Doğal Tarih Müzesi (Natural History Museum), İngiltere’nin en büyük ve en köklü müzelerinden biri. İngiltere‘nin başkenti Londra‘nın Güney Kensington bölgesinde yer alan müze, botanik, entomoloji (böcek bilimi), mineraloji, paleontoloji (fosil bilim) ve zooloji alanında 70 milyonu aşkın numune ve yer bilimi örneğine ev sahipliği yapıyor.

Tarihi geçmişi 1753 yılına uzanan müze koleksiyonundaki bazı numunelerin ünlü biliminsanı Charles Darwin’e ait olması nedeniyle müze hem tarihsel hem de bilimsel bir değere sahip. Doğal Tarih Müzesi Kütüphanesi ile çok zengin bir bilimsel kaynağa ev sahipliği yapan müze kütüphanesinde kitap, dergi, el yazmaları ve sanat koleksiyonları bulunuyor.

Natural History Museum

Doğal Tarih Müzesi, Londra

İngiltere’nin başkenti Londra’nın en çok ziyaretçi ağırlayan müzelerinden biri olan Doğal Tarih Müzesi (Natural History Museum), botanik, entomoloji (böcek bilimi), mineraloji, paleontoloji (fosil bilim) ve zooloji alanında sahip olduğu 80 milyonu aşkın numune ve yer bilimi örneği ile alanında dünyanın en kapsamlı müzesi olarak kabul ediliyor.

İngiltere Kraliyet Ailesi’nin 1753 yılında koleksiyonerlerden topladığı parçaları bağışlamasıyla British Museum’a bağlı ‘Doğa Tarihi Müzesi’ ismiyle açılan müze, 1881’de Güney Kensington’daki yeni binasına taşınmış. Koleksiyonu ve müze kapsamı nedeniyle 1992’ye kadar Doğa Tarihi Müzesi olarak anılan müze, 1992’den itibaren Doğal Tarih Müzesi olarak biliniyor.

Malta

Renkli tuğlalı dış görünümüyle Kraliçe Victoria döneminin en tipik yapılarından biri olan müze, büyük bir bahçe içerisinde yer alıyor. Müzenin ana girişine merdivenleri çıktıktan sonra büyük bir kapıdan içeri girilerek ulaşılıyor. Doğal Tarih Müzesi’nde bitki, hayvan, mineral-maden türlerinden 5 ayrı koleksiyonda 70 milyondan fazla örnek sergileniyor. Koleksiyonun 27 milyonunu hayvanlar, 28 milyonunu böcekler, 9 milyonunu fosiller, 6 milyonunu bitkiler, 500 binden fazlasını kaya ve mineraller, 3 bin 200’ünü ise meteroitler (göktaşı) oluşturuyor.

Müze yalnızca numune ve objelerin sergilendiği galerilerden oluşmuyor. Açıldığı günden bu yana aralıksız devam eden bilimsel çalışmalarıyla tanınan müzede dünyanın farklı ülkelerinden gelen misafir araştırmacılarla birlikte 400’den fazla biliminsanı araştırma yapıyor.

Doğal Tarih Müzesi’nin bölümleri

Mavi Bölge

Doğal Tarih Müzesi

Müzenin Mavi Bölge ismiyle anılan bölümünde nesli tükenmiş ve nesli devam eden birçok farklı hayvanlarla ilgili bilgi bulabilirsiniz. Bu galeri müze ziyaretçilerini heyecanlandıran birçok hayvana ev sahipliği yapıyor. Galeride görebileceğiniz iskeletler arasında 25 metre uzunluğunda, 10 ton ağırlığındaki mavi balina, mamut, iki boynuzunun arasındaki boşluğun 4 metreye ulaştığı büyük geyik, deniz ineği (steller), kılıç dişli kedi, at, katır, zebra, eşek bulunuyor.

Doğal ortamlarında yanına yaklaşamayacağınız aslan, kaplan gibi hayvanların yanı sıra uçan memeli yarasa, kutup ayısı, cüce fare, yumurtlayan memeli ornitorenk gibi hayvanlarla da bu galeride karşılaşabilirsiniz. Mavi Bölge’de genetik aktarım, hafıza testi, duyu organları konusunda interaktif uygulamalar da bulunuyor.

Dinazorlar Bölümü

Müzenin ana girişinin yanı başında olan Dinazorlar Bölümü, nesli tükenen ve çok sayıda efsaneye, filme ve anlatıya da konu olan dinazorların yaşamı hakkında bilgi alabileceğiniz çok zengin bir koleksiyona sahip. Yükseltilmiş yürüyüş yolları ile dinazorların iskeletleriyle burun buruna gelebileceğiniz bu bölümde bazı noktalarda ses efektleriyle karşılaşıyorsunuz. Etobur ve otobur dinazor türlerinin sergilendiği galerinin bir bölümünde animasyon filmlerin oynatıldığı sinema salonu da bulunuyor.

Kırmızı Alan

Natural History Museum London

Kırmızı Alan, gezegenimizi keşfetmek, doğa olayları ve yeryüzünde yaşanan değişimlere tanık olmak, hazine değerindeki madenleri yakından görmek isteyenler için hazırlanmış. Büyük bir yer küre maketinin içerisinden geçilerek girilen Kırmızı Alan’da yerin altına doğru yürürken tıpkı bir madene iniyormuş hissi yaşıyorsunuz.

Yıldız ve gezegen isimlerinin yansıtıldığı duvarda kum püskürtme tekniği kullanılarak hazırlanan gezegen modelleri içerisinde yaşadığımız gezegenin aslında ne kadar küçük olduğunu hatırlamamıza yardımcı oluyor. Amerika Birleşik Devletleri adına 1972 yılında Apollo 16 uzay mekiği ile Ay’a inen astronotların getirdiği ay taşı da bu salonda sergileniyor

Demir ve nikelden oluşan, ağırlığı 3,5 ton olan Cranbourne meteoru, 71-83 milyon yaşında olduğu tahmin edilen dev timsah kafatasları, 200-250 milyon yaşında olduğu anlaşılan fosil ağaç gövdesi bu galeride görülebilecek en ilginç parçalardan.

Kırmızı Alan’ın bir bölümü olan Yeryüzü Laboratuarı (The Earth Lab), mineral, kaya ve fosil örneklerinin bulunduğu jeoloji ağırlıklı bir galeri. Cam vitrinlerde sergilenen değerli taşlar ve minerallerin yanı sıra bu bölümde tektonik katman odası ve deprem simülasyonu da yer alıyor.

Yeşil Alan

Gezegenimizdeki canlılar ve çevre hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz Yeşil Alan, Dünya’daki ekolojik gelişim ve değişimin canlı tanığı. Bu bölümde bitkilerin güneş ışığından yararlanarak karbondioksitten karbonhidratı oluşum süreci, etçil bitki türleri, doğadaki doğal döndü süreci gibi konular interaktif sunumlarla anlatılıyor.

Turuncu Alan

Doğal Tarih Müzesi, Londra

Turuncu Alan, Doğal Tarih Müzesi’nin binlerce hayvan ve bitkiyi barındıran doğal yaşam bahçesi. 2 binden fazla türün bulunduğu alan daha çok eğitim amaçlı kullanılıyor. Okul gruplarını ağırlayan alana giren çocuklar, kendilerine verilen ‘Kaşif Sırt Çantası’ ile bahçenin farklı noktalarını dolaşıp türleri keşfediyor. Tilki, koyun, kelebek, yusufçuk, çalıkuşu, karatavuk gibi türlerin bulunduğu Turuncu Alan’da ıhlamur ve gürgen gibi ağaç türleri de yer alıyor.

Müzede günlük seminer ve etkinlikler için kullanılan multimedya destekli bir stüdyo da bulunuyor. Bu stüdyo ile müze ziyaretçilerine bilimsel eğitim ve iletişim hedefine yönelik çeşitli sunumlar izletiliyor. İçerisinde 6 milyondan fazla kitap, dergi, makale ve bilimsel araştırmalara ait çizim ve resimlerin yer aldığı kütüphane ise muazzam bir bilgi kaynağı. 850 çalışanı bulunan müzeyi her yıl 5 milyonu aşkın kişi ziyaret ediyor.

Londra Doğa Tarihi Müzesi nerede

Londra Doğa Tarihi Müzesi giriş ücreti ve ziyaret saatleri

🗺 Adres: Cromwell Rd, South Kensington, London SW7 5BD, Birleşik Krallık
📲 www.nhm.ac.uk ☎️ +44 20 7942 5000
🕘 Ziyaret saatleri: Londra Doğal Tarih Müzesi, pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Müze, çarşamba günleri 09.00-21.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. 1 Ocak, 1 Mayıs ve 25 Aralık tarihlerinde ziyarete kapalı.
💶 Londra Doğal Tarih Müzesi bilet ücreti: Londra Doğal Tarih Müzesi giriş ücreti alınmıyor. Müzeyi ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
🚌 Ulaşım: 14, 49, 70, 74, 345, 360, 414, 430 ve C1 numaralı belediye otobüslerini kullanarak ya da Londra metrosunun Gloucester Road istasyonunda inerek müzeye ulaşabilirsiniz.

İngiltere’nin başkenti Londra gezilecek yerler arasında bulunan Doğal Tarih Müzesi (Natural History Museum), şehrin en çok ziyaretçi ağırlayan, bilim ve doğa severlerin mutlaka uğraması gereken bir müze.

2 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz