Ukrayna‘nın başkenti Kiev, Dinyeper Nehrinin iki yakasına kurulu, Avrupa‘nın en yeşil başkentlerinden biri. Sovyetler Döneminin simgesi geniş bulvarları, etkileyici mimari yapıları, Slav kültürünün temsilcisi görkemli kiliseleri, mimarlık harikası anıtları ve soluk aldıran parkları ile şehir huzurlu bir atmosfere sahip.

Ülkenin orta kuzeyinde yer alan, Ukrayna’nın en büyük yerleşimi Kiev, Slav kültür hazinesinin yanı sıra dünyaca ünlü mimari eserleri, nefis bahçeleri, yemyeşil ve büyük parkları ile insanı cezbeden bir şehir. Bir dönem Rusya ve Belarus’a da başkentlik yapmış olması nedeniyle Slav dünyasında büyük önem taşıyan Kiev, yüzyıllar boyunca Doğu Avrupa ve Rusya’nın en önemli merkezlerinden biri oldu.

Ukrayna’nın başkenti ve en büyük kenti Kiev, ​Doğu Avrupa’nın en eski ve büyük şehirlerinden. Aynı zamanda ülkesinin idari, kültürel, ekonomik ve bilimsel merkezi olan Kiev, Dinyeper Nehri’nin iki yakasından, Karadeniz’e doğru tüm doğal güzellikleriyle uzanan bir şehir.

Doğu Slav medeniyetinin göz bebeği, taşıdığı zengin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra renkli ve hareketli bir gece hayatına sahip.

Malta

Hızla gelişen modern yaşamı ile dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri ağırlayan Kiev, Türkiye ile Batı Avrupa için de yeni bir cazibe merkezi konumunda. Diğer Avrupa ülkelerine göre ucuz olmasıyla da sıklıkla tercih edilen Kiev’de hemen tüm gece kulüpleri ve eğlence mekanları Bağımsızlık Meydanı etrafında Khreschatyk Caddesi’nde bulunuyor.

Kiev Gezi Rehberi 🇺🇦

Kiev, topraklarının tamamı Avrupa’da yer alan en geniş yüzölçümüne sahip Ukrayna’nın başkenti. Kiev isminin şehrin kurucusu olarak bilinen 3 kardeşin ismi olan Kyi’den geldiği düşünülüyor. Tarihi geçmişi 5. yüzyıla uzanan şehrin, çok zengin kültürel ve tarihi geçmişi bulunuyor.

Tarihi kaynaklarda 9. yüzyılda kendisinden söz edilen şehrin o yıllarda yerel bir yönetici olmadığı, Hazar Türklerine haraç verdiği biliniyor.

Şehir, günümüzde de Ukrayna’nın ekonomi, bilim, sanayi, teknoloji, tarım ve eğitim merkezi. Aynı zamanda ülkesinin idari, kültürel, ekonomik ve bilimsel merkezi olan Kiev, Dinyeper Nehri kıyısında tüm doğal güzellikleriyle uzanan bir şehir.

850-1100 yılları arasında Hazarlar, 1240-1500 yıllar arasında ise Altınordu devleti egemenliğinde yaklaşık 500 yıl Türkler tarafından yönetilen şehir, Avrupa’nın en kalabalık nüfusa sahip 7. kenti. 1941 yılındaki Kiev savaşında Nazilere karşı mücadelesinden dolayı ‘Kahraman Kiev’ unvanını almış.

Kiev, 10. ve 13. yüzyıllarda refah dönemini yaşamış ve bilinen ilk Ukrayna devleti olan ‘Kievan Rus’un’ merkezi olmuş. Modern Ukrayna, Belarus ve Rusya’nın dinsel ve kültürel altyapısını da oluşturan bu devlet, 1775’te Rusya İmparatorluğuna bağlanarak, 1991’de Sovyetler Birliği’nin çöküşüyle bağımsızlığını ilan eden Ukrayna’nın başkenti olmuş.

Ukrayna’nın en büyük şehri olan Kiev’in nüfusu 2 milyon 800 bin, yüzölçümü 839 km², telefon kodu ise +380 44. Kiev’de yerel saat Türkiye ile aynı. Kiev’in para birimi Ukrayna Grivnası (UAH). Kiev’de Ukrayna’nın resmi dili Ukraynaca konuşuluyor. Şehirde Rusça da yaygın olarak biliniyor.

Doğu Slav medeniyetinin göz bebeği, taşıdığı zengin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra renkli ve hareketli bir gece hayatına sahip. Türk vatandaşlarının pasaportsuz, yalnızca kimlikle seyahat edebilmesi nedeniyle Kiev, son yıllarda Türk seyahat severlerin yurt dışında en çok tercih ettiği destinasyonlar arasında.

Kiev Gezilecek Yerler 📌

Avrupa’nın en yeşil başkentlerinden Kiev, Ukrayna’nın en turistik destinasyonlarından. Kentin en eski kilisesi olan ve 1037 yılında inşa edilen St. Sophia Kilisesi, şehrin kalbinin attığı nokta olan Özgürlük Meydanı, Dinyeper Nehrinin yanı başındaki tepeler üzerinde yer alan Mağaralar Manastırı, kentin yemyeşil dokusunun parçası olan Devlet Botanik Bahçesi Kiev gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen noktalardan.

Dinyeper Nehri’nde yapacağınız bir turla Kiev’in panoramik manzarasına hakim olabileceğiniz gibi Kiev’in en önemli caddesi olan Kreschatik, St. Andrew Kilisesi, Mariyinsky Sarayı ve 11. yüzyıldan kalma şehrin giriş kapısı Altın Kapı’yı da ziyaret edebilirsiniz.

Zengin kültür sanat yaşamına sahip olan kentte Kiev Sanat Galerisi, Kültür Mirası Müzesi, Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi, Ukrayna Devlet Tiyatrosu Müzesi ile Ukrayna Opera Binası da görülecek yerlerden. Çocuklu ailelerin Kiev’deki tercihi ise Kiev Hayvanat Bahçesi ile Kiev Akvaryumu.

1. Altın Kapı

Kiev gezilecek yerler

Altın Kapı (Zoloti Vorota), 1017-1024 yılları arasında Kiev Prensliğinin kurucusu Prens Yaroslav Mudri tarafından savunma amacıyla inşa edilmiş. Bizans mimarisinden etkilenilerek tasarlanan kapı, şehir surlarının bir parçasını oluşturuyormuş. Güneşin kapının üzerinden doğması sebebiyle şehirde yaşayan kişilerin Kiev’i koruduğuna inandıkları kapı, Orta Çağ’da sökülmüş.

Altın Kapı, orijinal kapının hiçbir görüntüsü olmamasına rağmen 1982 yılında Sovyetler yönetimi tarafından tartışmalı bir sürecin sonunda yeniden inşa edilmiş. Volodymyr ile Yaroslaviv Val caddelerinin kesiştiği noktada yer alan Altın Kapı’nın üzerindeki üç katlı köşkün içerisinde şehir surları ve kapı hakkında bilgiler veren bir müze bulunuyor.

Altın Kapı ziyaret saatleri 09.00-17.00. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Altın Kapı giriş ücreti 50UAH, indirimli bilet 20UAH.

2. Ulusal Opera Evi

 Kiev Opera House

Ulusal Opera Evi (National Opera of Ukraine), Kiev’in merkezinde B. Hmelnitskogo Sokağı’nda yer alan muazzam bir yapı. 1901 yılında inşa edilen yapı görkemli iç mimarisi ve zarafetinin yanı sıra ses akustiği ile öne çıkıyor.

Bale ağırlıklı olmak üzere çok çeşitli performanslara ev sahipliği yapan Ukrayna Ulusal Opera Binası, klasik müzik severlerin kaçırmaması gereken bir durak. Bünyesinde ayrıca bir de Güzel Sanatlar Müzesi bulunuyor.

Ulusal Opera Evi, haftanın 7 günü 10.00-17.00 saatleri arasında açık. Ulusal Opera Evi’ni ziyaret etmek için herhangi bir ücret alınmıyor ancak temsiller dışında sahneyi ziyaret etmek yasak.

3. Aziz Sophia Katedrali

 St.Sofia, Kiev

Aziz Sophia Katedrali (St. Sofia Katedrali), 11. yüzyılda inşa edilen Kiev’in en eski katedrali. Kiev Knzeliği döneminde sosyal, kültürel ve politik bir merkez olarak da faaliyet gösteren bu katedral, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor.

Altın kaplama kubbeleriyle Kiev’in sembol yapıları arasında yer alan Aziz Sophia Katedrali, 2007 yılında ‘Ukrayna’nın 7 Harikası’ araştırmasında ülkenin en önemli 7 yapısı arasında gösterilmiş. 76 metre yüksekliğindeki çan kulesi ile dikkat çeken yapı ismini İstanbul’daki Ayasofya‘dan alıyor.

Katedralde görülmesi gereken bölümler arasında katedralin üst katında yer alan sanat galerisi, Kiev Patriği Volodymyr Romanyuk’un mezarı, Virgin Orans gibi dünyanın en büyük fresk ve mozaikleri ve 7. yüzyılda Kiev’i kurtarıp Rusya İmparatorluğuna teslim eden kazak reisi Bohdan Khmelnytskyi’nin heykeli yer alıyor.

Aziz Sophia Katedrali ziyaret saatleri 09.00-19.00. Katedral, perşembe günleri ziyarete kapalı. Aziz Sophia Katedrali giriş ücreti 180UAH, öğrenci 60UAH.

4. St. Michael Altın Kubbeli Katedral

Altın Kubbeli Katedral

St. Michael Altın Kubbeli Katedral, Dinyeper nehrinin kıyısında yer alan, altın kubbeleri, freskleri ve mozaikleri ile Ukrayna’nın en ünlü katedrali. Prens Sviatopolk tarafından 12. yüzyılda inşa edilen katedral Kiev’in koruyucu olduğuna inanılan St. Michael’in adını taşıyor. 1108 yılında Hristiyanlık dünyasında büyük önem taşıyan Aziz Barbara’nın kemiklerinin getirilmesiyle önemi artan yapı 1937’de Sovyetler tarafından yıkıldı.

Ukrayna’nın bağımsızlığının ardından 1999 yılında orijinaline sadık kalınarak yeniden inşa edilen katedral, 18. yüzyılda inşa edilen İlahi Aziz John Kilisesi, bir çan kulesi ile bir yemekhaneden oluşan kompleks bir yapı. Çan Kulesi içerisinde kilisenin tarihini anlatan bir de müze bulunuyor. Çan kulesi, Kiev’in muhteşem manzarasına sahip.

St. Michael Altın Kubbeli Katedral ziyaret saatleri 08.00-20.00. Katedral, perşembe günleri ziyarete kapalı. St. Michael Altın Kubbeli Katedral giriş ücreti 180UAH, öğrenci 60UAH.

5. Vladimirskaya Gorka

Vladimirskaya Gorka

Vladimirskaya Gorka, tarihi 19. yüzyıla uzanan, Kiev’in eski yerleşimlerinden. Şahane Dinyeper Nehri manzarası ve bahçeli müstakil evleriyle büyülü bir ortama sahip olan bölgede semt ile aynı adı taşıyan Vladimirskaya Gorka Parkı, şehir merkezinin en geniş yeşil alanlarından.

Aziz Vladimir’in anısını yaşatan ve içerisinde Aziz Vladimir’e ait bronz heykel bir heykelin de yer aldığı park 10.6 hektarlık bir genişliğe sahip. Volodymyrska Tepesi veya Saint Volodymyr Tepesi isimleriyle anılan park tepe boyunca kademeli bir şekilde Dinyeper Nehri’ne uzanıyor.



6. Andreevsky Yokuşu

Andriyivski Uzviz

Andreevsky Yokuşu (Andriyivski Uzviz), Andrevski Spusk olarak da bilinen ve Aya Sofya Meydanı ile Kontraktova Meydanı’nı birbirine bağlayan tarihi bir sokak. Yokuş, Kiev’in devlet kurumlarının olduğu üst şehir bölgesi ile halkın yaşadığı alt şehir bölgesini birbirine bağlıyor. Yokuş üzerinde çok sayıda kafe, restoran, mağaza ve resim galerisi sıralanıyor. Yokuşta Dinyeper Nehri manzarasına sahip kafelerde oturup Kiev’e farklı bir açıdan bakabilirsiniz.

7. Podil

Podil

Podil, Dinyeper Nehri kıyısında, Kiev’e özgü mimarisiyle çok sayıda kilise, anıt, sokak ve meydanıyla geçmişte balıkçı ve zannatkarların yaşadığı, şehrin en eski yerleşim yerlerinden biri. Bölgenin en ünlü meydanı ise Kontraktovaya Meydanı.

Tüccar Limanı, Samson Çeşmesi, Kievo-Mogilyanskaya Akademisi, Grigoriy Skovoroda Anıtı, Florovsky Manastırı ve Iliinskaya Kilisesi gibi çok önemli adresleri barındıran Podil’de balıkçılar çarşısına da uğrayın.

8. Ukrayna Ulusal Çernobil Müzesi

Chernobyl National Museum

Ukrayna Ulusal Çernobil Müzesi (Ukrayins’kyy natsional’nyy muzey Chornobyl), 1986’da dünyada yaşanan en büyük nükleer felaketlerden biri olan Çernobil felaketinin anısına 1992 yılında açılan müze. Çernobil felaketine dair maketler, görsel medya araçları, anı değeri taşıyan eşyalar ve sanat eserleri gibi birçok temsili malzemenin yer aldığı müzede Çernobil’den dolayı hayatını kaybedenlerin anısına özel bir bölüm de bulunuyor.

Ukrayna Ulusal Çernobil Müzesi ziyaret saatleri pazartesi-cuma 10.00-18.00, cumartesi 10.00-17.00. Müze, pazar günleri ziyarete kapalı. Ukrayna Ulusal Çernobil Müzesi giriş ücreti 10UAH, sesli rehberli giriş 50UAH.

9. Bağımsızlık Meydanı

Maidan Nezalezhnosti kiev

Bağımsızlık Meydanı (Maidan Nezalezhnosti), 19. yüzyıldan bu yana Kiev’in ana şehir meydanı olarak kent ve ülke tarihinde önemli yere sahip birçok olaya ev sahipliği yapan, şehrin buluşma noktası. Ukrayna’nın siyasi tarihinde önemli bir yeri bulunan meydanda Özgürlük Anıtı, Kiev’in temellerini atan kişilerin heykelleri ve şehir kapılarından bir tanesi bulunuyor.

Ukrayna’nın bağımsızlık hareketinin başladığı 1990 yılından bu yana Turuncu Devrim de olmak üzere dört büyük ölçekli radikal protesto gösterisinin düzenlendiği meydanın çevresinde Hlobus Alışveriş Merkezi, Çaykovski Ulusal Müzik Akademisi, Hotel Ukrayina ve tarihi postane gibi simgesel yapılar bulunuyor.

10. Kreschatik Caddesi

Kreschatik Caddesi

Kreschatik Caddesi, Kiev’in kalbi. Shevchenko Bölgesi’nde yer alan ve Kiev’in en merkezi ve işlek caddesi olan Kreschatik, Europeiskaya ile Bessarabskaya meydanlarını birbirine bağlayan eşsiz bir konuma sahip. Birçok restoran ve kafenin bulunduğu Kreschatik Caddesi’nde, sokak dansçıları ve müzisyenler de kentin dinamizmini arttırıyor.

Şehrin en prestijli kafe, restoran ve mağazalarının sıralandığı, hafta sonları sokak dansçıları ve müzisyenlerle renklenen ve şehrin dinamizmini yansıtan cadde, II. Dünya Savaşı sırasında tamamen mayınlarla döşenmiş ve daha sonra tekrar inşa edilmiş. Kızıl Ordu tarafından inşa edilen çok sayıda tarihi binanın da bulunduğu cadde Kiev’in en eğlenceli yerlerinden birisi ve alışveriş meraklıları için de ideal bir bölge.

11. Vatan Anıtı

Rodina Mat
kiev görülecek yerler
Ukrayna Tarihi Müzesi

Vatan Anıtı (Rodina Mat), Nazi-Sovyet Savaşı anısına Kiev’de yaşanan dramatik olayların anısına inşa edilmiş. 102 metre yüksekliğinde ve 560 ton ağırlığındaki anıt, Heykeltıraş Yevgeniy Vuçetiç ve teknik ressam Vasyl Borodai’nin imzasını taşıyor.



Elinde 16 metrelik kılıç ve Sovyetler Birliği devlet amblemi taşıyan kadın savaşçıyı betimleyen heykelin yer aldığı alandaki müzede 11 bin 600’ün askerin oyma isimlerinin bulunduğu mermer plaklar bulunuyor. Anıtta ayrıca savaş sırasında Sosyalist Emek Kahramanı Madalyası ve Sovyetler Birliği Kahramanı nişanları verilen yaklaşık 200 işçi anılıyor.

Ukrayna Tarihi Müzesi (National Museum of the History of Ukraine in the Second World War), II. Dünya Savaşında büyük zarar gören Kiev’de, savaş sırasında kullanılan birçok silah, harita ve fotoğrafın sergilendiği bir müze. Açık ve kapalı olmak üzere iki bölümden oluşan müze, II. Dünya Savaşı’nın hezimetini gözler önüne seriyor.

İnsandan yapılma sabunlar, insan derisinden yapılma eldiven, giyotin aletleri, kemik imha makinaları gibi tüylerinizi ürpertecek ve fakat savaşın çirkin ve vahşi yüzünü de su yüzüne çıkartan unsurları bu müzede gezip görmeniz mümkün.

Ukrayna Tarihi Müzesi ziyaret saatleri pazartesi-cuma 10.00-18.00, cumartesi-pazar 11.00-19.00. Ukrayna Tarihi Müzesi giriş ücreti 150UAH.

12. Kiev-Pechersk Lavra – Caves Manastırı

kiev ukrayna

Peçerskaya Lavra Mağaralar Manastırı (Kievo-Pecherskaya Lavra) Dinyeper Nehri’nin sağ kıyısındaki tepelerin eteklerinde kurulan, Ukrayna’daki en önemli ve en eski manastırlardan biri. UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan bu manastır, 6 tanesi yer altında olmak üzere toplam 18 kiliseden oluşuyor.

Manastır ismini, Rusçada mağara anlamına gelen Peçerskaya ve Yunancada manastır manasına gelen Lavra’nın birleşiminden alıyor. Slav Ortodoksları için Hac yeri kabul edilen Peçerskaya Lavra, 1077’de Aziz Antony tarafından inşa edilmiş. Dönemin papazlarının inziva yeri olarak kullanıldığı mağaralarda günümüzde papazların balmumu heykelleri sergileniyor.

Kiev-Pechersk Lavra – Caves Manastırı ziyaret saatleri 09.00-18.00. Manastır, haftanın 7 günü ziyarete açık. Kiev-Pechersk Lavra – Caves Manastırı giriş ücreti 50UAH, öğrenci 25UAH.

Ukrayna Tarihi Emanetler Müzesi, eski Sovyet ülkelerinin en zengin altın ve mücevher koleksiyonuna sahip. Kiev Mağaralar Manastırı’nda bulunan Ukrayna Tarihi Emanetler Müzesi, Ukrayna’daki altın ve gümüş sanatına dair birçok kalıcı ve geçici sergiye de ev sahipliği yapıyor.

13. Mariyinsky Sarayı

Mariyinsky Sarayı

Mariyinsky Sarayı (Mariyinsky Palace), Dinyeper Nehri kıyısındaki bir tepede yer alan, Kiev’in en görkemli yapılarından birisi. Rus Çariçesi Elizaveta Petrovna’nın isteğiyle 1744-1752 yılları arasında inşa edilmiş. Ünlü mimar Bartolomeo Rastrelli’nin tasarımını yaptığı saray, Barok mimari üslupta tamamlanmış.

Savaş döneminde Kiev Bağımsızlık Komitesi’nin karargâhı olarak kullanılan yapı günümüzde resmi resepsiyonlar, devlet başkanlarının kabul törenleri ve turizm amaçlı gezilere ev sahipliği yapıyor. Saray, yalnızca turizm bakanlığı izniyle özel grupların ziyaretine açık.



Ukrayna Milli Sanat Müzesi de Mariyinsky Sarayı’na oldukça yakın. Ukraynalı ve Ukrayna’dan sürgüne gitmiş sanatçıların eserlerini sergileyen güzel sanatlar müzesinde, T. Shevchenko, I. Repin, V. Tropinin A. Murashko ve V. Krichevskiy gibi birçok sanatçının çalışmaları sergileniyor. Ukrayna Milli Sanat Müzesi ziyaret saatleri salı, perşembe, pazar 10.00-18.00, cuma 12.00-19.00, cumartesi 11.00-19.00. Müze, pazartesi günleri ziyarete kapalı.

14. Gorodetsky Evi

Gorodetsky House

Gorodetsky House (Canavarlı Ev/Budynok z khymeramy), Kiev’in tarihi Lypky mahallesinde yer alan, Art Nouveau mimari üslubuyla şehrin mimari şaheserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Yapı, Polonyalı mimar Władysław Horodecki tarafından 1901-1902 yılları arasında inşa edilmiş.

Mimar Horodecki, kendi yaşamayı düşündüğü binayı tamamen kendi zevkine göre tasarlamış. Adı gibi içerisinde ve dışında fantastik balıkların üzerindeki genç kız, fil, gergedan, antilop, kurbağa, kertenkele, kartal, yılan gibi birçok yaratık heykelinin yer aldığı Canavarlı Ev, Kiev’in Gaudi yapısı olarak da adlandırılıyor.

Anlatılagelen rivayete göre mimar, kızının ölmesi üzerine akıl sağlığını yitirmiş ve bu yapıyı tasarlamış. House with Chimera olarak da bilinen yapı, elbette göreni hayran bırakan bir mimariye sahip. Çeşitli hayvan figürleriyle süslü olan yapı günümüzde Başkanlık Sarayı’nın bir parçası olarak hizmet veriyor. Ev, yılın belli dönemlerinde özel olarak ziyarete açılıyor.

15. Oleg Antonov Havacılık Müzesi

Oleg Antonov Havacılık Müzesi
Antonov An-30

Kiev Havacılık Müzesi (Oleg Antonov State Aviation Museum), 2003’ten bu yana pek çok eski model uçak ile helikoptere ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda katılımcıların uçak koltuklarına oturabildiği interaktif gezi uygulamalarına sahip olan müze, Kiev’deki ikinci önemli havaalanı olan Zhulyany’nin de hemen karşısında olması nedeniyle, ülkeye ayak basar basmaz gezilebilecek yerler arasında.

Kiev Havacılık Müzesi ziyaret saatleri kasım-mart 10.00-17.00, nisan-ekim 10.00-19.00. Müze, pazartesi günleri ziyarete kapalı. Kiev Havacılık Müzesi giriş ücreti 100UAH.

16. Kırsal Yaşam ve Halk Mimarisi Müzesi

Kırsal Yaşam Müzesi

Kırsal Yaşam ve Halk Mimarisi Müzesi (National Museum of Folk Architecture and Life of Ukraine), Kiev’in güneybatısında yer alan Pirogovo Köyü’nde bulunan bir açık hava müzesi. Ukrayna’nın tüm bölgelerindeki halk mimarisi örneklerinin sergilendiği müze, 200’den fazla mimari yapıyı içinde barındırıyor.

Sosyalizm öncesi ve sonrası olmak üzere iki bölüme ayrılan müzede Ukrayna’nın farklı etnik gruplarını, yaşam tarzlarını, yöresel ve kültürel değerleri de yansıtılıyor. Müzenin kurulduğu alanda Ukrayna yemeklerini tadabilir ve küçük el sanatları dükkânlarından alışveriş yapabilirsiniz.

Kırsal Yaşam ve Halk Mimarisi Müzesi ziyaret saatleri 10.00-18.00. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Kırsal Yaşam ve Halk Mimarisi Müzesi giriş ücreti 100UAH.

17. Kiev Doğu ve Batı Sanatları Müzesi

Varvara Khanenko

Kiev Doğu ve Batı Sanatları Müzesi (The Bohdan and Varvara Khanenko National Museum of Arts), Ukrayna’nın en büyük yabancı sanat koleksiyonuna sahip müzesi. Müze, Ukrayna ve dünyanın farklı ülkelerinden tablo, heykel, oymacılık, Batı Avrupa, Orta ve Uzak Doğu dekoratif sanat eserlerinin yanı sıra eşsiz Antik Çağ koleksiyonuyla tanınıyor.

Bogdan ve Varvara Khanenko Sanat Müzesi olarak da bilinen müzenin zengin koleksiyonu içerisinde, Antik Yunan, Roma, Fransa, İtalya, Japon, Türk, Mısır ve daha pek çok kültüre ait eserlerin yanı sıra, kilise vitrayları, cam işlemeleri, fildişi eserler, ikonalar, kumaşlar ve Bizans sergileri yer alıyor.

Kiev Doğu ve Batı Sanatları Müzesi ziyaret saatleri 10.00-17.30. Müze, pazar ve pazartesi günleri ziyarete kapalı. Kiev Doğu ve Batı Sanatları Müzesi giriş ücreti 80UAH.

18. Babi Yar

Babi Yar

Babi Yar, Kiev yakınlarındaki bir dağ geçidi. II. Dünya Savaşı sırasında Ukrayna’yı işgal eden Nazi güçlerinin 29-30 Eylül 1941’de 33 bin 771 Yahudiyi öldürdüğü Babi Yar Geçidi, tarihin en acı olaylarından birine ev sahipliği yapıyor.

Her yıl 29 Eylül’de Nazi işgali sırasında sevdiklerini ve ailelerini kaybeden insanların bir araya gelerek tören düzenlediği Babi Yar, Kiev’de en çok ziyaret edilen turistik noktalardan biri. Babi Yar’a Kiev’den düzenlenen günübirlik turlarla gidebilirsiniz.

Kiev yeme içme

Ukrayna’nın geleneksel yemekleri ağırlıklı olarak hamur, patates ve ekşi krema gibi malzemelerle yapılıyor. Sebzeler ise mevsime göre tüketiliyor. Taze meyveler, biber, salatalık ve domates yaz aylarında pazarlarda görülürken, kış aylarında konserveler ve lahana turşusu sıklıkta yemeklere dahil oluyor. Ana maddesi pancar olan borş çorbası çeşitli sebzeler ve et suyu ile pişiriliyor. Ülkenin her yerinde bulunabilen çorba milli yemekler arasında.

İçinde patates, peynir, et ya da meyve olan hamur topları varenniki, patatesten yapılan krep deruny, ekşi krema ile servis edilen mantı pelmeny, galeta unu ile kızartılan tavuk kievski, bal ile hazırlanan sert içki medovuha, geleneksel alkolsüz içecek kvas, votkanın rakibi samogon tadına bakılması gereken lezzetlerden.

Kiev genelinde mağazalar genellikle 10.00-18.00 saatleri arasında açık. Kiev’de alışveriş merkezleri ise gece 21.00’e kadar çalışıyor. Mağazalar pazar günleri kapalı. Restoranlar ise genellikle öğlen 12.00’de açılıp gece yarısına kadar çalışıyor. Bazı işletmeleri 24 saat açık bulabilirsiniz.

Kiev alışveriş

Kiev’de alışveriş için en çok tercih edilen alışveriş merkezleri Kreschatik’teki City Center, Nezalezhnosti’de yeraltı alışveriş merkezi olan Globus ve Basseynaya Sokak’ta yer alan Mandarin Plaza, Billa, Furshet ve Bessarabskaya’daki Metrograd ve Peremogi’deki Ukraine.

Kiev’de hediyelik eşya için Shevchenka Bulvarı ile Kreschatik ve Krasnoarmeyskaya caddeleri başta olmak üzere, Andreevsky Spusk, Andreevsky Kilisesi’nden başlayıp Dinyeper Nehri’ne kadar uzanan cadde üzerindeki dükkân ve mağazaları saymak mümkün.

Ukrayna’nın yerel kültürünü yansıtan hediyelik eşyalar, nakış işlemeli, dantelli ve örgülü kilimler, kakmalı, tahta mozaikli ve cilalı kutular, pisanki denilen el yapımı paskalya yumurtaları, değerli taşlardan yapılan süs eşyaları, ushanka olarak adlandırılan Rus kulaklığı ve matruşkalar sayılabilir. Ayrıca Kiev Jewelry Factory ve Nezalezhnosti’deki Globus’da mücevher ile altın, gümüş takılar alabilirsiniz.



Ünlü Ermeni ve Rus votkaları, Ukrayna’ya özgü ‘gorilkavotka’, Rus şampanyası olan ‘shampanskoye’ ve Kiev Champagne Winery’nin özel imalatı şarapları, Champagne Winery Stolichny, Pernod Ricard Ukraine ve Stolichny Standard markalı ürünler, Stolichny Standard’ın yay, Hindistan cevizi ve biber şeklindeki şişeleri de Kiev’den en çok alınanlar arasında.

Kiev gece hayatı

Kiev’de hemen tüm gece kulüpleri ve eğlence mekanları Bağımsızlık Meydanı etrafında Khreschatyk Caddesi’nde bulunuyor. Doğu Avrupa’nın en renkli gece hayatına sahip şehirlerinden Kiev’de birçok gece kulübü aynı zamanda birçok türden içeceği deneyebileceğiniz bar ve farklı ülke mutfaklarını tadabileceğiniz restorana, değişik tarzlarda müziklerle dans edebileceğiniz dans pistine sahip.

Genellikle şehrin merkezinde bulunan kulüplerin yanı sıra, ünlü pub ve kafe barlar, genelde Khreshchatyk, Mikhalivska ve Zolotovoritska’da bulunuyor. Bunlardan Art Club 44, Docker’s Pub, Pivarium, O’Briens Irish Pub ve Golden Gates en popülerleri olurken Volodymyrska Caddesi’ndeki Le Cosmopolite ve Saksahanskoho’daki Belle-Vue ise ünlü Belçika barlarından.

Kiev’de geceyi şanslarını deneyerek geçirmek isteyenler için Leontovycha, Kreschatik, Sichnego Povsstaniya, Proreznaya, Sagaidachnog caddeleri ve Pavla Tichini Bulvarı’nda birçok kumarhane de bulunuyor. Gece kulüpleri kadar hatırı sayılır bir müşteri kitlesine sahip olan bu kumarhanelerin başında ise Avalon, The Gorod Entertainment Center, Gabriela, Grand Plaza, Salut International, Split ve Zaporozhye geliyor.

Kiev’in en dikkat çekici ve popüler kulüpleri arasında Arena City Entertainment Complex, Caribbean Concert Hall & Night Club, Sky Bar, Barsky, Grotesque ve D’lux (Dinamo Lux) bulunuyor.

Kiev nerede kalınır

Ukrayna’daki en yaygın konaklama seçeneği daire kiralamak olsa da Kiev’de farklı bütçelere hitap eden otel veya hostelleri tercih edebilirsiniz. Konum, bütçe ve hizmet tercihine göre birçok seçenek içeren Kiev’de az sayıda beş yıldızlı otel bulunuyor. Kent merkezinde yer alan ve konuklarına benzersiz bir konaklama deneyimi sunan Premier Palace, Hyatt Regency Kiev, Opera ve InterContinental Kiev gezilecek yerlere olan yakın konumu nedeniyle tercih edilebilir.

Kiev’e nasıl gidilir

Ukrayna’nın başkenti Kiev, Doğu Avrupa’da, Ukrayna’nın kuzeyinde yer alıyor. Dinyeper Nehrinin iki yakasına kurulu olan şehir, Moskova’ya 756 km uzaklıkta.

Kiev’e İstanbul’dan haftanın 7 günü direkt uçak seferi bulunuyor. İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları ve Ukrayna Hava Yolları’nın, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ise Pegasus Havayolları’nın Kiev’e direkt seferleri var. Ukrayna Hava Yolları, dönemsel olarak Ankara ve İzmir’den de Kiev’e direkt uçak seferleri düzenliyor.

Kiev’de iki uluslararası havalimanı bulunuyor. Boryspil ve Zhuliany havalimanlarından hem ülke içindeki noktalara hem de dünyanın birçok noktasına direkt uçak seferi bulunuyor. Zhuliany Havalimanı, Kiev şehir merkezine yaklaşık 8 km uzaklıkta. Bu havalimanı aynı zamanda Uluslararası Kiev Havalimanı olarak da biliniyor. Boryspil Havalimanı ise 35 km mesafede yer alıyor.

Birçok Avrupa şehrinden de Kiev’e trenle ulaşım imkanı var. Lviv, Odessa ve Kharkov gibi Ukrayna şehirlerine sefer yapan trenler yataklı vagonlara sahip. Kiev’e hem Ukrayna’nın farklı kentlerinden hem de komşu ülkeler ve bazı Avrupa ülkelerinden otobüsle ulaşım mümkün.



Dinyeper Nehri’nin iki yakasına kurulu Ukrayna’nın başkenti Kiev, zengin tarihi geçmişi, yemyeşil dokusu, kültürel mirası, vizesiz pasaportsuz yalnızca kimlikle seyahat etme imkanı ile Doğu Avrupa’nın gözde turizm merkezlerinden.

10 Yorumlar

  1. Merhaba Ben Ukrayna rehberiniz Emre; 2 yıldır ukraynalı bir bayanla evliyim, bir kere geldim bir daha dönemedim. Taksici kazıklamasın, uygun fiyata en merkezi yerde ev bulayım, en güzel yerleri gezeyim, ukraynada kebap yiyeyim veya ben almayayım ukrayna mutfağı deneyeyim diyenler, sıkıcı yerlerde boşa vakit kaybetmeyim hep en güzel mekanlarda olayım diyenler, aşksa aşk meşkse meşk isteyenler, BMW 5 serie arabam, ukraynalı kayınbiraderim ile her türlü bilgi ulaşım, konaklama, eğlence, plan, gece hayatı rehberlik yapabilirim.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz