Hatşepsut, MÖ 1479–1485 hüküm sürmüş, tarihin gördüğü ilk ve tek kadın firavundu. Antik Mısır’da, 18. Hanedanın altın çağında, bir erkek rolünü üstlenme cesaretine sahip oluşuyla ünlenmiş sıradışı bir Kraliçeydi Hatşepsut.

İlk kadın firavun Hatşepsut, üvey oğlunu gölgede bırakıp, Eski Mısır’ı bir erkek gibi yönetti. Deir El Bahri‘deki, Hatşepsut’un ölüm tapınağı, mezar tapınaklarının en eskisi olarak kraliyet gücünün görkemini yansıtıyor.

Deir El Bahri’de (Luksor), bugün Krallar Vadisi adıyla bilinen büyük rift, Hatşepsut’un ölüm tapınağını kucaklıyor. Sırtını bir kayalığa dayayan Kraliçe Hatşepsut Tapınağı, kademeli bir taraça sistemi ile yapılmış. Hatşepsut’un aşığı Mimar Senmut tarafından yapılan tapınaktan önce, Mısır’da hiçbir kraliçe böyle bir mezar inşa edilmemişti.

Firavun I.Tutmosis öldüğünde, Kraliçe Ahmose’den olan kızı Hatşepsut ile oğlu II.Tutmosis evlendi. Evlendiklerinde Hatçepsut 12, üvey kardeşi II.Tutmosis ise 20 yaşındaydı. Hatşepsut’un güçlü bir kişiliği vardı, hanedanlık içinde de bu hissediliyordu. Tutmosis, zayıf biriydi, savaşlara bile gitmedi ve 40 yaşında öldü. Onun ölümünden sonra Hatşepsut, üvey oğlu III. Tutmosis’e tahtı kaptırmamak için, dönemin baş rahibi ile bir anlaşma yaptı ve yönetime el koydu.

Malta

Hatşepsut Tapınağı
Hatşepsut Tapınağı
Hatşepsut Tapınağı

Okuyun: Kadın Firavun Hatşepsut Kimdir?

Mısır’ın firavunluğa yükselebilmiş tek kadın kraliçesi Hatşepsut, gerçek bir hükümdar gibi davranarak güç dizginlerini sıkı sıkı kavradı. Mısır Firavunu olduktan sonra, kraliçeye özgü kıyafetleri terk eden Hatşepsut, klasik kraliyet tacı ve süslerini benimsedi. Firavunlarda bir gelenek olan, takma sakal bile takıyordu.

Hatshepsut Tapınağı’nın yer aldığı Luksor‘daki Krallar Vadisi’ne, Hurgada‘dan gittim. Türk Hava Yolları, Hurgada’ya haftada 4 defa tarifeli seferler düzenliyor. Hurgada-Luksor arası ise otobüsle 4 saat.

Malta

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz