Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Birinci Dünya Savaşında İtilaf Devletleri ile Osmanlı ordusu arasında yaşanan Çanakkale Savaşı’nın en şiddetli geçtiği bölge olarak Türkiye Cumhuriyeti tarihinde büyük öneme sahip. 33 bin 500 hektarlık bir alanı kaplayan ve Çanakkale’de gezilecek yerler arasında oldukça popüler olan milli park, her yıl yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.
1973 yılında milli park ilan edilen bölge, Çanakkale Savaşı sırasında yaşamını yitiren şehitlerin anısını yaşatan anıtlar, müzeler ve şehitliklerle o dönemlerin izlerini canlı tutuyor ve gelecek nesillere ulaşmasını sağlıyor.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı
Çanakkele’nin Eceabat ilçesine bağlı Bigalı, Büyükanafarta, Küçükanafarta, Kilitbahir, Kocadere, Seddülbahir, Alçıtepe ve Behramlı köylerini kapsayan geniş bir alan içinde konumlanan milli park, hem doğa hem de tarihle buluşmak için muhteşem bir fırsat yaratıyor. İsmini üzerinde bulunduğu Gelibolu Yarımadasından alan milli park, savaş döneminde yaşanan olayları ve o dönemin ruhunu yansıtıyor.
Savaş döneminde yaşamını yitiren 250 binden fazla Türk şehidinin dışında İngiliz, Avustralyalı, Yeni Zelandalı ve Fransız askerlerinin de ebedi istirahatgahının olduğu alanlara sahip milli park, bu yapısıyla tüm dünyaya barış ve kardeşlik mesajı veriyor. 56 yerli anıt ve şehitlik, 35 yabancı mezar ve anıtın yer aldığı milli park, özellikle Çanakkale Zaferi’nin kutlandığı 18 Mart tarihinde ziyaretçi akınına uğruyor.
Tarihi Yarımadada yer alan şehitlikler: 57. Piyade Alayı Şehitliği, Akbaş Şehitliği, Alçıtepe Şehitliği, Arıburnu Yarları ve Yükseksırt, Büyük Kemikli Kitabesi, Conkbayırı, Atatürk Zafer Anıtı, Conkbayırı Mehmetçik Kitabeleri, Çataldere Şehitliği ve Anıtı Mareşal Fevzi Çakmak Anıtı, Gözetleme Tepe Şehitliği, Havuzlar Şehitliği ve Anıtı yer alıyor.
Ayrıca İlk Şehitler Anıtı, Kanlısırt Kitabesi, Karayörük Deresi Şehitliği, Kemalyeri Kitabesi, Kesikdere Şehitliği, Kırmızı Sırt Siperleri, Kireçtepe Jandarma Şehitliği ve Kitabesi, Kocadere Hastahane Şehitliği, Seyit Onbaşı Heykeli, Mehmet Çavuş Anıtı, Mehmetçiğe Derin Saygı Anıtı Nuri Yamut Anıtı bulunuyor.
Sarıtepe Şehitliği, Soğanlıdere Şehitliği, Son Ok Anıtı, Şahindere Şehitliği, Talat Göktepe Anıtı, Yarbay Hüseyin Avni Bey Şehitliği, Yusufçuk Tepe Kitabeleri ve Zığındere Sargıyeri Şehitliği de Tarihi Yarımadada yer alan şehitliklerden.
Tarihi Yarımadada bulunan kaleler: Bigalı Kalesi, Çamburnu Kalesi, Kilitbahir Kalesi ve Seddülbahir Kalesi.
Tarihi Yarımadada bulunan tabyalar: Değirmen Burnu Tabyası, Namazgâh Tabyası, Rumeli Hamidiye Tabyası, Rumeli Mecidiye Tabyası ve Şehitliği Ertuğrul Tabyası.
Tarihi Yarımadada bulunan müzeler: Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi ve Bigalı Atatürk Evi ve Müzesi.
Tarihi Yarımadada bulunan yabancı mezar ve anıtları: Fransız Savaş Mezarlığı ve Anıtı Helles Anıtı, V Beach Mezarlığı, Lancashire Landing Mezarlığı, Pink Farm Twelve Tree Copse Mezarlığı ve Yeni Zellanda Anıtı, Redout Mezarlığı, Skew Bridge Mezarlığı, Doughty-Wyli Mezarlığı, Lone Pine Mezarlığı ve Anıtı Shell Green Mezarlığı yer alıyor.
Ayrıca Johnston’s Jolly Mezarlığı, 4’th Battalion Parade Ground Mezarlığı, Courtney’s And Steel’s Post Mezarlığı, Quinn’s Post Mezarlığı, The Nek Walker’s Ridge Mezarlığı, Baby 700 The Farm Mezarlığı, Yeni Zellanda Ulusal Anıtı, Yeni Zellanda Chunuk Bair Mezarlığı bulunuyor.
Anıtı Arıburnu (Beach) Mezarlığı, Shrapnel Valley Mezarlığı, Plugge’s Plateau Mezarlığı, Conterbury Mezarlığı, No.2 OutPost Mezarlığı, Embarkation Pier Mezarlığı, 7’th Field Ambulance Mezarlığı, Hill 60 Mezarlığı ve Yeni Zelanda Anıtı, Green Hill Mezarlığı, Hill 10 Mezarlığı, Lalababa Mezarlığı ve Azmak Mezarlığı Tarihi Yarımadada yer alan anıt mezarlıklardan.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, 2014 yılında çıkarılan yeni yasa ile milli park statüsünü kaybederek Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın denetimine girdi.
Çanakkale Şehitler Abidesi
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nın sembolü olarak kabul edilen ve Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşananların ve bu savaşta çarpışan kahraman askerlerin unutulmaması için yapılan Çanakkale Şehitler Abidesi, Morto Koyu üzerinde, Hisarlık Tepe’de kurulu. 1954 yılında temeli atılan 41.7 metre yüksekliğindeki anıt, 1960 yılından bu yana ziyarete açık.
Şehitliğin giriş kapısında ise Atatürk’ün yabancı askerlere hitaben yazdığı ve 1934 yılında dönemin İçişleri Bakanı Şükrü Kaya tarafından Anzak Günü’nde okunan şu sözler bulunuyor: Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı giriş ücreti ve ziyaret bilgileri
🗺 Adres: Eceabat, Çanakkale
🕘 Ziyaret saatleri: Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, yılın her dönemi günü 24 saati ziyaret edilebiliyor. Herhangi bir saat sınırlaması bulunmuyor.
🔐 Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Giriş Ücreti: Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’na giriş ücretsiz.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı nerede
Gelibolu Milli Parkına nasıl gidilir
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Çanakkale’nin Eceabat ilçesi sınırlarında yer alıyor. İstanbul yönünden karayoluyla gelecek ziyaretçilerin Tekirdağ ve Keşan üzerinden Gelibolu’ya, oradan da güneye inmeleri gerekiyor. Çanakkale’den Eceabat yönüne gitmek için feribot kullanılıyor.
İzmir yönünden ulaşım ise İzmir-Çanakkale Karayolu üzerinden sağlanıyor. Çanakkale kent merkezinden Eceabat’a geçen feribotlar ile Gelibolu Milli Parkı’na ulaşılabiliyor. Şehirde haftanın yedi günü 24 saat feribot hizmeti veriliyor. Çanakkale’ye havayoluyla gitmeyi düşünenler ise Çanakkale veya İstanbul’daki havalimanlarını tercih edebilir. İstanbul’dan Çanakkale’ye otobüs ya da araç kiralayarak ulaşım mümkün.
Tarihi değeriyle Türkiye’nin en çok ziyaret edilen milli parklarından biri olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Çanakkale gezilerinin olmazsa olmaz duraklarından.