Beylikdüzü, İstanbul‘da planlı kentleşmenin yeni yüzünü temsil eden ender yerleşim birimlerinden. Geniş caddeleri, bulvarları ve yeşil alanlarıyla düzenli bir yapılanmanın hâkim olduğu Beylikdüzü, artan ulaşım olanaklarıyla da kentte yaşamak için en çok tercih edilen ilçelerin başında geliyor. Avrupa kenti standartlarında, İstanbul’un en kozmopolit ilçelerinden olan ve son dönemlerde yıldızı parlayan Beylikdüzü’nde lüks konutlar da hızla yükseliyor.

Beylikdüzü, oldukça eski bir yerleşim bölgesi. MÖ 7. yüzyıla dek uzanan tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilçenin ilk sakinleri Helenler. İstanbul’un fethinden sonra Osmanlı topraklarına katılan Beylikdüzü, o dönemlerde bir sayfiye yeri ve tarım köyü konumunda kaldı. Bizans ve Osmanlı zamanında orduların konaklama yeri olduğundan, bölgede yoğun bir yerleşim olamadı.

Beylikdüzü Gezilecek Yerler

İstanbul’da Planlı Kentleşmenin Yeni Yüzü: Beylikdüzü

Beylikdüzü, tarihte ‘Garden’ ve ‘Kavaklı’ isimleriyle anılan, İstanbul’un gelişen ve büyüyen bir ilçesi. Beylikdüzü, Kurtuluş Savaşı’nın ardından mübadele ile Yunanistan’dan gelen Türklere yurt oldu. Uzun süre Çatalca ilçesine bağlı kalan Beylikdüzü’nün ilçe oluşu 2008’de gerçekleşti. Günümüzde ise 1999 Marmara depreminde büyük korku yaşayan ve daha güvenli bir yerleşim bölgesi arayışına giren İstanbulluların yoğun talebi, ilçenin hızla büyümesinde epey etkili oldu.

Beylikdüzü Gezilecek Yerler

1. Sultan Süleyman Kervansarayı

Sultan Süleyman Kervansarayı (Kurşunlu Han), Büyükçekmece Menzil Külliyesi’nin önemli yapıtlarından. Osmanlı mimarisinin önemli eserlerinden olan kervansarayların şehir içinde yapılanlarına han, şehir dışındakilere ise menzil hanı deniyor. Menzil hanlarının diğer ismi olan kervansarayların en nadide örneklerinden biri de Beylikdüzü’ndeki Sultan Süleyman Kervansarayı. Çatısının orijinal hali kurşun kaplı olduğundan Kurşunlu Han ismiyle de anılan kervansaray, avlusuz kapalı tip kervansaraylar grubuna giriyor.

Malta

2. Büyükçekmece Menzil Külliyesi

beylikduzu nasil gidilir

Büyükçekmece Menzil Külliyesi, 16. yüzyılda Balkanlara yapılan seferler nedeniyle önem kazanmaya başlayan Büyükçekmece’de yapıldı. Kanuni Sultan Süleyman ve Sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa tarafından imar edilen Büyükçekmece Menzil Külliyesi’nde, Kanuni köprü, kervansaray ve çeşmeyi yaptırırken, Sokullu ise kendi adıyla anılan Sokullu Mescidi, on altı dükkân ve dokuz oda yaptırdı.

Ancak Sokullu’nun yaptırdığı oda ve dükkânlar günümüze kadar gelemedi. Büyükçekmece Menzil Külliyesi 1998’de yapılan yenileme ve çevre düzenlemesiyle ‘Kültür Park’ ismiyle halka açık. Kültür Park içerisinde sosyal donatı alanları, çocuk parkı, kafeterya ve restoran bulunuyor.

3. Büyükçekmece Köprüsü

Büyükçekmece Köprüsü

Büyükçekmece Köprüsü, güzelliğine mimarının bile şaşırıp hayran olduğu külliyenin en gözde eseri. Beylikdüzü’nün sembolü olan Büyükçekmece Köprüsü, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış. Kanuni, Zigetvar Seferi’ne gitmeden önce köprüyü yapması için emir vermiş ve Mimar Sinan da 1566’de bu güzel köprünün yapımına başlamış.

Büyükçekmece Köprüsü, günümüzde İstanbul’un Avrupa yakasının önemli rekreasyon alanlarından biri. Çevresindeki yeşil alan, oyun parkları, kafeleri, restoranı, düğün salonu ve Kültür Park ile bir bütün oluşturan köprü Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü olarak da biliniyor.

4. Enverpaşa Köşkü

Enverpaşa Köşkü, Osmanlı son dönemine damga vuran Enver Paşa’nın ailesi ile birlikte yaşadığı yazlık köşkü Beylikdüzü’nde. Mavi ahşap panjurlu üç katlı beyaz bu köşkün güller içindeki bahçesinde bir de havuzu var. Denize cepheli köşk; gerek şıklığı gerekse barındırdığı önemli kişilikler nedeniyle, 100 yıl öncesinin kanıksanmış ahşap karası evleri arasında halen tarihi güzelliğini koruyor.

Uzun yıllar Çocuk Esirgeme Kurumu olarak kullanılan bina, 2007 yılında yapılan restorasyonun ardından Büyükçekmece Çocuk Kültür Evi olarak hizmet veriyor. Köşke dışarıdan ziyaretçi girişine izin verilmiyor.

5. Fatih Camii

Fatih Camii, Büyükçekmece’nin Fatih Mahallesi’nde ve yapım tarihi tam olarak bilinmiyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde adı geçmeyen camiinin zaman içinde değişikliğe uğradığı veya Fatih Cami’nin 17. yüzyıldan sonra yapıldığı ihtimalini güçlendiriyor.

Fatih Camii, Büyükçekmece Sokullu Mehmet Paşa Camii yakınında bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet döneminde yaptırılan kagir caminin sıvalı minaresi de taş ve tuğla ile örülü. Son cemaat yeri birçok camide olduğu gibi plâstik doğramayla kaplanmış. Önündeki Süleyman Ağa Çeşmesi ise 1856 tarihli.

6. Büyükçekmece Sahilleri

Beylikdüzü Sahilleri

Büyükçekmece Kordon Boyu, İstanbul’un motorlu taşıt trafiğine kapalı en uzun sahili. Büyükçekmece sahili, kesintisiz 1 kilometre uzunluğunda. Büyükçekmece sahilleri, ulaşımı kolay ve fiyatları ekonomik olduğundan İstanbulluların denize girmek için sıkça tercih ettiği sahillerden. Şehrin denize girilebilen ender yerlerinden olan sahilde, zabıta ve cankurtaran ekipleri ile sosyal tesisler de var.

Sahilin, Büyükçekmece Gölü-D100 karayolunun kesişimindeki Beylikdüzü Gürpınar Sahili Halk Plajı, Gürpınar, Albatros Sahilleri, Büyükçekmece Çocuk Sahilleri, Halk Plajı ve Mimar Sinan Sahili’nde denize girilebiliyor. Büyükçekmece Silivri yolu kenarında yer alan Kumburgaz Sahili, Kamiloba Beldesi Ağar Kamping Önü ve Celaliye Beldesi Belediye Tesisleri önü de denize girilen diğer plajlar arasında.

Beylikdüzü Görülecek Yerler

7. Tepecik Çamlık Piknik Alanı

Tepecik Çamlık Piknik Alanı, hafta sonu gezileri, okul gezileri için ideal adreslerden. Kırk beş dönümlük arazi içinde yer alan Tepecik Çamlık Piknik Alanı içerisinde tuvalet, çeşme, büfe, voleybol sahası, futbol oynamak için çok geniş bir alan bulunuyor. Ayrıca piknik alanında deve, at, eşek binme turları da düzenleniyor. Hoşça vakit geçirmek ve doğa ile bütünleşmek için ideal.

8. Beylikdüzü Alışveriş Merkezleri

Beylikdüzü AVM

Beylikdüzü, gezilecek yerler açısından yakın bölgelere kıyasla alışveriş merkezi ağırlıklı bir ilçe. İlçe sınırları içerisinde, Beylikdüzü Migros AVM, Perla Vista AVM, Beylicium Alışveriş Merkezi, İstanbul Outlet Park, White Corner AVM, Darty Beylikdüzü, Koçtaş Beylikdüzü, Beylik Pazarı, Stars AVM ve Atrium Çarşı oldukça işlek olan mekânlardan.

Diğer yandan, idari bakımdan Esenyurt’a bağlı, ancak fiilen Beylikdüzünde bulunan alışveriş merkezleri ise ilçede en son açılan alışveriş merkezi olan Marmara Park AVM, Real Hipermarket, Carrefour Hipermarket, Bauhaus Beylikdüzü, Media Markt Beylikdüzü ve Autopia AVM.

9. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi

TUYAP Nasıl Gidilir

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi, 1996’dan bu yana Beylikdüzü TÜYAP Fuar Alanı’nda fuar organizasyonları üzerine faaliyet gösteriyor. 1979’da kurulan ve ilk fuarlarını İstanbul Spor ve Sergi Sarayı ve Etap Marmara Oteli’nde yapan merkez, artan proje sayısı nedeniyle uluslararası standartlarda modern bir alt yapıya sahip TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi’ne taşındığından beri tüm Türkiye’ye fuarcılık alanında hizmet veriyor.

TÜYAP’a arabayla nasıl gidilir: TÜYAP’a özel aracınızla gitmek isterseniz; TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi E-5 Büyükçekmece istikametinde, Gürpınar Kavşağı’ndan 200 metre ileride, sağda yer alıyor. TEM otoyolu Edirne yönü, Avcılar-Bahçeşehir çıkışından E-5’e bağlanarak, Hadımköy – Büyükçekmece çıkışından ulaşabilirsiniz.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü (Birinci Köprü) yönünden gelirseniz, birinci çevre yolu üzerinde Tekirdağ güzergâhını takip ettiğinizde, soldaki tabelayı göreceksiniz. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (İkinci Köprü) yönünden geldiğinizde ise, Beylikdüzü-Büyükçekmece çıkışından Büyükçekmece-Beylikdüzü tabelalarını takip etmeniz gerekiyor.

TÜYAP’a metrobüsle nasıl gidilir: Beylikdüzü’nde yer alan TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezine, metrobüsün Söğütlüçeşme – Beylikdüzü hattını kullanarak gidebilirsiniz. Beylikdüzü TÜYAP durağında (son durak) inip çok az bir mesafe yürüyerek, alana kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Anadolu yakasından metrobüsle gelecekseniz Zincirlikuyu durağında veya Cevizlibağ durağında aktarma yapmanız gerekebilir. Metrobüs içerisinde sesli uyarı sistemi ile aktarma istikamete yönlendiriliyorsunuz, bu işlem ücretsiz. Zincirlikuyu durağından (34 Hatlı Metrobüs) binecekseniz, Avcılar’a kadar gelip buradan aktarma ile 34B hattına binebilirsiniz. 34B hattının son durağı Beylikdüzü TÜYAP durağı. Aktarma için aynı şekilde Cevizlibağ-Beylikdüzü metrobüsü olan 34C hattına da binebilirsiniz.

TÜYAP’a İETT otobüsleriyle nasıl gidilir: TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’ne 303, 304, 400, 401, 401T, 402, 403, 404, 448 No’lu İETT otobüsleri ile ulaşım mümkün.

TÜYAP’a Taksim’den gelmek isterseniz; Taksim’den hareket eden 145T No’lu Beylikdüzü-Taksim ekspres hattını kullanarak, Beylikdüzü Migros durağından geçen 303, 304, 400, 401, 401T, 402, 403, 404, 448 No’lu İETT otobüsleriyle fuar alanına ulaşabilirsiniz.

TÜYAP’a deniz otobüsüyle nasıl gidilir: Deniz otobüsü ile Bakırköy’e geçerek, deniz otobüsün varış saatlerine göre düzenlenen TÜYAP servisleri aracılığıyla fuar merkezine gidilebilir.

Beylikdüzü nerede

Beylikdüzü, her geçen gün büyüyen ve gelişen İstanbul’un Avrupa yakasındaki yeni kent bölgesi. Çok sayıda alışveriş merkezi, toplu konut alanı ve geniş yeşil alanlara sahip olan ilçe, Marmara Denizi kıyısında kesintisiz bir sahil şeridine de sahip.

14 Yorumlar

  1. DAHA GEZEMEDİK…BEYLİKDÜZÜNE GİDEN BUYUKÇEKMECE MİMAROBA DOLMUŞU DOLUYDU….TRAFİĞİ ÇÖZÜN…..BEYLİKDÜZÜNDE MİNİBÜS YOLU BİLDİĞİ HALDE TARİF ETMEDİ….EĞİTİLSİNLER…..İSTANBULLU ULAŞIM VE ETKİNLİK İNDİRİM KARTI VERİLSİN….BİLET ALMAK UĞRAŞTIRIYOR…BİNİNCE ÖDEME İMKANI DA OLMALI…..METROBÜSTE DİLENCİ VE GÖRGÜSÜZ YALANCILAR VAR……ENGELLEYİN….

  2. İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan otelimizde anında rezervasyon yapmak için aşağdaki linki tıklayarak bizimle iletişime gece bilirsiniz arkadaşlar ozyurtlargunlukdaire.com

  3. İstanbul Beylikdüzü’ne geldiğimde otelerden daha çok özyurtlar inşatın yaptığı konaklama firmalarında kalıyorum. Gercekten Beylikdüzü yaşanacak bir yer. Beylikdüzü’nde kalacak arkadaşların özyurtlar günlük kiralık daire de kalmasını tercih ederim.

  4. Beylikdüzü’nde 25 yıl kalmış biri olarak bu yerlerin tamamını gezme fırsatı bulamadım. Kale Temizlik Şirketi olarak ilçemizi bu şekilde tanıttığınız için çok teşekkür ederiz. Ama bence yazı güncellenmeli artık Beylikdüzü’nde örneğin bir Osmanlı Parkı var.

  5. İstanbul’da gezilecek tarihi yerler için bir sıralama yapılsa tamamının gezilmesi kaç ayda tamamlanır gerçekten merak ediyorum.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz