Buckingham Sarayı (Buckingham Palace), Birleşik Krallık Kraliyet Ailesinin yönetim merkezi ve Londra‘daki ikamet merkezi. Londra’nın Westminster bölgesinde yer alan saray, devlet işlerinle ve kraliyet ailesinin yabancı konuklarını ağırlamasında kullanılıyor. Bugün dünyada kalan birkaç çalışan kraliyet sarayından biri.

Londra gezilecek yerler arasında yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği yapılardan biri olan saray, 1837’de Kraliçe Victoria’nın tahta çıkmasının ardından Londra’daki ikametgahı oldu. 20. yüzyılın başında saraya eklenen balkon ile kraliyet ailesinin balkondan halkı selamlama geleneği başladı.

Londra Buckingham Sarayı

Buckingham Sarayı, Londra

İngiltere‘nin başkenti Londra’nın Westminster bölgesinde yer alan Buckingham Sarayı, Birleşik Krallık Kraliyet Ailesi’nin ikameti ve aynı zamanda devlet yönetiminin merkezi olarak kullanılıyor. 150 yıl boyunca özel mülk olarak kullanılan yapının arazisinde, 1703 yılında Buckingham Evi olarak adlandırılan Westminster Dükü’nün konağı bulunuyordu.

1763’te III. George tarafından Kraliçe Charlotte tarafından satın alınan bina, bu dönemden sonra Kraliçe’nin Evi olarak adlandırılmaya başladı. 19. yüzyıl boyunca ünlü İngiliz mimarlar John Nash ve Edward Blore tarafından yapılan eklemelerle genişleyen yapı, 1837’de tahta çıkan Kraliçe Victoria ile birlikte kraliçenin Londra’daki resmi ikametgahı haline geldi.

Malta

20. yüzyılın başında saraya eklenen balkon ile Kraliyet Ailesi’nin halkı selamlama geleneği başladı. II. Dünya Savaşı sırasında 9 kez 9 kez bombalanmış olmasına rağmen, Kral VI. George ve Kraliçe Elizabeth daha güvenli bir yere gitmeyi reddettiler ve orada kaldılar. Almanların bombardımanıyla şapel bölümü tahrip olan sarayda şapel yerine Kraliyet Koleksiyonu’nun sergilendiği Kraliçe Galerisi inşa edildi.

İngiliz Kraliyeti’nin resmi konutu olan Buckingham Sarayı’nda İngiliz Kraliçesi’nin yanı sıra ofis çalışanları, ev hizmetlileri olmak üzere yaklaşık 500 kişi bulunuyor. Resmi görüşmeler, toplantılar, davetler ve baloların düzenlendiği sarayın ‘Devlet Odaları’ adıyla anılan resmi bölümlerinin bir kısmı turistik ziyaretlere açık.

Kraliçe, resmi evi olmasına rağmen, yılın on iki ayı boyunca Buckingham Sarayı’nda yaşamıyor. Kraliçe, kış aylarında Norfolk’taki özel mülkü Sandringham House’a gidiyor. Kraliyet Ailesi ile birlikte Noellerini bir şekilde burada geçiren Kraliçe, genellikle babasının ölümünün yıl dönümü olan 6 Şubat’a kadar burada kalıyor.

Buckingham Sarayı, Kraliçe’nin ikamet etmediği yaz aylarında halka açık. Yaz aylarında ve Kasım-Aralık ayları arasında belirli tarihlerde ve Paskalya’da ziyaretçiler Sarayın kalbini oluşturan 19 Devlet Odasını gezebiliyor. Buckingham Sarayı’nı ziyaret etmek için biletler, Royal Collection Trust’ın web sitesi aracılığıyla önceden rezerve edilmeli.

Bir sanat aşığıysanız, Kraliçe’nin Kraliyet Koleksiyonu’ndaki önemli sanat eserlerine ev sahipliği yapan Resim Galerisi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Buckingham Sarayı’nın Bölümleri

Buckingham Sarayı, 775 odadan oluşan devasa bir yapı. Binanın sadece Devlet Odaları kısmı turistik ziyaretlere açıkken, ziyaret dönemi Kraliçe’nin yazlık saray geçtiği ağustos ve eylül ayları. Sarayın bahçesi ise yılın her dönemi ziyaret edilebiliyor.

Kraliçe Galerisi: Kraliçe Galerisi’nde 400 yıllık süre boyunca İngiliz kraliçelerinin topladığı ve kraliyet koleksiyonuna kaydedilen, aralarında Rembrant, Poussin, Claude, Canaletto ve Rubens, Da Vinci ve Vermeer gibi ünlü sanatçıların eserlerinin de bulunduğu sanat eserleri geçici sergilerle ziyaretçilere sunuluyor. Ayrıca heykel bölümünde Chantrey ve Canova gibi sanatçıların Sevres porseleninden yapılmış eserleri de bulunuyor.

Resim Galerisi: Buckingham Sarayı Resim Galerisi, kraliyet koleksiyonuna ait olan sanat eserlerin sergilendiği, cam çatılı tasarımıyla kendisi de bir sanat eseri olarak kabul edilen galeri.

Taht Odası: John Nash tarafından tasarlanan sarayın Taht Odası, süslemeli tavanı, tavanda yer alan 7 görkemli avizesi ve eşsiz şamdanlarıyla, Kraliçe Elizabeth ve Prens Philip’in taç giyme törenlerinde giydikleri tahtların sergilendiği oda. Odanın merkezinde, 1953 yılında Kraliçe’nin taç giyme töreni için kullanılan ve Estate Chairs olarak bilinen bir çift taht sandalyesi var.

Balo Salonu: Buckingham Sarayı Balo Salonu, sarayda gerçekleştirilen özel davetlere ev sahipliği yapan, Victoria tarzıyla dekore edilen, muhteşem bir atmosfere sahip.

Kraliyet Ahırları (Royal Mews): Sarayın Kraliyet Ahırları, taç giyme törenleri başta olmak üzere, sarayda düzenlenen önemli etkinliklerde kullanılan at arabalarının ve kraliyetin sahip olduğu atların yer aldığı mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

Yeşil, Beyaz ve Mavi Kabul Salonları: Buckingham Sarayı’na gelen ziyaretçiler sırasıyla yeşil, beyaz ve mavi kabul salonlarından geçiyor. Yeşil Salon daha çok bekleme ya da lobi salonu olarak biliniyor. Beyaz Salon, kraliyet ailesinin resmi toplantılar öncesinde bir araya geldiği yer, Mavi Salon ise buluşmanın (resmi görüşmenin) yapıldığı yer.

Buckingham Sarayı
Buckingham Sarayı Londra

Sarayda her sabah saat 11.00’de gerçekleştirilen nöbet değişim töreni, sarayda tanık olabileceğiniz geleneksel törenlerden biri. Buckingham Sarayı’nın kendisinden daha eski olan ve 500 yılı aşkın bir süredir devam eden gelenek bu. Wellington Kışlası’ndan yürüyerek Buckingham Sarayı’na kadar gelen muhafızlar Buckingham Sarayı’nda nöbet değişim töreni gerçekleştiriyor.

Buckingham Sarayı nerede

Buckingham Sarayı giriş ücreti ve ziyaret saatleri

🗺 Adres: Westminster, London SW1A 1AA, Birleşik Krallık
📲 www.royal.uk ☎️+44 303 123 7300
🕘 Ziyaret saatleri: Buckingham Sarayı’nın bahçesi yılın her dönemi ve her gün ziyarete açık. Devlet Odaları, Kraliyet Ahırları ve Kraliçenin Galerisi ise temmuz sonu ve Ağustos aylarında 09.30-19.00 arasında, eylül ayında ise 09.30-18.00 saatleri arası açık.
💶 Buckingham Sarayı bilet ücreti: Buckingham Sarayı giriş ücreti Devlet Odaları 30 Pound, öğrenciler 24£; Devlet Odaları, Kraliyet Ahırları ve Kraliçe’nin Galerisi’ni kapsayan Royal Day Out bileti ise 49£, öğrenciler için 44,50£.
🚌 Ulaşım: Buckingham Sarayı’na en yakın metro istasyonları Victoria, Green Park, Hyde Park Corner ve St James’s Park. 11, 211, C10 ya da C1 No’lu otobüsler ile de saraya ulaşabilirsiniz.

Buckingham Sarayı, Londra’nın en ikonik yerlerinden biri. Birleşik Krallık hükümdarının resmi ikametgahı haline geldiğinden beri, muhteşem ihtişamına ve tarihine hayran kalmaya gelen dört bir yanından gelen ziyaretçileri kendine çekiyor.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz