Lüksemburg Bahçesi (Jardin du Luxembourg), Fransa‘nın başkenti Paris’in 6. bölgesinde bulunan 60 dönümlük bir park. 1611 yılında Marie de’ Medici tarafından kurulan park, Paris’in kalbinde bir vaha gibi Rönesans döneminin bahçe dizaynına en iyi örneklerden biri olarak nitelendiriliyor. Parkta Fransa kraliçelerine, mitolojik figürlere, sanatçılara ve kadın azizelere adanmış 100’den fazla çeşme, heykel ve anıt bulunuyor.

Parislilerin hem soluklanma hem zaman geçirme hem de sanat eserleriyle buluştuğu muhteşem bir atmosfere sahip olan Lüksemburg Bahçesi’nde Bartholdi’nin Özgürlük Anıtı’nın ilk modeli, Charles Baudelarie, Beethoven, Paul Verlaine, Georges Sand ve Watteau gibi takdire değer heykel tasvirleri sergileniyor. Bahçenin yanı başında muhteşem mimarisi ile 16. yüzyılda inşa edilen ve bir dönem hapishane olarak da kullanılan Lüksemburg Sarayı bulunuyor.

Lüksemburg Bahçesi

Lüksemburg Bahçesi

Fransa’nın başkenti Paris’in kent merkezinde yemyeşil bir vahayı andıran Lüksemburg Bahçesi (Jardin du Luxembourg), hoş geometrik desenlerle oluşturulmuş bir görüntüye sahip. Lüksemburg Bahçesi’nin en çekici tarafı, çok rahat ve huzurlu bir atmosfere sahip olması. Lüks ve ihtişamlı olmakla birlikte dünyanın her yanından gelen insanların gelip yemeklerini yiyebildikleri, sıcak havalarda gölge bir yer arayanlara Medici Çeşmesi’nin etrafında aradıkları serinliği sağlayan bir yer.

1611 yılında İtalyan vatandaşı Marie de Medici’nin memleketi Floransa’daki Pitti Sarayı’nın bir benzerini inşa ettirmeye karar vermesiyle Lüksemburg Bahçesi’nin ilk adımı atıldı. Günümüzde küçük Lüksemburg Sarayı olarak da anılan Luxembourg Hotel’i satın alarak yeni sarayın inşasını başlatan Medici, Salomon de Brosse’yi sarayın ve hala ayakta olan çeşmenin yapımına görevlendirdi.

Malta

Sarayın bahçesine de büyük özen gösteren Medici, 1612’de 2 bin karaağaç diktirdiği bahçenin çocukluğundaki Floransa’yı andıran bir yer olmasını istiyordu. Tomasso Francini’nin emeği olan bahçede Francini, sarayın çevresinde hizalanmış bir dairesel merkez ve iki teras planı hazırladı.

İlk hali 8 hektar genişliğinde olan bahçe Marie de Medici‘nin bahçe çevresindeki diğer yerleri de almasıyla birlikte 30 hektarlık genişliğe ulaştı. Genişletilmiş bahçenin planlaması yeni Fransız bahçecilik anlayışının kurucularından olan Jacques Boyceau’ya verildi. Boyceau, bahçenin doğu ve batı yanlarını kare şeklinde düzenleyerek doğu bölümünü Medici çeşmesi ile sınırlandırdı. Bahçenin merkezine ise içerisinde bir çeşme de bulunan sekizgen bir havuz yerleştirdi.

Jardin du Luxembourg
Jardin du Luxembourg

Fransız Devrimi’nin ardından yerel yöneticiler bahçenin alanını 40 hektara çıkarttı. Medici Çeşmesi’nin yeniden yapılması ve bahçeye farklı sanatçılar tarafından yapılan heykellerin yerleştirilmesiyle bahçe kültür-sanat anlamında kente yeni bir soluk getirdi. Bahçede yer alan heykeller arasında Fransa’nın ilk kraliçeleri, ünlü kadınlar, yazar, sanatçı ve Özgürlük Heykeli’nin küçük bir modeli de bulunuyor.

Paris’in yeniden planlandığı 1865’te Abbé de l’Epée Caddesi’nin uzatılmasıyla birlikte bahçe 15 hektarlık alanını kaybetti. Bu yapılanma sırasında Medici Çeşmesi’nin yeri de değiştirildi. Yeniden yapılanma sürecinden sorumlu olan Gabriel Davioud bahçeyi parmaklıklar çevirdi ve dekoratif kapılar ekledi. 19. yüzyılın sonlarına gelindiğinde bahçede tiyatro, seralar, arı kovanları, limonluk, gül bahçesi ve 70 heykel bulunuyordu.

Paris kent merkezinde şehrin en önemli yeşil alanlarından biri olan Lüksemburg Bahçesi ziyaretçilerine dev sekizgen bir havuz ortasında su fıskiyeleriyle hazırlanmış güzel bir su gösterisi sunuyor. Parkın güneybatısına ilerlediğinizde bir kukla tiyatrosuyla elma ve armut ağaçlarıyla dolu meyve bahçesiyle karşılaşıyorsunuz. Lüksemburg Bahçesi yalnızca yetişkinlere değil çocuklara da hitap ediyor. Eski tarzda bir atlıkarınca ve oyun bahçelerinin bulunduğu parkta çocuklar gönüllerince eğlenebiliyor, küçük gemilerini sekizgen havuzda yüzdürebiliyorlar.

Lüksemburg Bahçesi Paris
Jardin du Luxembourg Paris

Lüksemburg Bahçeleri’nde oturabilir, satranç oynayabilir, kitap okuyabilir, hayaller kurabilir, açık hava konserini izlerken bir fincan kahve veya şarabın tadını çıkarabilir, Rue Guyenemer ve Fransız Bahçesi arasında kalan bölgede tenis oynayabilir ya da diğer sporlarla ilgilenebilirsiniz. Senato toplantıdayken saraya girip davaları izleyebilirsiniz de.

Lüksemburg Bahçesi’ne nasıl gidilir

Lüksemburg Bahçesi‘ne ulaşım için Paris metrosunun farklı hatlarını kullanabilirsiniz. 6 ve 10 numaralı metro hattıyla Odeon durağı, 12 numaralı metro hattıyla Rennes durağı, 4 numaralı metro hattıyla ise Saint-Sulpice durağında inerek bahçeye yürüyerek gidebiliyorsunuz.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz