Pamukkale, Türkiye’nin en gözde turizm merkezlerinden. Ülkemizde en çok yerli ve yabancı ziyaretçi alan ören yerlerinden biri olan Pamukkale, dünyada eşi benzeri olmayan bir doğal oluşum. Büyük Menderes Nehri Vadisinde yer alan Pamukkale, bembeyaz travertenleriyle ziyaretçilerini bir gelin gibi karşılıyor. Nadide bir şaheser olan Pamukkale, Denizli il sınırları içerisinde ve kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Deniz seviyesinden 100 metre yüksekliğe sahip Pamukkale Travertenleri‘ni Denizli’nin birçok noktasından görmek mümkün. Pamukkale, kaynak sulardan ve traverten teraslı tepelerden meydana geliyor. Bin yıldır kaplıca olarak hizmet veren doğa şaheserinin terasları, kaplıca suyundan çökelmiş karbonat minerallerinden oluşuyor.
Pamukkale Hakkında Bilgiler
Pamukkale, hem Türk turizminin hem de Denizli turizminin sembollerinden. Denizli şehir merkezinin 20 km kuzeydoğusunda yer alan Pamukkale, aynı zamanda bulunduğu bölgedeki ilçeye ismini veren bir doğal güzellik. Binlerce yıldır şifa merkezi olarak kullanılan termal su kaynaklarına sahip olan bölgede, su kaynağının içerisindeki kalkerin çökmesiyle oluşan bembeyaz travertenler doğal bir pamuk tarlasını andırıyor.
Günümüzden 400 bin yıl önce meydana gelen bir dizi depremle, Büyük Menderes Havzasındaki termal suların oluşturduğu travertenleriyle eşsiz bir manzaraya sahip olan Pamukkale, ziyaretçilerine görsel şölen yaşatan bir yer.
Zengin su altı kaynaklarının doğal yoldan yüzeye çıktığı Pamukkale’de kalsiyum karbonatla doymuş olan su, güneşin altında buharlaşıyor. İlk etapta ortaya çıkan jel halinde beyaz travertenlerin pamuksu görüntüsünün ardından yapı katılaşarak yüzeyi kristalleşmiş kayalara dönüşüyor.
Travertenlerinin ilk halinin yumuşaklığı ve pamuk gibi beyaz renkli oluşu nedeniyle Pamukkale adını alan bölgede, 35-100°C sıcaklık değerleri aralığında 17 sıcak su alanı bulunuyor. Kaynaktan çıkan termal su, 320 metrelik bir mesafeyi kat ederek traverten başına geliyor. Buradan da traverten katmanlarına dökülerek 240-300 metre kadar daha yol kat ediyor.
Pamukkale, Hierapolis Antik Kenti ve Roma Havuzu (Kleopatra Antik Havuzu) ile aynı alanda yer alıyor. Kalıntıların büyük bölümü Roma döneminden olan Hierapolis Antik Kenti ve Pamukkale Travertenleri 1988 yılında hem kültürel hem doğal miras olarak UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor.
Hierapolis Antik Kenti
Hierapolis Antik Kenti ile Pamukkale Travertenleri iç içe, birbirine çok yakın konumda bulunuyor. Yalnızca ülkemizin değil dünyanın da en önemli antik kent bölgelerinden olan Hierapolis Antik Kenti, tıpkı travertenler gibi UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alıyor. Bergama Krallığı’nın günümüze bıraktığı eşsiz antik miras, kurulduğu MÖ 197’de bile termal kaynakları ve şifalı özellikleriyle ünlüydü.
İsmini içinden termal suların ve kendisine yaklaşan canlıların ölümüne neden olan gazın (karbondioksit) çıktığı bir mağaranın varlığından alan Hierapolis, ‘Kutsal Kent’ anlamına geliyor. MÖ 133’te ve MS 60’ta yaşanan depremler, dünyanın tapınaklarıyla tanıdığı kenti yıkmışsa da daha sonra Romalılar tarafından tekrar inşa edilmiş.
Cehennem Kapısı, Pluto’s Gate veya Ploutonion adıyla tanınan mağara Hierapolis yakınlarında yer alıyor. Tanrı Plouton ve eşi Persophone’nin hüküm sürdüğü yeraltı dünyasının giriş kapısı olarak kabul edilen mağaradan sızan karbon dioksit gazıyla boğulan hayvanlar, rahipler tarafından kurban ediliyordu.
Yaklaşık 1 km uzunluğundaki ana caddenin ikiye böldüğü kentte caddenin her iki tarafında revaklar, kamu binaları dükkan ve atölyeler bulunuyor. Kent surlarının dışında, kentin kuzey, güney ve doğusunda yer alan mezarlık (nekropol) alanları Güneybatı Anadolu’nun en büyük nekropolü olarak kabul ediliyor.
Hierapolis Antik Kentinde görülmesi gereken diğer yapılar arasında Hamam-Bazilika, Latrina, Tiyatro, Plutonıum, Apollon Tapınağı, Su Kanalları ve Nymphaeumlar, Aziz Philip Martyriumu, Aziz Philip Kilisesi ve Büyük Hamam Kompleksi bulunuyor.
Kleopatra Havuzu
Kleopatra Havuzu (Antik Havuz), Pamukkale’nin travertenleri ile birlikte en çok fotoğraflanan noktası. MÖ 7. yüzyılda yaşanan bir depremin ardından kentin merkezinde oluşan ve içerisine sütun parçalarının yıkıldığı çöküntü alana termal su kaynağının dolmasıyla oluşan havuz, tarihi kalıntılarla birlikte şifalı suların içerisinde yüzme deneyimi yaşatıyor.
Havuzdaki şifalı suyun yaz-kış ortalama 36 derece sıcaklığında olması nedeniyle kışın havalar çok soğukken bile keyifle havuza girebiliyorsunuz. Şifalı suyunun içilebildiği havuz romatizma, felç, sinir sistemi hastalıkları, deri, göz, damar hastalıkları gibi hastalıklara iyi geliyor.
⏰ Pamukkale Antik Havuz ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 06.30-19.00. Havuz, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Pamukkale Antik Havuz giriş ücreti 32TL, 7-12 yaş 13TL, 0-6 yaş ücretsiz. Müze Kart geçerli değil. Pamukkale Ören Yerine ayrıca giriş ücreti ödemeniz gerekiyor.
Pamukkale giriş ücreti ve ziyaret saatleri
Pamukkale, Anadolu yarımadasının güneybatısında, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri arasındaki bir kavşak noktası olan Denizli’de yer alıyor. Yıl boyunca, her mevsim ziyaret edilebilen Pamukkale, ideal zamanı olan nisan-haziran ayları arasında bir milyonu aşkın ziyaretçi ağırlıyor.
🗺 Adres: Pamukkale, Denizli 📲 pamukkale.com
⏰ Pamukkale ziyaret saatleri: Pamukkale (Hierapolis) Ören Yeri, yaz döneminde (1 Nisan–1 Ekim) 10.00–19.00; kış döneminde (1 Ekim–1 Nisan) 06.30–19.00 saatlerinde ziyarete açık. Kilise, haftanın 7 günü ziyarete açık.
🔐 Pamukkale giriş ücreti: Pamukkale (Hierapolis) Ören Yeri giriş ücreti 80TL. Müze Kart geçerli.
Pamukkale’ye nasıl gidilir
Pamukkale, Denizli kent merkezi sınırları içerisinde yer alıyor. Denizli kent merkezine 63 kilometre uzaklıkta yer alan Denizli Çardak Havalimanından merkeze, otobüs, servis, taksi ve araç kiralama gibi ulaşım imkanlarıyla gidebileceğiniz gibi, özel aracınızla da gitmeniz mümkün. Buradan 20 km daha devam ederek Pamukkale Ören Yerinde olabilirsiniz.
Denizli’ye kara yoluyla ulaşım düşünürseniz, Ankara-Denizli arası 488 kilometre, İstanbul-Denizli arası 633 kilometre ve İzmir-Denizli arası 268 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Özel aracınızla gelebileceğiniz gibi Türkiye’nin pek çok kentinden direkt Pamukkale’ye gelen otobüs seferleri mevcut.
Kent merkezindeki otogardan Pamukkale’ye ulaşım da çok rahat. Her 20 dakikada bir hareket eden şehir içi minibüslerle ören yerinde olabilirsiniz. Yine merkezdeki tren garından demiryolu vasıtasıyla Ankara, İstanbul ve İzmir illeri ile bağlantı mevcut.
Pamukkale, dünyanın hiçbir yerinde eşine rastlanmayacak bir doğal güzellik. Doğanın yeryüzüne armağanı olan Pamukkale’nin bembeyaz travertenleri, insanlık tarihi ile yaşıt, antik çağın şifa merkezi Hierapolis Antik Kenti ve Antik Havuz’la birlikte görülmeye değer.
Pamukkale’nin tanıtımına olan katkınızdan dolayı çok teşekkürler.
Eski güzelliği kalmadı, doğal havuzlara girişleri yasaklasalar da eski günlerine dönmesi zor, yapılan suni havuzlarda estetikten uzak.
Teşekür ederim bu bilgiyi paylaştığınız için!
Girişler çok para 35 TL. Yukarıda yüzmek iki saatle sınırlı giriş 50 Lira. İçeride ayrıca müze var giriş 5 lira. Müze kartınız varsa ücret ödemeden birde 65 yasında iseniz giriş ücretsizdir. Ayrıca Denizli’de Bayramyeri gezmenizi görmenizi oneririm
Merhabalar bu Pamukkale hangi ayda ziyaretçilere açık?
Ve hangi ayda Pamukkale suyuna girilir. Belli bir sezonu var mi yok mu?
Pamukkale yılın 12 ayı ziyarete açık. Havalar sıcakken rahatlıkla suya girebilirsiniz. Hava soğukken travertenler üzerinde dolaşmak zorlaşıyor. Kleopatra Havuzu’nda yaz-kış sıcaklık sabit olduğundan orada mevsimin önemi yok. Pamukkale için marttan eylül sonuna kadar genişçe bir zaman uygun.
Antik kentle birlikte olması muhteşemdi. Pamukkale Türkiye’nin en guzel yerlerinden biri.