Bozalan Köyü, Muğla’nın Milas ilçesine bağlı, Milas’a 53 km uzaklıkta yer alan sevimli bir dağ ve orman köyü. Yemyeşil bir doğa içerisinde kızılçam, zeytin, keçiboynuzu, sakız, pınar ve yöreye özgü daha çok çeşitli bitkisel popülasyona ev sahipliği yapan köy, antik kalıntılar açısından da zengin bir bölgede konumlanıyor.

Ünü Türkiye sınırlarını aşan ve Milas halıları olarak tanınan geleneksel dokuma halıların yörede dokunduğu en önemli merkezlerden biri olan Bozalan, kök boya renk ve desenleriyle bezeli halı dokuma sanatını uzun yıllardır sürdürüyor. Tipik bir Ege köyü olan Bozalan’ın tepelerinden Gökova Körfezinin muazzam manzarası izleniyor.

Bozalan Köyü, Milas

Bozalan Köyü, Muğla’nın Milas ilçesine bağlı, geleneksel dokuma halı sanatı ile tanınan tipik bir Ege Köyü. Muğla kent merkezinin güneybatısında, Gökova Körfezi’nin kuzeybatısında, deniz kıyısından yaklaşık 3 km kadar içeride konumlanan köy, vahşi tüketim ve şehirleşmeden uzak, özgün kültürünü korumayı başaran bir yerleşim yeri.

Tarihi açıdan oldukça zengin bir bölgede yer alan Bozalan, Karya Uygarlığının izlerini görebileceğiniz bir köy. Büyük şehirlere düzenli olarak göç veren ve nüfusunun büyük çoğunluğu orta yaş üzeri olan köyün nüfusu ise yaklaşık 445.

Malta

Serbia

İsmini bölgede hüküm süren Kodapalılardan alan Bozalan, tahrip edilmiş ve arkeolojik açıdan ihmal edilen çok sayıda antik kalıntıya ev sahipliği yapıyor. Köyde günümüze dek herhangi bir kazı çalışmasının yapılmamış olması nedeniyle kalıntıların tam olarak hangi uygarlığa ait olduğu tespit edilememiş.

Milas halıları olarak da bilinen geleneksel halı dokuma sanatıyla öne çıkan Bozalan’da halıcılık kök boya renkleri ve desenleriyle benzersiz bir sanat eseri olarak kabul ediliyor. Günümüze dek orijinalliğini kaybetmeden ulaşan halı dokuma ve renklendirme sanatı tekniği, hammaddesi ve motifleriyle diğer el dokuma halılarından ayrılıyor.

Geleneksel halı dokuma sanatı Bozalan’la birlikte çevre köylerden Karacahisar, Ören Dörttepe, Gereme, İkizköy, Pınarköy, Mezgit, Gürceğiz, Akçakaya’da da yapılıyor. Köyün dört bir yanında kadınların dokuma tezgahlarında, bahçelerde, balkonlarda halı üretimine şahit olabilirsiniz.

Ulara Tamura ve John Wells tarafından 2008’de köydeki halıcılıkla ilgili bir belgesel film çekilmiş. Kahvehanesi, bahçeli müstakil evleri ve köyün mimari yerleşimine bakıldığında tipik bir Ege köyü görüntüsü hissettiren Bozalan’ın yemyeşil tepelerinden Çökertme ve Gökova Körfezinin doyumsuz manzarasını izleyebiliyorsunuz.

bozalan milas

Bozalan Köyü nerede📍

Bozalan Köyü, Türkiye’nin güneybatısında, Ege Bölgesinde Muğla’ya bağlı Milas ilçesi sınırlarında bulunuyor. Muğla il merkezinin güneybatısında konumlanan Bozalan, Milas’ın güneyinde, Gökova Körfezi’nin kuzeybatısında, körfezin 3 km kadar içerisindeki geniş tepeliklerde yer alıyor.

ⓘ Bozalan gezinizde, uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Ben sıklıkla kullanıyorum. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak güvenle rezervasyon yapabilirsiniz ✔️

Bozalan Köyü’ne nasıl gidilir 🚘

Bozalan Köyü, coğrafi konumuyla işlek ulaşım yollarına uzak bir noktada olmasına rağmen, Milas’ta havalimanı olması köyü ziyaret etmek isteyenler için büyük kolaylık sağlıyor.

Bozalan Köyüne araba, otobüs ve uçakla ulaşım imkanı bulunuyor. Bozalan’a 50 km uzaklıktaki Milas-Bodrum Havalimanından köye araç kiralama, özel transfer ya da taksiyle yaklaşık 1 saat gibi bir sürede ulaşabiliyorsunuz.

Bozalan Köyüne otobüsle nasıl gidilir: Türkiye’nin birçok şehrinden farklı firmalar Milas ve Bodrum‘a direkt otobüs seferleri düzenliyor. Doğrudan Milas’a otobüs bulamadığınız durumlarda ise Bodrum otobüslerini kullanarak Milas’ta inebilirsiniz.

Milas Otogarından Bozalan’a günde 4 dolmuş seferi var. Dolmuş seferlerinin düzenli olmaması nedeniyle köye ulaşım için otostopu deneyebilirsiniz.

Bozalan Köyüne arabayla nasıl gidilir: Bozalan Köyü, Milas’a 51 km, Bodrum’a 57 km, Muğla’ya 77 km, İzmir’e 241 km, Ankara’ya 694 km, İstanbul’a ise 707 km uzaklıkta. Bozalan’a İzmir, İstanbul ve kuzeyden arabayla gelişlerde İzmir-Aydın Otoyolu, Söke, Milas, Beçin ve Ören güzergahı takip ediliyor.

Muğla ve Ankara yönünden Bozalan’a arabayla gelişte ise Dinar, Dazkırı, Bozkurt, Muğla, Akkaya, Ören güzergahı kullanılıyor.

Bozalan Köyü, geleneksel el dokuması halı sanatı, yemyeşil dokusu, enfes Gökova Körfezi manzarası ve sakin atmosferiyle Muğla’nın Milas ilçesinin en huzurlu köylerinden.

Serbia

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz