Karadeniz denildiğinde akla ilk gelen şehirlerden olan Trabzon, tertemiz havası, yaylaları, kaplıcaları, dünyaca ünlü Ayder Balı, rafting tutkunlarının bir numarası Fırtına Deresi, Hristiyanlar için çok önemli bir yapı olan Sümela Manastırı ve güzeller güzeli Uzungöl’ü ile ülkemizin en yeşil seyahat rotalarından.

Karadeniz Bölgesinin doğusunda, Karadeniz sahili ile Zigana Dağları arasında yer alan kent, yemyeşil doğası, zengin tarihi geçmişini yansıtan benzersiz mimari yapıları, insana huzur veren dağ köyleri ile bölgenin Samsun’dan sonra ikinci büyük kenti. Eğer bu yaz şehirde uzaklaşıp köy havasını içinize çekerek huzura doymak istiyorsanız, rotanızı Trabzon’a çevirin.

trabzon gezilecek yerler

Türkiye‘nin en yeşil kentlerinden biri olan Trabzon, Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümünde, Karadeniz sahili ile Zigana Dağları arasında kurulu. Batıda Giresun, güneyde Gümüşhane ve doğuda Rize ile komşu olan Trabzon, Karadeniz’in en güzel şehirlerinden.

Coğrafi konumu stratejik önemi arttırdığı için, tarih boyunca pekçok farklı devletin sahip olmak istediği yerlerden biri olmuş. Sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Trabzon’da bu zengin tarihi ve kültürel geçmişinin izlerini şehir merkezi başta olmak üzere dört bir yanda görmek mümkün.

Malta

Ortaçağ’da Rum İmparatorluğu’na başkentlik yapmış Trabzon, pek çok görkemli tarihi yer, şehrin merkez ilçesi Ortahisar‘da yer alıyor. İstanbul için Sultanahmet ne ise Trabzonda için Ortahisar aynısı. Tarihi konaklardan, camilere, kiliselere, köprü ve parklara kadar pek çok gezilecek yer bu bölge içerisinde.

Tarihi surların içinde saklı bölgede Tarihi Zağnos Pasa Köprüsü, Kanuni Evi, tarihi konaklar, eskiden Altınbaşlı Meryem Kilisesi olarak bilinen Büyük Fatih Camii, Gülbahar Hatun türbesi görmeniz gereken yerler.

Trabzon Kalesi, Sümela Manastırı, Kızlar Manastırı, Hızır İlyas Manastırı, Hagia Anna (Küçük Ayvasil) Trabzon gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken diğer önemli yerler.

Yeşilin ve mavinin en bol olduğu bölgelerden Trabzon doğal güzellikleriyle insanı büyülüyor. Trabzon’a gittiğinizde ilk durağınız, tertemiz havası, berrak suyu ve etkileyici manzarasıyla dillere destan olan Uzungöl olmalı. Bunun dışında Çakırgöl, Sera Gölü ve Haldizen Gölü de görülmeye değer yerlerden.

Değirmendere, Yanbolu, Karadere, Koha, Sürmene, Baltacı deresi, Kalapotama deresi, Maçka Deresi, Galyan Dereleri de şehrin doğal güzelliklerinden. Anlayacağınız Trabzon’da güzellik çok.

Trabzon Gezilecek Yerler 📌

1. Atatürk Köşkü

Trabzon Atatürk Köşkü

Atatürk Köşkü, Trabzon’a hâkim Soğuksu sırtlarında, çam ormanları içinde yer alıyor. Kostantin Kabayanidis tarafından 1890’da yazlık olarak yaptırılan ve gösterişli bir köşk olan yapı, aynı zamanda Atatürk’ün 1924’te Trabzon’a geldiğinde iki gece konakladığı yer.

Günümüzde müze olarak hizmet veren yapıda sergilenen eserler arasında, 19. ve 20. yüzyıla ait, mobilyalar, porselenler ve halıların yanı sıra, Atatürk’e ait tablolardan oluşan etnografik nitelikli 344 adet eser de bulunuyor.

Atatürk Köşkü ziyaret saatleri 08.30-17.30. Köşk, haftanın 7 günü ziyarete açık. Atatürk Köşkü giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

2. Trabzon Ayasofya Camii

Trabzon Ayasofya Camii

Trabzon Ayasofya Camii, 1250-1260 yılları arasında, Trabzon İmparatorluğu döneminde kilise olarak yaptırılmış. Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u 1461 yılında fethinin ardından camiye dönüştürülen Ortahisar Ayasofya Camii, kentteki Genç Bizans eserleri yapıları arasında en dikkat çekici olanı.

Trabzon’da sahil yoluna yakın olan Ayasofya, 1964’te camiden müzeye çevrilmiş. İncil’in farklı bölümlerini yansıtan freskleri, pencere aralarında yer alan 12 Havari temsilleri, Hristiyan sanatının yanı sıra Selçuklu Dönemi İslam sanatının da etkilerinin görüldüğü bezemeleri ve yüksek kubbesi ilgi görüyor.

Yeniden ibadete açılan 2013’te açılan Trabzon Ayasofya Cami/Müzesi gayet güzel restore edilmiş. İç kısmında yer alan fresklerin zarar görmemesi için de pleksi malzemeden ışıklandırma sistemi kurulmuş. Böylelikle ibadet sırasında ışıklandırma ile üzeri kapatılan fresklerin, sistemin kapatılmasıyla ziyaretçilerin görmesine imkan tanınmış.

3. Trabzon Şehir Müzesi

Trabzon Şehir Müzesi

Trabzon Şehir Müzesi, şehrin aynası olma hedefiyle Trabzon’un kültürel mirasını hem gelecek nesillere aktarmak hem de şehri ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere tanıtmak için 2017’de açılmış. Trabzon merkezde ve ulaşım çok kolay. Trabzon gezilecek yerler listenize ekleyin.

Merkez Bankası olarak 1963 yılında inşa edilmiş binada hizmet veren müzede Trabzon’un kronolojik geçmişi, halkın sosyal yaşamı, gelenek ve görenekleri, yayla kültürü, yemekleri, sağlık ve spor tarihi gibi farklı yüzleri anlatılıyor.

Trabzon Şehir Müzesi’nde, dijital yayınlar, interaktif sunumlar ve kiosklar aracılığı ile gelenekler, törenler, yemek kültürü ve bir çok el işçiliği ve diğer mesleklerin tarihi gelişimi hakkında geniş bilgiler veriliyor. Trabzon Şehir Müzesi ziyaret saatleri pazartesi hariç haftanın 6 günü 08.30-17.30. Giriş ücreti 10TL, öğrenci 5TL.

4. Trabzon Müzesi – Kostaki Konağı

Kostaki Konağı
Trabzon Müzesi

Kostaki Konağı, 1900’lü (1898-1913) yılları başlarında Banker Kostaki Teophylaktos tarafından konut olarak yaptırılmış şahane bir bina. Mimarları İtalyan olduğundan malzemelerin çoğu da İtalya’dan, bir kısmı Rusya’dan getirtilmiş.

Konağı yaptıran Rum kökenli banker 1917 yılında iflas edince, bu yapıyla birlikte bütün mal varlığına haciz konulmuş ve konak Nemlioğlu Ailesi tarafından satın alınmış. Milli mücadele yıllarında karargah binası olarak kullanılan yapı, 1924 tarihinde Trabzon’u ilk ziyaretinde Atatürk, eşi Latife Hanım ve beraberindeki kaldıkları yer olmuş.

1927’de kamulaştırılan bina bir süre Hükümet Konağı, sonraki yıllarda müfettişlik binası olarak kullanılmış. Günümüzde ise Trabzon Müzesi olarak hizmet veriyor. Bodrum katı Arkeolojik Eserler Seksiyonu, zemin katı Konak Teşhiri, birinci katı Etnografik Eserler seksiyonu ve asma katı idari bölüm olarak düzenlenmiş. Giriş ücreti 10 TL.

5. Trabzonspor M. Şamil Ekinci Müzesi

Trabzonspor Müzesi

Trabzonspor M.Şamil Ekinci Müzesi, 1996 yılında açılan Trabzonspor Müzesi’nin yenilenmesinin ardından 2011’de yeni ismiyle açıldı. Müzede Trabzonspor’un kazandığı kupaların yanı sıra eski formalar, lisanslar, Avrupa kupası mücadelelerinde karşılaşılan rakiplerin hediyeleri ve kulüp tarihinden izler taşıyan belgeler sergileniyor.

Futbol sevenlerin ilgisini çekebilecek Trabzon M. Şamil Ekinci Müzesi ziyaret saatleri pazartesi hariç haftanın 6 günü 09.00-18.00. Müze, ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

6. Kanuni Evi

Kanuni Evi
Zağnos Köprüsü, Kanuni Evi, Fatih Camii, Tarihi Ortahisar, Trabzon

Kanuni Evi, Trabzon’da doğup büyümüş olan Kanuni Sultan Süleyman’ın 15 yaşına dek yaşadığı yer. Evin ikinci karında Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’ın balmumu heykellerinin yanı sıra Osmanlı tarihiyle ilgili resimler, Trabzon ve Osmanlı tarihiyle ilgili kitaplar sergileniyor.

Gülbahar Hatun Cami, Atapark içerisinde yer alan Kanuni Evi’ne yakın görmeniz gereken bir mabed. Zamanında külliye şeklinde imar edilse de günümüze sadece cami ve türbesi ulaşmış Fatih Sultan Mehmed’in gelini ve Yavuz Sultan Selimin annesine ait sandukalar türbede yer alıyor.

7. Bedesten

Bedesten, Trabzon

Bedesten, Trabzon şehir merkezinde yer alan, kentin en eski yapılarından biri. Türk Bedestenleri içerisinde tek kubbeli tek örnek olarak biliniyor. Çarşı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan bedestenin 11. yüzyılda Cenevizliler tarafından inşa edildiği düşünülüyor. Yapı, Osmanlı’nın Trabzon’u fethiyle Bedesten haline getirilmiş.

İçerisinde yöresel ürünler satılan dükkanlar, antikacılar, bakırcılar, takı dükkanları, kumaşçılar ve otantik bir kafesi var. Trabzon kalesine çok yakın, kaleden sonra Bedesten’i ziyaret edebilirsiniz. El yapımı hediyelik eşya çeşitliliği ile Trabzon’u ziyaret eden birçok kişinin uğrak noktası olan Bedesten Çarşısı sabah 10.30’da açılıp akşam 22.30’da kapanıyor.

8. Küçük Ayvasıl Kilisesi

Küçük Ayvasıl Kilisesi

Küçük Ayvasıl Kilisesi (St. Anna Kilisesi), Trabzon’un en eski kilisesi. Üç nefli bir mimari plana sahip olan kilisenin daha önceden aynı yerde yer alan bir kilise üzerine MS 9. yüzyılda Roma İmparatoru I. Basil tarafından yaptırıldığı biliniyor. İsa’nın çarmıhtan indirilişini simgeleyen freskleriyle ünlü olan kilise, Roma dönemi mermer kabartmalarıyla da tanınıyor.

Küçük Ayvasıl Kilisesi ziyaret saatleri 08.00-17.00. Kilise, haftanın 7 günü ziyarete açık. Küçük Ayvasıl Kilisesi ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

9. Trabzon Kalesi

Trabzon Kalesi

Trabzon Kalesi, Trabzon’u kuş bakışı seyredebileceğiniz, kentin en yüksek tepesinde yer alıyor. Denizden gelebilecek olan saldırıları önlemek amacıyla inşa edilen Trabzon Kalesi, hem yeşili, hem kenti, hem de hırçın dalgaları panoramik bir karede izleyebileceğiniz bir yerde.



Yukarı hisar, orta hisar ve aşağı hisar olmak üzere üç bölümden oluşan yapının bir tarafı deniz, bir tarafı yeşilliklerle çevrili. MS 5. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen yapı, Roma ve Osmanlı dönemi boyunca büyük bir bölümü ayakta kalmayı başarmış. Herhangi bir saat sınırı olmadan ve ücret ödemeden ziyaret edilebiliyor.

10. Boztepe

Boztepe, Trabzon’u ve tüm Karadeniz’i kentin en yüksek tepesinden panoramik olarak izleyebileceğiniz şirin bir tepe. Kent merkezine 3 km uzaklıkta yer alan Boztepe için Trabzon’un çatısı da deniliyor. Boztepe’ye gitmenin en güzel yolu teleferiğe binmek. Aracınız yoksa meydandan dolmuşlara binerek gidebilirsiniz.

Boztepe’de çok sayıda çay bahçesi ve restoran var. Tepede şehrin betonlaşmış yüzü gözler önüne serilse de şehit manzarası izleyebilirsiniz. Seyir teraslarında Karadeniz’in yöresel yiyeceklerinden hazırlanan kahvaltıları sunan mekanlar da var.

Karadeniz çayı içmiştim. Yalnız çay sadece semaverle servis ediliyor, bardakla servis yok. Boztepe, muazzam gece şehir manzarası nedeniyle akşam yemeği için de tercih ediliyor.

11. Sümela Manastırı

Sümela Manastırı
trabzon görülecek yerler

Sümela Manastırı (Panagia Sumela), Trabzon’un Maçka ilçesinde yer alan, muhteşem manzarası, ilginç hikayesi, Hristiyanlık tarihindeki önemi ve konumuyla göz kamaştıran bir yapı. Trabzon’un en nadide yapılarından biri olan Sümela, MS 365-395 yılları arasında, sarp kayalar üzerine kurulmuş. Halk arasında Meryem Ana olarak da bilinen ve kentin simge yapılarından biri olan manastır, müze olarak ziyaret edilebildiği gibi zaman zaman da düzenlenen ayinlere sahne oluyor.

Deniz seviyesinden bin 150 metre, vadiden ise 300 metre yükseklikte yer alan manastırın adını Yunanacada siyah anlamına gelen melas kelimesinden aldığı düşünülüyor. Cennet ve Cehennem, Ölüm ve Yaşam tasvirlerinin olduğu gizli geçitli şapel 2015’te başlatılan restorasyon çalışmalarında bulunan manastır, yerli ve yabancı yüzbinlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Sümela Manastırı ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.0. Manastır, haftanın 7 günü ziyarete açık. Sümela Manastırı giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

12. Altındere Vadisi Milli Parkı

Altındere Vadisi Milli Parkı

Altındere Vadisi Milli Parkı, Trabzon’un Maçka ilçesinde, Sümela Manastırını da içerisine alan bölgeyi kapsayan bir doğa koruma bölgesi. 1987 yılında milli park ilan edilen bölge Altındere Vadisi çevresinde yer alıyor. Yemyeşil ağaçlarla bezeli milli parkın en önemli su kaynağı ise Meryemana Deresi.

4 bin 468 hektarlık bir alanda yer alan milli park zengin yaban hayatı, doğal güzellikleri ve tarihi değerleri ile Trabzon’un eşsiz güzelliklerinden. Altındere Vadisi Milli Parkı ziyaret saatleri 08.00-19.00. Altındere Vadisi Milli Parkı giriş ücreti 4TL, öğrenci 2TL, bisiklet 4 TL, motosiklet 6TL, otomobil 12TL. Müze Kart geçerli değil.

13. Uzungöl

Uzungöl

Uzungöl, heyelan sonucu dere yatağının tabii baraj şeklinde kapanması sonucu oluşmuş, sık ormanları ve doğal güzelliğiyle Trabzon’un simgesi. Tam bir tabiat harikası olan Uzungöl, doğaseverler için doğa yürüyüşü, bisiklet turları, kamp yapma imkanlarının yanı sıra, çevredeki pek çok turistik tesis sayesinde bungalovdan beş yıldızlı konaklamaya dek her türlü seçeneğin bulunduğu bir yer.



Yemyeşil vadinin içinde uzanan göl Karadeniz’de en çok turist ağırlayan yerlerden. Üzücü olan şu ki, son yıllarda gölün çevresinde, buranın doğasına hiç de yakışmayan alabildiğine çirkin bir yapılaşma sürüyor. 10 yıl öncesiyle kıyaslandığında, aradaki fark üzücü boyutta. Umarım çok geç olmadan gölü korumak için bir önlem alınır. Yılın neredeyse her mevsimi yağış alan Uzungöl, Trabzon kent merkezine yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta.

14. Ayder Yaylası

Ayder Yaylası
Ayder Kaplıcaları
Ayder Kaplıcaları

Ayder Yaylası, Rize’nin gözbebeği eşsiz doğal güzelliği. Deniz seviyesinden 1358 metre yükseklikte bulunan ve dev çam ağaçlarıyla çevrili olan Ayder’de, yeşilin her tonunu görebilirsiniz. Trabzon’a gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği bu güzel yayla doğasıyla eşsiz.

Karadeniz’le Fırtına Deresinin birleştiği noktadan dereyi takip ederek güneye doğru devam ettiğinizde ulaşabileceğiniz yaylanın etrafında küçük şelaleler, türkülere konu olmuş dereler, bin bir çeşit çiçek ve bitki faunası bulunuyor.

Yaylanın ilerisindeki ormanlık bölge ise, dünyada Bal Ormanları olarak tanınan ve yine dünyaca ünlü Ayder Balı’nın kaynağı olan çiçeklere ev sahipliği yapıyor. Ayder Yaylası, yalnızca doğal güzelliğiyle değil şifalı havası ve sularıyla da yeryüzündeki cennet olarak kabul edildiğinden, Şifa Yaylası olarak da biliniyor.

Ayder Kaplıcaları, Türkiye’nin en önemli kaplıcalarından biri. 260 metre derinlikten çıkan 50 derece sıcaklığındaki suları, onlarca çeşit hastalığa şifa olan Ayder Kaplıcaları’nın suyu, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalarla da tescillenmiş.

Kaplıcalar, sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir-alüminyum, sülfat, klorür ve çok daha fazla minerali ile pek çok rahatsızlığın tedavisinde fayda sağlıyor. Özellikle romatizma ve kireçleme gibi eklem hastalıklarının yanı sıra, sinir, sindirim ve dolaşım sistemi hastalıkları, sedef hastalığı ve sivilce gibi cilt sorunlarında da tedavi edici özelliğe sahip.

15. Sürmene Çamburnu Tabiat Parkı

Sürmene Çamburnu Tabiat Parkı, Trabzon’un Sürmene ilçesinden yemyeşil orman dokusunun Karadeniz sularıyla buluştuğu bir noktada yer alıyor. 2011 yılından bu yana tabiat parkı kategorisinde yer alan Sürmene Çamburnu Tabiat Parkı, 51 dekarlık bir alanı kaplıyor.

Dik yamaçların hemen yanı başında yükselen orman örtüsü, kokusuyla, rengiyle hayran olunacak kadar güzel. Deniz kenarında güzel bir plajı da var, yanınıza mayonuzu da alın. Sahil kenarındaki kafe ve restoran da oturup yemek yiyebilir ya da birşeyler içebilirsiniz, manzarası oldukça iyi. Türkiye’de sarıçamların deniz seviyesine kadar inebildiği iki bölgeden biri olan tabiat parkında foto safari ve trekking gibi aktiviteler düzenleniyor.

Sürmene Çamburnu Tabiat Parkı ziyaret saatleri 08.00-19.00. Sürmene Çamburnu Tabiat Parkı giriş ücreti 3TL, öğrenci 1,5TL, bisiklet 3 TL, motosiklet 6TL, otomobil 9TL. Müze Kart geçerli değil.

16. Akçaabat

Akçaabat, Trabzon’un Roma İmparatorluğu’ndan sonra Osmanlı hakimiyetine geçen ve I. Dünya Savaşı’nda Rus işgaline uğrayan ilçesi. Trabzon şehir merkezinden 13 kilometre batıda, Maçka’nın da kuzeyinde yer alan ilçe, nüfusu da en büyük olduğu ilçe.



Köftesi ve horonuyla meşhur olan Akçaabat’a gitmişken, Sera Gölü’ne de mutlaka uğrayın. Tipik Osmanlı mimarisini görebileceğiniz Orta mahalle 19. yüzyılın ruhunu yansıtan sokakları, çeşmeleri, evleriyle çok hoş. Derecik vadisindeki 4 kilometre uzunluğundaki Sera gölü de Akçabat’ın en güzel noktalarından.

17. Hıdırnebi Yaylası

Hıdırnebi Yaylası

Hıdırnebi Yaylası, Trabzon’un Akçaabat ilçesinde deniz seviyesinden 1600 metre yükseklikte, Trabzon ve çevresinde yer alan en etkileyici yaylalardan biri. Aniden bastıran sis yaylaya fantastik bir hava veriyor. Şehir merkezine en yakın yaylalardan, ulaşımı kolay. Trekking, foto safari, off-road ve daha pek çok aktivite için ziyaretçi geliyor.

Yayla Kent Projesi ile bölge mimarisine uygun bungalov evlerinin inşa edilmesinden sonra konaklama sorununun çözüldüğü yaylada her yıl temmuz ayında geleneksel yayla şenlikleri düzenleniyor. Kuzu pirzola yapan restoranları, kahvaltıları da oldukça iyi. Sabah çıkan tereyağlı pidesi lezizdi. Akçabat merkeze 25 km, Trabzon havalimanına 40 km uzaklıkta.

18. Çal Mağarası

Hıdırnebi Çal Mağarası

Çal Mağarası, dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak kabul ediliyor. İçinden küçük bir derenin geçtiği mağaranın üzerinde tarihi bir kale de var. Trabzon’a bağlı Düzköy İlçesi’nin 5 kilometre güneybatısında, denizden 1050 metre yükseklikteki Çalköy Mahallesi sınırları içerisinde yer alıyor.

Mağaranın, 8 milyon yılda bugünkü haline geldiği düşünülüyor. İçerisindeki yürüyüş yolunun altında ise debisi dönem dönem artıp su yoluna ulaşan bir su yolunun da bulunduğu Çal Mağarası’nın astım ve sinüzit gibi hastalıklara şifa kaynağı olduğu söyleniyor.

Çal Mağarası ziyaret saatleri 08.30-17.00. Mağara, haftanın 7 günü ziyarete açık. Çal Mağarası giriş ücreti 7,50TL. Müze Kart geçerli değil.

20. Maçka

Hamsiköy
Hamsiköy

Maçka, Trabzon’un en önemli ve tarihi ilçelerinden biri. Trabzon, Gümüşhane, Erzurum karayolu üzerinde bulunan ve tarih boyuna önemli bir konuma sahip olan Maçka’nın etrafı çam ormanlarıyla kaplı. Roma, Bizans ve Osmanlı hakimiyetlerini yaşayan ilçe, 1916’da Rus işgaline uğramış.

Gümüşhane karayolu üzerinde, çam ormanları arasında yer alan Vazelon Manastırı, Kuştul Köyü’nde vadiye hâkim bir tepe üzerinde kurulu olan Kuştul Manastırı, Altındere Vadisi Milli Parkı, Lapazan Yaylası ve Peristera Manastırı başlıca gezilecek yerlerinden.

Hamsiköy, Trabzon merkezden 1 saat uzaklıkta, Maçka’da yer alan beş adet köye topluca verilen bir ad. Denizden 50 km içeride, hamsi ile ilgisi olmayan Ciharlı, Çıralı, Güzelyayla ve Dikkaya köylerinin şahane manzarası var.

Zigana Dağı eteklerinden 1600 metre yüksekteki Hamsiköy, eski otantik köy evleri ve sütlaç tatlısı ile ülkemizin ismi en çok duyulan köylerinden. Hamsiköy’de konaklayabileceğiniz yerler de var.

Hacı Osman Yayla lokantasında, köfte, kuru fasulye, pilav menüsünden sonra sütlaç yemek Hamsiköy gezisinin olmazsa olmazı. Klasik fırın sütlacı üzerinde bol fındıkla servis ediliyor. Ben fındıksız sade sütlaçı seviyorum, asıl tadını o zaman alırsınız.

Lapazan Yaylası, Maçka’da yer alan, kültürü ve doğası tamamen korunmuş, denizden yüksekliği iki bin metrenin üzerinde olan bir cennet. Alt yapısı olmayan Laplazan’a gelmeyi düşünüyorsanız, uyku setleri ve yiyecek-içecek gibi ihtiyaçlarınızı yanınıza almayı unutmayın. Çakırgöl, Sultanmurat ve Sazalan Yaylaları’nı da ziyaret edebilirsiniz.

Maçka yaylalarının başını, ilçe merkezine merkeze 22 kilometre uzaklıktaki çam ormanları ile çevrilmiş, soğuk suyu düz çimenleri ve çeşitli kokulu çiçekleri ile nefis bir doğaya sahip olan Şolma Yaylası çekiyor. Maçka’da görebileceğiniz diğer yaylalar ise, Kiraz Yaylası, Kulindağı Yaylası ve Maura Yaylası. Her yıl 7 Temmuz günü çevre yaylalar ve köylerden gelenlerle Soğuksu Şenlikleri’nin kutlandığı yayla ise Lişer Yaylası.

Vazelon Manastırı, Maçka’ya 8 kilometre uzaklıktaki Gümüşhane karayolu üzerinde çam ormanları arasında yer alan ve Sümela Manastırı’ndan farklı olarak içerisinde mağaralar ve ayazma barındıran bir yapı. Kuruluş tarihi ve kurucu belli olmayan manastırın, MS 270-317 arasında yapıldığı tahmin ediliyor.

Kuştul Manastırı, Maçka’nın Esiroğlu Beldesi Kuştul Köyü’nde bulunuyor. Vadiye hâkim bir tepe üzerinde kurulan yapı dışında, tarihi bin 400 yıl öncesine uzanan Peristera Manastırı ise Sümela gibi yine zor bir rotaya sahip.

19. Çaykara

Çaykara, Trabzon’un gölleri ve şifalı sularıyla ünlü olduğu kadar, ilin önemli turistik yerlerinden Taşkıran ve Uzungöl’ü de içerisinde barındıran bir başka ilçesi. Şelale ve gölleri ile görülmeye değer bir yerleşim olan Çaykara, ayrıca deri hastalıkları ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenen kaplıcasıyla da ünlü.

Çaykara Sultan Murat, Haldizen, Garaster, Uzungöl ve Limonsuyu Yaylası, Haldizen deresi, Çaykara’nın başlıca gezilecek yerlerinden. Ahşap evleriyle kasrtpostallardan çıkmış gibi duran Şerah köyüne de listeye alınmalı. Çaykara, Trabzon kent merkezin 75 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Trabzon mutfağı denilince akla gelen ilk yiyecek hamsi ve arkasından karalahana ve mısır geliyor. Bu malzemelerle çorbadan ekmeğe kadar biribirinden leziz yemekler hazırlanıyor, bilenler tatlarının baştan çıkarıcılığını bilir.

Mısır unundan yapılan kuymak, hamsili ekmek, karalahana çorbası, hamsi buğulama, manca, mıhlama, hamsili pilav ve fasülyeden yapılan lobya adlı turşu kavurma Trabzon’a özgü mis gibi lezzetlerin başlıcaları. Trabzon’a gitmişken hamsi ve hamsi ile hazırlanan nefis tatları yemeden donmeyini döverler ona göre.

Trabzon’a nasıl gidilir ✈️

Trabzon’a ulaşım için havayolu ve karayolu seçenekleri var. Şehre Türkiye’nin birçok şehrinden ve bazı Avrupa ülkelerinden direkt uçak seferi bulunuyor. Şehir merkezine 6 kilometre mesafede bulunan Trabzon Havalimanı sahil kenarında ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Kampüsü’ne yalnızca beş dakikalık yürüme mesafesinde yer alıyor.



Karayolu ile Trabzon, İstanbul’a 1063 kilometre mesafede ve yaklaşık 13 saatlik uzaklıkta bulunuyor. Ankara’ya ise 736 kilometre mesafede ve yaklaşık 10 saatlik uzaklıkta bulunuyor. Trabzon’a Gümüşhane-Bayburt-Erzurum; Giresun-Ordu-Samsun-Ankara ve İstanbul istikameti olmak üzere üç karayolu ağı ile ulaşabilirsiniz. Bunların dışında pek çok kent merkezinden Trabzon’a düzenlenen otobüs seferleriyle de ulaşım mümkün.

46 Yorumlar

  1. Sümela manastırına kesin gidin insanın tüyleri diken diken oluyor.
    turkiyesehir.com/index.php/places/t-c-kultur-ve-turizm-bakanligi-trabzon-kultur-ve-turizm-mudurlugu-sumela-manastiri/

  2. Trabzon vizyon olarak hızla büyüyen bir sehir. Turkiyede en fazla turistin geldiği 10.sehir. Yazları gelenler için bolca Arap göreceklerini soyleleyim. (yılda 500 bin arap geliyor)
    Tarihi bir kent olduğu icin gerek sehir icinde gerek ilcelerde bir çok camii manastir ve tarihi kilise var. ( Sumela manastırı, kızlar manastırı, ayasofya camii, vb.) muhafazakar bir sehir olduğu icin yoresel özelliklerini korumuş ve bol.( dili, halk oyunları, kiyafet, yemek) Tarih ve kültür olarak bir cok çeşitlilik var. Ayrica doğa güzelliği enfes bir yerdir. Deniz seviyesinden baslar ormanlık ve yeşillik.

    En buyuk dezavantaji ise genelde hava kapalı olur. Muhafazakar bir yer olduğu icin eglence yerleri cok azdir.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz