Sapanca, Marmara Bölgesinde Sakarya’ya bağlı, kentin batı sınırında yer alan, şirin yemyeşil bir ilçe. Doğası, eşsiz gölü, tertemiz havası, yürüyüş ve bisiklet yolları, Maşukiye ve Kartepe’de kayak imkan ile Sapanca, özellikle günübirlik ve hafta sonu tatili için tercih ediliyor. Son yıllarda Arapların akınına uğrasa da her bütçeye hitap eden konaklama alternatiflerine sahip.

Sapanca Gölü, Maşukiye, Kırkpınar ve kış turizminin gözdesi Kartepe başta İstanbul olmak üzere, civar kentlere yakın konumuyla Sapanca, turizmin hayli geliştiği eşsiz tabiata sahip bir yer. Kocaeli sınırına yakın, Adapazarı ile İstanbul arasında bulunan Sapanca Gölü, dört mevsim huzur vaat eden bir doğaya ve çeşitli aktivitelere sahip.

sapanca nasıl gidilir

Kuzeyinde Sapanca Gölü, doğusunda Sakarya’nın merkez ilçesi Adapazarı, güneyinde Samanlı Dağları, Geyve ve Pamukova ilçesi, batısında da Kocaeli merkez ilçesi İzmit’in yer aldığı Sapanca, Sakarya’nın en küçük yüzölçümüne ve en fazla nüfus yoğunluğuna sahip ilçesi.

Bizans İmparatorluğu döneminde Baane Gölü (Sapanca Gölü), Sophon Dağı (Sapanca Dağı), Sofhan ve Sofhange adıyla anılmış. Anadolu Selçuklularının bölgeye kontrol altına alması sonrası adı ‘Ayan Köy’ olmuş. Eskiden olduğu gibi bütünü ile yöreyi kendilerine tekrar bağlayan Bizanslılar, 1326 yılında bölgeyi Osmanlılara bırakmış.

Malta

Osmanlı Beyliğine bağlı bir uç kasabası vazifesi gören Sapanca, 16. yüzyıldan itibaren İpek Yolu güzergahına eklenmesi ve ana dinlenme noktalarından biri olmasıyla gelişmiş. Adapazarı 1646’da nahiye olduğunda, Sapanca kaza olarak Adapazarı’na bağlanmış. 1923 yılında belediye olan Sapanca, Sakarya’nın 1957 il olmasına ardından ilçe statüsünde kavuşmuş. Nüfusu 2020 itibarıyla 43 bin kişi civarında.

İstanbulluların hafta sonu piknik ve dinlenmek için tercih ettiği yerlerin başında olan Sapanca, doğal güzellikleri, temiz havası ve nefis fotoğraf manzaralarının yanı sıra köy kahvaltısı ve taze alabalığa doymak için de ideal.

Koşuşturma içinde değil, vakti yavaştan alarak, daha çok gastronomi ve keyif odaklı bir tatili Sapanca’da yapabilirsiniz. Konaklama tercihiniz için daha çok Sapanca Gölü manzaralı villa tipi veya butik otel tercih edin. Sapanca gezilecek yerler listesinin altında otel tavsiyelerim yer alıyor.

Sapanca Gezilecek Yerler 📌

1. Sapanca Gölü

sapanca gezilecek yerler
Sapanca Gölü

Sapanca Gölü, Marmara bölgesindeki en güzel üç gölden biri. Çevresi ormanlık tepelerle çevrili, 45 km² yüzölçümü ve 16 km uzunluğu ile Sakarya ve Kocaeli arasında doğal sınır oluşturuyor. Sakarya’nın merkez ilçesi Adapazarı’na 12, Kocaeli’nin merkezi İzmit’e 32 km uzaklıktaki Sapanca Gölü, adını yanı başındaki Sapanca ilçesinden alıyor.

Kuzey Anadolu Fay Hattının içerisinden geçtiği Sapanca Gölü, tektonik hareketlerle oluşmuş. Göl, kuzey ve güneydeki dağlardan inen dereler ve göl dibindeki kaynaklardan besleniyor. Hem flora hem de fauna olarak oldukça zengin bir gölümüz. Gölde balıkçılık da yapılıyor.

Türkiye Kürek Milli Takımının antremanlarını yaptığı gölün Kırkpınar kıyısında Türkiye Kürek Şampiyonası düzenleniyor. Etrafı ormanla çevrili göl kar yağdığı zamanlarda, kızılın en büyüleyici tonlarına bürünüyor.

Bölgenin doğasına kulak vermek üzere göl kıyılarında gezinmenizi öneririm. Göl kıyısında bisiklet ve yürüyüş yolları ile kano kiralayan birçok işletme var. Çok sayıda restoran ve kafenin bulunduğu göl çevresinde bir şeyler yiyip içerken gölü izleyebilirsiniz.

Sapanca Harmanlık Yürüyüş Yolu, Sapanca Gölü’nün kıyısında yer alan ilçenin en hareketli caddelerinden biri olan Harmanlık Caddesi üzerinde bulunuyor. Sapanca Belediyesi tarafından yürüyüşe uygun hale getirilen parkur üzerinde tartan pist, bisiklet yolu ve yürüyüş yolu var. Yemyeşil ağaçlarla bezeli yol boyunca gölün esintisini hissedebilirsiniz. Yürüyüş yolu özellikle gün batımı saatlerinde güneşin batışını izlemek için de ideal.

2. Natürköy Seyir Terası

Natürkoy Sapanca
Naturkoy Sapanca

Natürköy Seyir Terası, Sapanca Gölünde gün batımı en güzel nerede seyredilir sorusunun cevabı. Sapanca Gölünün doğusunda, Göl Mahallesinde, yeşilin farklı tonlarını barındıran bir vadinin tam ortasında kurulmuş. Terastan bakınca kuzeyden güneye bütün göl ayaklarınızın altında kalıyor.

Seyir Terasının içerisinde restoran ve Sapanca Gölü manzaralı gözlem noktası bulunuyor. Restoranda fiyatlar biraz yüksek, internetteki fiyatları güncel olmadığı için beklemediğiniz bir hesapla karşılaşabilirsiniz. Etrafı yemyeşil ağaçlarla çevrili Seyir Terasında yıl boyunca özel etkinlikler düzenleniyor.

3. Kırkpınar

Kırkpınar, Sapanca

Kırkpınar, Sapanca ilçe merkezinin 5 km batısında, göl kıyısında yer alan, Sapanca’ya bağlı bir mahalle. Çerkeslerin çoğunlukta yaşadığı bölge, göl kıyısındaki diğer yerleşim bölgeleri gibi dört mevsim ziyaret edebileceğiniz, Sapanca’nın en nezih yeri. Yemyeşil ağaçların dizildiği yolları, büyük bahçeler içinde yan yana dizilmiş villalarıyla Avrupa’daymış hissiyatı veriyor.

1864 yılında zorunlu göçlerle Türkiye’ye gelmek zorunda olan Çerkezlerin yerleştirildiği mahalle gölün hemen kıyısında. Çok hoş kafe ve restoranları var. Özellikle kahvaltıcılarına uğrayın, gelmişken nefis bir Çerkez kahvaltısı yaparsınız. Çiftlik restoran ve Heinz’in kahvaltısı iyi. Tasarım ev dekorasyon ürünlerinin satıldığı Uğurlu Dükkan’ın kendi kafesi de var. Kahveleri ve tatlıları lezzetli.

Sakarya’da konaklamak için de burası aklınızda olsun. Kalacağınız yerlerin pek çoğunda pencereden baktığınızda göreceğiniz manzara yeşil ve ağaçlar olacak. Ailenizle veya arkadaşlarınızla birlikte güzel bir tatil geçirmek için ideal bir lokasyon. Kırkpınar’dan Maşukiye’ye giden 6 kilometrelik yol, enfes ormanlık tepeler arasında kıvrılarak ilerliyor.

4. Maşukiye

Maşukiye

Maşukiye, Kocaeli’nin Kartepe ilçesine bağlı bir mahalle. Özellikle hafta sonları İzmit ve İstanbul gibi yakın yerlerden günübirlik ziyaretçilerin doğayla buluşmak, piknik yapmak, köy kahvaltısı yapmak için tercih ettiği Maşukiye’ye yemyeşil doğa ve temiz hava için bile gidilebilir.

İçinden Aygır Deresinin aktığı bir vadinin içine kurulan Maşukiye’de doğayla iç içe hizmet veren tesislerde trekking, ATV safari ve zipline gibi aktiviteler de yapılıyor.

Konaklamak isterseniz bungalov evler var. Yakın şehirlerden turlar da düzenleniyor, özellikle İstanbul’dan. Etrafta yaylalar ve yürüyüş yolları var. Kartepe’nin şahane manzarası ise Maşukiye’ye gelmek için bir başka sebep.

5. Sukaypark

Sukaypark, Sapanca

Sukaypark, Kocaeli’nin Kartepe ilçesi sınırlarında, Sapanca’nın 15 km batısında yer alan, içerisinde su kayağı, rüzgar sörfü, kneeboard, wakeboard ve kamp alanlarıyla eğlenceli bir sosyal tesis. Son zamanlarda popülaritesini oldukça arttıran dünyanın bir çok ülkesinde yaygınlaşan Halatlı Su Kayağı olarak bilinen Wake Board yani Sukay ile sürat teknesi, rüzgar yada diğer ekipmanlara ihtiyaç olmadan su kayağı yapabiliyorsunuz.

Sukaypark’ın bir tarafınızda Maşukiye, bir tarafında Samanlı sıra dağları ve nefis bir orman manzarası var. Sapanca Gölü’nün karşı kıyısında, Seka Kampı Mevkiindeki Sukaypark, yaz aylarında cıvıl cıvıl bir merkeze dönüşüyor. Göl manzarasına karşı kahvaltı yapabilir veya göl kenarında sabah yürüyüşü yapabilir, dilerseniz Deniz Traktörü ile de keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

6. Meşelik Park, Sapanca

Meşelik Park

Meşelik Park, Sapanca ilçe merkezinin 10 km batısında, Kırkpınar ve Maşukiye’nin arasında konumlanıyor. Adı üstünde her yer meşe ağaçlarıyla kaplı. Sabahları kuş sesiyle uyanmak, akşamları ateş yakıp hamakta kitap okumayı sevenlerin kesinlikle gelmesi gereken bir yer.

Yaklaşık 250 dönümlük arazide yer alan Meşelik Parkın 450 metrekare büyüklüğünde çadır restoranı Türk ve dünya mutfaklarından lezzetler sunuyor. Servis elemanları çok ilgisiz ve alakasız olsa da hoş bir yer.

Piknik yapmak isterseniz de ağaç masalar var etrafta. Mangal yakma imkanı, ateş çukuru, çocukların oynayabileceği salıncak, hamak ve oyun alanlarıyla dolu. Piknik masası ücreti 30 TL. Nehrin kenarında gezebilirsiniz. Meselik Park Bungalov rezervasyon ve konaklama fiyatları için tıklayın.

Yemyeşil ağaçlarla bezeli bir arazide yer alan Meşelik Parkta ATV safari, off-road, paintball, binicilik, fayton ve teamworks etkinliklerinin yanı sıra doğa yürüyüşü yapabileceğiniz patikalar da var.

7. Kartepe

Kartepe, Sapanca’ya yalnızca 30 km ve 45 dakika uzaklıkta, Kocaeli’nin tek ve ünü sınırlarını aşan kayak merkezi. Kış aylarında Sapanca ve çevresini ziyaret edenlerin programına alabileceği Kartepe Kayak Merkezi, Sapanca Gölü manzarası ile dikkat çekici bir güzelliğe sahip. Kayak merkezi civarında kayak takımları satan ve kiralayan dükkanları bulabilirsiniz.

Otelde kalmayı düşünüyorsanız bu hizzmeti onlar da veriyor. Kestane, fındık, çam, meşe ağaçlarından oluşan sık bir orman örtüsü var. Arabayla zirveye çıkışın 20 dakika gibi kısa bir sürede mümkün oluşu Kartepe’ye olan ilgiyi artıran sebeplerden.

8. Ormanya

Ormanya

Ormanya, Kocaeli’nin Kartepe ilçesi sınırlarında, D100 Karayolu kenarına kurulmuş. Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı olan Ormanya, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin projesi. Bitki ve hayvanların doğal koşullarına en yakın ortamda yaşamalarını sağlayacak şekilde bir düzenleme yapılmış.

Ormanya, Hayvanat Bahçesi Vahşi Yaşam Alanı Çadır ve Karavan Kamp Alanı, Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları, Yaban Hayat Rehabilitasyon Merkezi ve Doğa Okulu olmak üzere 6 bölgeden oluşuyor. Resmi adı Uzuntarla Tabiat Parkı olan Ormanya, Sapanca’ya 16 km uzaklıkta.



Tüm bölümleri tamamlandığında 4 bin dönüm alana ulaşması planlanan Ormanya’da 53 farklı türden 467 hayvanın yer aldığı hayvanat bahçesi, araçlı kamp alanı, 100 çadırlık kamp alanı, 15 km bisiklet yolu, 21 km yürüyüş parkuru ve 5 bin kişilik mesire alanı var.

9. Doğançay Şelalesi

Doğançay Şelalesi

Doğançay Şelalesi, Sapanca’nın 28 km güneydoğusunda, Sakarya’nın Geyve ilçesi Maksudiye Köyü sınırlarında yer alıyor. Bozulmamış doğası ile ziyaretçilerine görsel şölen yaşatan şelale, Sakarya-Bilecik Karayoluna 10 km uzaklıkta, deniz seviyesinden 400 metre yükseklikte konumlanıyor. 2013 yılından bu yana şelale ve çevresindeki 4 hektarlık alan tabiat parkı olarak koruma altında.

Öncelikle araçla gittiğiniz yol çok dar ve kıvrımlı. Bir noktadan sonra yol daha da daralıp toprak yola dönüyor. Şelalenin 500 metre kadar uzağında otopark var. Otopark ücreti için 10 TL ödedikten sonra yaya olarak şelaleye yürümeniz gerekecek. Zaman zaman dik ve zorlayan bir yolu geçmeniz gerekiyor. Yağmurlu havada hem araç hem de yay yolu zorlayıcı olabilir.

Yaşlılar için uygun bir güzergah değil. Hem inerken hem de çıkarken biraz zorlayacak bir parkur. Ben gittiğimde sonbahar mevsiminden dolayı toprak kaygandı. Şelale suyunun oluşturduğu dereden karşıya geçerken dikkatli olun. Taşlar kaygan olduğundan kayıp düşebilirsiniz. Suyun içerinden yürüyüp geçmek için sandalet iyi olabilir. O yüzden parkuru geçmek için rahat ayakkabı ve giysi tavsiye ediyorum. Soğuk su bana vız gelir diyorsanız yanınıza mayonuzu alın.

10. Sopeli Doğal Yaşam Köyü

Sopeli Doğal Yaşam Köyü, Sapanca ilçesinin Mahmudiye köyü sınırları içerisine kurulmuş yapay bir köy. Şehir merkezinden uzaklaşmak ve göl manzarası izlemek isteyenler için minik, renkli konaklama evleri var. Yemek için rezervasyon yapılması gereken bir yer. Ben gitmedim ama seveni de var ama pahalı bulup, kalabalığından şikayet edeni de var. Belki uğramak istersiniz.

Sapanca’da nerede kalınır 🏨

♥️ Çayır Çimen Evleri, uzun soluklu bir tatilde size iyi gelecek her şeye sahip nefis bir butik otel. Deluxe tek katlı ve deluxe dubleks villa seçeneklerine sahip oldukça donanımlı ve konforlu konaklama seçenekleri var. Kaldığım deluxe dublex villada iki yatak odası, iki banyo, salon ve bir de tam donanımlı Amerikan mutfak vardı.

Günü bir SPA merkezinde rahatlayarak sonlandırmak isteyenlere önerim NG Sapanca Enjoy ve NG Sapanca Wellness & Convention. Lükse seviyorsanız, Sapanca Gölü kıyısındaki Richmond Nua Wellness-SPA, dünyanın En Lüks SPA’sı ödülünün de sahibi.

Dört bir yanı yemyeşil, tam ormanın içinde yer alan Sapanca Çağlayan Bungalow, farklı tiny house seçeneklerine sahip. Sapanca Casa Mia Suit, Kartepe Dağı eteklerinde, doğanın tam içinde yer alan bir bungalow. Lale Butik Otel ise Sapanca Gölüne nazır konforlu bir ortamda hizmet veriyor.

Sapanca nerede 📍

Sapanca, Marmara Bölgesi’nin doğusunda yer alan Sakarya’ya bağlı bir ilçe. Sapanca’nın kuzeyinde Sapanca Gölü, doğusunda Sakarya’nın merkez ilçesi Adapazarı, güneyinde Samanlı Dağları, Geyve ve Pamukova ilçesi, batısında da Kocaeli’nin merkez ilçesi İzmit yer alıyor. Sapanca aynı zamanda Sakarya’nın alan olarak yüzölçümü en küçük, nüfus yoğunluğu en fazla olan ilçesi unvanını taşıyor.

Sapanca’ya nasıl gidilir ✈️

Hem İstanbul hem de Adapazarı üzerinden kendi araçlarınızla gidebileceğiniz Sapanca’ya, İzmit ve İstanbul’dan TEM Otoyolunu kullanarak ortalama 2 saatlik bir kara yolculuğu ile ulaşabilirsiniz.



Ankara’dan yola çıktığınızda otobanda Adapazarı istikametinde yaklaşık 3 saat devam ettiğinizde, tabelaları takip ederek Sapanca’ya kolayca ulaşabilirsiniz. Bursa’ya 170 km uzaklıkta bulunan Sapanca’ya, yaklaşık 2 saatte gidebilirsiniz. Sapanca, İstanbul’a 137 km, Ankara’ya 320 km, İzmir’e 492 km mesafede.

Sapanca’ya bazı büyük şehirlerden direkt otobüs seferleri bulunuyor. Direkt otobüs seferlerinin olmadığı şehirlerden Sapanca’ya otobüsle ulaşım için öncelikle Adapazarı’na gelmek gerekiyor. Adapazarı merkezden Sapanca’ya düzenli minibüs seferleri yapılıyor.

Dilerseniz Ankara’dan Boğaziçi Ekspresi ile trenle de Sapanca’ya ulaşabilirsiniz. Yüksek hızlı trenle İstanbul-Ankara hattını kullanarak da İstanbul’dan Sapanca’ya gidebilirsiniz.

Sapanca’ya en yakın havalimanı ise 100 km uzaklıkta yer alan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı. Havalimanından önce Adapazarı veya İzmit’e gidip oradan Sapanca’ya geçmeniz gerekiyor. Dilerseniz havalimanından araç kiralayarak, güzel manzaralı bir kara yolculuğu ile de Sapanca’ya ulaşabilirsiniz.

Ünü Türkiye sınırlarını aşan gölü, yemyeşil doğası ve çevresindeki alternatif tatil merkezleriyle Sakarya’nın en önemli turizm merkezlerinden Sapanca, dört mevsim görmeye değer bir destinasyon.

2 Yorumlar

  1. Sapanca son zamanlarda bungalov tatili ile öne çıkan bir belde, İstanbul’a yakın olması sebebi ile yoğun ilgi gören bir belde, Sapanca Rehberi olan sapancaguide.com web sitesinden detaylı ve güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.

  2. İstanbul’a yakın olması ile birlikte günübirlik olarak gitme fırsatım olmuştu çok eğlendim.Şimdi bu yazıyıda okuyunca oradaki gezi anılarım aklıma gelmişti.Mutlaka bir yere gitmeden önce turistrail.com gezi rehberinden yazılar okuyarak gidiyorum.Sizin yazınızda harikaydı.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz