Düzce, şelaleler yönünden oldukça zengin bir ilimiz. Ben dahil bir çoğumuz bilmesek de Türkiye’nin hatta Avrupa’nın en büyük ve güzel şelaleleri bu coğrafyada yer alıyor. Düzce‘nin önemli doğal alanları ve güzellikleri arasında yer alan Güzeldere Şelalesi bunlardan birisi. Düzce şelalelerinden Güzeldere’yi benzerlerinden ayıran en önemli özellik tabiat parkı ilan edilmiş olması.
Şelaleye açılan alan, Batı Karadeniz’in sık orman dokusu içindeki ağaçların gölgelediği bir alan ve mesire yeri olarak düzenlenmiş. Burası kamp yapmak, sıcak yaz günlerinde şehrin bunaltıcı havasından kaçıp sığınmak için mükemmel yer. Yeşilin renkleri ve doğal zenginlik büyüleyici. Hafa sonları daha kalabalık burası. Etrafta bolca kamp çadırı ve piknik yapan insanlar vardı.
Mesire alanından geçilip, basamaklarla şelaleye iniliyor. İnmesi kolay, ancak çıkarken bir defada çıkmayı denerseniz yorucu olacağı kesin, ancak merdivenlerin hemen hemen her 20 metresinde dinlenmek için banklar yer alıyor.
Güzeldere Şelalesi, Düzce
Düzce‘nin Gölyaka ilçesi sınırlarında bulunan Güzeldere Şelalesi, 130 metre yüksekliği ile ülkemizin en büyük şelaleleri arasında yer alıyor. İsmini bulunduğu Güzeldere köyünden alan şelale, Bıçkı Deresi’nin taşıdığı sudan meydana geliyor.
Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Koruma Müdürlüğü tarafından “Orman İçi Dinlenme Yeri” olarak tescil edilen şelale ve çevresi deniz seviyesinden 630 metre yükseklikte. Karadeniz Bölgesi’nin bu güzel tabiat parkı, Güzeldere Şelalesini de kapsayan 21 hektarlık alana yayılıyor. Park, mesire yeri olarak 1993’te, tabiat parkı olarak ise 2011 yılında tescillenmiş.
Güneşin altından zümrüt gibi parıldayan ağaçların gölgesinden geçilerek aşağı iniyorsunuz ve karşınızda Türkiye’nin en büyük şelalelerinden olan Güzeldere Şelalesi, 130 metre yukardan bir tül görüntüsüyle suyunu kayaların üzerine akıttığı nefis manzarayı görüyorsunuz. Elmacık Dağları’nın coşkun akan ırmaklarından Güzeldere, Bıçkı Düzü mevkiinde heybetli akışıyla hayranlık uyandırarak şelaleye dönüşmüş.
Farklı ağaç türleri ve yeşilin onlarca tonunun görülebildiği şelale çevresinde, güneş ışınları ile su akışı gökkuşağını oluşturuyor. Mesire ve piknik alanları, doğa yürüyüş parkurları, orman içi dinlenme tesisleri ve kamp alanları ile doğa severlerin ilgisini çeken tabiat parkı özellikle ilkbahar-yaz döneminde çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor.
Yüksekliği 1,700 metreye uzanan Elmacık Dağı’na kadar olan bölgeyi kapsayan tabiat parkında Kayın, Gürgen, Köknar, Porsuk, Sarıçam, Karaçam, Kestane, Ihlamur, Akçaağaç, Dişbudak, Ceviz, Orman Kavağı, Orman Söğüdü, Orman Gülü, Kara Yemiş, Papaz Külahı ağaçları; Böğürtlen, Üvez, Alıç, Taflan, Kantaron Otu, Kardelen, Arap Sümbülü, Siklamen, Menekşe, Düğün, Eğrelti, Fiğ, Burçak gibi bitkiler görülüyor.
Dev kayın ve gürgen ağaçlarıyla çevrili vadide, kayaların üzerinden basamaklı bir şekilde akan şelaleyi ilkbaharda veya sonbaharda görmek daha güzel olur sanırım. Ziyaret ettiğim Eylül ayında suyu cılız akıyor olsa da, eminim yağış dönemlerinde kulakları uğuldatacak kadar gür akıyordur.
Deniz seviyesinden yaklaşık 630 metre yükseklikteki şelalenin zeminine doğru inebiliyorsunuz, ancak bazı yerler ıslak ve kaygan olduğundan dikkatli olmak gerekiyor. Güzeldere Şelalesi, bir mesire olarak düzenlenmiş aynı zamanda. Yaban hayatı yönünden oldukça zengin olan şelale, özellikle hafta sonları ziyaretçilerin akınına uğruyor.
Tabiat parkı yaban hayatı yönünden de oldukça zengin. Boz ayı, kurt, tilki, çakal, vaşak, karaca, geyik, yaban domuzu, sansar, karatavuk ve ağaçkakan gibi hayvanlar da bu bölgede görülmüş.
Efteni Gölü ve Kuş Cenneti’nin üzerinde bulunması nedeniyle doğal yapının zarar görmediği tabiat parkında ziyaretçilerin yararlanabileceği yeme, içme, dinlenme ve konaklama tesisi de hizmet veriyor. Bölge trekking, kampçılık, at binme, bisiklet binme ve foto safari için uygun.
Güzeldere Şelalesi konaklama açısından maalesef imkan sunmuyor. Halihazırda bungalowlar yapılmış olsa da hizmette olmadıkları iletildi. En iyisi gelip de kamp çadırında kalmak olsa gerek. Kamp alanında yeme içme için bir restoran, bakkal ve tuvaletler, çeşmeler bulunuyor.
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkına nasıl gidilir
Güzeldere Şelalesi, Düzce’nin Gölyaka ilçesinin sınırları içerisinde Düzce’ye 28 km, Gölyaka’ya ise 16 km mesafede bulunuyor. Şelale Gölyaka’nın Güzeldere köyünde. Karayolu dışında bir ulaşım seçeneği yok. İstanbul-Ankara Karayolu’nu kullanarak Düzce üzerinden bağlantı sağlanıyor. TEM Otoyolu’nda Gümüşova-Gölyaka çıkışını kullanmak gerekiyor. Güzeldere İstanbul’a 227 km, Ankara’ya 246 km, İzmir’e ise 579 km mesafede.
Düzce’nin Gölyaka ilçesinin sınırlarında, Abant Dağları’na uzanan Elmacık Dağları’nın tepelerinde yer alan Güzeldere Şelalesi, Düzce’ye 28 km, Gölyaka’ya ise 16 km uzaklıktaki Gölyaka-Güzeldere Köyü’nde yer alıyor.
Rakımı 630 metredeki, Güzeldere Köyü’nden geçen Bıçkı Deresi üzerinde bulunan Güzeldere Şelalesi’ne Düzce üzerinden adını aldığı Gölkaya Köyü‘nden geçilerek gidiliyor. Bolu’ya giden bir çok otobüs şirketi mevcut.
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, zümrüt yeşili ormanlar, derin vadiler, görkemli ağaçlar, berrak akan dereleri ve şelaleleriyle insanı kendisine hayran bırakacak güzellikte.
Ulaşımı biraz zahmetli olsa da doğası çok güzel bir yer. Gerçekten de gizlenmiş, saklanmış bir şelaleyi görünce insanda şaşkınlık yaratıyor.
Harika görünüyor.videoya bayıldım.inşallah bir gün buralara gidebilmek nasip olur.
Gerçekten muhteşem ..Cumartesi günü oradaydım ….
Yanıbaşımızdaki güzellikler farkına varmamızı sağladığınız için teşekkürler
Harika bir manzara..
Gel beraber buraya gidelim 🙂
Çok guzel bir yer
Güzel memleketim her yeri başka güzel
Muhteşem doğa görüntülerini görünce, yolda olmak arzusu daha çok artıyor…
Gitmiş ve görmüştüm. Bir doğa harikası, gerçekten.
Artvin Arhavi mencuna şelalesine gittin mi ?
Maalesef Artvin’i henüz görme şansım olmadı. Ama seneye mutlaka görmek istiyorum. Dağlarını özellikle.
Hafta sonu buradaydım.Harika bir yer.Trekking için ideal.
çok güzel bir yerdir. Düzcede bir de samandere şelalesi var tavsiye ederim. Hes gelmediyse şayet
Bir çok Düzce lininde görmedigi Güzeldere şelalesi. Çok güzel memleketim.
90larda oralarda trekking turları yapardık hala tam keşfedilmemiş olması güzel.