Amasya, ilgi çekici tarihi, yöresel lezzetleri ve doğal güzellikleriyle hem İç Anadolu hem de Karadeniz kültüründen harmanlanmış keyifler sunuyor ziyaretçilerine. Yeşilırmak nehrinin, bereketini katmerlendirdiği topraklara sahip bu şehrin doğal güzellikleri de bir arada bünyesinde bulundurması nedeniyle, oldukça şanslı bir Orta Anadolu şehri olduğuysa, çok açık.

Karadeniz Bölgesinin en güzel kentlerinden Amasya, Yeşilırmak’ın can verdiği topraklarda kurulu. Osmanlı Döneminde şehzadelerin eğitim gördüğü ve devlet yönetimine hazırlık için eğitildiği şehir zengin tarihi mirasa sahip.

amasya nerede

Tarihin zamana fısıldadığı nice yaşanmışlığı barındıran Amasya, neredeyse her köşesinde, her sokağında topraklarında nefes alıp vermiş uygarlıkların izlerini, gelecek nesiller ve ziyaretçileri için, özenle saklayıp koruyor.

Gerek merkezinde, gerekse ilçelerinde, zamana yenik düşmeme çabasındaki bu tarihî eserler, aynı zamanda Amasya’nın, kendine özgü bir şehir olmasını sağlıyor.

Malta

Amasya hakkında kısa bilgiler 🇹🇷

Tarihi geçmişi günümüzden 7 bin 500 yıl öteye uzanan Amasya, Anadolu coğrafyasının en eski yerleşim yerlerinden. Amasya doğumlu, ünlü tarihçi Strabon, sadece bir şehir olmaktan öte, bulunduğu vadi konumu sayesinde korunması kolay bir savunma merkezi olan bu şehri, Hz. İsa’nın doğumundan binlerce yıl önce, Amazon kraliçesi Amasis’in kurduğunu söylüyor.

Mitridates Krallığı Dönemindeki adı Amasseia olan Amasya’nın ismi Ana Tanrıça Ma’nın şehri anlamına geliyor. Tarih boyunca Hititlerden başlayarak sayısız medeniyete ev sahipliği yapan kentte birçok medeniyetin izlerini görmek mümkün. Hititlerden itibaren çok sayıda medeniyetin yerleştiği kentte tarih boyunca Bizanslılar, Selçuklu, İlhanlı, Beylikler ve Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyeti bulunuyor.

Amasya, ilgi çekici tarihi, yöresel lezzetleri ve doğal güzellikleriyle hem İç Anadolu hem de Karadeniz kültüründen esintiler sunuyor ziyaretçilerine. Yeşilırmak’ın, bereketini katmerlendirdiği topraklara sahip bu şehrin doğal güzellikleri de bir arada bünyesinde bulundurması nedeniyle, bir hayli şanslı bir Orta Anadolu şehri olduğuysa, çok açık.

Amasya’nın merkez ilçe nüfusu 178 bin, yüzölçümü ise 5.701 km². Amasya’nın trafik plaka kodu 05, telefon alan kodu ise 358. 7 ilçesi bulunan Amasya’da merkez ilçenin dışındaki ilçeler ise şunlar: Göynücek, Gümüşhacıköy, Hamamözü, Merzifon, Suluova ve Taşova.

Daha uygun bir Amasya tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur blog yazım size yol gösterebilir.

Amasya nerede 📍

Amasya, Türkiye’de Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz Bölümü’nün iç kısmında yer alıyor. Amasya, doğuda Tokat, güneyde Tokat ve Yozgat, batıda Çorum, kuzeyde Samsun ile çevrili. Toplam kara sınırı uzunluğu 492 km olan Amasya’nın Samsun’la 169 km, Tokat’la 165 km, Yozgat’la 6 km, Çorum’la ise 152 km sınırı bulunuyor.

ⓘ Amasya gezinizde, dünyanın her yerinde uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Ben sıklıkla tercih ediyorum. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak güvenle rezervasyon yapabilirsiniz ✔️

Amasya’ya nasıl gidilir ✈️

Amasya’ya hava yoluyla ulaşım: Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan Merzifon Havalimanı, Amasya’ya hava yoluyla ulaşmak isteyenler için en kolay ve en hızlı seçenek. Merzifon Havalimanı, Amasya kent merkezine 46 km uzaklıkta yer alıyor.

Türk Hava Yolları’nın İstanbul Havalimanı’ndan her gün, Pegasus Havayolları’nın ise İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Merzifon’a haftanın 3 günü direkt uçak seferleri bulunuyor.

Merzifon Havalimanı’ndan Amasya’ya ulaşım: Merzifon Havalimanı’ndan Amasya şehir merkezine ulaşım için havayolu şirketlerinin servis araçları, taksi, araç kiralama ve transfer aracı seçenekleri bulunuyor.

Hava yolu şirketlerinin servisleri uçakların havalimanına inişinden 30 dakika sonra hareket ediyor ve doğruca Amasya kent merkezine gidiyor. Servisler dışında taksi, araç kiralama ya da ücretli transfer araçlarıyla da şehir merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz.

amasya nasıl gidilir

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Amasya’ya kara yoluyla ulaşım: Amasya, komşu iller Samsun, Çorum ve Tokat’a devlet yoluyla bağlı. Kent merkezinde bulunan Amasya Otogarı’na Türkiye‘nin birçok şehrinden direkt otobüs seferi bulunuyor. Samsun ve Çorum’la her saat otobüs bağlantısı var.

Özel araçla Amasya’ya ulaşım: Amasya, Ankara’ya 372 km, İstanbul’a 682 km, İzmir’e ise 938 km uzaklıkta. İstanbul’dan Amasya’ya ulaşım için Bolu, Tosya, Merzifon güzergahı takip ediliyor. Ankara’dan ulaşım için ise Kırıkkale, Çorum, Samsun Karayolu kullanılıyor.

Amasya gezilecek yerler 📌

Amasya Kongresi ile Kurtuluş Savaşı’nın sembol kentlerinden olan Amasya‘da Amasya Kalesi’nin sırtlarında yer alan Kaya Mezarları, Yeşiırmak kıyısındaki Yalıboyu Evleri, Şehzadeler Müzesi, Amasya Kalesi, Amasya Arkeoloji Müzesi, Yedikuğular Kuş Cenneti (Yedikır Baraj Gölü), Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi ve Burmalı Minare Camisi mutlaka ziyaret edilecek yerlerden.

5 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz