Şeytan Sofrası, Ayvalık‘a hâkim büyük kayalık tepelerin üzerinde yer alan ve üzerinde şeytanın ayak izi olduğuna inanılan eski bir lav birikintisi. İrili ufaklı 22 adadan oluşan Ayvalık Adaları ve Midilli Adası‘nın muazzam manzarasının panoramik olarak izlendiği bir tepe olan Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde bulunuyor.
Şeytan Sofrası mevkiinde, denize serpilmiş kuğu gibi süzülen 22 ada ve Midilli, özellikle gün batımlarında turuncu renge bürünen gökyüzüyle birleştiğinde ortaya anlatılması güç bir manzara çıkıyor. Güneşin batmasına yakın zamanlarda ziyaretçi akınına uğrayan bölge, Ayvalık’a tepeden bakan ve oldukça geniş bir alanı seyir imkânı sunuyor.
Ayvalık Şeytan Sofrası, Balıkesir
Ayvalık’ın Küçükköy Mahallesi sınırlarında yer alan Şeytan Sofrası, Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’na bakan muhteşem manzarası, mis gibi havası ve huzurlu atmosferi ile Ayvalık gezilecek yerler arasında mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir doğa harikası.
Sönmüş bir volkandan arta kalan lav birikintileriyle oluşan Şeytan Sofrası Tepesi’nin ismi ise tepenin şeklinin yuvarlak bir sofrayı andırması ve tepedeki yumuşak lav birikintilerinin üzerinde şeytana ait olduğu düşünülen ayak izinden geliyor. İsmin kaynağı farklı hikaye ve anlatılara konu olmuş.
Özellikle gün batımında nefes kesen bir manzaraya sahip olan Şeytan Sofrası’na adını veren şeytanın ayak izi demir bir kafes içerisinde korunuyor. Şeytan Sofrası’nı ziyaret edenler ayak izine bozuk para atarak dilek diliyor.
Edremit Körfezi’ne hâkim olması sebebiyle soluk kesici manzaraya olan Şeytan Sofrası’nın isminin nerden geldiği ve şeytana ait olduğu düşünülen ayak izi ile ilgili pek çok efsane bulunuyor.
Bunlardan bir tanesi, 1924’teki mübadele önce Rumların yerleşim bölgesi olduğu bilinen Ayvalık ve yöresinde, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan bir hadiseye dayanıyor. Bu tepede kendini insanlardan soyutlayarak yaşayan ve şeytan lakaplı bir kadın olan Penelope, bir süre sonra Ayvalık ve yöresinde baş gösteren kıtlığın sebebi olarak gösterilmiş.
Halk galeyana getirilerek kadının öldürülmesi planlansa da köylü bir keçi çobanı sayesinde durumdan haberdar olan Penelope oyunu bozmuş. Kendisini öldürmek için gelenlere oldukça zengin bir sofra kuran kadın, kıtlık nedeniyle açlık çekenlerin kendisini unutup sofrada yemek yemelerini fırsat bilmiş ve kaçarak kurtulmuş. O günden bu yana da bu tepe şeytan sofrası olarak anılır olmuş.
Bir diğer efsanede anlatılan ise şeytanın Zeus’a zarar vermesinden korkan sütannesinin şeytanı kovması olarak söylenegeliyor. Üç ayaklı olduğuna inanılan şeytan giderken bir ayağını İda Dağı eteklerine, bir ayağını Midilli Adası’na, bir ayağını ise bu tepeye basmış.
Efsanelerde İda Dağı olarak bilinen Kaz Dağları, Edremit Körfezi’nin kuzeyinde, Çanakkale ve Balıkesir arasında yer alıyor. Edremit Körfezi’ne hâkim Kaz Dağları Yunan mitolojisinde önemli bir yere sahip. Öyle ki Zeus’un şeytanın cennetten kovulması görevini Yunan mitolojisindeki ay tanrıçası, Hyperion ve Theia isimli titanların kızı olan Selene’ye vermiş. Selene tarafından cennetten kovulan şeytan kaçarken bir adımını bu tepeye, diğer adımını ise Midilli Adası’na atarak kaçmış.
Şeytan Sofrası’nda gerçekliği sorgulanamayan ancak herkes tarafından kabul gören şeytanın ayak izi söylencesi Anadolu’nun birçok yerinde olduğu gibi dilek dileme geleneğinin de kökenini oluşturmuş. Şeytanın ayak izini çevreleyen demir korkuluklar dileklerinin gerçekleşmesini isteyenlerin bağladığı çaput ve attıkları madeni paralardan neredeyse görünmez hale gelmiş. İnanmasanız bile geleneklere uyalım derseniz yanınızda bağlayacak küçük bir kumaş parçası getirin.
Şeytan Sofrası’nı Ayvalık’ın en popüler yerlerinden birine dönüştüren özellik ise muhteşem günbatımı manzarası. Yerel halkın yaşamının rutin parçalarından biri olan bu etkinlik Ayvalık’ı ziyarete gelenler için de mutlaka yapılması gerekenler listesinde yer alıyor. Günbatımı saatlerinde bir hayli kalabalık olan Şeytan Sofrası’nda manzarayı iyi gören bir noktayı kapmak için acele etmeniz ve biraz erken gelmeniz gerekiyor.
Günbatımı manzarası için daha sakin bir yer arıyorsanız tavşan kulağına benzeyen 3 kayanın yer aldığı Tavşan Kulakları Tepesi ya da diğer ismiyle Cennet Tepesine gidebilirsiniz. Buranın da manzarası en az Şeytan Sofrası kadar güzel ancak çevresi daha sakin ve daha az kalabalık.
Dillere destan kumu ve deniziyle Sarımsaklı plajları bölgesinin de bağlı olduğu Küçükköy (Yeniçarohori) Mahallesi sınırlarında yer alan Şeytan Sofrası’nda manzaraya karşı bir şeyler yiyip içebileceğiniz Ayvalık Belediyesi denetimli bir restoran kafe de bulunuyor. Yaşanan yoğunluk nedeniyle akşam yemekleri için rezervasyon yapmanız şart.
Şeytan Sofrası nerede – Şeytan Sofrasına nasıl gidilir
Şeytan Sofrası, Ayvalık Küçükköy’de Çamlık Orman Kampının yukarısında bulunuyor. İzmir yönünden gelirken Sarımsaklı mevkiinde, benzinlikten hemen sonra ilk solda, tepenin tabelasını görmeniz mümkün.
İki kilometre kadar ağaçlıklı yolu takip ettiğiniz bir tırmanıştan sonra tepeye varıp Ayvalık adalarının tümüne hâkim manzaraya kavuşuyorsunuz. Ayvalık merkezden yaz aylarında dolmuş seferlerinin yapıldığı Şeytan Sofrası’nda özel araçları park edebileceğiniz bir otopark da bulunuyor.
Şeytan Sofrası, Ayvalık merkeze 10 km, Küçükköy’e 6 km, İzmir’e 157 km, İstanbul’a 416 km, Ankara’ya ise 669 km uzaklıkta. Şehirlerarası otobüslerle ulaşım düşünenlerin Ayvalık merkeze gelmeleri, Ayvalık ilçe merkezinden Sarımsaklı ve Şeytan Sofrası yönüne giden dolmuşlara binmeleri gerekiyor.
ⓘ Ayvalık gezinizde, sıklıkla kullandığım, uygun fiyata oda/ev kiralayabileceğiniz Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak rezervasyon yapabilirsiniz ✔️
Türkiye’de güneşin batışının en güzel izlenebileceği yerlerden biri olan Şeytan Sofrası, fondaki ada siluetleriyle gün batımı anında muhteşem bir manzara ortaya çıkıyor. Bu gerçek üstü görsel şöleni yakalamak, fotoğraf çekmek ve ambiyansın keyfini çıkarmak isteyenlerin akın ettiği tepenin güneşin büyüleyici kızıllığıyla büründüğü saatlerde siz de bu eşsiz deneyimi yaşayın.
Buraya mutlaka güneş batmadan gitmeye çalışın çünkü Şeytan Sofrasındaki en güzel görünüm günbatımında ortaya çıkıyor.
Kesinlikle, şahane bir manzara, bambaşka bir atmosfer.