Seyahat esnasında ihtiyaç duyulacak cihazlar kişiden kişiye değişir, kimisi için, elindeki basit bir telefon yeterliyken; kimisi sırt çantasında binlerce dolarlık ürünle seyahat eder. Seyahat süresince sevdikleriyle iletişim kurmak, mailleri kontrol etmek için kimisine bir netbook yeterliyken; kimisi 15″ bilgisayarı, hardiskleri, tablet bilgisayarı ile birlikte yolculuk yapar.

Deneyimli gezginler eldeki bütçeyi iyi yönetip, akıllıca para harcama ve bulunduğumuz ülkeleri yakındandan derinlemesine keşfetme becerisine sahipler, ancak bu onların ucuzcu olduğu anlamına gelmiyor. Seyahat alışkanlıklarımız hızla değişiyor, flashpacker kavramının trendi yükseliyor.

Sırt çantasında pahalı teknolojik cihazlar taşıyan, benim gibi gezginler, bir bacpacker (sırt çantalı gezgin) olarak görünse de, aslında flashpacker kavramına daha yakınlar. Ben diğer yandan flashpacker kavramına tezat bir vagabond kültürünü de içimde barındırıyorum (Bunun hakkında da yazı yazmam şart).

Teknolojik ürünler olmadan yolda olmak belki daha güvenli, ancak benim gibi seyahatlerinizi günlük olarak blogunuzda yazıyorsanız ve de teknoloji düşkünüyseniz yanınıza alacağınız teknolojik ürünlerin sayısı farklılık gösterebiliyor. Sahip olduğum birçok teknolojik ürün şu an bu satırları okumakta olduğunuz blogu yaratmak için kullanıldı.

Malta

Seyahat Ederken Ne Tür Teknolojik Cihazlar Kullandım

1. iPhone 4 16 GB

iPhone sahiplerinin ürünlerine tutkuyla bağlı olduklarına sıklıkla şahit olabilirsiniz. Siz belki bundan hoşlanmıyor da olabilirsiniz ancak şunu söyleyebilirim ki gezimde sahip olduğum ve her zaman en çok işime yarayan cihaz iPhone’umdu.

3 Ağustos 2010’da memleketten ayrıldığımda yanımda iPhone 3G 16GB vardı. Yeni Zelanda’da iken kendime iPhone 4 16 GB aldım. Akıllı telefon seyahat için en büyük yardımcım oldu. Gerek hostel bulma, booking’den rezervasyon yapma, gerekse ulaşım bilgileri edinmemeden gidilecek yer hakkında detaylı araştırmalar yapma açısında her zaman en değerli teknolojik ürün oldu benim için.

2. HP Pavilion DV3 2250 ET Dokunmatik Ekran Laptop

HP Pavilion DV3 Core2Duo 2.2 GHz, 4RAM, 320 HD, 13″ Dokunmatik Ekran

İşten ayrıldığımda ilk yaptığım şeylerden biri bu HP’yi almaktı. Oysa evde biri çalışma odasında, diğeri LCD TV’ye bağlı 2 desktop PC vardı, ancak yıllarca şirket laptopu kullanmış olma alışkanlığıyla kendime HP DV3 aldım. Dokunmatik ekranlara karşı özel ilgim var ve o dönemde piyasada olan birkaç dokunmatik ekranlı laptoptan biriydi.

2.13 kg ağırlığı bir gezgin için fazlaydı ve aktif kullanımda 2-3 saat giden batarya süresi de yetersizdi. Benim gibi aynı anda çok sayıda web penceresi açan, fotoğraf ve video editleyen, ofis dökumanları kullanan biri için performansı da zamanla yetersiz gelmeye başlamıştı.

En büyük sorunlardan biri de aşırı ısınma nedeniyle, Asya sıcaklarında dizüstüne alıp çalışamıyor ve artan ısıyla birlikte laptopun performansı düşüyordu. Seyahatimin sonlarına doğru miadını doldurdu. Bu satırları onu kullanarak yazıyorsam da bir sonraki seyahatimde yerini başka bir laptopa bırakacak. Windows 8 developer lisansı kurulu olmasına rağmen dokunmatik ekranın pratik bir kullanımı yok.

3. Samsung Galaxy Tab 10.1

Samsung Galaxy Tab 10.1 32 GB 3G

3 Ağustos 2011 yılında seyahatimin 1. yılını doldurunca kendime bir hediye almak gelmişti, ancak ne olduğuna karar veremiyordum. Sonunda Samsung Galaxy Tab 10.1 almaya karar vermiştim. IOS işletim sistemli iPhone ile harikalar yaratılabiliyordu, çok işime yarıyordu, ancak diğer yandan Android işletim sistemini keşfetme merakımdan dolayı bu cihazı almaya karar vermiştim.

Tabi aklımdaki en önemli satın alma kararı ise yolda otobüste, trende ve uçakta blog yazmak ve film izlemek istememdi. HP laptopumun şarjı 2-3 saate bitiveriyordu. Oysa bazen 20 saatleri bulan seyahatlerde film izleme fikri oldukça cazip geliyordu.

Bir gezgin için oldukça yüksek olan fiyatı (1016 Singapur Doları, 1450TL) beni karar vermekte zorlasa da gözümü kapatıp aldım. Böylece iPhone ve HP laptopumla birlikte 3. dokunmatik cihazım ve ilk tabletim olmuş oldu. Çok keyifle film izledim yollarda, ancak neredeyse film izlemenin dışında da pek kullanamadım.

4. Kodak Compact Camera

Kodak Compact Camera

İlk fotoğraf makinemi uzun sürede biriktirebildiğim paramla aldığım Zenith’di. Amatör olarak çok uzun yıllardır fotoğraf çekiyor ve arşivliyorum. 685 gün süren son seyahatimin sonunda 40 bin adet fotoğrafla geri dönmüştüm. Gezimin başlarında fotoğraf çekmeye çok önem vermiyordum. Yıllarca kullandığım Canon PowerShot G5 kameramı bile seyahate çıkarken yanıma almamıştım.

Yeni Zelanda’danın en popüler alım satım sayfası olan Trademe sitesinden 2. el bir Kodak kompact makine aldım. Yeni Zelanda, Fiji, Avustralya ve Bazı Endonezya ve Malezya fotoğraflarımı bu makineyle çektim. Tabi fotoğraf kalitesi beklentileri karşılamanın çok altında olsa da hiç yoktan iyiydi. Küçük yapısı nedeniyle taşınamsı kolaydı. Bir gezgin için ise basit ve yetersiz bir makine.

5. Canon PowerShot G5

Canon PowerShot G5

Yılların emektarı, kompact makinelerin en gelişmişi olan bu fotoğraf makinemi yanıma almamakla ne çok pişman olmuştum! Bir gezi sitesinden arkadaşlarla iletişime geçip, o dönem bulunduğum Borneo’ya kamerayı getirtmenin yollarını aradım. Filipinler’e seyahat eden bir arkadaş vasıtasıyle Manila’da kamerama kavuştum ve onunla Filipinler’de şahane fotoğraflar çektim.

2003 yılında Dubai’de almış olduğum ve birçok yurtdışı ve memleket gezisinde binlerce fotoğraf çektiğim bu kameram çok kısa bir süre sonra çantamın diplerinde bir yerde atıl olarak yerini alacak, sadece ıslak ve güvenlik açısından riskli yerlerde kullanılacaktı.

6. Canon EOS 60D Dijital SLR Fotoğraf Makinesi

Canon EOS 60D
Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS

Seyahatimin 500. günü dolduğunda pasaportumu yenilemek üzere Singapur’da bulunuyordum. 15 gün boyunca yeni pasaportumu beklerken hostel lobisinde vakit geçirirken çokça araştırma yapma imkanı buldum ve sonunda profesyonel bir kamera almaya karar verdim.

Pasaportu cebime koyduğum ve Singapur’dan ayrılmaya karar verdiğim son gün, Singapur’un meşhur alışveriş merkezlerinden birinde Samsung Tablet’imi de almış olduğum bir mağazada Canon EOS 60D pazarlığı içerisindeydim.

Fakat klasik strateji uygulayan mağaza elinde ürünün olmadığını bana ancak pazarlığın sonunda, her şeyi netleştirdikten sonra söylemişti, ellerinde cihaz yoktu. O sinirle kaybettiğim zamana, geceye ve yağmura kalmama rağmen arkamı dönüp kendimi Kuala Lumpur’a atmıştım. Ertesi gün kolumda yeni kameram Canon EOS 60D vardı.

Lens olarak Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS ve EF 50mm f/1.8 II tercih ettim. 2 adet 8GB SDHC kart, UV filtre ve tüm bunları yerleştirecek farklı bir çanta aldım (2,500 TL). Aslında seyahatimin başlarında halletmiş olmamgereken gecikmiş bir satın almayı yapmaktan çok mutluydum. Onla çok güzel fotoğraflar çektim. Bu konuda benle bilgilerini paylaşan Uğur ve Bekran’a bu vesileyle tekrar teşekkür edeyim.

7. Apple MacBook Air i5 2.2GHZ, 4GB 256GB SSD 13″

Apple MacBook Air i5 2.2GHZ, 4GB 256GB SSD 13"

Sonunda ben de MacBook’lu oldum. Apple ürünlerine dokunmak zaten tehlikeli, kendine bir girdap gibi çeker. Aslında hiç aklımda yoktu, tek bildiğim HP laptopumun artık değiştirmem gerektiğiydi. Malezya’da arkadaşımın laptopunu biraz kullandıktan sonra ne alacağımı biliyordum. Kötü bir huyum var, bir şey hakkında düşünüp karar verdikten sonra hemen almak/yapmak/gitmek isterim ve öyle de yaptım.

Kuala Lumpur’da, Canon 60D EOS cameramı aldığım alışveriş merkezine gittim ve MacBook Air sahibi oldum. Ertesi gün de Tahran’a uçtum. Bütçem alt üst olmuştu ancak, zaten memlekete dönüyordum. Bir sonraki gezim için çantam Macbook Air sayesinde oldukça hafiflemiş olacak.

8. Western Digital WD Elements 1 TB USB 2.0 Desktop External

Western Digital WD Elements 1 TB USB 2.0 Desktop External

Fotoğraf makinemi Canon 60D ile yenileyince çekeceğim fotoğrafları hardiskimde saklayabilmem mümkün olamayacaktı. Çünkü fotoğrafları hem RAW hem de JPG formatında çekiyordum. Fotoğraf makinemi aldığım yerde Western Digital 1 TB hardiskimi (339TL) de aldım.

9. Şarj Cihazları, Kablolar, Elektrik Adaptörleri

Şarj Cihazları, Kablolar, Elektrik Adaptörleri

Şarj cihazları ve bağlantı kabloları, elektrik adaptörleri… Bunlar ise ekstra ağırlık. Hem sırtçantasına yerleştirmesi hem de kullanması sıkıcı. Çantamda farklı ülkelerin farklı elektrik prizleri için birkaç farklı adaptör bulunuyor. Universal soket öncesi ucuzundan birkaç farklı adaptör almıştım.

10. Diğerleri

Microsoft Wireless Mobile Mouse 4000, Samsung Galaxy Tablet-Hp Laptop-MacBook Air için koruyucu kılıflar, Canon cameram ile birlikte hediye edilen tripod,  gittiğim ülkelerden almış olduğum SIM kartlar, 1 adet Sandisk 8GB USB Bellek yanında, 1 adet Kingston 16GB USB taşınabilir belleğim bulunuyor.

16 Yorumlar

  1. Her bir fotoğrafa ayrı ayrı baktım da şimdi diyorum altında çok pahalı makine ismi yazcak ama çoğu fotoğrafı da iPhone 5 ile nefis çekmişsiniz. Demek ki neymiş? Açı yakalamak ve manzara makineden daha önemliymiş. Cesaret veriyosunuz Kemal abi!

  2. For China:
    Lap top
    Olympus E PM-1 plus two kit lenses
    Olympus point and shoot (not used)
    350 GB portable hard drive
    Kodak digital video camera (not used)
    3 USB flash drives
    Universal adaptor plug (not used as China plugs are similar to New Zealand plugs)
    Assorted cords and chargers and SD cards

    Technology is not my problem: books are. I cannot live without reading and I bought several kg of books in China, which I couldn’t bear to leave behind. Therefore, I need either a tablet computer or a Kindle. I haven’t decided which one yet. If I travel for pleasure, I don’t need a laptop, a tablet would be good, but when I travel for work, my laptop is essential which is a pity because of the weight.

    • If you are planning to buy something to read a book, I highly recommend you that buy a Kindle. If you will not take your laptop with you while you are travelling you should buy iPad instead of Kindle.

      I am fall in-love with tech, thats why I have already opened a new website call GezginTech.com. Tech tips for backpackers and travellers.

  3. Peki havayolu ile yapmis oldugun yolculuklarda tasima limitlerine takildin mi? Malum her ulkeden hatira bir kac parca almis yada hediye edilmis veya sen tanidiklarina hatira hediyesi getirmek istemissindir? Sirtcantali gezginin once aniyi objeye donusturme eyleminden soyutlamasi gerekiyor sanirim kendisini. Yoksa onca yuke ne sirtcantasi yeter, ne de sirt dayanir. Dunyayi turlamaya ne de bilet parasini asan ekstra kg odemesine butse:) benim en buyuk derdim de bu :)))

    • Gittiğim ülkelerde aslında yukarıda görülen teknolojik şeyler dışında neredeyse hiçbirşey almadım, bir t-shirt bile aldığımı anımsamıyorum. Yolculuğum boyunca yüküm teknolojik ürünlerle olarak ağırlaşırken diğer eşyalar açısından da hafifliyordu.

  4. Detayli anlattiginiz tum araclar gerekli ve iyi secimler olduklarini dusunuyorum. Ancak hic olctunuz mu bilmiyorum ama Agirliklarinin toplami ne kadar ? Ve toplam canta agirliginizin ne kadarina denk geliyor? Boyle bir seyi merak ettim iste ! :))

    • Seyahatlerimde 2 sırtçantası taşıyorum. Büyük sırtçantam 19 kg. Canon PowerShot G5 ve diğer bazı kablo ve aparatlar hariç geri kalanın hepsi 20LT olan Karrimor çantamda taşıdım ve sanırım onun ağırlığı 8 KG civarındaydı.

      Bir sonraki seyahatimde daha hafif olacağım kesin. En ağır parça olan HP artık olmayacak.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz