Konforlu bir uçuş deneyimi için uçakta en iyi koltuğu nasıl seçebiliriz? Uçakta en koltuk hangisi? Bir uçuşta hangi koltuğu seçeceğinizi bilmek stresli olabilir. Pencere mi koridor mu? Bu rehberi bu sorularınıza yanıt verebilmek için hazırladım. Seyahat etmeyi hepimiz seviyoruz ve iyi bir tatil için hayal kuruyoruz.

Seyahate çoğunlukla uçakla çıktığımıza göre en iyi koltukta seyahate çıkmak tatilimiz için güzel bir başlangıç olabilir değil mi? Buradaki bilgileri hem deneyimlerime göre hem de uçak üreticileri veya uçakla seyahat konusunda uzmanlaşmış web sitelerinin önerilerine göre hazırlamaya çalıştım.

uçakta en iyi koltuk hangisi

Ben her şartta ve her koltukta seyahatten keyif alıyorum ama uzun yolculuklarda uzun boyumdan dolayı rahatsızlık çekmiyor değilim! Hele ki son yıllarda koltuk mesafeleri o kadar küçüldü ki kazık gibi oturmak zorunda kalıyorum. Uçakta boş koltuk bulmak da güçleşiyor, en azından koltuğu sevmeyince yer değiştiriyorduk, şimdi nerdeyse tüm uçuşlar da dolu.

Geçmişte en azından THY ile uçuşlarda koltuğumuzu ücretsiz seçebiliyorduk, ama maalesef artık hem THY hem de Pegasus uçuşlarınızda sistem koltuğunuzu rastgele belirliyor. Konforunuza düşkünseniz, 5 saatin üzerindeki yolculuklarda koltuğunuz için ekstra para vermeye razı olmanızı öneririm.

Malta

Serbia

Özellikle uzun süreli uçak yolculuklarında, seyahat deneyimini en iyi hale getirmek için bu tür püf noktaları akılda tutmakta fayda var. Bu tür bilgiler, seyahatinizin en rahat ve sorunsuz şekilde geçmesi bakımından çok değerli. Seyahat önceliğiniz arasında uçakta en iyi koltuğu seçmek varsa okumaya devam edin.

Önce hangi tür uçakla uçacağınızı öğrenmeniz gerekiyor. Örneğin Bakü-İzmir uçuşunu rastgele seçtiğimde ‘Uçuş No: PC 1791’ yazıyordu. Bu uçuş noyu flightaware.com gibi sitelere girerek uçak tipini öğrenin.

Uçakta En İyi Koltuk Hangisi

Pegasus Havayolları, yerli hava yolları içerisinde en genç filolardan birine sahip. 38 Boeing 737-800, 12 Airbus A320ceo, 31 Airbus A320neo ve 6 Airbus A321neo’dan oluşan bir filoya sahip. Göreceğiniz üzere en çok Airbus A320 sınıfı uçak kullanıyor. Bu uçaklar kısa ve orta mesafeli rotalar için optimize edilmiş.

Airbus A320 ve Boeing 737 uçak ailelerinin ikisinde de her iki yanda üç koltuklu ve ortada tek bir koridoru olan bir gövdeden oluşuyor. Peşinde olduğunuz diz mesafesi ise ilk sıradaki veya kanat üstü acil çıkış kapısı koltuğu seçin. Bu koltukların diz mesafesi son derece geniş olduğundan rahat oturabilir, ayaklarınızı istediğiniz gibi uzatabilirsiniz.

Havalimanı deskinde check-in yaparken görevlilere güvenlik çıkış kapılarını istediğinizi söyleyin. Bu koltuklar ücretli satılıyor olsa dahi size bir incelik yapabilirler belki. Eğer boşsa bu koltuklarda seyahat etmek mümkün olabiliyor.

Airbus A320 ✈️

Airbus A320 uçakta en iyi koltuklar 13A, 13B, 13C, 13D, 13E ve 13F numaralı koltuklar. Bu koltuklar güvenlik çıkışının ortasında yer alan koltuklar. Ancak bazen bu koltuklar ve önlerindeki koltuklar arkaya yatmaz. Önceliğiniz ayağım rahat etsin ise bu en nefis seçim olur.

Airbus A320 uçağın 12A-12F arasındaki koltukları da iyidir. Öndeki diz mesafesi 13 serisindeki koltuklar kadar, ancak bu koltukların arkaya yatma oranı çok kısıtlı. Çünkü arkasındaki alan exit row dediğimiz güvenlik çıkış alanı.

Pegasus en iyi koltuk

Airbus A320 uçağın 1A koltuğu ise hem iyi hem kötü. Neden iyi, çünkü diğer koltuklara göre daha geniş ve aynı zamanda pencere kenarı. Arka taraftaki koltuklara göre göre daha az gürültülü var. Ayrıca host ve hostesler ilk ikram servisine ilk buradan başlıyor. Kısa mesafeli uçuşlarda aceleye getirmeden yiyecek ve içecek servisinin keyfini çıkarmak için bu koltuk tercih edilebilir.

A1 koltuğunu tercih edenlerin dikkat etmesi gereken bir şey ise burasının kapının hemen ardında olması ve ayrıca biraz soğuk olması! Eğer benim gibi uzun boyluysanız bu koltuktaysanız ayağınızı uzatamıyorsunuz, diğer koltuklarda önünüzdeki koltuğun altına uzatabilirken burada mesafe yetmiyor. Kısa boyluysanız sorun yok tabi.

Airbus A320 serisinde ilk sıra A serisi koltuklar arkaya da yatamıyor. Önlerinde koltuk olmadığından yemek tepsisini koyacağınız yer koltukların kol dayama kolçaklarının içerisinde yer alıyor. Bu kolçaklar da diğer kolduklarda olduğu gibi yukarı kaldırılamıyor, sabit. Sevgilimle ilk sırada sarmaş dolaş oturacağım diye koltuk almayın, arada kolçak olacağı aklınızda bulunsun!

Airbus A320 uçağın A ve F serileri pencere kenarı anlamına geliyor. Manzara izlemeyi seviyorsanız A ve F serisi olan pencere kenarı koltukları tercih edin. Dışarının manzarasını izlerken başınızı uçağın gövdesine dayama şansınız da var.

✅❌ Airbus A320 uçağın 11A ve 11C koltuklarının yanı sıra 11DEF koltukları sınırlı yatırma özelliğine sahip olsa da bu numaralar güvenlik çıkışının hemen önündeki seri. Bu koltukların bir özelliği yok, ancak kapılar kapandıktan sonra bu koltuklar hala boş ise ilk fırsatta bu koltuklara geçmek için kabin görevlisinden izin istiyorum.

Airbus A320 uçakta uzak durmanız gereken koltuklar uçağın en son sırasında, tuvaletin önünde yer alan 30A, 30B, 30C, 30D, 30E ve 30F koltukları. Hatta bu sıranın önündeki 29 ve 28 nolu koltuk serilerinden de uzak durun. Burası hem kabin görevlilerinin oturduğu yere yakın hem de tuvaletin tam önünde yer alıyor.

Airbus A320 uçağın 14-20 arası koltuklarını seçmemeye gayret edin. Bu koltuklar uçağın kanat üstüne denk geldiği için çok gürültülü olabiliyor. Ayrıca manzaranız da kanatlar tarafından kesilmiş oluyor. Uzun süreli uçuşlar için yanınızda gürültü önleyici bir kulaklık bulundurun ya da en azından kulak içi bir kulaklık takın.

Airbus A320 uçağın 10A-10F arası koltukları, güvenlik çıkışının hemen önündeki koltuklar olduğundan arkaya yatmıyor. Bu koltukları tercih etmeyin. Tek avantajı, kapılar kapandıktan sonra arkanızdaki güvenlik çıkışlarına oturan yoksa diğer koltuklardakinden daha hızlı geçme şansınız var. Tabi bu güvenlik çıkışlarına hamileler, çocuklar, aşırı kilolu ve yaşlılar oturamaz.

Uçakta koltuk seçimi hakkında SeatGuru sitesi, çok iyi bir bilgi kaynağı. Kullanıcılar sitede her koltuğu değerlendirip bir puan verip yorum yapıyorlar. Uçağın oturma planı ve koltukların konumu hakkında da bilgi sahibi oluyorsunuz. SeatGuru’nun en iyi yönü seçtiğiniz pencere yanı koltuğunun ‘gerçekten’ bir penceresi olup olmadığını size söyleyebilmesi.

Boeing 777 ✈️

Boeing 777, Türk Hava Yolları, Lufthansa, Emirates gibi birçok havayolu şirketin kullandığı bir model.

Boeing 777 uçakta en iyi koltuklar 16A, 16B, 16C, 16D, 16E ve 16F numaralı koltuklar. Bu koltuklar güvenlik çıkışının ortasında yer alan koltuklar. Önceliğiniz ayağım rahat etsin ise en iyi koltuk seçimi olabilirler.

Boeing 777 uçağın 15A-15F arasındaki koltuklar da iyidir. Öndeki diz mesafesi 16 serisindeki koltuklar kadar var, ancak bu koltukların arkaya yatma oranı güvenlik çıkışı olması nedeniyle kısıtlı.

Boeing 737 en iyi koltuk

Boeing 777 uçakta uzak durmanız gereken koltuklar 1D, 1E ve 1F koltuklardan uzak durun. Hem diz mesafesi az ve ayağınızı uzatamıyorsunuz hem de kabin görevlilerinin oturduğu yer ve mutfak servis alanınının tam önünde yer alıyor. Tam zıt sırasındaki 1 serisi A-C koltukları ise fena değil, karıştırmayın.

Boeing 777 uçağın en son sırasında, tuvaletin önünde yer alan 32 serisinden de uzak durun hatta 31 serisi koltuk da asla seçmeyin. Tuvalet kapısının açılma kapanma, koku ve tuvalet için sıra bekleyen kişilerin konuşmaları veya koltuğunuza dayanmaları rahatsız edici. Son sıradaki koltuğun hem diz mesafesi dar hem de tam yatmağından rahatsızlık verici.

Boeing 777 uçağın 11-20 arası koltukları, uçağın kanat üstüne denk geldiği için çok gürültülü olabiliyor. Ayrıca pencereden baktığınızda göreceğiniz şey uçağın kanadı oluyor. Bu koltuklardan sadece güvenlik çıkışındakiler diz mesafesi nedeniyle avantajlı.

Boeing 777 uçağın 14 serisi koltukları arkaya sınırlı yatma imkanı olmasından dolayı tercih edilmesini tavsiye etmem. Yine de arkanızdaki güvenlik çıkış koltuğuna yakın olduğundan uçak havalandıktan sonra hemen arkaya geçme fırsatı açısından iyi konumda yer alıyorlar.

Pencere mi koridor mu?

Uçakta koridor mu pencere kenarı mı iyi sorusunun tam bir cevabı yok. Daha doğrusu sizin kişisel tecrübenize göre yanıtı oluşacak. Bana sorarsanız ben her zaman mümkünse pencere yanını seçerim. Hem Boing 77 hem de Airbus 320 uçaklarda A ve F serileri pencere kenarı anlamına geliyor.

Dünyanın nerdeyse her yerine uçan biri olsam da 35 bin feetten bulutlara, ufka ve yeryüzüne bakmayı seviyorum. Özel alan açısında da iyi, çünkü kendimi uçağın pencere tarafına dayadığımdan yanımdaki misafirden biraz daha uzakta durabiliyorum. Uyumak isteyince de başımı uçağa dayayıp daha rahat uyuyorum.

Böylece gelip geçen yolcular veya kabin görevlileri bana çarpmadan daha rahat uyuyorum. Öte yandan, koridor da eşit derecede iyi, miss gibi bir seçim. Uzun yolculuklarda koridorda oturduğumda istediğim zaman kalkıp hareket etmekte özgürüm. Canım tuvalete gitmek istediğinde direkt kalkıp gidebiliyorum.

Pencere kenarında oturuyorsanız yanınızdaki iki kişiden rica etmek zorunda kalacaksınız. Bazen yanınızdakiler derin uykuya daldılarsa onları uyandırmak zorunda kalabiliyorsunuz. İlk defa uçuyorsanız tavsiyem öncelikle pencere kenarını seçin. Sonraki uçuşunuzda da koridoru seçip karar verin.

Ön taraf mı arka taraf mı?

Uçağın ön tarafında mo torumalı arka tarafında mı? Yine zor bir soru. Cevabı da pek çok parametreye göre değişiyor. Genellikle daha sessiz olması ve uçağa daha hızlı inip binebilmek için ön sıra daha çok seviliyor. Hem kimi insan önde olmayı ayrıcalık sayıyor. Yemek servisi de ilk olarak ön sıradan başlıyor.

Ancak uçağın orta kısımları türbülanstan en az etkilenen yerler. Orta-koridor koltukları en konforlu uçuşu sağlıyor, ama çok manzaralı ve ferah oldukları söylenemez. Uçaktan inerken aceleniz yoksa veya bir aktarmaya yetişme durumunda değilseniz orta kısım da gayet miss gibi bir seçim.

Diğer yandan Pegasus uçak koltuğu seçiminde sistem size otomatikman arkadan verirse de üzülmeyin. Uçak kazaları açısından bakıldığında uçağın en güvenli bölümü genellikle arka kısımları oluyor. Yemek servisi ve uçak tuvaletinden biraz uzak arka kısımlar size düşse de söylenmeyin. Kısa mesafeli uçuşlarda en iyi koltuklardan biri sayılabilir.

Uçakta güvenlik çıkışı neden iyi?

Bana göre güvenlik çıkışı nefis, nede mi? Çünkü boyum uzun. Uçaklardaki diz boyu mesafesi kısaldıkça kısaldı. Hem THY hem de Pegasus bu açıdan dizim içim sorunlu, dik durmak zorunda kalıyorum. Önümdeki koltuğun altına ayağımı uzatmak kurtarmıyor. O yüzden güvenlik çıkışı koltukları uzun boylular için şahane!

Peki yok mu olumsuz yanı, elbette var. Bir defa bu koltuklar, özellikle cam kenarı olan daha soğuk oluyor. İlk güvenlik çıkışı koltuğunun arkası arkaya tam anlamıyla yatamıyor, dik yolculuk yapmak zorundasınız. Ayağımın önüne, koltuğumun altına çantamı koyarım diyemiyorsunuz. Hamile veya yaşlı, fazla kiloluysanız bu koltuklara alınmıyorsunuz.

Uçak bileti fiyatlarının oldukça rekabetçi ve uygun olduğu bugünlerde, eskisine göre daha sık seyahat ediyoruz. Özellikle okyanus ötesi uzun uçuşlarda, yolculuğun keyfi ve konforu uçakta başladığından uçakta koltuk seçimi konusunda daha dikkat edin. Bu tür detayları alışkanlık haline getirin, bu daha kaliteli bir seyahat deneyimi sağlayacaktır.

İyi bir seyahat deneyimi, vardığımız yerde değil, öncesindeki uçak bileti ve otel rezervasyonları işlemlerimiz sırasında başlıyor. Uçak bileti ve otel seçimi konusunda hazırladığım Seyahat Rehberi kategorisindeki yazılarım seyahatlerinizin kalitesini yükseltebilir. Uçağı kaçırınca ne yapmalı yazımı da mutlaka her uçağa binen baştan sona okumalı.

Bu bilgilerle hem zamandan hem paradan hem de konfordan kazanacağınıza eminim. Uçak koltuk seçimi ve daha iyi bir uçuş deneyimi için sizin fikirlerinizi de yorum kısmında duymak isterim.

Serbia

45 Yorumlar

  1. Uçaklar için yaptığınız yorunlar işime yarıyacak gibi.Yakında Boing 777le Phukete gidiyoruz. Bakalım çocuklarla….nasıl olacak.

  2. Orta halli ailenin mühendis öğrenci evladı olarak eğitimim için 3 uçuşumda economideydim ve sarhoş Hollandalılarla beraber eller havada eğlenerek yolculuk yaptım. Buna da şükür diyeyim.

  3. Benim için:

    Mümkün olduğu kadar ön sıra tercih sebebidir. Avantajları uçaktan erken inmek, yemek dağıtımını daha önce almak, ve kuyruğa göre sarsıntının daha az olmasıdır. Alternatif olarak acil çıkış kapısı hizzasında koltuklar arası daha geniş olduğundan daha rahattır.

    Uçuş gündüz ve kısa ise pencere kenarı tercih edilir. Uçuş gece veya uzun ise koridor tercih edilir. (Tuvalete rahat gitmek ve daha rahat uyumak için)

  4. Bir havacılık gönüllüsü olarak ilginç buluyorum.
    Elbette insanlar kendilerince en makul olanı isteyeceklerdir. Öte yandan her koltuk sırasının kendine göre avantajı ve dezavantajı var. Mesela Exit önüne oturmak istemez bilenler, zira koltuk yatmaz. 738’lerde 12-16 oturmaz kimse çünkü sadece kanatları görür iniş ve kalkışta gear sesi ve inişteki o sarsıntıyı hissetmek istemez. Arkada olmaktan hoşlanmaz kimisi çünkü çok savrulur, önde olmak istemez klostrofobi yaşamamak için. ( önünde birilerinin olması insanları rahatlatır, birçok insan aksi durumda tedirginlik yaşıyor) uzar gider bu liste.

    Bana göre Exit sıraları iyidir. 321’in 2R-L kapı dibinde kaldığım sürece sorun etmem. Geniş aralık, başımı dayayabileceğim bir cam kenarı, canım sıkıldığında dışarıyı görebileceğim bir pencere.

    777 ve 340’lar için de geçerli söylediklerim. Ek olarak galley etrafında olmak istemez yolcu, algılar değiştiği için kokular rahatsız edici olur. Tuvalete yakın olmak istemez sürekli gürültü sebebiyle. vs vs

    Bana göre en iyi koltuk güvertedeki misafir kaptan koltuğu. 🙂

  5. Ben en önü seçiyorum yalvar yakar, uçak fobim var az sallayan yer olsun lütfen diye. 🙂 Hem kaza yaparsa pilot kendini korur pskolojisi ile öne bir şey olmaz diyorum. 🙂 ikrammış soğukmuş benim için hiçç önemli değil, yanımda konuşturacak birileri olsun yeter.

    • Çok iyimsersin Zeynep! 🙂 Uçak kaza yaparsa, zaten hiçbir şeyi düşünmeye gerek kalmıyor. Kaza yapmayacaksa da boşuna kendini tedirgin oluyorsun.

      Uçakla seyahat, bildiğimiz seyahat türleri içerisinde en güvenli olanlarından birisi. Yıllık taşınan insan sayısı ve problemleri düşünürsek. Relax. 🙂

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz