Nevşehir Kalesi, Kapadokya’nın kalbi Nevşehir’de yer alıyor. Şehrin en yüksek noktalarından birinde yer alan kalenin yapımında kesme taş ve moloz taş malzeme kullanılmış. Nevşehir Kalesi çevresi ve dünyanın en büyük yamaç yerleşim merkezi. Tam olarak hangi dönemde inşa edildiği bilinmeyen kalenin üslubundan Bizans döneminde yapıldığı tahmin ediliyor.

Şehrin sembollerinden biri olan yapı, muazzam bir kent manzarasına sahip. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde onarılan kale, son olarak 1966-1979 yıllarında restorasyon sürecinden geçmiş. Sur duvarları simetrik olarak dört yönde daire şekilli burçlarla desteklenen kalenin surları üzerinde 42 mazgal bulunuyor. Kalenin ön ve arkasında iki ayrı giriş kapısı ve ortasında park olarak kullanılan geniş bir avlusu var.

Nevşehir Kalesi

Nevşehir Kalesi, Nevşehir’in ilk yerleşim yerinde, kent merkezinin güneybatısında bir tepe üzerinde kurulu. Tam olarak hangi dönemde inşa edildiği kesin olarak bilinmese de araştırmacılar kalenin üslubunun Bizans dönemine ait olduğunu tahmin ediyor.

Nevşehir’in ilk yerleşim yerinde, sağlam bazalt kütleli bir tepenin üzerinde bulunan kale, Osmanlı döneminde Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından onarılmış. Kimi kaynaklarda 12. yüzyılda Selçuklular döneminde, Bağdat’a giden kervan yolunun korunması amacıyla inşa edildiği belirtilen kale, eski bir Bizans kalesinin temelleri üzerine yerleştirilmiş.

Malta

Sur duvarları halen sağlam durumda bulunan Nevşehir Kalesi’nin inşa malzemesinde kesme taş ve moloz taş kullanılmış. Beşgen planlı olan kalenin sur duvarları dört burçla takviye edilmiş. Üzerinde 42 mazgalı bulunan kalenin ön ve arkasında iki ayrı giriş kapısı bulunuyor. Kitabesi günümüze dek ulaşamayan ve bu nedenle yapım tarihi kesinlik kazanamayan yapı, son olarak Cumhuriyet döneminde 1966-1979 yıllarında onarılmış.

Ovaya hâkim bir noktada bulunan Nevşehir Kalesi’nin Selçuklu zamanında Bağdat’a giden kervan yolunun korunması amacıyla inşa edildiği tahmin edilse de yapı olarak Bizans mimari üslubuna ait olduğu görüşü de var. Savaşlardaki kuşatmalar sırasında su ihtiyacının karşılanabilmesi için kale içinden ovaya kadar inen bir tünel olduğu, bu tünelin sonradan kapandığı rivayet ediliyor.

Üçüncü derece arkeolojik sit alanı ilan edilen Nevşehir Kalesi çevresindeki 11 mahalleyi içine alan kazı çalışmaları sırasında yeraltı şehri bulunmuştu. Hz. İsa’nın göğe yükselişini tasvir eden fresklerin bulunduğu ve Ortodokslar açısından önemli bulgular içeren tarihi kiliseye ulaşılan yer altı şehrinde, yakın tarihte de 5. ve 6. yüzyıla tarihlendirilebilen kayadan oyma manastıra rastlandı.

Kalenin surlarla çevrili geniş avlusu günümüzde park olarak kullanılıyor. Sur duvarları üzerindeki savunma duvarları ise 46 küçük bölüm halinde ve her bölüm ortasında savunma açıklıkları yer alıyor. İçte kale kapısının sağındaki ve solundaki burçların yanından çıkılan merdivenlerle savunma duvarlarına ulaşılıyor.

Nevşehir Kalesi giriş ücreti ziyaret bilgileri

🗺 Adres: Eskili Mahallesi, Kale Sokak, 50200, Merkez, Nevşehir
Nevşehir Kalesi ziyaret saatleri: Nevşehir Kalesi, herhangi bir zaman kısıtlaması olmadan haftanın her günü ziyaret edilebiliyor.
🔐 Nevşehir Kalesi giriş ücreti: Nevşehir Kalesini ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.

Nevşehir Kalesi hakkında bilgi

Nevşehir Kalesine nasıl gidilir

Nevşehir Kalesi, Nevşehir kent merkezindeki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Eskili Mahallesinde yer alıyor. Nevşehir ise Kapadokya bölgesinin merkezinde, Aksaray-Kayseri Karayolu üzerinde ve Kırşehir-Niğde Karayoluyla birleşen kavşakta yer alıyor. Nevşehir karayoluyla Aksaray’a 75 km, Kırşehir’e 91 km, Kayseri’ye 81 km, Niğde’ye 82 km ve Ankara’ya Kırşehir üzerinden 277 km, Aksaray üzerinden ise 292 km uzaklıkta bulunuyor.

Hava yolu ile Nevşehir’e ulaşım için en yakın havalimanı olan Nevşehir Kapadokya Havalimanı, şehir merkezinden 25 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Havalimanından merkeze gelmek için özel transfer aracı, taksi ya da araç kiralama gibi alternatifleriniz mevcut. Nevşehir Kalesine Nevşehir kent merkezinden yürüyerek ulaşılabiliyor.

Nevşehir Kalesi, eşsiz Kapadokya coğrafyasının kalbi konumunda olan Nevşehir’in görkemli tarihi yapılarından. Muazzam bir kent manzarasına sahip olan kale, şehrin tarihi geçmişi ve stratejik öneminin yansıması.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz