Seyahat özgürlüğü temel bir insan hakkıdır. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nun Haziran 1948’de hazırladığı ve birkaç değişiklik yapıldıktan sonra 10 Aralık 1948’de, BM Genel Kurulu’nun Paris’te yapılan 183. oturumunda kabul edilen 30 maddelik İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi‘nin 13. maddesi şöyle der:

  1. Herkesin, her Devletin sınırları içinde seyahat ve oturma özgürlüğüne hakkı vardır.
  2. Herkes, kendi ülkesi de dahil, herhangi bir ülkeden ayrılma ve o ülkeye dönme hakkına sahiptir.

Türkiye Anayasasının Yerleşme ve seyahat hürriyeti başlığı altındaki 23. maddesi de bu hakkı şöyle tanımlıyor:

Madde 23 – Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir. Yerleşme hürriyeti, suç işlenmesini önlemek, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ve kamu mallarını korumak; Seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek; Amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir.

Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilir. Vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz.

Yani seyahat özgürlüğü sadece suç soruşturması ve kovuşturması nedeniyle hakim tarafından sınırlandırılabilir. Bunun dışında sınırlandırılamaz.

Malta

Ancak 20 Haziran 2010 tarihinde, seyahat özgürlüğü gönüllülerinin de katkısıyla pasaport ücret ve harçlarında yapılan %50 indirime rağmen, pasaportlar için istenen yüksek ücretler yurt dışına çıkışı sınırlamanın da ötesine geçerek, engellemek anlamına gelmektedir. Bu durum, açık bir biçimde anayasanın ihlal edilmesidir.

Seyahat özgürlüğü tüm yurttaşların yurt içinde ve dışında eğitim, sağlık, gezi, turizm, dini ziyaretler ve diğer çeşitle nedenlerle kullandıkları vazgeçilemez ve engellenemez bir temel insan hakkıdır.

Yurt dışında bu hakkın kullanımı pasaport adını verdiğimiz bir kimlik belgesine bağlı. Devlet, kendisinin vermek zorunda olduğu bu ‘kimlik belgesi’ için vatandaşlarından fahiş ücretler istiyor. Darphanede basılan pasaportlarımızın maliyeti sadece 8,26 lira (2018) iken biz bunun 150 katı ücret ödüyoruz.

Avrupa Birliği ortalaması yaklaşık 65€ ve dünya ortalaması ise yaklaşık 70$ doları olan pasaport ücretleri ülkemizde her yıl ekim ayında yeniden değerleme oranında zamlanıyor. Yıllarda dünyanın en pahalı pasaportu bizdeydi. Bu ünvanı Avustralya pasaportuna kaptırdı.

Ayrıca ‘yurt dışına çıkış harcı‘ gibi uygulamalarla seyahat özgürlüğünü iyice kısıtlamaktadır. Her yıl otomatiğe bağlanmış zamlarda yasal bir değişiklik yapılmadı. Bu durum Anayasamızın 23. maddesinde tanımlanan seyahat hürriyetinin açıkça ihlalidir.

DÜNYANIN EN PAHALI PASAPORTLARINI KULLANMAK VE DELİ DUMRUL HARÇLARINI İSTEMİYORUZ!

  • #seyahatozgurlugu temel bir insan hakkıdır. İnsanlar temel hak ve özgürlüklerini mücadele ile kazanırsa o haklar kolay kolay geri alınamaz!
  • #seyahatozgurlugunüzün Anayasal güvence altında olması çiğnenmeyeceği anlamına gelmez, haklarınıza sahip çıkın, çiğneyenlere çiğnetmeyin!
  • #seyahatozgurlugunüzü önce yurt dışına çıkış harcıyla, yüksek pasaport harçlarıyla ve vize harçları ve işkenceleriyle elinizden alıyorlar!
  • #haberinolsun #seyahatozgurlugu temel bir insan hakkı, yeşil pasaport eşitsizliği, yüksek çıkış ve pasaport harçları hakkını çiğnemektedir!
  • #haberinolsun : Pasaport size devletin vermesi zorunlu BİR KİMLİK BELGESİ iken yine devlet tarafından FAHİŞ fiyata satılmaktadır.
  • #haberinolsun : Pasaport ücretine her yıl otomatik olarak ZAM gelen dünyada Türkiye’den başka bir ülke YOK!
  • #haberinolsun : Pasaportunun bedeli yaklaşık 5 hadi 10 Euro, 190 Euro ödeyen bir başka ülke vatandaşi var mı dünyada? Tabi ki yok!
  • #seyahatozgurlugu Hangi yaşta olursa olsun çocuklarına dünyanın en pahalı pasaportunu satan, onlara hiçbir indirim yapmayan ülke Türkiye!
  • #haberinolsun : %75’i pasaport sahibi olan Ingiltere’de pasaport ücreti 72,5 pound, %5’i pasaport sahibi olan Turkiye’de ise 160 pound (446 TL)
  • #haberinolsun : Tüm dünyada yurttaşlara verilen 10 yıllık biyometrik pasaport ortalama 50 $ ammma #biztürkler için 250 $!
  • @seyahatozgurluk: #seyahatozgurlugunun Anayasal temel 1 insan hakkı olduğunu hep birlikte haykırırsak tüm haksız vergi/harçları kaldırırız!
  • Paylaşarak Çoğalacağız Anlatarak Çoğalacağız #seyahatozgurlugu için, haklarımız için çoğaldıkça daha çok mücadele edeceğiz…
  • @seyahatozgurluk hesabının twitlerini #TakipEdiyorumÇünkü herkesin sustuğu “seyahat özgürlüğü” konusunda onlar çığlık atıyorlar!
  • Daha fazla #seyahatozgurlugu diyorsaniz sosyal medyada çoğalmalıyız, lütfen takip edin!
  • #seyahatozgurlugu için sosyal medyada sesimizi daha gür çıkarmak için takip edin ve takip ettirin: www.seyahatozgurlugu.com

Seyahat özgürlüğünüze sahip çıkın!

18 Yorumlar

  1. merhaba umarım yayınlarsınız ve ilgili birimlere iletirsiniz bu seyahat özgürlüğü çok önemli önce güvenlik ve sağlık bunları yazarken seyahat özgürlüğü hususunda araştırmalarıma da devam ediyorum. Sadece kişi kendi ülkesinde değil başka ülkelere de güvenli ve sağlıklı seyahat edebilmeli A devletin yasası şöyle B devletin yasası şöyle olmamalı insan hakları bildirgesine ve kabul eden ülkeler kendi ülkelerinde bu bildirgeye uygun yasa çıkarmalı ve uygulamalıdır.

    Yasa çıkarmak yetmiyor bu yasayı korumanız uygulamanız gerekir. Benim bu seyahat konusunda mağduriyetim ( araştırmalarım devam ediyor) Suudi Arabistan bir islam ülkesi Türkiyede yaşayan çoğu insan müslüman ama nedense hakkımızı arayamıyoruz. Dünyanın her yerine bir pasaportla gidebiliyorsunuz fakat Suudi arabistana gidemiyorsunuz Acaba neden ikinci mağduriyetim ben dini vecibelerimi yerine getirmek isterken kendi devletim bile beni maddi olarak mağdur ediyor tabiki insanlar ve kurumlar hakettikleri hizmetin bedelini alacaklar ama fazlasını alıyorlar bunun neresi islam biraz konuyu açalım.

    Suudi devlet bizden vize alıyor tüm ülkeler neredeyse vizeyi kaldırıyor sanki Suudilerin paraya ihtiyacı var nedi bu vize kardeşim ben dinimin başladığı yeri görmek istiyorum siz bundan dolayı para alamazsınız din para ile olmaz ben eğer islamın şartlarını yerine getirmeyip Suudi arabistana turist gibi geldiysem tespit edersin ona göre para alırsın ama ben ibadete geldiysem ben müslümanım diye benden fazla ücret alamazsın BUNUN HESABINI ALLAHA VERECEKLER TEK DİLEĞİM BU DÜNYADAYKEN TÜM MÜSLÜMANLARIN BU ADALETSİZLİĞİN BİİTTİĞİNİ GÖRMESİDİR İbrahim Barış Avılar İstanbul 03 Aralık 2018

  2. Herşey anayasaya uygun olarak yapılsa sanırım bir problem kalmayacak. Fakat ne yazık ki mevcut yönetimler anayasa maddelerindeki boşlukları kullanmayı iyi beceriyorlar! Sanırım en büyük sorun: yaşadığımız düzenin anayasasını ve hukukunu bilemeyişimiz, öğrenmeyişimiz. Aksi takdirde akıl yürütebilir, çözüm sunan sonuçlara ulaşabilirdik.

  3. Yurtdışına çıkarken o verdiğim 15 TL ve pasaport yenileme/çıkartma ücretleri, vize ve acentanın ücretleri gittiğimiz yerde, yiyeceğimizden içeceğimizden, göreceğimizden kesiliyor. Devlet, e-devlet olmakla sosyal olmamış. Daha fazla yaklaşması gerekiyor bize.

    • Yurtdışı çıkış harcı aslında bir haraç. Demokratik ülkelere yakışmayan bir şey. Belki kimisi için 15 TL önemsiz bir para oalbilir, ancak burada devletin yaptığı aslında seyahat özgürlüğü önüne 1 engel koymasıdır.

      Havalimanlarında yurtdışı çıkış pulu kuyruğunda insnaların zaman harcaması bile başlı başına bir stres faktörü ve zaman kaybıdır.

  4. Kesinlikle cok dogru bir tesbit! Dunyanin en pahali pasaportunu en zorlu sekilde aliyoruz, ustelik bir de vize cilesi var. Ayrica yurtdisinda yasayan Turkler pasaport uzatmak icin yurtdisindan basvurunca daha az ucret oduyorlar-di. Su anki durum nasildir bilmem? Cok ilginc degil mi?!

  5. Maalesef ülkemizin uluslarası kredibilitesi düşük olduğu için bütün bu masrafların yanında bir de vize alma sorunlarıyla boğuşuyoruz. Gelişmiş ülkeleri geçtim, kardeş diye sempati duyduğumuz türlü Türki cumhuriyetler bile bizi konsolosluk kapılarında ikametgah, banka dökümleri, rezervasyon ve uçak biletleri ile bekletiyor. Dışişleri Bakanlığı’nın “stratejik derinliği” pek makul gözükmüyor artık.

  6. Biz yilda en az 3 kez yurt disina cikan bir aileyiz. Esim British pasaport sahibi Ingiliz, 2 yasindaki oglum da ayni pasaporta sahip onlar cok daha rahat seyahat ederken ben vize derdi yuzunden cat kapi giremiyorum diger ulkelere. Basvurular, doldurulmasi gereken bir suru form bekleme suresi falan…

    Neredeyse her kapiyi vizesiz acabilen pasaportlari ise oldukca dusuk maliyetliyken dost kardes ulke Azerbaycan da dahi vize yuzunden kuyrukta saatlerce bekledigim Turk Pasaportunun bos defterine bile asgari ucretin 3/1 para odemek insani cileden cikartmaya yetiyor.Yurt disina cikarken ben harc oderken esim Turkiye`ye girerken £10 oduyor, neyse akillilik yapip Deniz`e Turk pasaportu almadik o cikista British pasaportu ile cikis harci odemeden cikiyor giriste ise TC kimligi ile vize odemiyor. Bununla avunabilirim sanirim:))

    Son soz : Yasasin seyahat ozgurlugu

    • Hükümetin gözünde müşteri gibiyiz. Bizlere vermekle yükümlü olduğu bir kimlik belgesi olan pasaport için bu kafar fahiş ücretler istemesinin başka açıklaması yok. Dünyada pasaporta otomatik zam uygulayan başka bir ülke daha yok. Sesimizi çıkaralım ve yaşasın seyahat özgürlüğü diyelim!

  7. An Australian passport (sorry, ain’t good at maths or currencies, so NZD easiest for me to understand), costs $303NZD, compared to a New Zealand passport which costs $154 NZD. So ON THE SURFACE, the NZ passport is much cheaper. However, the NZ government, in a quite sneaky underhand move (Not always common in NZ politics), reduced NZ passports from 10 years to five.

    When I compare the cost on a yearly basis, both passports cost the same amount of money per year: about $31 NZ dollars. The Australian one is therefore better value for money, ignoring things like inflation etc etc, which I don’t pretend to fully understand.

    I would be grateful Kemal if you could then do a comparison for me, in NZD, of what a ten year turkish passport costs per year. Just so I can understand – European and American currencies don’t mean as much to me…….

    PS, all I did was divide $154 by 5 and $303 by 10……

    • To have 10 years Turkish passport cost is 438 NZ$. It’s 135NZ$ expensive than getting NZ Passport. If someone, who has base salary in Turkey, has to work almost a month in order to have it. Also we pay to get visa to enter many countries and also pay 10$ to exit country….

      • Ah, yes I see. The rate is about $44 per year, but that’s a good point about base salary in Turkey, which is quite different to the NZ and Australian base salaries. And paying to leave the country……? Your government seems to want all Turkish people to stay at home…..

    • Seyahat özgürlüğü önündeki en büyük engeller pasaport ücretler, yurtdışı çıkış harcı ve vize ücretleri. Bunların asıl sorumlusu da devlet. Devlet burada maliyetleri artırıyor, bu da seyahat özgürlüğünün önünde bize maliyet olarak çıkıyor.

      Devler bize vermesi gereken bir kimlik akrtı olan pasaport için şu an 500TL alıyor. Dünyanın en pahalı pasaportu bizim ülkede.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz