Aksaray Müzesi, Kapadokya’nın giriş kapısı olan Aksaray ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen eserlerin sergilendiği, şehrin en önemli müzesi. Karamanoğulları Beyliği döneminde yapılan, tarihi 14. yüzyıla uzanan Zinciriye Medresesinde 1969 yılında kurulan Aksaray Müzesi, 2006’da günümüzdeki yerine taşındı. 2014 yılında yapılan düzenlemelerle yeniden açılan müze 10 bin 200 metrekare açık, 2 bin 400 metrekare kapalı alana sahip.

Anadolu Selçuklu kümbetleri ve Aksaray’da bulunan peri bacalarından esinlenilerek üç katlı olarak inşa edilen Aksaray Müzesi’nde, mühür ve fosil kalıntılarının yanı sıra Aşıklı Höyük, Musular, Güvercinkayası ve Gelveri, Acemhöyük kazılarında elde edilen eserlerle Demir Çağı, Helenistik Çağ, Roma, Doğu Roma ve Anadolu Selçuklu Dönemleri’ne tarihlenen eserler sergileniyor.

aksaray müzesi

Aksaray Müzesi

Aksaray Müzesi, Kapadokya‘nın giriş kapısı olarak kabul edilen Aksaray’da kent ve çevresinde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda elde edilen eserlerin sergilendiği, kentin en önemli müzesi. Şehirdeki ilk müzecilik faaliyeti 1969 yılında Zinciriye Medresesinde başladı.

Tarihi 14. yüzyıla uzanan ve Karamanoğulları Beyliği döneminde inşa edilen Zinciriye Medresesinden 2006 yılında yeni yerine taşınan Aksaray Müzesi, 2014’te yenilenerek kronolojik teşhir düzeniyle yeniden ziyarete açıldı.

Malta

Müze, 10 bin 200 metrekare açık alan ve 2 bin 400 metrekarelik kapalı alana sahip. Müze binası tasarımında Anadolu Selçuklu kümbetleri ve Aksaray’da bulunan peri bacalarından esinlenilerek eklektik bir sanat anlayışıyla inşa edildi.

Müze envanterinde satın alma, bağış ve Aksaray sınırları içerisinde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda elde edilen 15 bin 639 eser bulunuyor.

Müzede Aşıklı Höyük, Musular, Güvercinkayası ve Gelveri, Acemhöyük kazılarından elde edilen eserlerin sergilendiği özel bölümlerin yanı sıra mumyalar, etnografik eserler salonu ile Demir Çağı, Helenistik Çağ, Roma, Doğu Roma ve Anadolu Selçuklu Dönemleri’ne tarihlenen eserler sergileniyor.

Aşıklı Höyük: Aşıklı Höyük’te yapılan kazılarda elde edilen 367 eser Aksaray Müzesinde sergileniyor. Bu seksiyonda günümüzden 10 bin yıl öncesinde yaşamış insanlara ait taş balta, insan figürini, kemik bız, kemer tokası, spatula, obsidiyenden ok ucu ve pişmiş topraktan boğa figürini bulunuyor.

Musular Yerleşmesi: Aksaray’ın Gülağaç ilçesi Kızılkaya Köyü’nde yer alan Musular Yerleşmesinde 1996 yılından bu yana devam eden kazılardan Aksaray Müzesine 24 eser kazandırılmış. Günümüzden yaklaşık 9 bin yıl öncesine ait kısmen doğal bir kayalık üzerine kurulan Çanak Çömleksiz Neolitik Döneme ait yerleşmede çıkarılan eserler arasında kemikten yapılmış bız, boncuk ve aletler, taştan balta ve obsidiyenden kesici aletler bulunuyor.

Güvercinkayası Yerleşmesi: Güvercinkaya Yerleşmesi, Aksaray’ın Gülağaç ilçesine bağlı Çatalsu/Apsarı Köyü’nün yaklaşık 1 km batısında, Mamasun Baraj Gölü taşkın alanı kıyısında yer alıyor. MÖ 5-4 bin yıllarına ait bu yerleşmede 1996 yılından bu yana yapılan arkeolojik kazılar sonucu müzeye 24 eser getirilmiş.

İç Anadolu Bölgesi Kalkolitik Dönemini biraz daha aydınlığa çıkaran bu yerleşimin buluntuları arasında obsidiyenden kesici aletler, çanak-çömlek, sürtme ve öğütme taşları, kemikten bız ve süs eşyaları, pişmiş topraktan hayvan ve insan figürinleri yer alıyor.

aksaray müzesi bilgi

Acemhöyük: Acemhöyük’te 1995 yılından bu yana yapılan kazı çalışmaları sonucunda müzeye 819 tane eser kazandırılmış. Döneminin özelliklerini en güzel şekliyle anlatan eserler arasında, pişmiş topraktan riton, testi, kapaklı vazo, ağırşak, damga mühür ve bullaları, kemikten alet, mühür ve aplikleri, taştan el baltası, fayanstan ve pişmiş topraktan hayvan figürinleri, kaya kristalinden objeler ile gümüş ingot grubu, altından küçük buluntular ve bronz iğneler yer alıyor.

Darphane Kazısı: Aksaray Müzesinde Darphane (Melik Mahmud Gazi Hangâhı) kazısında bulunan 11 adet Selçuklu Dönemi eseriyle birlikte diğer dönemlere ait çok sayıda eser de bulunuyor.

Etnografik Eser Seksiyonu: Aksaray çevresinden derlenen çeşitli giyim (üç etek, bindallı, cepken, kaftan gibi) süs eşyaları, halılar, çorap, para kesesi, kılıç ve silahlardan oluşan 584 adet eser etnografik eser bölümünde sergileniyor.

Sikke Seksiyonu: Aksaray Müzesinde Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait altın, gümüş, bronz ve bakır madenlerinden 3528 adet sikke bulunuyor.

Mumya Bölümü: Dünyanın bilinen en eski beyin ameliyatının izlerini taşıyan 10 bin yıllık kafatası ile bir kedi mumyasının sergilendiği mumya bölümü Aksaray Müzesinin en çok ilgi gören sergisi.

aksaray müzesi hakkında bilgiler

Aksaray Müzesi giriş ücreti ve ziyaret saatleri

🗺 Adres: Hacılar Harmanı Mahallesi, Konya Caddesi No: 5, Bulvar No:16 Aksaray
📲 www.muze.gov.tr/aksaraymuzesi ☎️ 0 (382) 2155636
Aksaray Müzesi ziyaret saatleri: Aksaray Müzesi, yaz döneminde (1 Nisan–1 Ekim) 10.00–17.00; kış döneminde (1 Ekim–1 Nisan) 08.30–17.30 saatlerinde ziyarete açık. Müze, pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü ziyarete açık.
🔐 Aksaray Müzesi giriş ücreti: Aksaray Müzesine giriş ücreti alınmıyor.

Aksaray Müzesi, kent merkezinde birçok noktaya yürüme mesafesinde konumlanıyor. Aksaray Otogarının da bulunduğu Konya Caddesi üzerinde yer alan Aksaray Müzesine gelmişken Ihlara Vadisi ve Kapadokya bölgesini de keşfedebilirsiniz. Aksaray’a nasıl gidilir blog yazımda Aksaray’a ulaşım hakkında detaylı bilgiler paylaştım; göz atın.

Aksaray Müzesi, Aksaray ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen eserlerin yanı sıra dünyanın bilinen en eski beyin ameliyatının izlerini taşıyan 10 bin yıllık kafatası ile kedi mumyasının sergilendiği mumya bölümü ile ülkemizin en özel müzelerinden biri.

4 Yorumlar

  1. Aksaray Müzesi 2005 Yılından itibaren fotoğraftaki görselde yer alan binasında aktif olarak kullanılmaktadır. Ancak sizin vermiş olduğunuz metin bilgisi eski müze binası olan Zinciriye Medresesini tarif etmektedir.Metin ve görseldeki fotoğraf uyuşmamaktadır.
    Bu yanlışlığı en kısa sürede düzeltirseniz seviniriz.
    Halkımız yanlış bilgilendirilmesin.
    Şimdiden teşekkür ederiz.
    Çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz