En uygun uçak bileti için erken rezervasyon mu yapılmalı, yoksa son dakika fırsatları mı kovalanmalı? Seyahat etmeyi sevenleri için, bu sorunun cevabı en uygun uçak bileti fiyatlarını yakalayabilmek adına çok önemli. Ne de olsa en çok seyahat bütçesini harcadığımız yelerden biri uçak bileti fiyatları.

Benim gibi sık sık yurtdışı seyahatine çıkanlar için uygun uçak bileti fiyatı yakalamak çok önemli, çünkü seyahat etmeyi seviyoruz ve bunun için bir servet ödemek istemiyoruz. Eğer ucuz uçak bileti bulmanın püf noktalarını bilirsek, seyahat maliyetlerimizi daha da ucuza getirebilmemiz mümkün. Bunun için öğrenmemiz ve uygulamasını alışkanlık haline getirmemiz gereken bilgiler var.

uçak bileti ne zaman alınır

En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

En ucuz uçak biletini bulmak için en doğru rezervasyon zamanlarını analiz eden, çeşitli havayolu firmalarının yayınladıkları raporlar bu konuda bize biraz yol gösterebiliyor. Bu yüzden havayolu şirketlerinin veya karşılaştırmalı uçak bileti sunan firmaların e-posta listelerine kaydolmak iyi fikir. Bu şekilde güncel kampanyaları ilk önce duymak fırsatı doğuyor.

Erken satın alın

Araştırma sonuçlarına göre uygun fiyatlı uçak biletini bulmak için, tüm destinasyonlar göz önünde bulundurulduğunda, seyahatin ortalama 27 hafta öncesinden uçak bileti aramaya başlamamız gerekiyor. Verilere göre yurt dışı uçak bileti almak için araştırmalarımız 12 gün sürerken bu süre zarfında dahi fiyatlar ortalama %5 değişiyor.

Malta

Serbia

Ne yazık ki zamanında seyahati planlayıp bileti çok erken dönemde düzenlenen kampanyalardan almak gibi bir alışkanlığımız henüz yeterince gelişmediğinden, yarımızdan fazlası geç bilet aldığından uygun uçak bileti fiyatlarını kaçırıyor. Demek ki ne zaman nereye gidebileceğimizi aylar aylar öncesinden planlamanız gerek!

Buna ne kadar erken karar verirsek, havayolu firmalarının kampanyalarını değerlendirme şansımız o kadar yükselir. Artık bazı havayolu firmaları 1 yıl kadar öncesinden normal fiyatın nerdeyse üçte birine uçak bileti kampanyaları duyuruyor. Uçak biletini daha uza alıp seyahat bütçemizi daha verimli kullanabiliriz.

Seyahatinizi çok erken planlarsanız ve kampanyaları takip ederseniz çok uygun fiyata uçak bileti yakalayabilirsiniz. Bir defasında ucuz uçak bileti kampanyası yakalamıştım ve İzmir’den gidiş dönüş 44 TL’ye bilet bulmuştum. Aynı şekilde Malta’ya da Türk Hava Yolları ile 69$’a gidiş dönüş bilet aldım.

Uçak bileti ne kadar önce almalı

En uygun uçak biletleri, seyahat tarihinden 27 hafta önce, yani seyahatin 6-7 ay öncesinde bulunabiliyor. Ancak bu dönemde biletini alanların ortalama uçak bileti fiyatlarına göre %14,9 oranında kâr elde ettiğini unutmamalı.

Havayolları, 1 yıl önceden fiyatları sisteme girmeye başlıyor ve promosyon uygulanan ilk 5 veya 10 koltuk dışındaki biletleri yüksek fiyattan satıyor. Yurtdışı uçuşlarında ortalama 171 gün önce, fiyatlar en düşük seviye iniyor. Sonrasında ise hafif bir çıkış görülüyor.

Son 1 ayda ise fiyatlarda neredeyse %40’a varan artışlar yaşanıyor. İç hatlarda daha hızlı karar alabildiğimiz için en ucuz bilet, seyahatin 57 gün öncesinden bulunabiliyor. Uçuştan 6 ay kadar öncesinde bilet alacaksanız bunu duyurulan kampanyalı biletler olmasına dikkat edin.

Son dakika ucuz uçak bileti bulmak diye bir şey yok maalesef. Seyahatten 1 hafta öncesinden itibaren uçak bileti fiyatları roket gibi yükseliyor. Avrupa gibi low cost havayolu firması çok olan ülkelerde uçak yeteri kadar dolmadığında son dakika boş uçmamak için fiyatlar indirilebiliyor. Rekabetin yüksek, havayolu firmasının çok olduğu ülkelerde bu bir fırsat, ama bizde değil.

Dünyanın en büyük online seyahat sitelerinden Kayak.com verilerine göre seyahatin 34 gün öncesinde, Expedia.com verilerine göre ise 3 ay öncesinde en iyi fiyatlar yakalanabiliyor. Gördüğünüz gibi bilgiler siteden siteye, ülkeye, uçulacak yurtiçi veya yurtdışı rotaya göre değişebiliyor.

Özetle, uçak biletinin ne kadar öncesinde alınmalı konusu her zaman gri bir alan olsa da net olan şey 1 yıl veya 6 ay önce yapılan kampanyalardan bilet almak en büyük fırsatınız olarak önünüzde duruyor.

Hangi sezonda uçmalı

Bu konuda nerdeyse hiçbir şüpheye düşmeden şunu söyleyebiliyoruz, yazın biletler pahalıdı. Çünkü yüksek sezon, çünkü insanlar en çok bu dönemde tatile çıkıyor. Talep bu dönemlerde arttığı için fiyat da artıyor. Haziran, temmuz ve ağustos ayları sezonun en yoğun dönemleri. Bu aylara ait biletler diğer aylardan daha pahalı.

O zaman seyahat dönemleriniz esnek ise düşük sezonlara odaklanın. Mayıs ve Eylül ayları ucuz bilet için daha uygun. Bu yoğun ayların öncesi ve sonrasındaki dönem olan haziran başı ve ağustosun son haftası dönemleri de nispeten makul fiyata bilet bulabilirsiniz. Yılın tüm ayları baz alındığında, ucuz uçak bileti için en uygun zamanın genellikle Mayıs ayı olduğu görülüyor.

Ocak- Mart ortası $
Mart Ortası- Mayıs Başı $$
Mayıs Başı- Haziran Ortası $$$
Haziran ortası – Ağustos sonu $$$$

Ağustos Sonu – Ekim Ortası $$$
Ekim Ortası – Aralık Sonu $$
Aralık Sonu $$$$

Özetle, tatil dönemleri uçak biletleri pahalı olur. Yılbaşı, bayramlarda ve yaz sezonu pahalı olur. O zaman neden seyahatinizi mayısta veya eylülde yapmıyorsunuz?

Hangi gün uçmalı

Biz hep Çarşamba günleri en ucuz bilet bulunur diye biliyoruz. Son zamanlarda yayınlanan raporlara göre haftanın en ucuz günü olarak pazar günü öne çıkıyor. Bunu ikinci sırada cumartesi takip ediyor ve cumartesi günü fiyatlar pazar gününe göre %1.6 daha yüksek. Üçüncü sırada da çarşamba geliyor.

Yani en ucuz uçak bileti Çarşamba günleri bulunur efsanesi yıkılmış gibi görünüyor. Pazartesi bilet fiyatları ise önceki en ucuz gün pazara göre %16 daha yüksek. Hafta sonu için yapılan seyahat planları nedeniyle cuma en pahalı gün.

Başka analizlerde ise perşembe günleri gidiş çarşamba günleri dönüş şekline alınan biletler, haftanın diğer günlerine göre %21 daha ucuz olduğu ortaya konmuştu. Çoğu havayolu firması cuma, cumartesi ve pazar günleri fiyatları 30$-50$ yükseltiyor. Mümkünse eğer uçuşları hafta içi gidiş ve dönüş şeklinde ayarlamalı.

Ben yine burada gidilecek rotanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Örneğin sıkça talep gören bir hafta sonu tatil rotasına, pazar günü uygun fiyatlı gidiş bileti bulmak daha kolay bence. Zira herkes bu tatil yerinden dönerken uçağın boş dönmemesi için koltuk fiyatlarının daha da aşağı düşmesi gerekir.

Gidilecek yerde 1 haftadan az planlanan tatile uygun uçak bileti fiyatları daha yüksek. Gidiş dönüş alınan biletlerde, tatil yerinde en az 1 cumartesi konaklaması kesinlikle tavsiye ediliyor.

Her ülke için farklı zamanlar

Almanya ve ABD’ye gitmek için şubatta uçarsanız daha tasarruf edebiliyorsunuz. İspanya’ya ise Ocak ayında uçanlar, Ağustos’a kıyasla çok daha ucuza gidebiliyor. Türkiye’den Mayıs ayında Tayland ve İngiltere’ye seyahat edenler, en yoğun sezon olan Ağustos’a kıyasla daha tasarruf edebiliyorlar.

Her zaman önerdiğim şeyi burada yine hatırlatmak istiyorum. Tatil için uygun bilet nereye varsa oraya tatile gidin. Bir yeri kafaya takıp oraya gitmeye çalışmayın. Gitmek istediğiniz yere uygun bilet yakaladığınızda kaçırmayın.

Uygun fiyat için ‘fiyat alarmı’

Uçak bileti fiyatlarını karşılaştıran siteleri, geniş bir yelpazeden fiyat kıyaslama olanağı verdiğinden en ucuz bileti bulma konusunda en yardımcı araçlarımız. Ayrıca seyahat zamanından birkaç ay önce bilet fiyatlarını kontrol etmeye başlayarak fiyatlar düştüğünde satın almak büyük önem taşıyor.

Uygun fiyat zamanlaması ülkeye göre değişse de uçak bileti takip siteleri sayesinde dilediğiniz uçak biletinin fiyatı düştüğü anda bundan hemen haberdar olmak mümkün. Havayolu şirketleri gelirlerini maksimize etmek için talep arttıkça bilet fiyatlarını yükseltiyor, satışlar düştüğünde ise hemen promosyonlara başlıyor.

Promosyonları ve fiyat düşüşlerini yakalamak için de airfarewatchdog, Skyscanner, Farecompare gibi sitelerin fiyat alarmı seçeneklerini kullanmayı unutmayın.

Keşfetmeye tutkuyla bağlıysanız mümkün olduğunca uçak biletininiz en ucuza almaya bakın. Kampanyalı ve promosyonlu ucuz uçak bileti kapmak istiyorsanız low cost hava yolu firmalarının e-posta listelerine kaydolun. Ucuza uçmanın püf noktası burada. En ucuz uçak bileti ne zaman alınmalı konusunda sizlerin öneri ve tavsiyelerinizi aşağıdaki yorum kısmında duymak isterim?

Serbia

61 Yorumlar

  1. Seyahat etmeyi sevenler ve seyahat etmek isteyenler için çok faydalı bir makale olmuş. Sayenizde yolculuk hakkında bilmediğimiz birçok konuda bilgi sahibi oluyoruz. Teşekkürler.

  2. Ben 2005 yılından bu yana en ucuz nasıl uçulur? un cevabını erken davranmak olarak buldum. Ayrıca fazla düşünmek de insanı ucuz bilet almaktan alıkoyabiliyor. O yıllarda Sabiha Gökçen’den uçan adını hiç bilmediğim bir çok havayolları ile (Sky lines, My Air, Blue vb.) 20 Euro’ya Milano’ya, Bratislava’ya uçtuğumu biliyorum.

    Germanwings henüz yeni başlamıştı ve koltuk bile belirtmeden bilet satıyordu. Otobüs kuyruğu gibi bir kuyrukta önden binen öne oturur mantığıyla hem çok komik hem çok ucuz uçuşlarla nice Almanya şehrine gidebilme şansını yakaladım.

    Corendon ila defalarca Amsterdam’a gitme şansımı kullandım.. Belki bir riskti ama ben hiç düşünmedim sadece gitmek istedim ve gittim. Şimdi bunu yaptığım için çok memnunum. Çünkü o havayollarının hepsi birer birer kapandı (Bizi o kadar ucuza götürdükleri için sanırım:)). Şu anda da yaptığım tek şey kampanyaları kaçırmamak ve fiyatlar açıklanır açıklanmaz biletimi almak. Daha sonra o tarihte gidemezsem bile en azından yanan biletin parası içimi acıtmayacak kadar ucuz oluyor. Dolayısıyla benim tavsiyem gerçek kampanyaları kaçırmamak için yerli ve yabancı ilginizi çeken ülkelerin tüm havayollarına ait sitelere üye olmak ve size uygun olacağını düşündüğünüz seyahatlerin biletlerini 1 yıl önceden bile olsa satın almak.

    Herkese mutlu seyahatler dilerim. Bilirsiniz uçmak en büyük özgürlüktür. Sevgilerimle.

    • Sevil işte yorum budur derim. Her şeyi olabildiğince doğru anlatmışsın. Kazanç için her zaman biraz risk vardır. Bilgilendirmen için çok teşekkür ederim.

  3. Gerçekten çok ayrıntılı ve faydalı bir yazı olmuş. Önerilerinizi mutlaka dikkate alacağım. Bugüne kadar sadece Skyscanner kullanıyordum ancak bu püf noktaları da oldukça önemli.

  4. Erken rezervasyon en uygun fiyatlı bileti bulmakta vazgecilmez evet bu tartışılmaz. Ben bilet almak için genelde skyscanner.com adresini kullanıyorum. Bu sitede de en çok dikkat etmeniz gereken ayarlar kısmından ülkeyi değiştirip aynı hatlarda uçuşu aradığınız zaman Türkiye Skyscanner’den 800€’ya buldugunuz bir bileti Fransa’700€ verebiliyor. Tek sıkıntı uygun fiyatı buldugunuz site Turkçe ve İngilizce desteklemeyebiliyor. Burda da Google Translate çözüm oluyor.

    Skyscanner’in anlaşmalı oldugu seyahat acentaları ülkeden ülkeye değişiyor. Mesela skyscanner Türkiye’den arama yaptığınız zaman Ppodo sitesinin fiyatlarına ulaşamazsınız ve gecen ay 100 adet 19€ dan Avrupa-Bangkok bileti sattılar. THY biletlerinde de İstanbul çıkışlı ve Avrupa çıkışlı uzakdoğu ve Amerika fiyatları ciddi oranda farkediyor. Bir çok Avrupa ülkesinden THY kampanyalar düzenliyor. Mesela aralık ayı için İstanbul-Bangkok gidiş ucak biletini 2500 TL’den alabilirken, aynı bileti Genova-Bangkok hattından 492€’dan (1377TL) alabilirsiniz ve yaklaşık 400€ gibi bir fark çıkıyor. Bu parayla da 2-3 günlük Genova tatili yapmanız mümkün. Üstelik tek yön Genova bileti alıp 2-3 konakladıktan sonra Bangkok dönüşü İstanbul’da valizinizi alarak, İst-Genova hattının vergisini iade alabilrsiniz.

    Genova sadece bir örnekti. Şu anda İtalya’nın bir çok şehrinden kampanyalar var. Business kabin için düşünüldüğünde bu fark 1000€’lara kadar çıkıyor. Erken rezervasyon kaçıranların birde lastminute.com/flights sitesine bakmasında fayda var. Bazen 1-2 ay önceden alınan biletlerden daha uygun fiyatlar verebiliyor.

  5. Havayollarının eposta gruplarına üye olmak kesinlikle güzel bir yöntem. Tüm kampanyalardan hemen haberdar olunuyor.
    Bilet karşılaştırma siteleri arasında benim de sıkça kullandığım Skyscanner var. En güzel özelliği ise tüm ay boyunca ve ülkeden ülkeye farklı havalimanlarını karşılaştırabilmesi.
    Bazı durumlarda asıl gitmek istediğiniz yerin 50-100 km ötesinde başka bir şehre çok ucuz uçuşlar olabiliyor.

    • Sık seyahat eden biri olarak bu püf noktaları bazen kendim de ıskalıyorum. Halbuki uçak biletini uygun fiyata yakalamak için biraz emek harcayıp bunu alışkanlık etmeli. Bütçeyi eğlenceye ve şehri keşfetmeye harcamalı.

  6. Her kuruş parayı mil kartıyla harcamak ve mil biriktirmek de mantıklı. Bir de Safari’de New private Window veya Chrome’da New Incognito Window açıp oradan satın almak.

  7. Merhaba Kemal Bey, kafama takılan bir olayım var. Şu ana kadar bir defa yurtdışına çıktım. Tecrübe sıfır. Yurtdışı çıkışlarda uçak biletini gidiş-dönüş almak daha cazip, fakat diyelim herhangi bir sebepten dolayı daha erken veya daha geç dönüş durumu nedir?

    Netleştireyim Tayland’a gitmek istiyorum. 1 ay kalabildiğimi biliyorum. Dönüşü 20 gün sonraya aldığımı varsayalım. Daha erken veya daha geç dönüş için olay nedir? Ek maliyet istediğim gün ve saat dönüş nasıl yapabilirim? Teşekkür ederim.

    • Aldığınız biletin sınıfına göre farklı şartlar olabilir. Ekonomi sınıf veya indirimli biletlerde değişim, iptal yapılmamakta.
      Yine de havayolları bilet alırken ufak bir ücret karşılığı değişiklik hakkını verebiliyor. Bilet rezervasyonu yaparken bu seçenekleri göz önünde bulundurabilirsiniz.

  8. IPhonedan aldığım biletle laptoptan aldığım bilet arasında da 60 tl ye yakın bir indirim alabiliyorsunuz. Tesadüfen yurtdışı biletimi alırken farkettim bunu. Arkadaşlarım 510 TL’ye aldığı aynı bileti ben iPhonedan 450 TL’ye aldım.

  9. Seyahat severler icin gercekden cok faydali bi makale olmus. Ozellikle buraya şu zaman gideceğim demeyin indirimli ucus zamanima göre seyahat edeceginiz ülkeleri secin. Cok tesekkur ederim

    • Fakir mantığıyla seyehat. Amaç yurtdışına çıkmak değil, hayalini kurduğun yeri gezmek. Ha instagramda foto paylaşırım, şu kadar ülke gezdim diye ortamlarda anlatırım mantığına uygun bu fakir düşünceler.

      • Hayalleri besleyen nedir? Hayallerin bir gerçekleştirme sırası var mı? Benim hayalimde dünyanın her karış yerini görmek var ve bunun için ömrümün ve bütçemin yetmeyeceğini biliyorum. Aralık ayında Amsterdam’a ucuz uçak bileti bulduysam, ama benim hayalimde Peru’ya uçmak varsa; Peru’ya uçmanın maliyeti Asmsterdam’a uçmanın maliyetinin 5 katıysa nereye uçmalıyım? Amsterdam’a uçarsam hayallerinden feragat etmiş fakir gezgin mi oluyorum?

        Bu bakış açılarını nereden çıkarıyorsunuz bilmiyorum. Seyahat etmekteki amaç ‘bir ülke daha gördüm’ demek değildir elbette. Herkesin tatile, keşfetmeye ve belki uzaklaşmaya ihtiyacı var. Ama herkesin bütçesini hayallerini gerçekleştirecek kadar iyi olmayabilir. Herkesin hayalinde atıyorum Bora Bora Adası’nda denizin üzerindeki bir bungalowda uyanmak olabilir. Ben şimdi bunu gerçekleştiremeyeceğimi, ama gidip de Balkanlar’da Ohrid Gölü kenarında uyanabileceğimi biliyorum, çünkü gücüm buna yetiyor. Şimdi Peru hayaliyle yerimde durmaktansa ucuz uçak bileti peşine düşüp Ohrid’e gitmem, Amsterdam’a gitmem, İsfahan’a gitmem fakir düşünce midir?

        Bunlar mı Fakir düşünceler? Fakirlik de nedir, nereden çıktı? Düşüncenin fakir olması nedir? Amaç yurtdışına çıkmak değil, farklı bir ülkeyi, kültürü, coğrafyayı yakından görmek, deneyimlemek, anlamak ve tanımak ve bu deneyimelri, bilgileri swvdiklerinle paylaşmak oalbilir.

        Diğer yandan hiçbir amaç olmayabilir de? Belki yapayalnız gittiğim ülkenin sokağında hiç kimse ile konuşamdan, kültüre, yerel insanların hayatına dokunamdan öylesine dolaşmak ve sokaklarda kaybolmak istiyorum. Ya da birisi sırf gittiği ülkenin cafesinde bira, kahve içip eve dönmek istiyor olabilir. Belki sırf Instagram’da ve Facebook’ta fotoğraf paylaşmak için de olabilir. Bu da o kişinin bir hayalidir. Yargılamayı, farklı gezi tarzlarını eleştirmeyi ve onlara kendi doğrularımızın ‘gerçek’ doğruymuş gibi sunmayı/dayatmayı bırakalım. ‘Fakir’ diye yaftalamayalım. Eğer hala öyle düşünüyorsan ‘fakir’ olmaktan gurur duyuyorum ve fakirlere bilgi ve deneyimlerimi sunmaya devam edeceğim.

        https://yoldaolmak.com/nicin-seyahat-etmeliyiz.html

      • Nusret ben tüm dünyayı gezmenin hayalini kuruyorum. (Paris Eyfel’de selfie çekip, Milano’dan ayakkabı aldım demekse senin seyahat hayalin durma koş). Bunu yaparken de Paris’e gitmenin maliyetinin 2 kat altında Amsterdam seyahati bulursam bunu Amsterdaml ile değiştirip Paris seyahatini 2-3 ay sonraya erteliyorum.

        Senin gözünde ben Fakir mantıgıyla seyahat ediyorum ama cebinde milyonları olup, benim gibi 80 ülke 1000 den fazla şehir gezemeyen seyahat fakiri insanların yanında bunu da göğsümü gere gere anlatıyor, Instagram, Facebook’ta paylaşıyorum. Bak burda da paylaşıyorum.

        Sen de ucuz seyahat etmek isteyenleri aşağılarcasına eleştirmek yerine hayallerinin peşinden koşsan hayattan daha fazla keyif alabilirsin.

  10. 5 gun once Amsterdam’a gittim ve bugun Bruksel’den dondum. Elektronik biletimin uzeride gidiş 120 donus 112 TL yazıyordu. 6 Ay once almıstım. 🙂

  11. Ben de haziranda Granada da olacağım inşallah aynen söylediğiniz gibi büyük havaalanları ve küçük havaalanları arasında bariz fiyat farkı var, o yüzden Madrid havaalanı yerine Malaga yı tercih ettim. Deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler

    • Bu budget denilen nispeten daha küçük olan havalimanlarına düşük bütçeli havayolu firmaları uçuyor. Biletler daha ucuz. Diğer yandan bu havalimanları gidilecek şehrin çok uzağında olabiliyorlar. Bu tür havalimanlarını seçerken toplu taşıma olup olmadığını kontrol etmek gerekiyor. Hoş günümüzde batıdaki havayollarının metro ve otobüs ile şehir merkezine bağlantıları gayet iyi.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz