Atatürk Arboretumu, İstanbul’un huzur veren gizli bahçesi gibi özel bir yer. Tamamıyla doğayla baş başa kalıp yeşilin her tonunu görebileceğiniz, kuş sesleri arasında huzuru hissedebileceğiniz bir ağaç müzesi.

Fotoğraflardan bildiğiniz arboretumu yaşamak, havasını içinize çekmek için atlayın gidin. İster mis gibi bir bahar mevsimi olsun, ister yağmur, sis ve karlı bir kış veya sarı renkleriyle sonbahar, dört mevsim gidilebilecek bir güzellik burası. Aşağıdaki Atatürk Arboretum fotoğraflarını nisan sonu yaptığım bir gezide çektim.

Atatürk Arboretumu, İstanbul Sarıyer’de, Kemerburgaz-Bahçeköy yolu üzerinde yer alıyor. Arboretumu, gölet ve yürüyüş yolları, temiz havası, yemyeşil bitki örtüsü ile huzur saçan bir yer.

İki adet gölet ve göletlerde yüzen kuğular, ördekler var. Hatta şanslıysanız sincap dahi görebilirsiniz. İstanbullular böylesi bir doğal yaşam alanına sahip oldukları için mutlu olmalılar. Doğa tutkunları için şehrin yanı başında muazzam bir stüdyo gibi.

Malta

Serbia

Atatürk Arboretumu

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ve Orman Genel Müdürlüğü’nün iş birliği ile Bahçeköy-Kilyos yolu üzerinde 1949’da kurulan Atatürk Arboretumu, bugün 296 hektarlık bir alan üzerinde dünyanın değişik köşelerinden getirilmiş birbirinden farklı 2000 bitki çeşidine ev sahipliği yapıyor.

Belgrad Ormanları‘nın hemen yanı başındaki bu enfes yere kitap okumak, romantik bir yürüyüş yapmak ve doğayı hissetmek için gidin. Gezmek için en az 3-4 saatinizi ayırmanız gerekiyor. Yeme içme hizmeti olmadığından tok karına gelirseniz sıkılmadan rahatlıkla yarım gün geçirebileceğiniz kadar güzel. Fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmayın.

Atatürk Arboretumu nerede 📍

  • Atatürk Arboretumu, İstanbul Avrupa yakasındaki Sarıyer ilçesine yer alıyor.
  • Bahçeköy-Kemerburgaz arasındaki ormanlık bölgede, Bahçeköy sınırlarında kalıyor.
  • Belgrad Ormanına arabayla 5 dakika mesafede.
  • Ulaşım araçla çok kolay ve ücretsiz otopark alanı var.
  • Atatürk Arboretumu Adres: Kemer Mahallesi, 34450 Bahçeköy, Sarıyer, İstanbul
  • Atatürk Arboretumu Telefon: 0 (212) 226 1929

Otobüsle ulaşım da kolay. Haftaiçi ve haftasonu ücret tarifesi de farklı. İçeri yiyecek ve bisiklet alınmıyor. Romantik çiftler için şahane bir gezi rotası. Atatürk Arboretumu hafta içi çok huzurlu, ama haftasonu şehrin kalabalığından ve gürültüsünden kaçanlar tarafından dolup taşıyor bu defa. Buna hazırlıklı olun.

Atatürk Arboretumu’na su ve çocuk maması hariç; her türlü yiyecek, alkollü ve alkolsüz içecek, evcil hayvan, tripod, bisiklet, top, uçurtma, balon, konfeti ve diğer açık alanlarda oynanabilen oyun ve oyuncaklar, profesyonel çekim yapılabilecek her türlü ekipman ve kostüm ile giriş yasak.

Atatürk Arberetumu

Atatürk Arboretumu nasıl gidilir 🚌 🚇 🚗

Atatürk Arboretum otobüs ve metro ile ulaşım: Atatürk Arboretuma gidişin en zahmetsiz ve kolay yolu Yeni Kapı-Hacı Osman metrosuna binip, son istasyon Hacı Osman’da inmek. Metro son durağında otobüs durağı var. Burada her 15 dakikada bir kalkan 42HM Numaralı Bahçeköy otobüslerine binin. Yaklaşık yirmi dakikalık bir seyahatten sonra Bahçeköy’de inip Kemerburgaz yolundan yaklaşık beş yüz metre kadar yürüyerek ulaşabilirsiniz. Şoföre sorduğunuzda size yardımcı olur.

Taksim veya 4. Levent’ten kalkan 42T Nolu otobüsü ile de gidilebilir. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi durağında inin. Yaklaşık beş yüz metre geriye yürüyün; sola dönerken sağ yakada yer alıyor.

Atatürk Arboretum otobüs Hatları: Sarıyer-Bahçeköy, Taksim-Bahçeköy, 4.Levent-Bahçeköy
42HM Bahçeköy-Hacıosman
59RK Rumelihisarüstü Boğaziçi Üniversitesi – Arıköy
153 Bahçeköy-Sarıyer
42M Bahçeköy-4.Levent Metro
42 Bahçeköy-4.Levent Metro
42T Bahçeköy-Taksim

Özel araçla Atatürk Arboretuma gitmek: Sarıyer yönünde Büyükdere Caddesi istikametinde Hacıosman’a gidin. Tabelaları takip ederek Bahçeköy yoluna sapın. Bahçeköy’de İstanbul Üniversitesi Spor Salonu’nun karşısındaki Kemerburgaz yolundan sola dönüp yaklaşık beş yüz metre ilerleyin. Arboretumu sol tarafta. Google Map kullanarak rahatlıkla gidebilirsiniz. Atatürk Arboretumu araç giriş ücreti ödemiyorsunuz. Aracınızı parkın dışında ayrılmış otopark alanına bırakmanız gerekiyor. Bisikletle giriş mümkün değil.

Atatürk Arboretumu giriş ücreti

Atatürk Arboretumu giriş ücreti 🎟️

  • Atatürk Arboretumu giriş ücreti hafta içi ve hafta sonu olmasına göre değişiyor.
  • Atatürk Arboretumu giriş ücreti haftaiçi : Öğrenci 2,5TL; yetişkin 7,5TL
  • Atatürk Arboretumu giriş ücreti haftasonu : Öğrenci 7,5TL, diğer 20TL
  • Atatürk Arboretumu araç giriş ücreti yok, ücretsiz otopark
  • Arboretumu Ziyaret Saatleri: Yazın 08.30-20.00, kışın 08.30-17.00. Pazartesi kapalı

Atatürk Arboretum yemek veya kahvaltı 🍽️

Burası özel sıkı koruma altında nadide bir yer. Bu yüzden yanınıza su dışında bir şeyler alınmasına izin verilmiyor. Atatürk Arboretumu piknik yapılıyor mu diye aklınızdan hiç geçmesin! Arboretum’da piknik yasak. Girişte çantanız aranarak yanınızda getirdiğiniz bisküvi ve kurabiye türü şeyler dahi alıkonuyor zaten. Doğa ile başbaşa kalmanız gereken bir yer olduğundan kahvaltı veya yeme içme ihtiyaçlarınız gelmeden halledin, tok gidin. Arboretumda tuvalet var ama çok da temiz beklemeyin. Etrafta oturmak için pek de yer yok. Gerekirse yanınıza üzerine oturmak için bir şeyler alın.

Atatürk Arboretumu fotoğraf çekimi

Atatürk Arboretumu fotoğraf çekimi ücreti 📷

  • Atatürk Arboretumu fotoğraf çekimi 6 kişilik giriş ve çekim ücreti 415 TL (2018).
  • Çekimden önce rezervasyon yapılması gerekiyor. Bilgi için (0212) 226 2335.
  • İstanbul’da fotoğraf çekilecek güzel yerler arasında ilk sıralarda yer alan Atatürk Arboretumu’nda fotoğraf çekmek ücretsiz ancak Tripod ile girmek yasak. Düğün, nikah, nişan çekimleri için kullanacaksanız ücret ödemeniz gerekiyor.

Arboretum nedir

Arboretumlar bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla kökeni ve yaşları belli, her biri doğru ve dikkatli bir şekilde bir araya getirilmiş olan çoğunluğu ağaç ve diğer odunsu bitkilerin uygun seçilmiş alanlarda yetiştirilip sergilendiği tabiat bölgesi olarak tanımlanıyor.

Latince kökenli bir kelime olan arboretum, “ağaç” anlamına gelen arbor sözcüğü ile “belli bitkilerin yetiştirildiği alan” anlamındaki etum son ekinin birleşmesinden oluşuyor. Arboretum kavramı, ağaçlar ve ağaççık veya çalı gibi diğer odunsu bitkilerin yetiştirilmesine adanmış botanik bahçesi olarak kullanılıyor.

Atatürk Arboretum

Ataturk Arboretumu hakkında bilgiler ℹ️

Atatürk Arboretumu, eğitim amaçlı, bilimsel bir yer ancak halka da açık bir bölge. Ağaç ve odunsu bitkilerin sergilendiği geniş bir alan olan Atatürk Arboretumu’nun temelleri 1949’da İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hayrettin Kayacık’ın Orman Genel Müdürlüğü’ne Bahçeköy’de bir arboretum kurma önerisi götürmesiyle atılmış. Ardından, Orman Fakültesi ve Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğünün ortaklaşa çalışması sonucu Büyükdere-Bahçeköy-Kemerburgaz asfaltı kenarındaki otuz sekiz hektarlık bir alanda arboretum kurma çalışmalarına başlanmış.

Devam eden yıllarda arboretum projesinin hazırlaması için Sorbon Üniversitesi Botanik Bahçesi Enspektörü Camille Guinet İstanbul’a davet edilmiş. 1959–1961 arasında devam eden Mr. Guinet’in çalışmalarıyla Atatürk Arboretumu’nun yol ağını planlanmış. 1982’ye dek alt yapı ve dikim çalışmalarının devam ettiği arboretum, Atatürk’ün yüzüncü doğum yılı kutlamaları nedeniyle Atatürk Arboretumu adını almış ve 12.07.1982’de de Orman Bakanlığının en küçük idari birimi olan işletme şefliği statüsü kazanmış.

Atatürk Arboretumu Nerede

Ataturk Arboretum’da ağaçların bin bir türünü görmek mümkün. Peruka Çalısı, Amerikan Lale Ağacı, Mamut Ağacı, Japon Tesbih Çalısı, Maymun Çıkmaz Ağacı bunlardan bazıları. Kentin kalabalık ve hızlı yaşantısından, doğaya ve yeşile kaçmak isteyenler için tam bir sığınak burası.

İstanbul’da gezilecek yerler arasında en huzur veren yerlerden birisi olan Atatürk Arboretumu’nu gezmek için en az birkaç saat ayırmak gerekiyor. Bütün bir günü ayırarak ancak büyük bir bölümü görülebilmiş olur. Atatürk Arboretum 4 mevsim ziyaret edilebilecek bir yer. İstanbul’da doğa ile bütünleşebileceğiniz ender yerlerden. En azından bir hafta sonunuzu ayırın ve bu enfes yeri görün.

Serbia

64 Yorumlar

  1. TEMİZ TUVALETLER YAPMAK ÇOK MU ZOR ACABA BÖYLE HARİKA BİR YERE;YETKİLİLERE SESLENİYORUM.
    İLGİNİZE ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM…

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz