İsveç veya resmi ismiyle İsveç Krallığı, Kuzey Avrupa’daki İskandinavya yarımadasında yer alıyor. Batı ve kuzeyden Norveç, doğudan ise Finlandiya ile çevrili olan İsveç, güneyindeki Öresund Köprüsü ile de Danimarka’ya bağlı. Avrupa Birliği ülkeleri arasında yüzölçümüyle en büyük üçüncü ülke olan İsveç’in başkenti ise aynı zamanda ülkenin en büyük kenti olan Stockholm. Stockholm’ü Göteborg ve Malmö kentleri takip ediyor.
İsveç, meclis sistemine sahip, meşruti monarşi ile yönetilen bir ülke. Yaşam kalitesine bağlı olarak oldukça pahalı ve ekonomik olarak da oldukça gelişmiş bir ülke olan İsveç, demokrasi indeksine göre birinci sırada, Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Endeksi’ne göre de yedinci sırada bulunuyor.
Orta çağdan beri bağımsız bir ülke olan İsveç’in para birimi, Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen Euro yerine, milli para birimi olan İsveç Kronu (SEK), nüfusu ise yaklaşık 9 milyon.
Başkent Stockholm’ün kuzey ışıklarını görebileceğiniz bölgesi olan Aurora Boleris’ten kuzeye doğru ilerledikçe gün uzayarak neredeyse 24 saate çıkıyor. Göteborg, Malmö ve Vizbi Adası gibi görülebilecek pek çok güzel yeri bulunan ülkede yıl boyunca pek çok kültürel etkinlik ve festival düzenleniyor.
Tiyatrolarıyla da oldukça ünlü olan ülkede yer alan Gröna Lund, Djurgarden Adası’nın üzerinde kurulu olan dev bir eğlence merkezi. İsveç’in önemli bir turizm adresi olan ve ülkenin kuzeyinde bulunan Buz Oteli ise, her yıl kış aylarında inşa edilip baharda eriyor ve ertesi kış yeniden yapılıyor
İsveç Gezi Rehberi
İsveç tarihi MÖ 8000’den 6000’e kadar avcılık, toplayıcılık ve balıkçılıkla geçimini sağlayan insanlarla başlıyor. İlk İsveçliler ticaret yapmak için zamanla kuzeye doğru yayılarak Akdeniz’e açılıp Romalılarla ticari ilişkiler kurmuşlar. Adı Svear kabilelerinden gelen İsveç’te, Svearların Gotarları yenmesiyle kurulan İsveç Krallığı, 16. yüzyılın ortasına dek Hansa Birliği’nin İsveç ticaretine yön vermesiyle devam etmişse de 1350’deki büyük veba salgınıyla ülke uzun süreli bir ekonomik durgunluğa uğramış.
1389’da, Danimarkalı Kraliçe Margareta hâkimiyetindeyken Danimarka ve Norveç ile birlikte, tek hükümdar yönetiminde üç İskandinav ülkesi Kalmar Birliği adı altında birleştirildi. Kalmar Birliği dağıldığında ise, bugünkü İsveç ve Finlandiya sınırlarının temeli oluştu. Her iki dünya savaşında da tarafsız kalan ülke, II. Dünya Savaşı’ndan sonra, Avrupa’nın bir numaralı sanayi ülkelerinden biri hâline gelerek, 1995’te Avrupa Birliği’ne katıldı.
İskandinavya, Kuzey Avrupa ülkeleri olan İsveç, Norveç’in tümünü, Finlandiya’nın kuzey bölümünü içeren yarımada. Fiziksel coğrafya tanımının yanı sıra, politik açıdan da İsveç, Norveç, Finlandiya ve Danimarka ana karalarıyla bu ülkelere bağlı çok sayıda ada ve bunların kapladığı alan İskandinav ülkeleri olarak tanımlanıyor.
İsveç ise İskandinavya coğrafyasının hemen hemen ortasında, kuzeyden güneye uzanan bir ülke. Konumu dolayısıyla yaz aylarında güneşin gökyüzünde kalma süresi oldukça yüksek olan İsveç’te, kış aylarında bu durum tam tersine dönüyor. Bu da yoğunlukla ülkenin kuzey bölgelerinde meşhur “beyaz geceleri” yaşamayı mümkün kılıyor.
Yılın büyük bir bölümünde yağışlı ve soğuk bir iklime sahip olan İsveç, yemyeşil ormanlarla ve geniş yeşil alanlarla ve küçük büyük yüzlerce ada ile kaplı. Tertemiz havasıyla gökdelen görmenin imkânsız olduğu, alabildiğine doğa dostu bir ülke olan İsveç’te hava genellikle kapalı ve yağışlı. Sıcaklık ağustos ayında bile 20-23 dereceleri geçmiyor. Kışın ise, özellikle kuzeyde -30 dereceyi bulan sıcaklık hâkim.
Yılın her dönemi serin, kışlar ise aşırı soğukların görüldüğü İsveç’i ziyaret etmek için en uygun zaman dilimi mayıs ile eylül ayları arasındaki dönem.
İsveç Gezilecek Yerler
İsveç gezilecek yerler, başkenti Stockholm başta olmak üzere Malmö, Göteborg, Gotland ve Luleå bölgeleriyle öne çıkıyor. Özellikle de ülkenin kuzeyinde Aurora Borealis adı verile kuzey ışıkları benzersiz bir görsel şölen sunuyor. Diğer yandan Danimarka’nın başkenti Kopenhag, Öresund Köprüsü ile Malmö’ye yaklaşık 16 km arası uzaklıkta bulunuyor. Vizbi Adası ise İsveç’in en güzel yerlerinden biri.
1. Stockholm
Stockholm, İsveç’in başkenti olduğu gibi ülkesinin ekonomi, kültür, sanat ve bilişim alanlarındaki kalbi. Diğer yandan da Avrupa’nın en çok birikime sahip ve en gelişmiş şehirlerinden biri. 13. yüzyıldan bu yana da İskandinavya’nın siyaset, ekonomi ve kültür merkezi konumunda.
Mälaren Gölü’nün Baltık Denizi’yle birleştiği kanalda yer alan ve Stokholm Takım Adaları olarak bilinen 14 ada üzerinde kurulu olan Stokholm, genç, enerjik, modern, eğlenceli ve sofistike bir kent imajına sahip. Her biri kendi dönemine ait birer mimari harikası olan binaları, Arnavut kaldırımlı dar sokakları ve şehrin büyük bir bölümünü kaplayan yemyeşil parkları ile çok yönlü bir şehir.
Coğrafi konumu dolayısıyla yaz mevsimlerinde güneşin neredeyse hiç batmadığı uzun günlere sahip olan Stokholm, kış mevsiminde kuzeyin büyülü ve masalsı atmosferini tüm güzelliğiyle gözler önüne seriyor. Öyle ki kış sporlarından ve karla kaplı doğa manzarasından hoşlanan ziyaretçiler için önemli bir adres.
Stokholm’de gezilip görülecek pek çok yer olmakla birlikte en çok öne çıkan adresler, kentin en büyük ve prestijli etkinlik merkezlerinden biri olan Stokholm Globen, İskandinav ve Viking kültürünün tüm ihtişamını gözler önüne seren buluntuların sergilendiği Ulusal Tarih Müzesi; İsveç kraliyet ailesinin resmi konutu ve aynı zamanda Avrupa’nın en büyük kraliyet saraylarından biri olan Kungliga Slottet Kraliyet Sarayı başı çekiyor. Gamla Stan ise içerisinde, Storkyrkan Katedrali gibi tarihi dokuları barındıran, kentin romantik ruhunun hissedilebileceği bir bölge.
Millesgården, İsveçli ünlü heykeltıraş Carl Milles’ın Lidingö Adası bölgesindeki büyük bahçeli villası. Günümüzde müze olarak halka açılan İtalyan stilindeki bu villa, benzersiz sanat eserlerinin sergilendiği bir müze olarak hizmet veriyor.
Djurgården Adası’nın en güzel manzaralarından birine ev sahipliği yapan Vasamuseet (Vasa Müzesi) ve İsveçli edebiyatçı Strindberg’in evinin müzeye dönüştürülmüş hali olan Strindbergsmuseet (Strindberg Müzesi) ziyaret edebileceğiniz müzelerden bazıları.
Kraliyet av alanı olarak kabul edilen ve yemyeşil dev bir bahçeden oluşan Djurgården, Stokholm’ün en popüler semtlerinden biri. İsveçlilerin oylarıyla ülkenin en güzel binası seçilen Stokholm Belediye Binasını da görebilirsiniz. 1891’de İsveç’in doğal yaşamının korunması amacıyla açılan Skansen Açık Hava Müzesi ve Zooloji Parkı, Stokholm’ün en popüler turistik gezi duraklarından biri. Detaylı bilgiler için Stockholm gezilecek yerler yazısına göz atın.
2. Malmö
Malmö, İsveç’in en büyük üçüncü ve 16 km uzunluğundaki Oresund Köprüsü ile İsveç ve Danimarka’yı birbirine bağlayan, daha çok bir ticari merkez konumundaki şehri. Kopenhag’ın komşusu Malmö, İsveç’in en güneydeki şehri. Öresund trenleri, her 20 dakikada bir Öresund Boğazı’nı geçerek, Avrupa ülkelerini İskandinavya’ya bağlıyor. Aynı zamanda ülkenin üçüncü büyük kenti olan Malmö, organik yiyecekleri ile de tanınıyor.
2006’da İsveç’in ilk sertifikalı adil ticaret merkezi ödülünü alan Malmö, organik ve çevreye duyarlı yatırımlarıyla adını Avrupa’ya duyurmuş bir merkez. Dolayısı ise şehirde bulunduğunuz süre boyunca pek çok sağlıklı ve organik yiyecek sunan restoran ve markete rastlayabilirsiniz.
Malmö’nün Old Town bölgesi ve ünlü Stroget Meydanı, Södergatan, Hollywood filmlerinden fırlamış küçük semti Lilla Torg, Carolikvarteren bölgesinde yer alan 1907 yapımı Sankt Petri Kilisesi Malmö gezilecek yerlerin ilk sıralarında. Aynı şekilde içerisinde çok sayıda sanatsal yapı, yemyeşil alanlar ve havuzların bulunduğu parkta yer alan Malmö Kalesi (Malmöhus) ise kentin en önemli yapısı olduğu kadar, hayvanat bahçesiyle de en keyifli yeri.
Malmö’nün görülecek önemli noktalarından biri olan Turning Torso ise Malmö Kalesi’nin üst tarafındaki deniz kenarında yer alıyor. Kentin hemen hemen her yerinden, havanın açık olduğu günlerde ise Kopenhag’tan bile görülebilen Turning Torso, 54 kattan oluşan bu bina 190 metre uzunluğunda bir yapı.
3. Göteborg
Göteborg, İsveç’in güneybatısında Kuzey Denizi kıyısında yer alıyor. Başkent Stokholm’den sonra İsveç’in ikinci büyük şehri olan Göteborg, bir liman kenti olarak ülkenin dünyaya açılan kapısı. Şehir planlaması Hollandalılar tarafından yapılan kentin uzun cadde ve kanalları ile evlerin mimarisi Amsterdam ile benzerlik gösteriyor. Göteborg’u tanımanın en iyi yollarından biri Paddan isimli teknelerle kanalda bir gezintiye çıkmak.
Gezilecek pek çok yeri bulunan Göteborg, her yıl düzenlenen ve İskandinavya’nın en büyük film festivali olan Göteborg Film Festivali ile tanınıyor. Kentin Avrupa’da tanınmasını sağlayan ve İskandinavya’nın en büyük lunaparkı olan Liseberg Lunaparkı ise, her yıl 3 milyon kişinin ziyaret ettiği, çok ünlü ve adrenalin dolu bir eğlence merkezi.
16 bin farklı bitki çeşidiyle Avrupa’nın en önemli botanik bahçelerinden biri olan Göteborg Botanik Bahçesi kentin gezilecek başlıca adresi. Şehrin tam merkezinde bulunan Slottsskogen, Göteborg’un en güzel parkı. 17. yüzyılda kurulan bu parkta bulunan Göteborg Doğal Tarih Müzesi’ni de gezmeyi unutmayın.
Sahildeki Lilla Bomen isimli post modern gökdelenin yanında yer alan ve pek çok etkinliğin düzenlendiği Göteborg Operası, 15. yüzyıldan günümüze uzanan geniş koleksiyonuyla Avrupa’daki en kapsamlı sanat müzelerinden biri olan Göteborg Sanat Müzesi ve altı farklı bölümüyle Avrupa’nın en büyük akvaryumlarını, tropik hayvanların içeride rahatça dolaştığı kapalı alan yağmur ormanlarını Göteborg’un tam ortasında bulunan Universeum bilim merkezi kentin öne çıkan adresleri.
Haga, ahşap evlerle iç içe olan gurme restoranları, kafeleri, sanat galerileriyle eski ve yeninin buluştuğu turistik bir bölge. Bütün ürünleri taze olarak bulabileceğiniz, kapalı bir deniz mahsulleri marketi Feskekôrka Balık Hali de farklı bir deneyim yaşatabilir. Metal işçilerinin boş vakitlerinde yaptığı çalışmaların bulunduğu Liseberg Parkı, zengin tüccarlar ve fabrikatörlerin katkılarıyla yaptırılan kültür merkezlerinden Röhss Müzesi ise gezilebilecek yerlerden bazıları.
Şehir merkezinden bindiğiniz botlarla Göteborg’u çevreleyen en güzel adalardan biri olan Marstrand Adas, uzun yıllar boyunca önemli bir ticaret kasabası oldu. 300 yıldan fazla bir süre boyunca arkasındaki ahşap kasabayı koruyan Carlsten Kalesi’ni de ziyaret edin. Kalede yerel İsveç yemeklerini tadabileceğiniz bir restoranın yanı sıra konaklama imkanı da var. Buraya gelmişken Strandverket Sanat Müzesi, Pater Noster Deniz Feneri ve doğal yürüyüş parkurlarını gezmeyi unutmayın.
4. Gotland
Gotland, İsveç’in en büyük adası. Gotlar’ın ana yurdu olduğu düşünülen ve İsveç’in 25 tarihi kantonundan biri olan Gotland’da temel gelir kaynakları tarım ve turizmden oluşuyor. Gotland Adası’ndaki tek İsveç kenti olan Visby ise Baltık Denizi’ndeki en önemli Hansa kenti.
Stokholm’den bir saat süren iç hat uçuşlarıyla ulaşılabilen Gotland, aynı zamanda İsveç’in gece hayatıyla ünlü bölgesi. Dağcılık, tırmanma ve dalış gibi outdoor sporların yaygın yapıldığı adanın her köşesi Orta çağ tarihini yansıtan dokularla kaplı. Bu yönüyle Orta Çağı temalı pek çok festivale de ev sahipliği yapan adada, özellikle ağustos ayında gerçekleştirilen ve tarihi kostümlerin giyildiği Ortaçağ Festivali oldukça ziyaretçi çekiyor.
5. Ice Hotel
Jukkasjärvi Ice Hotel, İsveç’in en eski köylerinden biri olan jukkasjärvi’de, Torne Nehri’nin kıyısında, kutup dairesinin 200km kuzeyinde bulunuyor. Türünün ilk ve halen en büyük örneği olan Jukkasjärvi Ice Hotel, 66. kuzey enleminde, yalnızca 1100 kişinin ve çok sayıda köpeğin yaşadığı küçücük bir yerleşim yerinde yer alıyor. Her Kasım-Aralık ayında yeniden inşa edilen yapı Nisan-Mayıs ayında eriyor.
Yaklaşık 100 kişi kapasiteli otelde buzdan bir kilise, sinema, buzdan heykellerin sergilendiği buz sanat sergisi ve ünlü “buz bar” bulunuyor. Otelde, kuzey ışıklarını izlemek için, güneş ışığını yansıtan tavana sahip özel kabinler de bulunuyor. Öyle ki otel, kuzey ışıklarının en iyi gözlemlenebildiği bölgeye inşa ediliyor.
6. Wallender’s Ystad
Ystad, Arnavut kaldırımlı sokakları ve pastel renkli yarı ahşap Orta Çağ evleri birçok sinema filminin sahnelerinin çekildiği bir yer. Büyüleyici geçmişiyle bu kent, birinci sınıf müzeleri ve sanat galerileri, 40 km’lik kumlu plajları ve muhteşem Skåne kırsal alanı ile görsel bir ziyafet sunar, her şeyi bir arada bulabileceğiniz, sahil kasabalarını görmeden dönmeyin. Ystad, kültürü, gelenekleri, tarihi mekanları, canlı kasabaları ve doğası ile İsveç’i keşfetmek için mükemmel bir başlangıç.
7. Visingsö
Jönköping’e bağlı eski bir kent olan Gränna’yı turistik yapan ise Visingsö Adası. Gränna genel itibariyle çok küçük bir şehir olduğundan ahşap evleri ve polkagris adı verilen şekerlemeleri görebilirsiniz. El yapımı cam ürünler satan dükkânları gezip bir feribota atlayıp 20-30 dakika içinde Visingsö’ye geçebilirsiniz.
Visingsö, İsveç tarihinde askeri öneme sahip bir ada olarak 12. yüzyılda İsveç’in önemli asillerinden Sverker ve Erik aileleri tarafından yaptırılmış. İsveç’in ilk asiller kalesi olarak anılan yapıyı savunmak için yapılan pek çok savaşta birçok kral burada hayatını kaybetmiş. Visingsö’de at arabası turlarına katılıp, adayı atlarla turlayabileceğiniz gibi, yerel ufak dükkânlarda balık yiyip karnınızı doyurabilirsiniz.
8. Visby
Visby, limanı ve ticaret merkezi olması nedeniyle İskandinav coğrafyasının en önemli şehirlerinden biri olarak kabul ediliyor. Geçmişin izlerini bugüne kadar taşıyan, en önemlisi şehri çevreleyen, iki millik bir orta çağ taş duvarı olan Ringmuren görülmeye değer.
İsveç yeme ve içme
İsveç mutfağı, konumundan dolayı deniz ürünleri ağırlıklı. İsveç mutfağı, organik ürünlerle hazırlanmış basit ve besleyici yemeklerden oluşuyor. Sofistike ve karmaşık spesiyallerden uzak yalın ve modern bir mutfağa sahip olan İsveç, az malzeme ile lezzetli yemekler yaratmak konusunda uzmanlaşmış.
İsveç mutfağında en sık kullanılan malzemeler arasında, mantar, deniz ürünleri, böğürtlen, patates, kırmızı et, domuz eti, soğan, bezelye ve çeşitli sebzeler bulunuyor. İsveç mutfağı, hamur işleri, deniz ürünleri, et çeşitleri ve sütlü mamullerden oluşan zengin bir yiyecek yelpazesine sahip.
Somon ve hering balığı başta olmak üzere günün her saati tüketilen deniz ürünleri dışında, özellikle Stockholm başta olmak üzere, dünya mutfaklarından lezzetler sunan pek çok seçenek mevcut. Diğer yandan esmer ekmek, tarçınlı kekler, tereyağı, soğuk aperatifler, küçük sıcak yiyecekler, balık tatları ve taze ürünler, kahve, İskandinavya genelinde tahılın damıtılmasıyla elde edilen içecekleri de ülke genelinde çok tüketiliyor. Finnerodja’nın çileği, Norrland’in patatesi, ahududu ve Stockholm dereotu da ülkeye özgü özelleşen yerel lezzetler.
İsveç konaklama
İsveç’te her zevke uyacak bir konaklama alternatifi var. Beş yıldızlı otellerden, buz otellere, egzotik bir ağaç evden, uygun fiyatlı hostellere dek pek çok seçeneğiniz var. Ancak İsveç oldukça pahalı bir ülke olduğundan özellikle de başkent Stockholm’ün şehir merkezi konaklama ücretlerinin en yüksek olduğu yer.
Tüm İsveç şehirlerinde konaklama hizmeti kalitesi Avrupa geneline göre oldukça yüksek olduğunu da aklınızda bulundurun. Dolayısıyla, orta dereceli bir bütçe ayırarak şaşırtıcı derece tatmin edici bir konaklama deneyimi yaşayabilirsiniz.
Diğer yandan fiyatlar şehir merkezinden uzaklaştıkça düşüyor. Şehrin tam merkezinde konaklamak isterseniz, Gamla Stan, Normalm ve Norrort bölgeleri doğru adresler. Bu bölgeler, beş yıldızlı klasik otellerin yanı sıra aynı konfor ve hizmeti sunan alternatif konaklama adreslerini de barındırıyor. Örneğin, tarihi İsveç evlerini tercih edebilirsiniz.
Östermalm, Vasastaden, Kungsholmen ve Långholmen bölgeleri ise ortalama bir konaklama için üç yıldızlı otel, pansiyon, konuk evi ve kiralık apart daire gibi seçenekleri barındırıyor. Düşük ücretli konaklamayı tercih ederseniz de, sırt çantalı gezginlere ve öğrencilere hitap eden Vaxholm, Södermalm ve Nacka Strand bölgeleri pansiyon, kiralık oda ve konuk evlerine sahip.
İsveç alışveriş
İsveç tasarım konusunda dünyaca ünlü bir ülke. İsveç’e özgü tasarımlardan oluşan kıyafet, iç dekorasyon ürünleri, mobilya ve hediyelik eşya mağazalarıyla dolu, doyurucu bir alışveriş dünyasına ev sahipliği yapıyor.
Ülkeden satın alınabilecek özgün ürünler arasında, cam biblo ve hediyelik eşyalar, ahşap veya seramikten yapılmış takunyalar, votka çeşitleri, renkli ve kalın yün kazaklar ve sarıçam veya huş ağacından elde edilen tasarım harikası mobilyalar bulunuyor. Ayrıca Dala adı verilen at tüyünden yapılan ve canlı renklere boyanan oyuncaklar da Stokholm’den sevdiklerinize alabileceğiniz ilgi çekici hediyelik eşya alternatiflerinden biri.
İsveç’e nasıl gidilir
İsveç’in soğuk bir ülke. Özellikle kışın hava çok soğuk ve kapalı. Sabah saat 10 civarında aydınlanan hava, öğleden sonra 3’te tekrar kararıyor, dolayısı ile günün büyük kısmını karanlıkta geçiriyorsunuz. Yaz aylarında ise beyaz geceler denilen dönemde günler uzuyor.
Kış ayları eğer dondurucu soğuklara dayanamıyorsanız seyahatiniz için uygun bir vakit değil. Seyahatinizi Eylül-Ekim ya da Nisan-Mayıs aylarına denk getirebilirseniz, 15-16 derece dolaylarında dolaşan hava sıcaklığı ile karşılaşabilirsiniz. Yas ayları ise bu şehir için en ideal mevsim. Hava sıcaklığı 20’li derecelere ulaşıyor. Yaklaşık 18 saate yakın bir süre de hava aydınlık kalıyor. İsveç’i ziyaret etmek için en uygun zaman dilimi, haziran, temmuz, ağustos ayları.
İsveç’in başkenti Stockholm’e Türk Hava Yolları ile İstanbul Havalimanı’ndan, Pegasus Havayolları ile de Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan haftanın yedi günü direkt uçuşlarla ulaşım mümkün.
Yaklaşık dört saat süren yolculukla şehir merkezine 42 km uzaklıkta bulunan Stockholm Arlanda Havalimanı’nda olabilirsiniz. Havalimanından Arlanda Express trenine ile 20 dakikada Stockholm Merkez İstasyonu’na ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde alandan hareket eden ve 40 dakikada merkeze giden bir otobüs de var.
Stockholm’de, otobüs, metro, tramvay, feribot gibi seçeneklerden dilediğinizi kullanabileceğiniz gibi, A, B ve C zone olarak üç bölgeye ayrılmış metro ağını kullanarak turistik bölgelerin hemen hepsine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Diğer yandan Stockholm, tam bir bisiklet şehri. Tüm şehri 2 günde yürüyerek de gezebilirsiniz.
İsveç, İskandinav Yarımadası’nın doğu yarısında, batısında Norveç, kuzeydoğusunda Finlandiya, doğusunda Botni Körfezi, güneydoğusunda Baltık Denizi ve güneybatısında Kuzey Denizi ile çevrili bir ülke. Topraklarının yüzde 15’i Kuzey Kutup Dairesi içinde kalan İsveç, doğası, doğaya olan saygısı, refah düzeyi ve kültür-sanat etkinlikleriyle yıl boyu pek çok ziyaretçi ağırlayan sıra dışı bir destinasyon.