Ocaklar, Balıkesir’in Erdek ilçesine bağlı, adını, beldenin dağlık kısımlarında bulunan granit taş ocaklarından alan güzeller güzeli bir tatil bölgesi. Erdek’in kumsalı ve tatil mekânlarıyla ünlü mesire yeri olan Ocaklar, Erdek ilçe merkezine 5 km uzaklıkta bulunuyor. Sığ denizi ile yüzme bilmeyenlerin kolaylıkla denize girebildiği Ocaklı, 1924’ten önce Rumların yaşadığı bir yerleşim yeri olarak Gonia adıyla biliniyordu.

Marmara Denizi’nin güney sahilindeki Kapıdağ Yarımadası’nın güney batı ucunda bulunan Ocaklar, yaz sezonunda büyük bir hareketlilik kazanan, sahil şeridindeki otelleri, eğlence mekânları ve çay bahçeleriyle şirin bir tatil beldesi. Toplamda 3 km’ye ulaşan sahil şeridine sahip olan Ocaklı’da halkın ana geçim kaynağı zeytincilik, balıkçılık ve turizme dayanıyor.

erdek ocaklar

Ocaklar, Balıkesir’in Erdek ilçesinin tatil cenneti. Kyzikos Antik Kenti, Seyitgazi Tepesi, Avşa Adası, Marmara, Zeytinli ve Paşalimanı Adaları gibi gezilebilecek yerlere yakınlığı ile Ocaklı, Kapıdağı Yarımadasını keşfetmek isteyenler için muhteşem bir başlangıç noktası.

Ocaklar gezilecek yerler 📌

Ocaklar, 3 km uzunluğundaki kumsalı, tatil mekanları, otelleri, kafe, restoran ve eğlence mekanlarıyla yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan bir yere dönüşüyor. Erdek’in 5 km kuzeyindeki Ocaklar, ismini dağlık kesimlerde yer alan granit taş ocaklarından alıyor.

Malta

Yerleşik nüfusu 2 bin 365 olan Ocaklar’da 24 Nisan 1999’da kurulan belediye teşkilatı, 2002 yılında çıkarılan Büyükşehir Yasası ile kapatılarak Erdek’e bağlı mahalleye dönüştürüldü. Ekonomisi ağırlıklı olarak zeytincilik, balıkçılık ve turizme dayanan Ocaklı’da yerleşik nüfus daha çok çok orta ve üzeri yaş grubundan oluşuyor.

Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleştirilen Mübadele Anlaşmasından önce Rumların yaşadığı Ocaklı’nın o dönemdeki ismi Gonia’ydı. Yemyeşil bir bitki örtüsüne sahip olan Ocaklı’nın her bir köşesinde yeşil ve mavinin buluşmasına tanık olabiliyorsunuz.

İklim özelliklerinden dolayı fundalık, zeytin, meşe, çınar, ıhlamur, kestane, kayın, defne, kavak ve dişbudak ağaçlarıyla bezeli Ocaklı’da tatilcilerin ihmalinden dolayı her yıl orman yangınları yaşanıyor.

Ocaklar’ın merkezindeki 3 km uzunluğundaki mavi bayraklı plajı ile birlikte Narlı, Çuğra, Erdek, Turanköy plajları da eşsiz kumsallarıyla deniz, kum ve güneş tatili için ideal. Diğer yandan güzel doğası ve coğrafi özellikleriyle de beldede tekne turlarına çıkabilir, doğa yürüyüşleri ve su sporları yapabilirsiniz.

Ocaklar’ın berrak ve tertemiz denizinde yüzmek, sahilden kiralayacağınız tekne, kano gibi araçlarla kıyıları keşfe çıkmak, zeytini ve balığı ile meşhur beldenin enfes lezzetlerini tatmak burada yapabileceklerinizden bazıları.

ocaklar

Ocaklar nerede 📍

Ocaklar, Kapıdağı Yarımadasının batı sahilinde, Balıkesir il merkezinin kuzeyinde, Erdek ilçesi sınırlarında yer alıyor. Marmara Denizi kıyısında uzanan Ocaklar’ın kuzeyinde 774 metre yüksekliğinde Yataktepe, doğusunda Kurukaya Tepe, Dikilitaş, Dumanlı Tepe, Kaletepe ve Çift Çınar, güneyinde ise Tumba Tepe bulunuyor.

Ocaklar’da denize dökülen Turluk ve Kirazlı derelerinin yaz mevsiminde suları oldukça azalıyor. Sahil beldesinin toplam 3 kilometrelik kıyı şeridi ve kumsalı bulunuyor.

ⓘ Ocaklar gezinizde, uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Ben sıklıkla kullanıyorum. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak güvenle rezervasyon yapabilirsiniz ✔️

Ocaklar’a nasıl gidilir ✈️

Ocaklar, Balıkesir’in kuzeyinde, Kapıdağı Yarımadası’nın güneybatısında konumlanıyor. Ocaklar, Erdek’e 5, Bandırma’ya 27, Gönen’e 60, Susurluk’a 67 km mesafede. Ocaklar’a kara, deniz ve hava yolu ile ulaşım mümkün.

Ocaklar’a uçakla nasıl gidilir: Ocaklar’a uçakla gelmek için iki alternatif var. İlki Balıkesir’in batısındaki Edremit ilçesinde yer alan Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanı, diğeri ise İstanbul Havalimanından Bandırma’nın merkezine, buradan da Ocaklar’a ulaşmak.

İstanbul Havalimanından Ocaklar’a nasıl gidilir: Bandırma’ya havayolu ile ulaşım için genellikle İstanbul Havalimanı kullanılıyor. Havalimanından HAVAIST otobüsleri ile Yenikapı’ya kadar gelebilir, buradan Bandırma feribotlarına aktarma yaparak merkeze kolayca ulaşabilirsiniz. Bandırma Otogarından Erdek minibüslerine, Erdek’ten de Ocaklar minibüsleri ile beldeye ulaşabilirsiniz.

Balıkesir Koca Seyit Havalimanından Ocaklar’a nasıl gidilir: Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanı Erdek’e 165 km uzaklıkta bulunuyor. Buradan araç kiralayarak yaklaşık 2.5 saatte Erdek’e gelip oradan Ocaklar’a geçebilirsiniz. Ocaklar, Bandırma’ya 27, Gönen’e 60, Susurluk’a 67 km mesafede bulunuyor.

erdek gezilecek yerler

Ocaklar’a arabayla nasıl gidilir: Ocaklar’a arabayla ulaşım için önce Erdek’e gelmek gerekiyor. Bandırma’ya 22 km, Balıkesir’e 118 km, Bursa’ya 117 km, İstanbul’a 373 km, Ankara’ya 510 km, Çanakkale’ye 181 km, İzmir’e 294 km, Ocaklar’a 5 km Erdek’e ulaştıktan sonra 10 dakika içerisinde Ocaklı’da oluyorsunuz.

İstanbul’dan, Bursa-Balıkesir-Bandırma-Erdek istikametini izleyerek kara yolu ile Erdek’e ulaşabilirsiniz. İstanbul-Erdek arası yaklaşık 373 km. Ankara’dan Erdek’e gelecekler ise Eskişehir-Bursa-Bandırma-Erdek güzergahı üzerinden, yaklaşık 510 km uzaklıktaki Erdek’e ulaşabilirler. İzmir’den kara yoluyla Erdek’e ulaşmak için Manisa üzerinden Akhisar-Balıkesir-Bandırma-Erdek yolunu izleyebilirler. Erdek İzmir’e 294 km uzaklıkta bulunuyor.

Kara yoluyla ulaşımda otobüsleri tercih ederseniz, Türkiye’nin pek çok ilinden direkt Erdek’e gelebilir, buradan Ocaklar minibüsleriyle 10 dakikada beldede olabilirsiniz. Erdek’e direkt otobüs bulamadığınız durumlarda Bandırma ya da Karacabey üzerinden rahatlıkla Erdek’e ulaşabiliyorsunuz.

Ocaklar’a feribotla nasıl gidilir: İstanbul’dan İDO feribotlarıyla yaklaşık 2 saat süren yolculukla Bandırma’ya ulaştıktan sonra buradan kara yolu ile Erdek’e devam edip Ocaklar’a ulaşabilirsiniz. İstanbul Yenikapı’dan, Bandırma’ya hareket eden feribotlarla ilçeye ulaşım mümkün.

Bandırma-Erdek arasındaki mesafe 22 km. Bu mesafe özel araçla ya da dolmuşlarla 15 dakika sürüyor. Bandırma Deniz Otobüsü iskelesinin karşısında bulunan otobüs duraklarından Erdek otobüslerine binebilirsiniz. Yaz dönemi için 30 dakikalık aralıklarla otobüs ve minibüs seferleri düzenleniyor.

Ocaklar, Güney Marmara’nın az bilinen tatil merkezlerinden. Sakin ve huzurlu bir tatil arayanlar için bölgedeki en iyi seçeneklerden biri olan Ocaklar, Erdek, Bandırma, Avşa Adası, Marmara Adası gibi yerleri keşfetmek için de ideal. Zeytin ağaçlarıyla bezeli tepeleri, 3 km uzunluğundaki mavi bayraklı kumsalı, şirin balık restoranları ve renkli mekanlarıyla Ocaklar, yılın her dönemi görülmeye değer.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz