Auerbachs Keller, sadece Leipzig‘in değil Almanyanın da en eski ve en meşhur restoranlarından birisi. Tarihi 15. yüzyılın ilk yarısına kadar uzanan Auerbachs Keller, Almanya‘nın Leipzig şehrinin en eski ikinci restoranı olarak oldukça iyi bir üne sahip, bunu her yönüyle de hakediyor.
Bir süre Leipzig’de yaşayan ünlü Alman edebiyatçı Johann Wolfgang von Goethe, ünlü draması Faust’un ortaya çıkmasında Auerbach Lokantası önemli bir esin kaynağı olmuştu.
Goethe’nin Restoranı: Auerbachs Keller
Auerbachs Keller, Leipzig’in tarihi bölgesi olan Grimmaische Strabe 2’de, pazarın hemen yanındaki alışveriş bölgesinde, Leipzig’in en zarif alışveriş pasajı olan MadlerPassage’da bulunuyor. Bir pasajın zemin katına inen bir merdivenden bu restorana iniliyor. Wine House (Şarap bar) olarak tarihte geçmesi 1438 yılına rastlıyor.
Mevcut adı da orijinal sahibi olan Leipzig Üniversitesi tıp profesörü ve rektörü, aynı zamanda şehir meclis üyesi Dr. Heinrich Stromer, daha çok bilinen adıyla Dr. Auerbach’dan almış. Saksonya prensinin şahsi hekimi olan Auerbach’a, kendisine yaptığı yardımlardan ötürü prens tarafından kendi barını açma hakkı tanınmış.
Bu restoran 1912 yılında Malder-Passage ile birlikte yapılmış ve tipik basit Saksonya’ya özel yemekler servis ediliyordu ve her servisle birlikte bira da geliyordu. Restoran’ın beş adet tarihi yemek odası bulunuyor; Goethezimmer, Fasskeller, Lutherzimmer, Alt-Leipzig ve 1913’den beri Grober Keller.
Ünlü Alman edebiyatçı ve şair Goethe, 1765-1768 yılları arasında Leipzig’de yaşadığı dönemlerde Auerbach’s Celları sık sık ziyaret etmiş ve en gözde mekanlarından biri olduğunu da sık sık dile getirmiş.
Babası da bir hukukçu olan Frankfurtlu Goethe, henüz 16 yaşındayken Leipzig Üniversitesinde eğitim almaya başlıyor. Goethe, üniversiteye gitmiş gitmesine ama sadece iki hukuk dersi almış, ancak onun gönlü yazmaktan yana olduğundan, şehrin bu ünlü meyhanesini kendisine mesken bellemiş.
Edebiyat tarihine ismini altın harflerle yazdıran şaheseri Faust’u kaleme burada almış. Goethe’nin Faust’unun birinci bölümünde, Mephistopheles ve Faust içki varilinin üzerine çıkmadan önce öğrencilerle burada içiyor.
Bu sahne şu anda Goethezimmer (Goethe odası) olarak adlandırılan yerde bir ağaç gövdesine resmedilmiş ve yazara da tam olarak burada ilham geldiği biliniyor.
Bugün tarih kokan restoranın duvarlarında, Johann Wolfgang von Goethe’nin dünyaca ünlü kitabı Faust’ta Mephistopheles’in Faust’u seyahatine götürmesi sahnesi yer alıyor.
Buradaki bir tahta üzerinde iki resim görülüyor. Biri sihirbaz ve astrolog olan Faust’un öğrencileriyle içtiği ve diğeri de şarap varili üzerinde ata biner gibi kapıdan dışarıya çıktığı resim.
Goethe, Faust efsanesine gençliğinden beri aşikardı. Leipzig’deki Auerbach’s Cellar sahnesinde gösterilen Faust I, gerçek anlamda şehre adanmış.
Bir efsaneye göre, simyacı olan Dr. Johann Georg Faust bir seferinde varilin üzerine çıkıp kilerden sokağa kadar varili döndüre döndüre çıkmış ve bu konuda ona yardımcı olan da Şeytan’ın ta kendisiymiş.
‘Çanaklar masada’ adında bir oyun her hafta sonu ve resmi tatillerde restoranın en meşhur etkinliklerinden biri. Ev yemeklerinin yine ev yemeği tarzında servis edildiği ve uygun fiyatlarla evinde kendi yemeğini yapmaya vakti olmayanlar için düşünülmüş bir servis.
Menüsünde yerel lezzetlerin dışında uluslararası yiyecekleri de bulabileceğiniz tarihi bir restoran. Ustalıkla hazırlanmış ve mum ışığıyla süslenmiş masa bu tarihi restoranda romantik bi akşam yemeği için kusursuz bir seçim.
Türk Hava Yolları İstanbul’dan Leipzig’e haftada 7 direkt karşılıklı sefer gerçekleştiriyor. Dresden ile birlikte Leipzig harika bir tatil rotası olabilir.
Tam benlik gidip restoranı Sayfamda yazmalıyım.