Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli kuş yaşam alanlarından biri. Dünyanın hayranlıkla baktığı park, Marmara Bölgesinin güneyinde Balıkesir‘in Bandırma ve Manyas ilçeleri sınırlarında yer alıyor. Milli park, Kuş Gölü havzası boyunca uzanıyor. 1959 yılında milli park ilan edilen bölge, 24 bin 47 hektar genişliğinde.

Afrika’dan Avrupa ve Asya’ya göç eden su kuşlarının ana göç yolları üzerinde yer alan Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, tepeli pelikan, ak pelikan, balıkçıl, kaşıkçı, karabatak, yaban kazı, yaban ördeği ve ötücülerden oluşan binlerce kuşun ağaçlar ve sazlar üzerine yuva yaptığı büyük kuluçka kolonilerini barındırıyor.

Manyas Kuş Cenneti

Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, Balıkesir

Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, Balıkesir’in Bandırma ve Manyas ilçeleri sınırlarında yer alan Kuş Gölü havzasında bulunuyor. 1959 yılında milli park statüsüne kavuşan bölge, toplamda 24 bin 47 hektarlık bir alandan oluşuyor.

Kuş Cenneti Milli Parkı, Afrika’dan Avrupa’ya ve Asya’ya göç eden su kuşlarının ana göç yolu üzerinde bulunması nedeniyle göç dönemlerinde cıvıl cıvıl bir görünüme kavuşuyor.

Malta

Doğu-batı doğrultuda uzanan Kuş Gölü’nün uzunluğu 20 km, genişliği ise 14 km. Ortalama derinliği 3 metre olan olan Kuş Gölü’nün suyu kollaidal kil içerdiğinden devamlı bulanık görünümde. Mevsimlere göre su seviyesi değişen gölün bol gıdalı bir yapıya sahip olması nedeniyle canlı ve cansız varlıklar arasında olağanüstü ve ekosistemsel ilişki görülüyor.

Su sıcaklığı yılın her döneminde ılık olan Kuş Gölü’nün suları ilkbaharda yükselerek kıyıları kaplıyor. Yaz aylarında geri çekilen sular her yıl aynı döngüde ekosistemin devamlılığını sağlıyor. Türkiye’nin ve dünyanın en önemli kuş yaşam alanlarından biri olan Kuş Cenneti Milli Parkı’nda 266 kuş, 188 bitki ve 23 balık türü yaşıyor.

Avrupa Konseyi tarafından 1975 yılında, çok iyi korunan ve kıta ölçeğinde değer taşıyan doğal alanlara verilen ve Avrupa Diplomasının en üst kategorisi olan ‘A Sınıfı Diploma’ ile ödüllendirilen milli park, dünyada da hatırı sayılır bir tanınırlığa sahip.

Avrupa Konseyinin önerisiyle, su kuşu yuvalama alanlarının uzaktan izlenmesini sağlayan kamera sisteminin kurulduğu parkta, tepeli pelikan, karabatak, küçük karabatak, gece balıkçılı, alaca balıkçıl, gri balıkçıl, küçük ak balıkçıl, çeltikçi, kaşıkçı, bıyıklı sumru ve tepeli batağan gibi kuş türleri dönemsel olarak izlenebiliyor.

Milli parka, 2001 yılında yeniden inşa edilen kuş gözetleme kulesi, 17.5 metrelik yüksekliğiyle dünyadaki benzerleri arasında en büyük olanı. Aynı anda 40 kişinin çıkabildiği kulede, ziyaretçilerin çevreyi daha iyi gözlemlemesi için dürbün de veriliyor.

Manyas Kuş Cenneti’nin tarihi geçmişi

Kuş Cenneti Milli Parkı
Kuş Cenneti Milli Parkı
manyas kuş cenneti hakkında bilgi

Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, tarih boyunca da bölgeye hakim olan uygarlıklar tarafından park ve av alanı olarak kullanılmış. MÖ 8. yüzyıldan itibaren Anadolu coğrafyasına yerleşmeye başlayan Lydialılar, günümüzde Ergili ismiyle bilinen köyün batısında, Daskyleon isimli bir yerleşim yeri kurmuş. Sonraki dönemlerde, Anadolu’ya gelen Persler tarafından yıkılan bu devletin yerine bir valilik oluşturulmuş ve buraya Paradeisos (Cennet) ismi verilmiş.

Ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi de Seyahatnamesinde Kuş Gölü’yle ilgili, ‘İlyas Pınar’ından çıkar ve Türkmenler buna Manyas derler, o kadar derin değil, suyu hayat vericidir. Bu göl kaz, ördek, kuğu, bozbakkal, yeşilbaş, saka ve diğer kuşlarla dolu olur. Her gece kuğu, kaz sesinden kanat şakırtısından Manyas Sahrası titrer’ sözlerini kullanmış.

Kuş Gölü’nün güneydoğusundaki Ergili köyü sınırlarında bulunan Daskyleon Kazı Alanı da bölgenin kültürel ve tarihi değerini gözler önüne seren önemli kalıntı ve eserlere ev sahipliği yapıyor. Manyas Kuş Cenneti Milli Parkına gittiğinizde bu arkeolojik alanı görüp, bölgenin tarihi ve kültürel geçmişini keşfetmeyi de ihmal etmeyin.

Fabrika atıklarının ve dere pisliklerinin hepsi göle aktığın ileri süren çevreciler, eğer en kısa sürede tedbir alınmazsa Manyas Kuş Cenneti’nin kirlilik ve susuzluktan yok olabileceğini belirtiyor. Bandırma çevresinde bulunan fabrikaların atıkları, göl kıyısındaki evlerin atıkları Kuşcenneti’ni tehdit ediyor.

Göçmen kuşların uğrak noktası gölün yakınlarındaki sanayi kuruluşlarının arıtma tesisi yapması şart. Kaçak avlanma ve balıkçıların gelişigüzel bıraktıkları kilometreleri bulan ağlar da kuşların ölümüne sebep oluyor. Kuşların misina ağlara takılarak öldüğünü görmek üzücü.

Manyas Kuş Cenneti giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

manyas nasıl gidilir
Manyas Kuş Müzesi

Kuşları izlemek için en iyi aylar Nisan, Mayıs, Haziran. Parka girdiğinizde sizi küçük bir dinlenme alanı karşılıyor. İdari binada ise müze görüntüleme merkezi var. Orta büyüklükteki bir odada bazı ölü bulunmuş kuşların doldurulmuş maketlerine bakıyorsunuz. Oldukça yetersiz ve özensiz bir müze.

Diğer bir odada ise Manyas gölünü canlı yayında izleyebileceğiniz ekranlar yer alıyor. Çoğu görüntü çok net değil, izlemesi de keyifsiz. Kimlik karşılığı alacağınız dürbünle, birkaç dakika uzaktaki gözetleme kulesine geçmeniz gerekiyor. Dar merdivenden çıkmanız gerekiyor, asansör yok, yaşlılar hiç düşünülmemiş.

Gözetleme kulesinin pencerelerinin bazılarından kuşları uzaktan dürbünle gözleme imkanınız varken diğer bazı pencerelerin önü ağaçlardan dolayı kapanmış. Açık pencere önünde, sizden önce gelmiş insanların oradan ayrılmasını beklemeniz gerekiyor.

Dürbünle oldukça uzaktan gölde kuşları bulmanız gerekiyor. Doğrusu bu da hiç eğlenceli değil. Gördüğünüz kuşların da ne olduğunu anlayamıyorsunuz. Uzun bir yol yapıp geliyorsunuz ama çok şey beklemeyin. Büfe ve hediyelik eşya bölümü de kapalı.

🗺 Adres: Kuş Cenneti, Bandırma, 10200, Balıkesir
📲 kuscenneti.gov.tr ☎️ 0 (266) 735 54 22
Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı ziyaret saatleri: Manyas Kuş Cenneti yılın her dönemi 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Milli parkı ziyaret etmek için en uygun dönem ise kuşların göç mevsimine denk gelen nisan, mayıs ve haziran ayları arası.
🔐 Kuş Cenneti Milli Parkı giriş ücreti: Manyas Kuş Cenneti giriş ücreti 7TL, öğrenci 3.5TL. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü denetiminde olan kuş cennetinde Müze Kart geçerli değil.

manyas gözetleme kulesi
Kuş gözetleme kulesi

Manyas Kuş Cennetine nasıl gidilir

Manyas Kuş Cenneti, Bandırma-Balıkesir Karayolu üzerinde yer alıyor. Bandırma-Balıkesir karayolunun 15. km’sinden güneye sapan 3 km’lik yolu takip ederek, Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı’na ulaşılabilirsiniz. Kuş Cenneti, Balıkesir’e 86, Bandırma’ya 18, Manyas’a 35, İzmir’e 284, İstanbul’a 240, Bursa’ya ise 106 km uzaklıkta.

Manyas Kuş Cennetine en yakın ve düzenli uçak seferlerinin yapıldığı havalimanı ise 205 km uzaklıktaki Sabiha Gökçen Havalimanı. Otobüsle kuş cennetine gitmek isteyenler için en yakın konumdaki yerleşim yeri Bandırma. Ancak Kuş Cennetine toplu ulaşım imkanı olmadığından otostop ya da araç kiralamanız gerekiyor.

Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, dünyanın en önemli kuş yaşam alanlarından. Yüzlerce türden bitki ve hayvanın görülebildiği milli park, doğayla baş başa vakit geçirip göçmen kuşları gözlemlemek için Türkiye‘de ilk akla gelen yerlerden.

3 Yorumlar

  1. Kuş cennetinden pek eser kalmadı artık. Gidince, elinizde yeterli ekipman yoksa flamingolardan başka görebilecek bir şey yok gibi. En azından ben öyle anladım.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz