Şile, İstanbul‘un Anadolu Yakasında, Karadeniz kıyısında, kent merkezine 70 km uzaklıkta yer alan şirin bir ilçe. Sahil şeridi, plajı ve sosyal donatı alanları ile özellikle İstanbullular ve hafta sonu tatilcilerinin akınına uğrayan Şile, çevre köyleriyle de dört mevsimi hareketli yaşayan bir bölge.

İstanbul’a yakın gezilecek yerler arasında öne çıkan Şile, zengin tarihi geçmişi, Karadeniz kıyısı boyunca uzanan uçsuz bucaksız sahil şeridi, sahil şeridinin arkasında yükselen yemyeşil tepeleri, yaz aylarında hareketlenen sokakları, hoş restoran ve kafeleriyle zamanın nasıl geçtiğinin farkına varamayacağınız bir tatil merkezi.

şile gezilecek yerler

İstanbul kent merkezine 70 km uzaklıkta bulunan Şile, kentin Karadeniz kıyısı boyunca uzanan şirin ilçesi.Marmara Bölgesi’nin kuzeydoğusunda kalan Şile, doğuda Kandıra, güneydoğuda Derince ve Körfez, güneyde Pendik ve Gebze, güneybatıda Çekmeköy ve batıda Beykoz ilçeleriyle çevrili.

İstanbul’un en eski buluntu yerleri arasında bulunan, mağaraları ile Roma baskısından kaçan Hristiyanlara sığınak görevi gören Şile, MÖ 7. yüzyılda Bitinler tarafından kurulmuş. Günümüze gelinceye dek Aschil, Philee, Artene ve Kilia isimleri ile anılan Şile’de Hitit, Roma, Bizans ve Osmanlılardan kalan zengin tarihi eseler yer alıyor.

Malta

Serbia

Şile Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en geniş gövdeli feneri olan Şile Feneri, uzun ve köklü bir tarihe sahip Şile Ocaklı Ada Kalesi, Yeniköy’deki Rumlardan kalma binaların temel kalıntıları, köprüler, çeşmeler, vaftiz yeri ve kilise harabeleri ile Hatice Hanım adında Mısırlı bir kadın tarafından yaptırılan Hanımsuyu Çeşmesi, Şile gezilecek yerlerde ilk akla gelen adresler.

Bunun yanı sıra 1871’de 600 yıl önce Bizanslılar tarafından yaptırılan Kabakoz Köyü Çeşmesi yörenin ünlü çeşmelerinden. Şile merkeze 10 km uzaklıktaki, Karadeniz kıyısında toplam 60 km uzunluğundaki tertemiz kumsallarıyla taşlar arasından çıkan bir su kaynağı olan Ağlayan Kaya da sizi büyüleyebilir.

Şile’ye 2 km uzaklıktaki Kumbaba Tepesi, Şile-Gebze ilçe sınırı üzerindeki Değirmençayırı Şelalesi ve beldenin hemen her yerinde bulunan kara ve deniz mağaraları da mutlaka görülmeli. En az Şile kadar popüler bir tatil merkezi olan Ağva ise ayrıca zaman ayıracak kadar alternatife sahip.

1. Tarihi Şile Evleri

şile evleri

Şile’nin doğal güzelliklerin yanı sıra mimarisi ile farklı yapıdaki Tarihi Şile Evleri, özellikle İstanbullu fotoğraf severlerin sıklıkla ziyaret ettiği adreslerden. Birçoğu 19. yüzyıla tarihlenen tarihi evlerin bulunduğu masalsı sokaklar ilkbahardan itibaren fotoğrafçıların akınına uğruyor.

Bölgenin karakteristik yapı malzemesi olan ahşaptan yapılan evler, genellikle büyük ailelerin yaşayabileceği 2 katlı tasarıma sahip. Tarihi Şile Evleri’nin yanı sıra ilçede Bizans Dönemi’nden kalan çok sayıda kilise ve manastır ile Osmanlı’dan kalma cami, han ve hamamları da ziyaret edebilirsiniz. Yine, Yeniköy’deki Rumlardan köprü, çeşme, vaftiz yeri harabeleri de yörenin görkemli tarihini gözler önüne seren yapılardan.

2. Şile Kalesi

şile kalesi

Cenevizler tarafından yapılan ve Osmanlı tarafından da kullanılan Şile Kalesi (Şile Ocaklı Ada Kalesi), 100 metrekare genişliği ve 12 metre yüksekliği ile denizden gelecek saldırılara karşı gözetleme amacıyla inşa edilen bir yapı. Şile Limanı’nın yanındaki ufak bir gözetleme kalesi olan kaşe, bölgenin bir diğer simge yapılarından. Önceleri çok fazla bilinmeyen kale, günümüzde ziyaretçi akınına uğruyor.

Şile Kalesi kendisini diğer kalelerden ayrılan silueti ile Şile’yi tanımlayan simgelerin başında geliyor. Kalenin içerisine girmeye izin verilmiyor. Kalenin çevresinde yürüyüş yapabilir, müthiş kale manzarasına sahip olan tepeden kale ve balıkçı barınağını fotoğraflayabilirsiniz.

3. Şile Feneri

şile görülecek yerler

Şile Feneri, Osmanlı İmparatorluğu döneminde 60 metre yükseklikteki kayaların üzerine yapılan, feneri siyah beyaz boyalı sekizgen biçimindeki, ilçenin simge yapısı. 1859’da inşa edilen, kendi etrafında dönerek ışık yakan lambanın aydınlığı 25 deniz mili uzaklıktan görülebilen fener köklü tarihi geçmişi ile Karadeniz’deki kıyı emniyetini sağlayan iki fenerden biri. Günümüzde müze olarak hizmet veren Şile Feneri’nin içini de gezebiliyorsunuz.

Şile Feneri Müzesi, pazartesi günü hariç haftanın 6 günü 08.30-17.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

4. Kumbaba Tepesi

Şile’nin en önemli turistik yerlerinden biri olan Kumbaba Tepesi, tepede kırmızı ve turuncu renkli, değişik yapıda kumların oluşturduğu bir alan. Aynı zamanda Kumbaba Türbesi’nin de bulunduğu bölgedeki kumların pek çok hastalığa iyi geldiği söyleniyor.

Hikâyeye göre, kumların rahatsızlıklara iyi geldiğini keşfeden ve hastaları burada iyileştiren Kumbaba, hem tepeye adını vermiş, hem de öldüğünde de buraya defnedilmiş. Şile’ye 2 km uzaklıktaki, demir-bakır alaşımlı ve radyoaktif kumlardan oluşan tepenin, Bizans zamanından beri birçok romatizma hastasının tedavisinde kullanıldığı biliniyor.

5. Şile Plajları

şile plajları

Şile plajları, yaz aylarında İstanbulluların akınına uğruyor. Kent merkezinden kolay ulaşım imkanı ve alternatiflerin fazla olması nedeniyle Şile plajlarında yüksek sezonda yer bulmak zorlaşıyor. Karadeniz kıyısı boyunca uzanan plajlar Karadeniz’in hırçın dalgaları ve aniden derinleşen zemini nedeniyle çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için riskli.

Şile’de mavi bayraklı ve dar bir koydan oluşan Ağlayan Kaya Plajı’nda öğleden sonra dalga şiddetleniyor. Kimi zaman dalgaların bir metreye yaklaştığı plaj iyi yüzme bilenler için ideal. Şile merkezde bulunan sığ Ayazma Plajı ise tertemiz kumsal ve denize sahip. Kumbaba Plajı da yine berrak denizi ile diğerlerinden farklı olarak kamp ve karavan alanlarına da sahip.

6. Şile Mağaraları

şile mağara

Roma baskısından kaçan Hristiyanlara sığınak görevi gören Şile mağaralarındaki yerleşim, araştırmalara göre Cilalı Taş Devri’ne dek uzanıyor. Bölgede, Ocaklıada Mağarası, Tersane Mağarası, Feneraltı Mağarası, Akşam Güneşi Mağarası, Tavanlı Mağaraları başta olmak üzere geçmişte insanlara yerleşim yeri olan pek çok doğal mağara yer alıyor.

7. Ağlayan Kaya

Ağlayan Kaya, taşlar arasından çıkan bir su kaynağı. İsmini akışının ağlayan bir insanın göz yaşlarına benzetilmesinden alan kaynak, Şile’nin doğa güzelliklerinden biri. Merkeze 10 km uzaklıkta yer alan Ağlayan Kaya, Şile Feneri’nin 600 metre kadar gerisinde bulunuyor.

Tarihte farklı efsanelere de konu olan Ağlayan Kaya’nın yanı başında Ağlayan Kaya Plajı da bulunuyor. Dar bir koydan oluşan, mavi bayraklı Şile Ağlayan Kaya Plajı, boyu 1 metreye uzanan hırçın Karadeniz dalgalarına rağmen Şile’nin en iyi denize girilecek yerlerinden biri.

8. Saklı Göl

şile saklı göl

Kamandere Köyü içerisinde yer alan ve yapay bir göl olan Saklı Göl, temiz havası ve manzarasıyla piknikçilerin gözdesi. Yemyeşil bir ormanın ortasında, pırıl pırıl parıldayan Saklı Göl’de Karamandere Saklıgöl Sosyal Tesisleri, restoran olarak hizmet veriyor.

Burada yöresel ürünlerle yapılan güzel bir kahvaltı edebilir, dileseniz de kendi mangallarında hazırladıkları etler ile öğle yemeği ziyafeti çekebilirsiniz. Tesisin göle doğru uzanan verandalarında oturmak, yemek sonrası göl etrafında trekking yapmak oldukça keyifli.

9. Ağva

şile ağva gezilecek yerler
ağva şile
Ağva, Şile

Ağva, Şile ilçe merkezinin 35 km doğusunda, Göksu ve Yeşilçay derelerinin ortasında, şirin bir sahil kasabası. Tarih boyunca Hitit, Frig, Roma ve Osmanlı gibi birçok uygarlığın geçiş noktası olan Ağva, kelime anlamı olarak Latince ‘iki dere arasına kurulmuş köy’ ve ‘su’ anlamına geliyor.

İstanbul’a yakınlığı ile Marmara bölgesinin vazgeçilmez hafta sonu destinasyonu olan Ağva’da, Karadeniz’e dökülen Göksu ve Yeşilçay Derelerinde kano veya deniz bisikleti ile gezinti yapabilir, teknelerle birkaç saatlik gezintilere katılabilirsiniz. Gece ise Göksu kıyısındaki otellerde konaklayabilirsiniz.

Ağva’ya 12 km uzaktaki Hacıllı Köyü, mağara ve şelaleleri ile ünlü. Kilimli ve Kadırga Koyları ise yürüyüş için oldukça elverişli. Ağva’ya nasıl gidilir blog yazımda ulaşım ile ilgili detaylı bilgiler paylaştım.

10. Değirmençayırı Şelalesi

Şile Değirmençayırı Şelalesi
Şile Değirmençayırı Şelalesi

Şile’ye 33 km uzaklıkta bulunan Değirmençayırı Şelalesi, Değirmençayırı Köyünün güneybatısında ve Şile ve Gebze ilçelerinin kesiştiği noktada yer alıyor. Şile ilçe merkezinden yaklaşık yarım saatlik bir yolculukla ulaşılabilen Değirmençayırı Şelalesinin yanı sıra, Hacıllı Şelalesi ile On Bir Göller Vadisine de gidebilirsiniz.

Vadide yapacağınız gezinti boyunca 11’e yakın göl ve şelaleyi, tekrar eden sırada ve birlikte görebilirsiniz. Şile’nin doğal güzelliklerini gezmenin en güzel yolu ise trekking. Bu şelalelerin tümü trekking rotası üzerinde bulunuyor.

Şile’ye nasıl gidilir

şile plajlar

Şile’ye en yakın havalimanı İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı. Sabiha Gökçen Havalimanı, Ağva’ya 63 km uzaklıkta. Havalimanından Ağva’ya direkt toplu ulaşım aracı bulunmuyor. Araç kiralama, transfer aracı ya da taksiyle ulaşımı sağlayabilirsiniz.

İstanbul’dan Şile’ye gitmek isteyenler için Üsküdar Marmaray çıkışının hemen solunda, anayol üzerinde 4 numaralı perondan Şile-Ağva otobüsleri kalkıyor. Ağva otobüs durağı Şemsi Paşa Camii karşısında, kavşağın yanı başında yer alıyor. Üsküdar’dan Şile’ye yolculuk yaklaşık 3 saat sürüyor. Üsküdar Şemsipaşa Caminin hemen karşısından kalkan 139 ve 139A numaralı belediye otobüsleriyle de Şile’ye gidebilirsiniz.

İstanbul’dan yaklaşık 70 kilometrelik mesafede bulunan Şile’ye özel araçla gitmek istiyorsanız, TEM Otoyolu, E-5 ve Beykoz üzerinden olmak üzere üç alternatifiniz var. E5 veya TEM’den sürekli Şile tabelalarını ve 1. ve 2. köprü üzerinde Şile sapaklarını takip etmeniz gerekiyor. TEM üzerinden Sarıgazi-Şile yönünü izleyebilirsiniz.

İstanbul’un şirin bir ilçesi olan ve şehrin karmaşasından kaçmak için özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğrayan Şile, gezilip görülecek pek çok tarihi ve doğal güzelliğe sahip.

Serbia

1 Yorum

  1. Zeki Müren Bodrum’dan önce Şile’nin müdavimiydi. Çocukluğum Şile de geçti. Şile’yi ilk kez Zeki Müren tanıtmıştı. Şimdi rant ve beton üretme derdindeler…

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz