Büyük Gize Piramidi (Keops Piramidi), Mısır‘ın başkenti Kahire’nin Gize bölgesini çevreleyen antik Gize mezar kentinde yer alan üç anıtsal piramitten en eski ve en büyük olanı. Antik dünyanın yedi harikası listesindeki Büyük Gize Piramidi; Keops Piramidi, Khufu Piramidi ya da Büyük Piramit gibi isimlerle de anılıyor. MÖ 2 bin 551 ile MÖ 2 bin 560 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilen anıtsal kompleks, dünyanın yedi harikasından günümüze ulaşmayı başaran tek eser.

Mısır Firavunu Khufu adına anıtsal bir mezar olarak inşa edildiği düşünülen yapı, 20. yüzyıl başına dek hacmi ve kütlesiyle dünyadaki en büyük insan yapımı olarak kabul ediliyordu. Orijinal yapısında dış cephesi taş levhalarla kaplı olan piramidin hangi teknikle inşa edildiği konusunda farklı varsayımlar bulunuyor. Büyük Gize Piramidi, henüz tam olarak anlaşılamamış dev bir eser olarak varlığını sürdürüyor.

gize piramitleri

Büyük Gize Piramidi, Kahire

Büyük Gize Piramidi’nin görkemini ve büyüklüğünü kelimelere dökmek oldukça zor. Piramitler, yapımı ve tarihine dair gizemini günümüzde halen koruyor. Büyük Gize Piramidi yalnızca Mısır’ın değil, aynı zamanda dünyanın en bilinen yapıları arasında. Büyük Gize Piramidi, Mısır’ın başkenti Kahire’nin Gize bölgesinde yer alıyor.

Gize, eski imparatorluk döneminin başkenti Memfis’in nekropol bölgesi olarak da biliniyor. Büyük Gize Piramidi, MÖ 2 bin 551 ile MÖ 2 bin 560 yılları arasında o yıllardaki Mısır Firavunu Khufu tarafından öldükten sonra kendisine mezar olması için inşa ettirmiş.

Malta

Yaygın olan inanışın aksine, Gize’deki üç piramit değil, yalnızca Büyük Gize Piramidi Dünyanın Yedi Harikası listesinde yer alıyor. Büyük Gize Piramidi’nin tarihi tam olarak bilinmese de, gizemi hala çözülmemiş olsa da, piramidin 20 yıllık bir süreçte tamamlandığı düşünülüyor.

İlk başta zemin uygun bir duruma getirildikten sonra, taş bloklar taşınmış ve piramit şeklini zamanla almış. Her biri iki ton ağırlıkta olan taş blokların nasıl taşındığı bilinmiyor. Bir teoriye göre, taş bloklar üzeri çamur kaplı spiral bir rampa aracılığıyla üst üste dizilmiş. Başka bir teoriye göre ise, dev taş blokların kaldırılmasında manivelalar kullanılmış.

Diğer piramitlerin de yer aldığı Gize’deki müzede, 1954 yılında varlığı keşfedilen Khufu Gemisi ya da Güneş Gemisi olarak adlandırılan gemi görülebiliyor. Bu geminin, ölümünden sonra Firavun Khufu’yu Nil Nehri üzerinden piramide taşıyıp son yolculuğuna uğurladığına inanılıyor.

Büyük Gize Piramidi hakkında bilgiler

Büyük Gize Piramidi

Büyük Gize Piramidi’nin inşa edildiği dönemde 145 metre uzunluğunda olduğu tahmin ediliyor. Zaman içerisinde yüksekliğinden 10 metre eksilen piramit, görkeminden ödün vermemiş. Piramit, 19. yüzyıla kadar yeryüzünün en büyük yapısı olma özelliğini korumuş.

Piramidin bir diğer çarpıcı özelliği de 20 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmış olmasına rağmen, her biri iki ton olan 2 milyon taş bloğundan oluşması. Gize’de yer alan üç piramidin taşlarıyla, tüm Fransa sınırını çerçeveleyecek uzunlukta bir duvar oluşturulabileceği bilgisi, yapının boyutuna dair ipucu veriyor.

Büyük Gize Piramidi’nin girişi, piramidin kuzeye dönük kısmında yer alıyor. Giriş sonrasında Firavun’un mezarına giden birçok koridor ve oda bulunuyor, ancak hangi amaca hizmet ettikleri konusunda net bilgiler mevcut değil.

Gize Piramitleri’nin var oluş sebebi ile ilgili tarih boyunca yeni teoriler öne sürülmüş. Piramitlerin astronomik gözleme hizmet ettiğinden, tapınak olarak kullanıldıklarına kadar birçok inanış mevcut. Ancak tarihsel ve bilimsel kanıtlar, piramitlerin zamanın büyük hükümdarlarını günümüze kadar taşıyacak yapıtlar olarak inşa edildiğine işaret ediyor.

Piramitler sayesinde Khufu, Khefre ve Menkaure gibi büyük firavunlar ölümden sonraki hayatlarına Nil’in batısındaki bölgedeki bu şahane yapılarda geçiş yapmış ve isimlerinin binlerce yıl sonrasında bilinmesini sağlamayı başarmış.

Büyük Gize Piramidinin bölümleri

büyük gize piramidi mısır

Büyük Gize Piramidi; giriş, iniş ve çıkış dehlizleri, kral odası, kraliçe odası ve büyük galeriden oluşuyor.

Giriş, iniş ve çıkış dehlizleri: Büyük Gize Piramidi’nin iniş dehlizine iniş mümkün ancak ziyaretçi girişine izin verilmiyor. Geçtiğimiz yıllarda alınan kararla birlikte iniş dehlizinde fotoğraf çekimi de kesin olarak yasaklandı.

Piramidin orijinal girişinden sonra aşağıya doğru bir koridor şeklinde devam eden giriş dehlizinde 345 adım sonrasında zemindeki eğim ortadan kalkıp düzleşiyor. Aşağıdaki odaya ulaşan bu koridor, aşağıdaki odanın güney duvarında yatay olarak devam ediyor.

Mısırlı bilimciler, aşağıda yer alan odanın Firavun Khufu’nın gömülmek istediği yer olarak tasarlandığını ancak sonrasında karar değiştirerek daha yükseğe gömülmek istediği varsayımını kabul ediyor. Bazı bilim insanları ise Firavun’un erken ölmesi ihtimaline karşı hazırlanan odanın firavunun ölmemesi üzerine işlevsiz kaldığı ve 5 yıl sonra ikinci bir odanın (kraliçe odası) hazırlığına girişildiğini belirtiyor.

Kraliçe odasının tamamlanamaması üzerine yaklaşık 15 yıl sonra daha yukarıda ve piramidin merkezinde yer alan kral odası inşa edilmiş.

Kraliçe Odası: Kraliçe Odası’nın kuzey ve güney duvarlarında havalandırma kanalları denilen iki kanal bulunuyor. 1872 yılında İngiliz mühendis Waynman Dixon’un kazı çalışmalarıyla keşfedilen Kraliçe Odası, yapımı tamamlanmadan yarım bırakıldığından hala gizemini sürdürüyor.

Büyük Galeri: Büyük Galeri, Çıkış Dehlizi’nin devamında yer alıyor. Büyük Galeri’nin üst ucunda, sağda çatıya yakın bir yerde, kısa bir tünele açılan bir açıklık bulunuyor. Bu açıklık kral odasının üstündeki odacıklardan en alttakine giriş sağlıyor.

Büyük Galeri’nin eğimli zemininde bir de merdiven var. Galeri duvarlarında 27’si sağda 27’si solda olmak üzere, yatay ve dikey olarak yapılmış, ne amaçla yapıldıkları bilinmeyen 54 yuva keşfedilmiş. Yuvaların daha önceden birer granit kapı olduğu tahmin ediliyor.

Kral Odası: Kral Odası, altın orana göre inşa edilen bir mühendislik şaheseri olarak kabul ediliyor. Mısır geometrisinin deha ürünü olarak adlandırılan Kral Odası, üzerinde havalandırma kanalı denilen bir kanal girişi yer alan düz bir tavana sahip.

Havalandırma kanalları isimlerinin aksine piramidin havalandırması konusunda herhangi bir katkıya sahip değil. Bilim insanları bu kanalların gök cisimlerine yönelik inşa edildiğini düşünüyor. Toplam 400 tona ulaşan 9 büyük yassı granit taşla oyulan Kral Odası’nın üzerinde yer alan odacıklar bu görünümüyle hayranlık uyandırıyor.

keops piramidi

Büyük Gize Piramidi giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

🗺 Adres: Al Haram, Nazlet El-Semman, Al Giza Desert, Giza Governorate, Mısır
🕘 Ziyaret saatleri: Gize Piramitleri ziyaret saatleri 08.30-17.30. Piramitler haftanın 7 günü ziyaret edilebiliyor.
💶 Giriş ücreti: Büyük Gize Piramiti’nin olduğu alana (Piramitler Kompleksi) girmek için yetişkinler 120LE, öğrenciler 60LE ücret ödemek durumunda. Büyük Gize Piramidi giriş ücreti ise yetişkinler 300LE, öğrenciler 150LE. Kefren Piramidi yetişkin 60LE, öğrenci 30LE; Mikerinos Piramidi ise yetişkin 60LE, öğrenci 30LE.

Büyük Gize Piramidi, antik dünyanın 7 harikasından günümüze ulaşmayı başaran tek eser. Yapılan tüm araştırma ve incelemelere rağmen hala gizemini korumayı başaran Keops Piramidi, aynı zamanda Mısır’ın en önemli turistik cazibe merkezi.

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz