ile 1800’lü yıllar arasında inşa edilen 6 su kemeri bulunuyor. Bu su kemerlerinin en büyüğü ise Büyük Bent. İçlerinde en son inşa edilen bent olan Sultan Mahmut Bendi de görülmeye değer. Aynı zamanda orman içerisinde bulunan gölün kenarındaki tahta iskele, az kişi tarafından keşfedilmiş, fotoğraf severlerin gözdesi.

Belgrad Ormanı’na ana kapıdan girdiğinizde, sola ayrılan yoldan 3 km ilerlediğinizde, yol sizi yürüyüş parkına ve Neşet Suyu Mesire Alanı’na götürüyor. Sağ taraftan ilerlerseniz de bentler ve piknik alanları karşınıza çıkıyor. Tüm yolların birbirine bağlandığı Belgrad Ormanı’nda yapılacak en güzel şeylerden biri de kuşkusuz spor yapmak. İstanbul’un en güzel parkurlarının bulunduğu ormanda, en uzun yürüyüş yolu 6.5 km uzunluğa sahip.

Büyük Bent’in yanında bulunan parkurun yanı sıra, ormanda bulunan mesire ve piknik alanlarında getirdikleriniz atıştırabilir veya çevredeki büfe, kefe veya restoranlardan yararlanabilirsiniz. Ancak, hepsinin tabelalarla gösterildiği mesire alanlarının hafta sonları hayli kalabalık olduğunu aklınızda bulundurun.

Belgrad Ormanı Mesire Yerleri

Belgrad Ormanı‘nda oturma mekanları, yürüyüş parkurları, spor sahaları, kafe ve restoranları ve çocuk oyun alanlarıyla, İstanbul’da doğa ile baş başa, keyifli ve huzurlu bir gün geçirebileceğiniz 10 mesire alanı bulunuyor.

İstanbul’un geriye kalan en önemli yeşil alanlarından biri olan Belgrad Ormanı, doğal oluşum olması dolayısıyla da tam bir hazine niteliğinde. Ormanın ulaşım bakımından kolay erişilebilir oluşu burayı İstanbulluların nefes almak için uğradıkları kaçış noktalarından birine dönüştürmüş durumda.

1. Ayvat Bendi Mesire Alanı

Ayvat Bendi Mesire Alanı

Ayvat Bendi Mesire Alanı, Belgrad Ormanı içerisindeki 9 tabiat parkından biri. Mesire alanı, ismini 1765’te III. Mustafa döneminde yaptırılan Ayvat Bendi’nden alıyor. Kağıthane Deresi’nin kollarından biri olan Ayvat Deresi üzerinde bulunan bendin bulunduğu alan, ormanın en güzel manzaralarından birine ev sahipliği yapıyor.

Piknik ve dinlenme için uygun bir alan olmasının yanı sıra, tabiat fotoğrafçıları için ideal bir bölge. Osmanlı zamanında İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için yapılan Kurtkemeri de ilgi çekici.

2. Irmak Mesire Alanı

Irmak Mesire Alanı, belediye tarafından tüm ihtiyaçlarınızın karşılanabileceği şekilde planlanan, çocuklar için de oyun alanlarının yer aldığı bir alan. 2011’de hizmete giren, yetişkinler için de basketbol, futbol, voleybol gibi spor aktiviteleri yapabilecekleri sahaların bulunduğu alanda, birçok su kemeri yer alıyor.

Mimar Sinan tarafından yapılan çoğu su kemerinden en büyüğü olan Büyük Bent’i de görebileceğiniz Irmak Mesire Alanı içerisinde restoran ve büfe de yer alıyor. Ayrıca bu bölgede pek çok hayvan görmek de mümkün.

3. Neşet Suyu Mesire Alanı

Neşet Suyu Mesire Alanı

Neşet Suyu Mesire Alanı, Müderris Neşet Bey’in adının verildiği, su kaynaklarının yanı sıra, otoparkı ve uygun piknik alanlarıyla bakımlı ve oldukça güzel bir yer. Spor kulüplerince nefes açma ve kros gibi çalışmalarıyla değerlendirilen bölge, koşu parkuruyla sporcuların uğrak mekânı.

Levent-Maslak-Bahçeköy ya da Kemerburgaz istikametinden giriş yapılan Belgrad Ormanı tabelalarını takip ettiğinizde ulaşabileceğiniz Neşet Suyu Mesire Alanına, her iki yönden yaklaşık 3 km’lik bir asfalt yoldan sonra ulaşılıyor.

4. Kirazlıbent Mesire Alanı

Kirazlıbent Mesire Alanı, piknik alanlarının yukarı kısmında yer alıyor. Mesire alanı, II. Mahmut’un 1800’lerde yaptırdığı bentin bulunduğu alanın yanı başında. Toprak yollarda uzun doğa gezilerinin tam yeri olan Kirazlıbent, doğa fotoğrafçılarının uğrak adresi. Bahçeköy’ün içinden sola dönüp Kemerburgaz’a devam eden yol üzerinde, Irmak Mesire Yerinin karşısında bulunan Kirazlıbent Mesire Alanını, toprak patikalarda yapacağınız yürüyüşlerle keşfedebilirsiniz.

5. Kömürcübent Mesire Alanı

Kömürcübent Mesire Alanı

Kömürcübent Mesire Alanı, 1620’de Topuz Deresi üzerine inşa edilen Kömürcübent’ten ismini alıyor. Mesire alanının bulunduğu havza, birçok canlıya ev sahipliği yapıyor. Sık ve yemyeşil ağaçların arasında bulunan piknik alanlarında keyifli bir hafta sonu geçirebilir, hemen yanında bulunan geyik üretim tesislerindeki geyikleri görebilirsiniz.

Belgrad Ormanı’nın Bahçeköy girişinden sonraki Neşet Suyu ve Falih Rıfkı Atay Mesire Alanlarını takip ederek ulaşabileceğiniz Kömürcübent, yaban hayvanları koruma sahasıyla sınırlı.

6. Mehmet Akif Ersoy Mesire Alanı

Mehmet Akif Ersoy Mesire Alanı, İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un adını taşıyan, oldukça güzel planlanmış bir piknik alanına sahip. Sarıyer’e yakınlığıyla avantajlı olan alan bir de futbol sahasına sahip.

Maslak’tan 10 dakika, Sarıyer’den ise 7 dakikada ulaşabileceğiniz Mehmet Akif Ersoy Mesire Alanı, Bahçeköy’e vardığınızda sağ taraftan aşağıya Sarıyer’e inen Çayırbaşı Caddesi üzerinde yer alırken, tam karşısında İETT durağı bulunuyor.

7. Falih Rıfkı Atay Mesire Alanı

Falih Rıfkı Atay Mesire Alanı, ünlü edebiyatçı Falih Rıfkı Atay’ın adını taşıyor. 200 dönümlük alana yayılan, ahşap oturma yerleri ile donatılmış piknik alanları bulunan mesire yerinde su kaynakları ve bir de futbol sahası yer alıyor. Falih Rıfkı Atay Mesire Alanı, ormanın Bahçeköy girişinden hemen sonra gelen Neşet Suyu’na da komşu. Kemerburgaz-Göktürk-Kurtkemeri’ni takip ederek de alana ulaşabilirsiniz.

8. Fatih Çeşmesi Mesire Alanı

Fatih Çeşmesi Mesire Alanı

Fatih Çeşmesi Mesire Alanı, Fatih Sultan Mehmet’in adıyla anılan çeşme etrafında bulunuyor. Mesire alanı, Bahçeköy’den Kemerburgaz’a giden yol üzerinde yer alıyor. Fatih Sultan Mehmet Çeşmesi’nin bulunduğu alanda, bir kafe-restoran da hizmet veriyor.

9. Binbaşı Çeşmesi Mesire Alanı

Binbaşı Çeşmesi Mesire Alanı, oturma alanları, çocuk parkları ve yürüyüş parkurları ile aileleriyle birlikte gelecek olanlar için ideal bir yer. Mesire alanı, Bahçeköy-Kemerburgaz yolu üzerinde yer alıyor. Binbaşı Çeşmesi MEsire Alanının isminin hikayesi ise oldukça ilginç. Rivayete göre, Osmanlı’nın son yıllardaki savaşlarda bir bölük asker bölgeye sığınmak zorunda kalır.



Giderek artan açlık ve susuzluk nedeniyle askerler huzursuzdur. Savaş koşulları nedeniyle kamp yerinden ayrılmak da mümkün değildir. Bunun üzerine günlerce çare arayan bölük komutanı binbaşı, geceden sabaha kadar açtığı kuyudan su çıkarmayı başarır ve bölgeye de adını vermiş olur.

10. Bentler Mesire Alanı

Bentler Mesire Alanı, Osmanlı döneminde inşa edilen Topuzlu, Valide Bande ve Mahmut bentlerinden ismini alıyor. Bentler Mesire Alanı’nda yiyecek içecek satan bir piknik büfesi bulunuyor. Ormanın Bahçeköy girişinden hemen sağ tarafta başlayan asfalt yolu ile çok rahat bir ulaşıma sahip Bentler Mesire Alanı içerisinde uzanan yürüyüş parkurları ve bisiklet yolunda spor yapabilirsiniz.

Zengin su kaynakları, piknik alanları ve canlı florasıyla ziyaret edebileceğiniz Kurtkemeri Mesire Alanı ise Kemerburgaz istikametinden gelen yolun Belgrad Ormanı’na dahil olduğu noktada bulunuyor.

belgrad ormanı nerede

Belgrad Ormanı nerede 📍

Belgrad Ormanı, Çatalca Yarımadasının en doğusunda yer alıyor. Belgrad Ormanı’nın doğal sınırları kuzeyde Karadeniz, doğuda ise İstanbul Boğazı ile çevrili. Orman dokusu Karadeniz kıyılarına 4 km, Boğaziçi kıyılarına ise 3 km kadar yaklaşıyor.

Sarıyer ve Eyüpsultan ilçeleri arasında yayılım gösteren Belgrad Ormanı, orman sınırları bakımından 5 bin 442 hektarlık arazi, kuzeyde Virankule ve Arapdere meşe baltalıkları; doğuda yine Virankule serisinin bir bölümü ile Sarıyer ilçesine bağlı Bahçeköy yerleşimi ve Bilezikçi Çiftliği, güneyde Fatih Ormanı ve Eyüpsultan ilçesine bağlı Kemerburgaz, batıdaysa Arapdere ve Kemerburgaz-Ağaçlı sırt yolu ile sınırlandırılmış durumda.

Belgrad Ormanı giriş ücreti ve ziyaret saatleri

🗺 Adres: Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği-Bahçeköy Orman Fidanlığı Bahçeköy, Sarıyer, İstanbul ☎️ 0 (212) 2261314
Belgrad Ormanı ziyaret saatleri: Belgrad Ormanı ziyaret saatleri 07.00-18.00. Orman, haftanın 7 günü ziyarete açık.
🔐 Belgrad Ormanı giriş ücreti: Belgrad Ormanı giriş ücreti 4TL, motosiklet ve ATV 8TL, otomobil, kamyonet ve pikap 10TL, minibüs 35TL, midibüs 60TL, otobüs 110TL. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü denetimindeki Belgrad Ormanında Müze Kart geçerli değil.

Belgrad Ormanı’na nasıl gidilir 🚌

belgrad ormanı hakkında bilgi

Belgrad Ormanı‘na arabayla gitmeyi düşünüyorsanız, Çayırbaşı’na 5 km, Büyükdere’ye 6 km, Taksim’e ise yaklaşık 20 km mesafede yer alan ormana ulaşım iki önemli aks üzerinden sağlanıyor. Bunlardan ilk olan Taksim-Sarıyer-Kilyos hattı, ormana çeşitli yönlerden yan yollarla bağlı. Bahçeköy-Kilyos ve Gümüşdere-Ayazma yolları da birinci aksın ormanın kuzeyine ulaşımı sağlayan önemli bağlantıları.

Şehir merkezinden Belgrad Ormanı’na en hızlı ulaşım ise Çayırbaşı-Bahçeköy ve Fatih Ormanı-Bahçeköy yollarından sağlanıyor. İkinci önemli ulaşım aksı ise Alibeyköy-Kemerburgaz-Terkos hattı. Bu aksın ise Kemerburgaz-Bahçeköy ve Kemerburgaz-Kurtkemeri olmak üzere iki önemli bağlantısı mevcut.

Aracınızla, Maslak-Sarıyer istikametine doğru gidip, Tarabya sapağından U dönüşü yaparak Bahçeköy tabelalarını takip edebilirsiniz. Takip edeceğiniz yol sizi ormanın girişine kadar götürüyor.

Toplu taşımayı kullanmayı düşünürseniz, 42T, 42R, 42M, 42HM veya 153 No’lu otobüs hatlarını kullanabilirsiniz. Diğer yandan direkt otobüslerle de ulaşabileceğiniz Belgrad Ormanına, yalnızca cumartesi ve pazar günleri Beşiktaş’tan geçen D2 Beşiktaş Belgrad Ormanı otobüsü ile gitmeniz mümkün. Ortalama 2.5 saatte bir hareket eden otobüslerin sabah ilk seferi 06.30’da başlıyor.



Belgrad Ormanı, İstanbul kent merkezinde kurtarılmış bir vaha gibi parlıyor. Ormanda çok sayıda kuş türü, sürüngen ve memeli hayvan görmek mümkün. Kızıl geyik, kızıl tilki, yaban domuzu ve altın çakal türlerinin yaşama alanı olan ormanda, meşe, ayın, gürgen ve kestane ağaçları altında muazzam bir hafta sonu geçirebilirsiniz.

1 Yorum

  1. Belgrad Ormanına binek otosu ile giriş 30TL oldu, akşam 20 den sonra aracınız ile ücretsiz girebilirsiniz.Yaya girişi ve bisiklet girişi ücretsiz. Çadır kurmak, kamp ateşi, mangal, semaver yakmak yasak.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz