Katerina Köşkü, Kars’ın Sarıkamış ilçesinde, Osmanlı-Rus Savaşı’nın ardından 40 yıl Rusların işgali altında kaldığı dönemde, Çar 2. Nikolay tarafından yaptırılan 19. yüzyıl Baltık mimarisi izlerini taşıyan tarihi bir av köşkü.

Sarıkamış ormanları içerisinde bulunan ve 1896’da çivi kullanılmadan yapılan Katerina Köşkü, Kars’ın ve Sarıkamış’ın eşsiz tarihi dokularından biri. 1994’e dek askeri bölgede Sarıkamış Tugay Komutanlığı denetiminde kalan köşk, yaklaşık 6 bin 500 metrekarelik arazi üzerinde kurulu.

katerina köşkü

Katerina Köşkü, Kars

Av köşkü ve ana köşk olmak üzere 2 ayrı yapıdan oluşan Katerina Köşkü, Sarıkamış Kazım Karabekir Mahallesi’nde Şişman Köşk olarak da bilinen tarihi bir yapı ile yan yana. 6 bin 500 metrekarelik bir alanda yer alan iki köşkten Katerina Köşkü’nün 21, Şişman Köşk’ün ise 7 odası bulunuyor.

Bölgeye özgü sarı çam ağaçlarının 80 derecede pişirilmesinin ardından ahşabın birbirine örgü şeklinde geçirilmesiyle inşa edilen Katerina Köşkü’nün inşasında hiç çivi kullanılmamış. Peç adı verilen sistemle ısıtılan köşkün beton kolonlarının içerisindeki hava akımından ısı elde ediliyor.

Malta

Rus Çarı II. Nikolay’ın eşi Katherina için yaptırdığı düşünülen köşk ailenin yazlık konutu olmasının yanı sıra Çarının hasta oğlu Aleksi’nin rehabilite edildiği şifa veren bir yer olarak da kullanılmış.

katerina köşkü
katerina-kosku-nerede

Katerina Köşkü’ne nasıl gidilir

Kars’ın Sarıkamış ilçesi Kazım Karabekir Mahallesi’nde yer alan Katerina Köşküne ulaşım için öncelikle Kars’a ardından da ilçeye gelmeniz gerekiyor. Henüz köşke ulaşımı sağlayan herhangi bir toplu taşıma sistemi bulunmuyor.

Katerina Köşkü’ne ulaşım tur firmaları, taksi ya da özel araçlarla sağlanıyor. Doğu tarafından gelen yol askeri alanın içinden geçiyor. Kuzeyden gelen yol ise sanayi yapılarının yer aldığı çamurlu bir yol. Burası da kar nedeniyle bir noktadan itibaren bataklığa dönüşebiliyor.

Kars Harakani Havalimanı’na İstanbul Havalimanı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, Ankara Esenboğa Havalimanı ve İzmir Adnan Menderes Havalimanından Türk Hava Yolları, AnadoluJet, Pegasus Hava Yolları ve SunExpress’in direkt seferleri var.

Kars Harakani Havalimanı ile Katerina Köşkü arasındaki mesafe 59 km. Bu güzergah özel araçla 1 saat sürüyor. Kars Otogar’dan Sarıkamış’a saat başı dolmuş kalkıyor. Sarıkamış ilçe merkezinden Katerina Köşkü’ne ulaşım için ise taksi ya da özel araç şart.

katerina köşkü nasıl gidilir

Adres: Kazım Karabekir Mahallesi, Sarıkamış, Kars karskulturturizm.gov.tr. Telefon: +90 (474) 4134070

Katerina Köşkü, Kars’ın Sarıkamış ormanları içerisinde bulunan ve günümüze kadar özgün mimarisini koruyarak ulaşabilmiş tescilli taşınmazlardan biri. 1994’ten sonra mülkiyet sahibi hazineye devredilen yapı, günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisli alan içerisinde yer alıyor. Köşk ile birlikte turizm yerleşim alanı olarak belirlenen bölge en kısa zamanda turizme kazandırılacak.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz