Mısır, 5.000 yıla dayanan geçmişi, hiyeroglifleri, piramitleri, mumyaları, efsaneleri, tapınakları, özellikle Nil Deltası’nda toplanmış olan firavunlar devrine ait tarihi anıtları ile âdeta bir açık hava müzesi.

Dünyanın en büyük açık hava müzesi olarak kabul edilen Luksor’da bulunan Colossi of Memnon, 18. ve 20. Hanedanlık döneminde Yeni Krallık’ın firavunları ve güçlü asilleri için inşa edilen mezarların olduğu Krallar Vadisi’nde yer alıyor. Memnon Heykelleri, Hurgada’dan Luksor‘a gitme sebeplerimden birisiydi.

Ne yazık ki çok az bir bölümü günümüze kadar ulaşabilmiş II. Amenhotep’in mezar tapınağının koruyucusu olan bu heykeller, Mısır’ın zengin ülke tarihinin günümüzdeki en önemli yansımalarından birisi. II. Amenhotep; ülke kültürünün öne çıkan figürleri Ramses, Kleopatra, Nefertiti ve Tutankhamun kadar ünlü birisi.

Luksor’a 675 km uzaklıktaki, Kahire yakınlarındaki taş ocaklarından çıkarılan kuvarsit kumtaşı bloklarından yapılmış bu dev ikiz heykeller, tam 3,400 yıllık. 18 metre yüksekliğindeki Memnon Heykelleri, bakışları Nil Nehri’ne doğru olan III.Amenhotep, ellerin dizinde oturur pozisyonda betimlenmiş. Nil’in batı kıyısındaki bu heykellerin her birinin 720 ton ağırlığında olduğu söyleniyor. Kuzey yönündeki heykelin bazı parçaları MÖ 27 yılında bir deprem sırasında düşmüş.

Malta

Serbia

III. Amenhotep (Amenofis) hükümdarlık döneminde antik Mısır ülkesi o zamana kadara Mısır tarihinde görülmemiş bir yüksek refah seviyesine ve kültürel ve sanatsal ihtişama erişmiş ve bu dönemdeki Mısır’ın sanat gücü ve uluslararası siyasi gücü bir zirveye erişmiş.

Colossi Of Memnon

The Great Colossi Of Memnon (MÖ 1350)

Memnon Heykelleri, Roma Döneminde de popüler uğrak yerlerden biri olmuş. Birçok ünlü Romalılar ve diğer yolcular, bu büyük heykeller hakkında şiirler yazmış ve taşların üzerine bunları betimlemiş.

Memnon Heykelleri, geçmişte bazı günlerde, şafakla birlikte arp sesine benzeyen bir ses yükseldiğinden dolayı “Şarkı Söyleyen Memnon” adıyla da anılıyor. Bazı teoriler, bunun rüzgar nedeniyle çatlaklardan yankılanan sesler olduğunu; kimisi de gündüzün sıcağın etkisiyle ısınan taşların, akşam serinliğinde doğal daralmasına bağlıyor.

Ne yazık ki Roma İmparatoru Septemius Severus (MS 193-212) döneminde gerçekleşen restorasyon ile bu sesler sonsuza kadar yok olmuş.

Serbia

7 Yorumlar

  1. Mısır seyahatlerinde tam anlamıyla profesyonel turizm hizmeti alınamıyor oluşu gezginleri düşündürüyor. Zihinlerde içsavaş ve olumsuzluklarla ilgili onca önyargı olsa da alternatif rotalar ve tarihe tanıklık edebilmek için Mısır mutlaka planlar arasında yer almalı. Bilgiler için teşekkürler…

  2. Küçüklüğümden beri Mısır tarihini araştırıyorum. Hatta Eski Mısır yazısını öğrenmeye çalışıyorum. Tam okuyabilecek konumda değilim ama anlayabiliyorum yazılanları. Kütüphanecilik okuyorum ve kütüphanneci olacağım. Kkütüphanenin ayrı bir Mısır koleksiyonu olucak. Yazınız için teşekkürler, inşallah bana da nasip olur.

  3. Merhaba,
    Nilde bir yolculuk yapmak istiyorum. Bireysel olarak yapacağımız yolculukta nasıl bir yol izlemeliyiz? Vize uyguluyorlar mı? Her hangi bir tur ile mi gitmek lazım? Genelde kendimiz bilet alarak rotamızı belirleyerek gidiyoruz. Öneriniz bekliyorum. İyi akşamlar.

    • Mısır’a pek tur bulunmuyor, daha çok Şharm El Şeyh’e turlar düzenleniyor. Eğer Luxoru görmek istiyorsanız İstanbul’dan Hurgada’ya direkt uçabilirsiniz. Buradan da otobüsle 4 saatte Luksor’a gidebilirsiniz.

      Hurghada’da nefis resortlar var ve Kızıldeniz zaten harika. Fırsat buldukça Hurgada ve Luksor gezi yazılarını ekleyeceğim. Takip edebilirsiniz.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz