Norveç‘in ikinci en büyük şehri olan Bergen, aynı zamanda batı sahilinin en büyük limanı ve İskandinavya’nın en yoğun gemi duraklarından. Bergen, Norveç’in ticaret, kültür ve sanat alanlarında da en gelişmiş merkezlerinden biri. Orta Çağ’dan kalma tarihi dokuların yoğunluğuyla göz dolduran, kendine has atmosfere sahip bir şehir.

Bergen, uzun tarihi boyunca ülkesinin yönetimsel başkenti konumunda olmuş. Norveç’in 1229 yılına kadar başkentliğini yapmış olan Bergen, Kral Olav Kyrre tarafından MS. 1070 yılında kurulmuş. Yedi Dağlar olarak bilinen yemyeşil tepeler ile çevrili olan şehrin doğal güzellikleri ve etkileyici bir manzaraya sahip limanı Bergen’i Norveç’in en popüler turistik yerlerinden biri haline getirdi.

bergen gezilecek yerler

Geçmişinin 900 yıl kadar önceye uzandığı kent, Bergenshalvøyen yarım adasında yer alıyor. Her yanı dağlarla çevrili Bergen’in tarihsel adlarından biri de ‘yedi dağın kenti’. Coğrafi kimliğinde fiyortların önemli yer tuttuğu Norveç’te UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiş.

Avrupa‘nın en eski orkestrası olan ve 1765’te kurulan Bergen Filarmoni Orkestrası’na da ev sahipliği yapan kent, Norveç’in kültür sanat şehri olarak biliniyor. Bergen Uluslararası Festivali, Nattjazz Festivali ve Bergenfest gibi popüler sanat ve müzik etkinliklerinin düzenlendiği şehre her yıl bu etkinlikleri takip eden yüzlerce kişi geliyor.

Malta

Norveç fiyortlarının kapısı olan Bergen Norveç’in en kalabalık ikinci kent bölgesi konumunda. Buzul çağında, buzulların kayaları yontması sonucu oluşan vadilere, deniz suyunun dolmasıyla meydana gelen fiyort, Norveç’in bazı bölgelerde karanın 200 kilometre kadar içine giriyor. Türkiye’de yer alan Sinop’taki Hamsilos Fiyordu ise 2 km uzunluğuyla minyatür bir fiyort olma özelliğine sahip.

Bergen Gezilecek Yerler

Ülkesine has tüm özelliklere sahip olması nedeniyle mini Norveç olarak adlandırılan şehir, Norveç’e dair keşfedilmeyi bekleyen tüm sorularınızı yanıtlayacak kadar dolu bir şehir. Norveç’in batı sahillerinde bulunan ve UNESCO Dünya Miras Alanı kapsamında yer alan büyüleyici fiyortlara ev sahipliği yapan Bergen, batı Norveç fiyortlarını ziyaret etmek isteyenlerin geçiş noktasında bulunuyor.

1. Bryggen

Bryggen
Bryggen Hanseatic Wharf

Bergen Limanı, 1350-1750’lilerde dönemin ünlü ticaret topluluğu olan Hansa Grubu’na ait ticari gemilerin sıklıkla uğradığı yer. Günümüzde ise renkli evlerin çevrelediği limanın sonunda, şehrin en ünlü alışveriş duraklarından biri olan, içerisinde taze meyve, sebze, balık ve hediyelik eşyaların satıldığı Balık Pazarı kuruluyor.

Bryggen, Bergen Limanı kıyısında yer alıyor. Orta Çağ’da kentin ticaret merkezi olan rengârenk bitişik ahşap evleriyle gülümseyen şirin tarihi semt. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde koruma atında yer alan bölgede dönemin ticarethaneleri olan evlerde günümüzde kafe, restoran ve sanat atölyeleri olarak hizmet veriyor.

Renkli Bryggen Hanseatic Wharf, Bergen’in en popüler turistik yerlerinden. Restoranlar, stüdyolar, atölyeler ve butik dükkanlarla dolu olan dar sokakları ve eski ahşap evleri ile kente gelenlerin fotoğraf çekmek için akın ettiği bölgede şehrin ilk yerleşimcilerinin izlerini taşıyan eserlerin bulunduğu büyüleyici Bryggen Müzesi de bulunuyor.

Bryggens Müzesi (Bryggens Museum), Bergen’in eski ahşap yapılarından birinin üzerine inşa edilen bir arkeoloji müzesi. Müzede, Bryggen’in geçmişine doğru keyifli bir yolculuğa çıkabilir, sergilenen arkeolojik buluntuları, yerel objeleri ve deniz ticaretine ilişkin bilgi ve belgeleri görebilirsiniz.

Kentin güzel ana limanının güneydoğu ucundaki Bergen Pazar Meydanı (Torget) günün her saati hareketin eksik olmadığı bir yer. Her sabah avdan dönen balıkçıların rıhtımda buluşarak balıklarını sattığı 700 yıllık Balık Pazarı, şehrin yerel dokusunu hissedebileceğiniz bir atmosfere sahip. Torget, haftanın 7 günü 09.00-23.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

2. Hansa Müzesi

bergen hansa müzesi

Hansa Ticaret Birliği Müzesi (Hanseatic Assembly Rooms), Bergen’in en eski ahşap dokularından birinde ziyaretçilerini karşılıyor. Bergen’in doğal mimarisini yansıtan ve 18. yüzyıldan kalan Finnegård, 1872’den beri Hansa Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Bu eski ev liman bölgesinde yaşayan Alman tüccarların (Hansalar) hayatları hakkında fikir veriyor. Müzede silahlar, ev eşyaları ve giysiler sergileniyor. Dönemin zengin bir Hansa tüccarına ait olan yapıda, Orta Çağ’da Hansa Birliği’ne üye olan bir tüccarın günlük hayatına ve iş yaşamına dair ayrıntılı bilgiler sunuluyor.

Yanındaki Azize Mary Kilisesi (St. Mary’s Church), Bergen’de halen kullanılan en eski yapı özelliğine sahip olan 12’inci yüzyıl tarihli taş bir kilise. Roma mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan kilise, Bergen’in alçak kırmızı çatılı binalarının arasında göğe yükselen mavi uçlu ikiz kuleleriyle dikkat çekiyor.

Hansa Müzesi ziyaret saatleri 11.00-15.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Hansa Müzesi giriş ücreti 120NOK, öğrenci 100NOK, 18 yaş altı ücretsiz.

3. Gamle Bergen

gamle bergen

Gamle Bergen, şehrin eski şehir bölgesinin adı. Bergen’in Sandviken isimli eski şehir bölgesinde yer alan Eski Bergen Açık Hava Müzesi (Gamle Bergen), 35 tarihi ahşap binadan oluşan geniş bir alanda kurulu. Bergen’in nostaljik atmosferini yaşatmak amacıyla sonradan inşa edilmiş alan, şehrin yerel kültürünün parçası ahşap yapıların yanı sıra 18. ve 19. yüzyıl Bergen yaşamından kesitler sunan fotoğraf ve dökümanlar sergileniyor.

Tarihin değişik dönemlerine özgü işyeri ve mağazalarla zamanda keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Eski Bergen Açık Hava Müzesi ziyaret saatleri 10.00-16.00. Müze yalnızca 10 Mayıs – 6 Eylül döneminde ziyaret edilebiliyor. Yılın kalan bölümünde ziyarete kapalı. Eski Bergen Açık Hava Müzesi giriş ücreti 120NOK, öğrenci 60NOK, 16 yaş altı ücretsiz.

4. Munch ve Rasmus Meyer Koleksiyonu

Norveç’in ünlü sanatçılarına ait tablo ve eskizlerin yer aldığı Munch ve Rasmus Meyer Koleksiyonu‘nun tamamı, 1923’te şehre bağışlanmış. Bağışlanan tüm eserler şehir merkezinde Kode 4 adlı müzede sergileniyor. Müze koleksiyonunda Dahl, Egedius, Munch ve Munthe’nin eserleri yer alıyor.

Kode 4 Müzesi ziyaret saatleri kış dönemi (15 Eylül – 19 Mayıs) salıdan cumaya 11.00-16.00, cumartesi-pazar 11.00-17.00, pazartesi kapalı. Yaz dönemi (20 Mayıs – 14 Eylül) pazartesi hariç haftanın 6 günü 10.00-17.00. Kode 3 Müzesi giriş ücreti kış dönemi (15 Eylül – 19 Mayıs) 130NOK, öğrenci 90NOK, 18 yaş altı ücretsiz; yaz dönemi (20 Mayıs – 14 Eylül) 160NOK, öğrenci 110NOK, 18 yaş altı ücretsiz.

5. Bergenhus Kalesi

bergen görülecek yerler
Rosenkrantz Kulesi

Bergenhus Kalesi, Norveç’in günümüze dek gelmeyi başaran en iyi korunmuş kalesi. Yapıldığı tarih olan 13. yüzyıldan itibaren Norveç krallarının saray olarak kullanılan yapı, II. Dünya Savaşı esnasında oldukça zarar gördüğünden, savaşın ardından yenilenmiş. Bergen Limanı’na hakim bir noktada 16. yüzyılda inşa edilen, İskandinavya’daki en etkileyici yapılardan biri olarak biliniyor. İçerisinde 1940-45 Alman işgali sırasında kadınların ve direniş gruplarının öykülerini anlatan büyüleyici bir koleksiyona sahip olan Bergenhus Kalesi Müzesi’ni de barındıran kalenin enfes bir manzarası var.

Rosenkrantz Kulesi, Bergenhus Kalesi’nin hemen yanında, 1270’lilerde inşa edilmiş. Günümüzdeki halini 1560’larda yapılan genişletme çalışmaları esnasında alan kule, Vali Erik Rosenkrantz’in adını almış.

İsa Kilisesi (Christ Church), Bergenhus Kalesi sınırları içerisinde yer alan ve 13.yüzyılda bahçesi kraliyet mensuplarının mezarlığı olarak kullanılan bir kilise. Kafeteryasında soluklayabileceğiniz kalenin bahçesi, şehir parkı olarak Bergenliler arasında hayli popüler. Öyle ki, görkemli kale ve deniz manzarasının keyfini sürmek için birebir.

Bergenhus Kalesi ziyaret saatleri 11.00-17.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Kale, 1 Ocak – 30 Nisan döneminde pazartesi günleri kapalı. Bergenhus Kalesi ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

6. Gamlehaugen Saray

bergen en güzel yerler

Gamlehaugen Sarayı (Gamlehaugen Palace), Kral Harald’ın Bergen’deki resmi konutu. 1900 yılında inşa edildi. Norveç’in ilk başbakanı Christian Michelsen’in de eviydi. Gamlehaugen banliyösü içerisinde bulunan saray ülkenin İsveç himayesinden kurtuluşunda büyük role sahip eski başbakanın konutuyken günümüzde kraliyet ailesinin evi olarak kullanılıyor.

Evin birinci katı Başbakan Christian Michelsen’in anısına düzenlenen bir müzeye sahip. 8 farklı odada Norveç siyasi tarihine dair detayları görebileceğiniz yapının bahçesi de çok hoş. Saray ve muhteşem güzellikteki yemyeşil bahçesi, rehberler eşliğinde gezilebiliyor.

Gamlehaugen ziyaret saatleri 11.00-17.00. Yalnızca haziran, temmuz ve ağustos aylarında salı, perşembe, cumartesi ve pazar günleri ziyaret edilebiliyor. Gamlehaugen girişinde ücret alınmıyor. Bergen şehir merkezinin 2 km güneyinde yer alıyor.

7. Bergen Katedrali

Bergen Katedrali, şehrin en önemli ve en görkemli tarihi yapılarından. Tarihi geçmişi 1181’e uzanan katedral, 1623 ve 1640 yangınlarından sonra yeniden inşa edilerek günümüzdeki halini aldı. Mimar Christian Christie tarafından 1880’de yapılan rokoko tarzındaki yenileme çalışmalarında katedralin iç mekanı baştan aşağıya değiştirildi.

Bergen Katedrali ziyaret saatleri 09.00-14.00. Pazar günleri kapalı olan Bergen Katedrali ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

8. Edvard Grieg Müzesi (Troldhaugen)

Troldhaugen, Bergen

Troldhaugen Evi ise mimarisiyle göze çarpan sevimli kır evi. Norveçli ünlü Besteci ve Piyanist Edvard Grieg’in hayatının son 22 yılını geçirdiği ev, 1928’de müzeye dönüştürüldü. Evde, bestecinin mezarı ve eserlerine adanan bir de müze bulunuyor. Bergen şehir merkezine 10 km uzaklıktaki Troldhaugen’de Edvard Grieg Evinde 200 kişilik konser salonu Troldsalen bulunuyor. Zaman zaman da klasik müzik dinletileri düzenlenen bina mükemmel akustiği ile ünlü.

Edvard Grieg Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Mayıs – 30 Eylül) 09.00-18.00, kış dönemi (1 Ekim – 30 Nisan) 10.00-16.00. Edvard Grieg Müzesi giriş ücreti 130NOK, öğrenci 65NOK, 18 yaş altı ziyaretçilere ücretsiz.

9. Bergen Üniversitesi Müzesi

Bergen Üniversitesi Müzesi (Universitetsmuseet i Bergen), Doğa Tarihi Koleksiyonu, Kültürel Tarih Koleksiyonu ve Denizcilik Müzesi’ni kapsayan 3 farklı koleksiyona sahip. Müze severlerin en az yarım gününü ayırabileceği turun ardından müze binasının yanı başında bulunan Botanik Bahçesi de görmeye değer.



Bergen Üniversitesi Müzesi ziyaret saatleri salıdan cumartesiye 10.00-16.00, pazar günleri ise 11.00-17.00. Müze, pazartesi günleri kapalı. Bergen Üniversitesi Müzesi giriş ücreti 120NOK, öğrenci 80NOK, 18 yaş altına ücretsiz. Online bilet alımında yetişkin ücreti 100NOK oluyor.

10. Fløyfjell

bergen norveç

Bergen’in kuzeydoğusundaki Fløyfjell, 319 metre yüksekliğe ulaşan, kentin ve çevresinin muhteşem manzaralarını görebileceğiniz bir tepe. Yürümeyi sevenler için doğa ve yerel şehir dokusuyla baş başa keyifli bir parkura sahip olan tepeye 8 dakikalık bir yolculukla fünikülerle de çıkılabiliyor.

Fløyfjell ziyaret saatleri pazartesiden cumaya 07.30-23.00, cumartesi ve pazar günleri ise 08.00-23.00. Fløyfjell giriş ücreti (füniküler ücreti) yaz dönemi (1 Mayıs – 31 Ağustos) tek yön 65NOK, gidiş-dönüş 130NOK, çocuklar için tek yön 35NOK, gidiş-dönüş 65NOK, aile bileti (2 yetişkin ve 2 çocuk) gidiş-dönüş 325NOK. Kış dönemi (1 Ocak – 30 Nisan, 1 Eylül – 31 Aralık) tek yön 50NOK, gidiş-dönüş 100NOK, çocuklar için tek yön 25NOK, gidiş-dönüş 50NOK, aile bileti (2 yetişkin ve 2 çocuk) gidiş-dönüş 250NOK.

Damsgård Malikânesi, 1770’lerde dönemin Savaş Bakanı için inşa edilmiş. Hem iç hem de dış dekorasyonu ve mimarisiyle göz dolduran Rokoko stilindeki Damsgård Malikânesi’nin bahçesi ise, 18. yüzyılda çeşmeler, heykeller, özel bitki ve çiçeklerle bezenerek tasarlanmış. Günümüzde ise halen nefes kesici bir güzelliğe sahip.

Bergen Sanat Müzesi (Bergen Art Museum), Bergen kent merkezindeki Lille Lungegårdsvann Gölü kıyısında yer alıyor. Müzede sergilenen ünlü Rasmus Meyer Koleksiyonu, Oslo dışında sergilenen en iyi Edvard Munch çalışmaları ve diğer gözde Norveçli ressamların eserleri sergileniyor.

Bergen Dekoratif Sanatlar Müzesi (West Norway Museum of Decorative Art), Norveç’teki en büyük Çin resimleri koleksiyonunu barındıran ve dekoratif sanat eserleri ile farklı tasarım ürünlerini modern ve radikal sergiler eşliğinde sunmasıyla ünlü.

Bergen Bilim Merkezi (VilVite – Bergen Science Center), hem çocukların hem de yetişkinlerin keyif aldığı eğlenceli bilim bir merkezi. Yüze yakın deney alanı ve interaktif elektronik aletlerin yer aldığı merkezde, tematik sergi ve gösteriler ile, detaylı bilgiler sunan özel sergi alanları yer alıyor.

Nygårds Parkı, Norveç’in en popüler parklarından biri. 1800’lerde İngiliz bahçeleri stilinde tasarlanan parkta doğayla iç içe yemyeşil bir alanda sakin zaman geçirmek veya Bergenliler gibi piknik ve barbekü yapmak mümkün. Dilerseniz, çimenlerde yayılarak kitap okuyabilirsiniz.

Bergen Akvaryumu, Bergen Yarımadası’nın en uç noktasında yer alıyor. Akvaryum içerisinde, Avrupa’nın en kapsamlı deniz faunası bulunuyor. Deniz endüstrisi, kutup denizlerinde yaşam ve su sürüngenleri gibi farklı sergilere de ev sahipliği yapan akvaryumun en heyecanlı bölümü ise şüphesiz penguenlerin ve denizaslanlarının gözlem alanı!

Norveç’in kültür sanat başkenti Bergen’de her yıl mayıs ayının son haftasında düzenlenen Bergen Uluslararası Festivali, opera, dans resitalleri, bale, caz konserleri, tiyatro gösterileri ile renkli çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Festival kapsamındaki etkinlikler Bergen Ulusal Tiyatrosu, Bryggen Müzesi ve kentin meydanlarında gerçekleştiriliyor.



Bergen nerede

Bergen’e nasıl gidilir

Bergen‘e Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Norveç’in başkenti Oslo üzerinden şehre aktarmalı uçuşlarla gitmek mümkün. Türk Hava Yolları’nın İstanbul Havalimanı’ndan haftanın 7 günü, her gün 2 sefer Oslo’ya direkt uçuşu var. İstanbul-Oslo uçuş süresi 3 saat 45 dakika. Aktarmalı uçuşlarla Bergen yolculuğu 6-8 saat sürüyor.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan haftanın her günü Pegasus Havayolları’nın Oslo’ya direkt uçuşu bulunuyor. Sabiha Gökçen Havalimanı-Oslu uçuşu 3 saat 55 dakika sürüyor.

Bergen Havalimanı, şehir merkezinin 18 km güneyinde bulunuyor. Havalimanından şehir merkezine ulaşım otobüs, tren, araç kiralama, taksi ve özel transfer aracı seçeneklerini kullanabilirsiniz. Banliyö treniyle Bergen Havalimanı’ndan Bergen kent merkezine ulaşım yalnızca 15 dakika sürüyor. Havalimanı gelen yolcu terminalinden hareket eden otobüslerle 20 dakikada kent merkezine ulaşılabiliyor. Flybussen otobüslerinin biletlerini internetten ya da havalimanındaki satış gişesinden alabilirsiniz.

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz