Eyüp Sultan Camii, İstanbul‘un en eski semtlerinden biri olan Eyüp’e ismini veren, kentin en önemli ve en kutsal camilerinden biri. Hz. Muhammed’in dostu olan ve İstanbul’un ilk Arap kuşatması sırasında öldürülen Ebu Ayyub el-Ansari’nin türbesi üzerine yer alan cami 1458 yılında inşa edilmiş. Caminin servi ağaçlarıyla bezeli bahçesinde Necip Fazıl, Fevzi Çakmak, Ahmet Haşim ve Sokullu Mehmet Paşa gibi isimlerin mezarları bulunuyor.

Osmanlı İmparatorluğunun, İstanbul’un fethi sonrasında kent surlarının dışında inşa ettirdiği ilk cami. Eyüp Sultan Camii, Fatih Sultan Mehmet döneminden itibaren asırlar boyunca padişahların kılıç kuşandığı yer olması nedeniyle de önemli. Padişahlar Sinan Paşa Köşkü’nden kayıkla Bostan iskelesine gelir, camide iki rekat namaz kılar, şeyhülislam kılıcı kuşanırlardı.

Eyüp Sultan Camii

Eyüp Sultan Camii, İstanbul

Eyüp Sultan Camii, İstanbul’un Eyüpsultan ilçesi sınırlarında, Haliç kıyısında yer alıyor. Osmanlılar tarafından İstanbul’da yapılan kubbeli ilk selatin camisi olan Eyüp Sultan’ın tarihi 1457 yılına uzanıyor. Cami, İstanbul’un Araplar tarafından ilk kuşatıldığı zamanda öldürülen Ebu Ayyub el-Ansari’nin mezarının, Fâtih Sultan Mehmed’in hocası Akşemseddin sayesinde bulunmasından sonra yaptırılmış.

İstanbul kent surlarının dışındaki Eyüp’e inşa edilen camiinin zaman içinde uğradığı tahribatlar nedeniyle bugün ilk halinden geriye pek bir şey kalmamış. 19. yüzyılın başlarında yeniden inşa ettirilen, süslemelerinde Barok tarzı bir üslubun kullanıldığı cami iç tasarımının zarifliğiyle göz alıcı.

Malta

Dikdörtgen planlı, çıkıntılı bir mihraba sahip olan caminin merkez kubbesi altı sütun ve iki filayağına yaslanıyor. Caminin etrafında yarım kubbe, ortasında Eyüp Sultan Türbesi, sandukasının ayak ucunda bir pınar ve avlu ortasında asırlık çınar ağacı bulunuyor.

İlk inşa edildiği 1458 yılından sonra defalarca tamirat gören caminin kısa olan minareleri 1733’te yeni uzun minarelerle değiştirilmiş. 1823 yılında deniz tarafındaki minare düşen yıldırımla hasar gördükten sonra yeniden inşa edilmiş.

Caminin cümle kapısı önündeki Sinan Paşa Kasrı ise 1798 yılında yıkılmış. Kasrın yerinde günümüzde ulu bir çınar ağacı ve dört çeşme yer alıyor. Cami tamir edildikten sonra ilk namazı kılan Sultan III. Selim Mevlevi olduğundan cami parmaklıklarının üzerinde Mevlevi sikkeleri bulunuyor.

Caminin dış avlusunun caddeye açılan iki ayrı kapısı var. Bahçesinde yer alan çok sayıda kabir, türbe ve lahitlerle Türkiye’de benzersiz bir görünümde olan caminin, servi ağaçlarıyla bezeli mezarlığı camiyi uhrevi bir mekana dönüştürmüş.

Eyüp Sultan Türbesi
Eyüp Sultan Türbesi
Eyüp Sultan Cami

Eyüp Sultan Camii’nin bahçesinde mezarı olan isimler arasında Necip Fazıl, Fevzi Çakmak, Ferhat Paşa, Mehmet Paşa, Siyavuş Paşa, Beşir Fuad, Ahmet Haşim, Ziya Osman Saba, Sokullu Mehmet Paşa bulunuyor. Eyüp Sultan Camii bulunduğu semte ve ilçeye de ismini vermiş.

2017 yılına kadar Eyüp ismiyle anılan ilçe bu tarihte yapılan düzenlemeyle Eyüpsultan’a dönüştü. Belediyenin logosunda da Eyüp Sultan Camii silüeti yer alıyor.

Caminin içinde bulunan Ebu Ayyub el-Ansari’nin türbesi namaz salonunun ana girişinin karşısındaki avluda yer alıyor. 8 köşeli bir tasarıma sahip olan ve çinilerle kaplı türbenin içi ise oldukça etkileyici. En yoğun günlerini dini bayramlar ve kandillerde yaşayan caminin içinde ayrıca külliye, medrese, imaret ve hamam da var.

Eyüp Sultan Camii giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde yer alan Eyüp Sultan Camii, Haliç’e çok yakın mesafede konumlanan Kalenderhane Caddesi üzerinde bulunuyor.

🗺 Adres: Merkez Mh, Cami Kebir Sk. No:1, 34050 Eyüpsultan, İstanbul
Eyüp Sultan Camii ziyaret saatleri: Eyüp Sultan Camii, haftanın 7 günü 08.30-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. İbadet saatlerinde ise camiye giriş yasak. Eyüp Sultan Türbesi ise haftanın 7 günü 09.30-16.30 saatleri arasında ziyarete açık.
🔐 Eyüp Sultan Camii giriş ücreti: Eyüp Sultan Camii ve Türbesi ücretsiz ziyaret edilebiliyor. Dileyenler çeşitli vakıfların bağış kutularına bağışta bulunabiliyor.

Eyüp Sultan Camii’ne nasıl gidilir

Eyüp Sultan

Eyüp Sultan Camii‘ne ulaşmanın en kolay belediye otobüsünü kullanmak. Camiye İETT otobüsleriyle gitmek için şehrin farklı semtlerinden kalkan Eyüp Sultan Zalpaşa otobüsüne ve Zalpaşa otobüs duraklarından geçen 55ET, 97Y,33ES, 39, 99A gibi otobüslere binmeniz gerekiyor.

Camiye metrobüsle ulaşmak için Beylikdüzü ya da Söğütlüçeşme yönlerinden metrobüse binip Ayvansaray durağında inmeniz gerekiyor. Camii metrobüs durağına yaklaşık 1 km uzakta bulunduğu için en yakın otobüs durağından Eyüp yönüne doğru giden otobüslere aktarma yapmanız da mümkün.

Eyüp Sultan Camii, İstanbul’un en önemli tarihi yapılarından biri. Cami içerisinde yer alan Eyüp Sultan Türbesi ve servi ağaçlarıyla bezeli mezarlığı ile Osmanlı İmparatorluğunun tarihine tanık olan cami, İstanbul’da görülmesi gereken tarihi yerler arasında.

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz