Plitvice Milli Parkı, nefes kesici zümrüt renkli gölleri, şelaleleri ve gür ormanı ile insanın aklını başından alan güzelliğe sahip. Plitviç diye telaffuz ediliyor. Hırvatistan’ın, Bosna Hersek sınırı yakınlarında yer alan Plitvice Milli Parkı, birbirine bağlı olağanüstü güzel 16 gölden oluşuyor. Avrupa’nın en güzel doğal güzelliklerden biri olan göller ve şelaleler UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

Göller arasında boyut ve hacim olarak değişen sayısız şelale var. Her bir gölden diğerine akan suyun önündeki doğal barajlar, bizim Pamukkale Travertenleri gibi katmanlı bir yapı oluşturmuş. Göller turkuazdan mavi, yeşil ve griye kadar farklı renklere sahip. Tekne turlarının yanı sıra ahşap yürüyüş yollarının üzerinde gezerek gölleri ve çevresi keşfedebiliyorsunuz. Doğanın olağanüstü güzelliğini hücrelerinizde hissediyorsunuz.

Plitvice hakkında bilgiler

Plitvice Milli Parkı: Plitvice Şelaleleri

Plitvice Gölleri Milli Parkı, Hırvatistan’ın en seçkin doğal harikası. Hırvatistan’ın Dubrovnik’den sonra en ünlü yeri. Görkemli şelaleleri, gölleri ve ormanları ile UNESCO’nun dünya doğal mirası listesinde yer alıyor. Sıkı koruma altındaki göllerde yüzmek yasak. Hatta fotoğraf çekmek için kısmen yürüyüş yolundan biraz içeriye girdiğimde çıkmam için görevlilerden uyarı aldım.

Plitvice, 1949’da milli park haline getirildi. Yugoslavya iç savaşında ilk kıvılcımın atıldığı yer. Sırp-Hırvat savaşının ilk kayıplarından biri, öldürülen bir park polisiydi. Park savaşın çoğunda 1995’e kadar Sırp birlikleri tarafından işgal altındaydı. Bu süre zarfında park ofisleri ve oteller talan edildi ancak parkın kendisi hasar görmedi. O zamandan beri otel ve diğer binalar restore edildi ve ziyaretçiler park turlarına geri döndüler.

Malta

Plitvice Milli Parkı’nın en ilgi çekici özellikleri arasında 16 turkuaz gölünü birbirine bağlayan şelaleleri, sık kayın ormanları, köknar ve ladin ormanlarında yükselen kaya oluşumları yer alıyor. Parkın 12.000 dönümü 9000 dönüm orman, 2800 dönüm çimenlik alan ve köy, 3688 dönümü ise suya ayrılıyor. Suyun altındaki traverten birikintileri sayesinde su her yerde kristal berraklığında.

Travertenler düzenli olarak yeraltı suyunun şelalelere dağılımından sorumlu olan höyükleri oluşturuyor. Park mağaralar, kaynaklar, çiçekli çayırlar, Grand Canyon’un yeşil bir koluna benzeyen Korana Nehri’nin kaynağında geyik, kurt, yaban domuzu ve parkın ziyaretçilere açık olan saatlerinde nadiren görülebilen boz ayı gibi çeşitli hayvan türleriyle son derece zengin bir vahşi yaşama sahip.

Plitvice Milli Parkı
Plitvice gölleri

Plitvice Şelaleleri, Hırvatistan’da Split ile Zagreb şehirleri arasındaki eski yol üzerinde yer alıyor. Bahar ve yaz döneminde ziyaret etmek için en güzel zamanlar. Sonbaharda ise müthiş. Kışın daha çok karamsar ve renksiz bir havaya sahip.

Şelaleler, Adriyatik kıyıları ve adalarından sonra Hırvatistan’ın en çok ziyaret edilen ikinci yer. Yılda bir milyondan fazla ziyaretçi alan Plitvice Milli Parkı Hırvatistan’ın en çok ziyaret edilen milli parkı konumunda. Plitvice’ye Zagreb’den 2 saatlik bir yolculukla ulaşabiliyorsunuz.

Parkı gezmek keyfinize göre değişiyor. En az 2 saat ayrılması şart. Ben 6 saat kadar dolaşmıştım ama yetmemişti. Ziyaretçilerin parkta 2 ila 8 saat arasında dolaşmalarını sağlayan, çok iyi işaretlenmiş çakıl ve tahta yürüme yolları ile çevrili nefis rotalar var.

Park yollarındaki işaretler, güzergâh çizgilerini ve her birinin diğerine mesafelerini gösteriyor, ancak gerçekte kendi yolunuzu oluşturabiliyor ve istediğiniz gibi uzun veya kısa süre kalabiliyorsunuz.

İşaretler aynı zamanda yanlış bir dönüş yapmanıza ve otobüs ya da feribot seferlerinden birisini kaçırmanıza engel oluyorlar. Park içi ulaşım sistemi çevre dostu yakıtlarla çalışan araçlarla yapılıyor ve önemli yerler arasında ziyaretçileri taşıyorlar.

Plitvice

Rotanın bir bölümünde kendimi rastgele yürüyüş yollarından birine vurmuştum. Tahmin edilenden daha uzun bir rotaydı. Geri dönüş göl çevresinden olduğundan oldukça çok zamanımı almıştı. Ana girişe araç taşıyan otobüslerin olduğu bölüme de feribotla geçmem gerekmişti. Zadar şehrinden geldiğim transfer aracına gecikmeyle varabilmiştim.

Eğer bir tur veya transfer firması ile geliyorsanız, yürüyüş rotalarının süresini göz önünde bulundurmanızda fayda var. Her bir patika girişinde rotaların uzunlukları hakkında bilgiler var. Ayrıca park girişinde harita edinip tamamen haritadaki rotalara bağlı kalabilirsiniz.

Plitvice Hırvatistan
Hırvatistan Plitvice
Plitvice nasıl gidilir

Plitvice Gölleri gezisi hakkında bilgiler

Ulusal parkta Ulaz 1 ve Ulaz 2 olmak üzere her birinde turist bilgi bürosu, hediyelik eşya ve atıştırmalık mağazaları olan iki giriş var. Her iki giriş de Nisan ortasından ve Eylül ortasına kadar günlük olarak sabah 07.00-17.00 arası ve Ekim ortasından Nisan ortasına kadar sabah 9.00- 16.00 arasında açık.

Daha fazla bilgi için Korenica’daki Trg Sveti Jurja 6’daki ayrı bir Plitvice Turizm Ofisi (www.tzplitvice.hr) de bulunuyor. Resmi internet sayfası için tıklayın.

Plitvice Milli Parkı’na Ulaz 2’den (Giriş 2) gidip, tura başlamak en uygunu. Bu giriş sizi parkın ortasına getiriyor ve keşfetmek için daha fazla seçenek sunuyor. Ulaz 2 aynı zamanda parkın yakınında konaklamak isteyen gezginler için park otellerinin yanı sıra Plitvice’ye giden ve buradan çıkan yollardaki ‘room (oda)’ işaretleriyle dolu. Konaklama için uygun olanını tercih edebilirsiniz.

Hediyelik eşya ve atıştırmalık yemekler satan mağazalar parkın giriş ve çıkışında bulunurken yiyecek satıcılarının bulunduğu büyük bir piknik alanı parkın ana gölünün karşısında yer alıyor. Ayrıca parkın girişinde birkaç güzel otel de var.

Plitvice Göllerine nasıl gidilir

Hırvatistan Plitvice Milli Parkı, Split ile Zagreb arasındaki eski yol üzerinde yer alıyor. Hırvatistan’daki hemen hemen her şehir ve otel ya turlar düzenliyor ya da ziyaretçileri Plitviceli turlarla birleştiriyor. Hostelde kalıyorsanız resepsiyona nasıl gidebileceğinizi sorduğunuzda yardımcı oluyorlar. Çoğu şehirde hosteller kendi aralarında birleşip servis yapıyor veya hostel deskinde yer alan broşürlerden tur firmalarına ulaşıp sizi hostelden almalarını isteyebilirsiniz.

Zagrep–Plitvice arası 130 km ve özel araçla yol yaklaşık 2 saat sürüyor. Zagreb-Rieka otobanından Karlovac’a dönüyorsunuz. Buradan Split’e giden eski yol ile Plitvice’ye ait işaretleri takip ederek kolayca ulaşabiliyorsunuz (E71). Google Map kullanarak rotayı izlemeniz tavsiyem. İnternetiniz yoksa dahi offline olarak öncesinde haritayı indirip, rotayı takip edin.

Zadar–Plitvice arası ise 118 km ve özel araçlar ulaşım yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Split-Plitvice arası 243 km ve yol 2,5 saat sürüyor.

Dubrovnik–Plitvice arası ise 432 km. Günübirlik ziyaret pek de mümkün değil. Ulaşım 5 saat sürüyor. Yaklaşık 10 saatinizin yolda geçeceğini düşünürseniz Plitvice’de konaklamak iyi fikir. Parkta Split, Zadar ve Zagreb’den otobüsle ulaşılabiliyor. Ben Zadar’da hostelimden transfer alarak parkı ziyaret etmiştim.

Plitviceye nasıl gidilir

Otobüsle Plitvice’ye nasıl gidilir: Plitvice Göllerine doğrudan bir otobüs yok. Zagreb-Split arası sefer yapan otobüsler Plitvice’in kapısından geçiyor ve yolcukluk yaklaşık 2,5 saat sürüyor. Zagreb’deki ana otobüs istasyonundan günde birkaç otobüs var. İnternetten www.akz.hr adresinden seferleri kontrol edebilirsiniz ve biletinizi alabilirsiniz. Sitenin İngilizce seçeneği var.

Zagreb Bus Station’ı ziyaret ederseniz eğer biletinizi oradan da alabilirsiniz. Online aldığınız biletlerin çıktısını yanınızda bulundurmanız gerekiyor veya otobüs terminalinde ilgili firmadan çıktısını alabilirsiniz. Bilet alırken mutlaka Plitvice Milli Parkı’na gitmek istediğinizi iletin. Eğer bagajınız varsa ortalama 5-10 Kuna arası ücret ödüyorsunuz.

Plitvice göllerine nasıl gidilir
Plitvice gölleri nerede

Plitvice Gölleri giriş ücreti

Hırvatistan’ın, Bosna Hersek sınırı yakınlarında bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Plitvice Milli Parkı giriş ücretleri sezona göre çok değişiyor. Çocuklar ve yaşlılar için düşük fiyat oranları var.

1 Ocak – 31 Mart ile 1 Kasım – 31 Aralık arası Plitvice Milli Parkı giriş ücreti 55HRK (50TL), Öğrenci 45HRK, 7-18 yaş arası çocuk 35HRK

1 Nisan – 30 Haziran ile 1 Eylül – 31 Ekim arası Plitvice Milli Parkı giriş ücreti 150 HRK (50TL), Öğrenci 100HRK, 7-18 yaş arası çocuk 80HRK

1 Temmuz – 31 Ağustos arasında ise Plitvice Milli Parkı giriş ücreti 250 HRK (50TL), Öğrenci 160HRK, 7-18 yaş arası çocuk 110HRK

Biletinizi gezi süresince saklayın ve yanınızda bulundurun. Sorulduğunda gösteremezseniz yeniden bilet almak zorunda kalırsınız. Köpeğiniz varsa sadece tasmasıyla girişe izin veriliyor.

4 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz